Jump to content
 • Heb je een column, artikel of opiniestuk geschreven over innovatie en/of ondernemerschap? Dan plaatsen we deze na een redactionele check graag op Higherlevel.nl! Middels "voeg column toe" kun je de column plaatsen. Let op: de columnsectie is niet bedoeld voor Online Marketeers die werkzaam/ingehuurd zijn om producten/diensten onder de aandacht te brengen.

 • 6 tips bij uw zoektocht naar alternatieve financiering


  Debiteurenbeurs
  • Category 1: KvK, UWV en overige juridische zaken Category 2: Rechtsvormen, vennootschaps- en ondernemingsrecht Category 3: Ondernemen in Informatie en Communicatie Technologie

  Het centraal bureau van de statistiek toonde het een aantal jaar geleden al aan: ondernemers in het Nederlandse midden- en kleinbedrijf (MKB) ondervinden problemen bij het afsluiten van een bancaire leningen. Sterker nog, in Nederland bleek het lastiger om een bancaire lening af te sluiten als ondernemer dan in veel andere Europese landen. Bijna 25% van de aanvragen werd afgewezen door de bank.

   

  Geen wonder dat er de afgelopen jaren steeds meer vormen van alternatieve financiering opstonden: crowdfunding, factoring, business angels, krediet unies enzovoorts. Kortom, een ondernemer kan vandaag de dag kiezen tussen de verschillende bestaande financieringsvormen. Echter lopen deze mogelijkheden erg uiteen als het bijvoorbeeld gaat om de voorwaarden en vereisten die worden gesteld. Bent u een ondernemer en op zoek naar alternatieve financiering? De onderstaande 6 tips bieden een basis voor een goede voorbereiding van uw zoektocht!

   

  Tip 1: Voor welke termijn zoekt u financiering?

  Deze vraag is een essentiële voordat u gaat zoeken naar alternatieve financieringsvormen. De looptijd van de financiering is doorgaans namelijk ongeveer gelijk aan de looptijd van uw investering. Zoekt u startvermogen voor uw onderneming? Dan is het goed om te zoeken naar financieringen die over een langere periode terugbetaald kunnen worden. Heeft u echter alleen financiering nodig om op korte termijn belangrijke facturen te voldoen, dan is een financieringsvorm met alleen korte termijn verplichtingen passender.

   

  Tip 2: Stel zelf de financiële prognose op

  Eén van de vereisten voor veel financieringsaanvragen is een financiële prognose. Veel ondernemers kiezen ervoor om een accountant deze te laten opmaken. Op deze manier sluiten balans, liquiditeitsprognose en exploitatiebegroting mooi op elkaar aan. Een nadeel van het laten opmaken van deze prognose door een accountant is dat de visie van de ondernemer vaak niet goed terug komt in deze prognose. Door als ondernemer zelf een financiële prognose op te stellen, en deze eventueel te laten controleren door een financieringsadviseur, is de kans groot dat u uw prognose beter kunt onderbouwen wanneer een potentiële financier hier naar zal vragen.

   

  Tip 3: Check de betrouwbaarheid

  Een vorm van financiering verschaffen voor uw onderneming is het aangaan van een belangrijke relatie. Ongetwijfeld zal de financier uitvoerig onderzoeken in hoeverre u als ondernemer betrouwbaar bent en uw kredietwaardigheid controleren. Het is goed om zelf als ondernemer ook het omgekeerde te doen, kijk met welke financier u te maken heeft, welke personen er achter het bedrijf zitten en inventariseer de recensies en ervaringen van zij die u voorgingen. Zo voorkomt u dat u achteraf voor onverwachte verrassingen komt te staan.

   

  Tip 4: Gestapeld financieren?

  Gestapeld financieren houdt in dat u meerdere financieringsvormen combineert. In de tijd dat vrijwel alle financieringen via de bank geregeld werden, gebeurde dit eigenlijk ook al: zo werden een lening, debiteurenfinanciering en lease geregeld tegelijk afgesloten. Een belangrijk verschil is echter, dat er nu verschillende externe partijen gecombineerd worden. Dit kan als belangrijk voordeel hebben dat de uiteindelijke financiering passender is dan één standaard financieringsvorm, echter betekent meer financiers ook meer en andere verplichtingen en afspraken. Bedenk dus goed óf en met welke financieringsvormen u wilt gaan stapelen.

   

  Tip 5: Inventariseer de verschillende spelers

  Inmiddels is het aantal partijen dat alternatieve financiering aanbiedt de honderd al lang en breed gepasseerd. De keuze is reuze, wat het kiezen niet per sé eenvoudiger maakt. Voordat u een afspraak maakt m.b.t. alternatieve financiering met één van deze spelers is het goed om op een rijtje te hebben welke vormen er zoal zijn en welke het beste bij u past. De Kamer van Koophandel biedt op hun advies en informatie pagina een uitgebreid overzicht van de diverse mogelijkheden en hun kenmerken. Voordat u blind kiest voor crowdfunding, crowdfactoring, voorfinanciering van subsidies, business angels, inkoopfinanciering of supply chain finance is het dus goed om eerst overzichtelijk te hebben wat er zoal komt kijken bij welke financieringsmethode.

   

  Tip 6: Begin bij uzelf

  De verschillende vormen van alternatieve financiering schieten als paddenstoelen uit de grond, het wordt bovendien steeds eenvoudiger om een vorm van alternatieve financiering te verkrijgen. Echter, geldt ook hier dat voor niets de zon op gaat en er altijd een tegenprestatie van u verwacht zal worden. Het kan daarom zeker geen kwaad om eerst uw eigen financieringsmogelijkheden in kaart te brengen, wat kunt uzelf of uw onderneming bijdragen als financieringsbron? Zijn er kosten te schrappen, kunnen bepaalde marges verhoogd worden? Alle kleine beetjes kunnen bijdragen aan het tegemoet komen van uw behoefte, zonder het inschakelen van externe financiers.  User Feedback

  Recommended Comments  Join the conversation

  You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

  Guest
  Add a comment...

  ×   Pasted as rich text.   Restore formatting

    Only 75 emoji are allowed.

  ×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

  ×   Your previous content has been restored.   Clear editor

  ×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 • Bring your business plan to a higher level!

  On this forum all subjects are discussed related to entrepreneurship.

  Growing together with other entrepreneurs

  ✓     Ask your entrepreneur questions

  ✓     Share your answers

  ✓     Low profile

  ✓     Transparant

  ✓     At your convenience

  ✓     Always based on relevance, substance and expertise

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept