Ga naar inhoud
 • Heb je een column, artikel of opiniestuk geschreven over innovatie en/of ondernemerschap? Dan plaatsen we deze na een redactionele check graag op Higherlevel.nl! Middels onderstaand formulier kun je de column plaatsen. Let op: de columnsectie is niet bedoeld voor Online Marketeers die werkzaam/ingehuurd zijn om producten/diensten onder de aandacht te brengen.

 • Log in om dit te volgen  

  Het WK heeft nieuwe ballen nodig

  Doodzonde, dat ze het WK niet hebben gehaald. Terwijl ze toch álles in zich hadden, de 2 revolutionaire ballen van Adidas. Deze week een blog over slimme octrooien op de enige constante deelnemer aan het WK: de voetbal.

   

  De nieuwe Telstar 18, zoals de WK-bal heet, danst de komende weken weer over het gras, beroerd door voeten, borstkassen, benen en hoofden. Volgens de persberichten heeft de bal een heel nieuw karkas en aan de buitenkant een nieuwe vorm voor de ‘panels’, de stukjes materiaal waar de buitenkant van de bal uit bestaat. Natuurlijk is ook grafisch veel zorg aan het uiterlijk besteed. Technisch is de bal een voortzetting van de vorige WK-bal.

   

  Bal zonder ventiel

  Het had zoveel mooier kunnen zijn. Wie de octrooiaanvragen van Adidas van de afgelopen jaren bestudeert, ontdekt dat de WK-bal er technisch heel anders uit had kunnen zien. Op naam van Hans-Peter Nürnberg staan 2 opmerkelijke aanvragen. Hij is leider van het team dat verantwoordelijk is voor de WK-bal. Aanvraag EP3097958 toont de ontwikkeling van een bal zonder ventiel. Door een zeer complex inwendig en veerkrachtig frame kan de bal stuiteren. Hij is daarvoor dus niet afhankelijk van de aanwezige luchtdruk. Revolutionair anders!

   

  Bye bye, dwarreleffect

  In de aanvraag staan de voordelen van een bal zonder ventiel: geen onbalans, waardoor ‘ie minder dwarrelt. Dat kan nog eens een leuke discussie over de attractiviteit van de voetbalsport opleveren. Ook kan de bal niet lek raken. Het Pakistaanse bedrijf Forward Sports kan inmiddels een miniversie van een ventielloze bal maken. Opmerkelijk, want dit productiebedrijf was nauw betrokken bij de vorige WK-bal (Brazuca). Welke techniek het bedrijf hiervoor gebruikt, is niet duidelijk.

   

  Bal uit één materiaal

  In een andere octrooiaanvraag van Adidas staat een bal met ventiel beschreven waarbij de 3 lagen – blaas, verende tussenlaag en buitenlaag – uit grotendeels hetzelfde materiaal wordt gemaakt (bekijk octrooi EP3175978). Bijvoorbeeld polyurethaan. Op die manier zijn de ballen na hun werkzame leven veel beter te recyclen. Een circulaire voetbaleconomie!

   

  Vrouwelijke revolutie

  Wat betreft de styling van de WK-voetbal heeft de revolutie zich overigens al in stilte voltrokken. Waar mannelijke ontwerpers de modewereld nog lijken te domineren, lijken de vrouwen de ‘strijd’ om het uiterlijk van de WK-bal definitief te hebben gewonnen. De styling van de laatste 3 WK-ballen, Jabulani (Zuid-Afrika), Brazuca (Brazilië) en Telstar 18 (Rusland) was namelijk steeds in handen van vrouwen.

   

  Minder saai

  Dus zit je straks naar een saaie voetbalwedstrijd te kijken? Bedenk dan hoe de wedstrijd zou zijn verlopen met de nieuwe ventielloze bal. Misschien dat hij bij het volgende WK van de partij is – net als Oranje.

  Log in om dit te volgen  


  Aanbevolen reacties

  Mod commentaar:

  Dit discussietopic is geheractiveerd na verwijderen van een spambericht.

   

  Deel deze reactie


  Link naar reactie
  Delen op andere sites

  Tja, zullen we maar zeggen "de bal is rond"?

   

  Ieder team speelt met dezelfde bal, en kan de specifieke eigenschappen daarvan benutten. Misschien is de assymetrie dankzij een ventieltje iets dat juist heel handig is bij penalties of iets dergelijks? Zowel de speler als de keeper hebben kunnen oefenen met de bal die gebruikt wordt. Bovendien dan zo'n afwijking juist zorgen voor bijzondere doelpunten met een soort 'hand of god' effect - iets dat voor het publiek aantrekkelijker is dan spelen met de wetenschappelijk perfecte voetbal :)

  Deel deze reactie


  Link naar reactie
  Delen op andere sites

  Tja, zullen we maar zeggen "de bal is rond"?

  De bal is
  rond.

   

  Overigens ... Vrouwen moeten het zonder ballen doen ... Nou ja, één voor allen.

   

  Deel deze reactie


  Link naar reactie
  Delen op andere sites

  Uiteraard, niet perfect rond, en dat is altijd al zo geweest.

   

  Ik denk dat het aardige van voetbal vooral de imperfecties zijn, ook met zaken als tamelijk willekeurige blessuretijd en dergelijke. Techniek is hierbij niet altijd even wenselijk, zoals de video-scheidsrechter. Traditioneel is het gewoon gezien of niet gezien, en als je iets lapt buiten de blik van de arbitrage kom je ermee weg... dat is ook een stukje charme.

  Deel deze reactie


  Link naar reactie
  Delen op andere sites


  Maak een account aan of log in om te reageren

  Je moet een lid zijn om een reactie te kunnen achterlaten

  Account aanmaken

  Registreer voor een nieuwe account in onze community. Het is erg gemakkelijk!

  Registreer een nieuw account

  Inloggen

  Heb je reeds een account? Log hier in.

  Nu inloggen

×

Cookies op HigherLevel.nl

Cookies zijn nodig om Higherlevel.nl goed te laten functioneren. Door het gebruik van HigherLevel.nl verklaar je onze voorwaarden te hebben gelezen en te accepteren.

 Meer informatie   Oké