• 0

Knoop in je zakdoek ...

“Ik leg wel een knoop in mijn zakdoek, dan vergeet ik het niet”. Tegenwoordig hoor je het niet vaak meer, maar ik kan me de tijd nog wel herinneren dat het niet alleen gezegd werd, maar dat soms de daad ook echt bij het woord werd gevoegd.

 

Toch kon die fysieke herinnering niet garanderen dat de afgesproken actie ook werd uitgevoerd. Bovenaan de excuus-top-3 stond “ik ben al weken niet meer verkouden geweest”, direct gevolgd door “ik zag de knoop wel, maar wist niet meer waar die voor was” en “ik denk dat mijn vrouw die zakdoek in de was heeft gedaan”.

 

Met de komst van horloges met alarmfunctie, mobiele telefoons, de elektronische agenda op de PC en handhelds in allerlei soorten en maten, is de knoop-in-de-zakdoek langzamerhand van het toneel verdwenen. Als iets maar een beetje lijkt op een actie of een afspraak, dan is die na een klein minuutje drukken, klikken, vegen en/of tikken onuitwisbaar vastgelegd. Daarmee zijn ook meteen alle smoezen die voor de “knoop” golden onbruikbaar geworden. Immers, al dat elektronisch vernuft wordt meerdere malen per dag te voorschijn gehaald, herinnert de gebruiker met hoorbare en voelbare signalen en geeft ook nog eens in detail aan wat er moet gebeuren. Ik hoorde laatst nog wel van iemand wiens broek compleet met mobieltje in de wasmachine was gegaan, maar dat is ongetwijfeld de uitzondering die de regel bevestigt.

 

En toch, ondanks dat alles, maak ik het nog maar al te vaak mee dat gemaakte - en in mijn aanwezigheid vastgelegde - afspraken volledig worden vergeten. Nieuwe uitvluchten dienen zich aan: “mijn agenda herinnert mij maar één keer en als ik de actie dan niet meteen doe of opnieuw inplan verdwijnt die uit het zicht”. Maar ook “hij stond in het verkeerde mapje” en “er moet iets fout zijn gegaan bij de synchronisatie” scoren hoog.

 

Het is regelmatig om te huilen. Deden al die actiehouders dat ook maar wat vaker. Dan konden die als extra geheugensteuntje weer hun zakdoek gaan gebruiken. En misschien dan met een dubbele knoop?

Link naar reactie

Aanbevolen berichten

16 antwoorden op deze vraag

  • 0

Wat een leuke column John, schrijf je wel eens vaker een column? Kijk in ieder geval uit naar de volgende.

Je hebt gelijk, hoe beter en meer communicatiemiddelen we hebben, hoe slechter we ze gebruiken.

In het echt blijk ik heel aaibaar

Link naar reactie
  • 0

Allereerst bedankt voor je prettig leesbare column. ;D

 

Een belangrijke afspraak vergeet je niet.

Wat zegt dus een vergeten afspraak?

Defecte knoop of elektronica?

Of afspraak is niet interessant genoeg?

 

Mee eens!

 

Er zijn altijd weer dingen die ik een keer wilde doen en dus op een to-do lijstje geschreven heb. Maar gelukkig maak ik iedere paar dagen een nieuwe lijst en "verdwijnt" dus alles wat ik niet urgent genoeg vindt. Als iemand anders het wel urgent vindt hoor ik dat vanzelf weer van diegene. Ik moet er niet aan denken dat die dingen mij eeuwig achtervolgen.

 

Zou ik dat niet doen was ik veel te druk met allerlei niet urgente randzaken.

 

Maar... afgelopen week zelfs ik net voor het slapen gaan nog een knoop in mijn zakdoek gelegd om iets niet te vergeten ;-).

Nieuwsgierig naar mijn kijk op organiseren? Lees: Organiseren als spreeuwen: www.terogroep.nl/organiseren

Link naar reactie
  • 0

Ik moest afgelopen nacht aan deze "knoop"-column denken omdat mijn vrouw me had gevraagd om 21 uur even iets voor haar te doen...... Dat ben ik dus vergeten en dat was erg vervelend voor haar, want daardoor kon ze pas tegen half twee naar bed.

Dit sluit aan op een gesprek dat ik een paar weken geleden in onze naburige friettent had met de eigenaar. Die ondernemer heeft zich heel goed getraind om meerdere bestellingen in zich op te kunnen nemen en visueel aan klanten te koppelen. Ik heb er bewondering voor hoe goed hij van meerdere mensen precies onthoudt wat er allemaal is besteld en dat klopt dan ook precies met de levering en het afrekenen. Daardoor kan hij natuurlijk veel meer klanten tegelijkertijd helpen. Hij heeft niet graag dat iemand een briefje met de bestelling meebrengt want dat brengt hem in de war. Ik vroeg hem of hij thuis ook zo goed alles kon onthouden. En zijn antwoord was een duidelijk nee. Hij had zich getraind in zijn werk en voor zijn werk, maar als hij de deur achter hem dicht deed leek het wel alsof hij dat alles automatisch los liet en dus had ook hij regelmatig een "probleem" als zijn vrouw hem had gevraagd om even ergens aan te denken......

Link naar reactie
  • 0

Hallo John,

 

Gemak dient de mens, maar het gemak van bijv. de nieuwe snufjes heeft de mens wel gemakzuchtiger gemaakt en soms zelfs vergeetachtiger.

 

Konden vroeger (toen echt niet alles beter was) de studenten nog goed hoofdrekenen, met de komst van de zakjapanner, laptops en smart phones reken je zelf niets meer uit maar laat je dat doen door "je apparaat". Hetzelfde geldt bijv. voor de kassamedewerksters. Die konden vroeger het wisselgeld uit het hoofd doen, nu is het wachten tot de kassa zelf aangeeft wat er aan geld retour gegeven moet worden (als er al niet gepind wordt).

 

Telefoonnummers en verjaardagen onthouden konden velen vroeger als de beste. Sommigen konden ook gehele adresbestanden uit het hoofd. Nu staat dat allemaal op de smart phone of op de tablet. Wat is jouw 06-nummer? Even op mijn gsm de telefoonlijst bekijken hoor "want ik bel mijzelf nooit".

 

En oh weh, als er een storing is op het internet. Een ieder zit met zijn handen in het haar, want alle afspraken staan in de cloud. En aangezien op het internet de waarheid of alle antwoorden terug te vinden zijn, is er zonder internet ook geen waarheid of antwoord meer (het papierenarchief is steeds vaker "weg"), dus stoppen we maar met werken totdat de internetstoring voorbij is. "Het was een internet- of een computerstoring" is tegenwoordig helaas de vaak gehoorde smoes om iets recht te praten.

 

Gemak dient de mens, maar gemak is niet altijd een zegen als wij het zelfdenken/onthouden/doen er ook meteen door laten vervangen en te afhankelijk worden van het gemak. En dan al die drukte en alle keuzes waar wij dagelijks voor staan. En de afleiding die de moderne snufjes bieden en alle sociale contacten die wij thuis, op het werk en op het internet moeten bijhouden en bijwerken zorgen natuurlijk ook stress en vragen als: "wat had ik toch ook al weer nog meer moeten doen?"

 

Sterkte in de strijd tegen (gewilde en ongewilde) "vergeetachtigheid". En oh ja, ik moet ook nog op de verzenden-knop drukken. Greetz,

 

Hans van Dongen / Steunpunt Arbeidszaken / 25-4-2012

Hans van Dongen Steunpunt Arbeidszaken - Arbeidsjuridische kwesties in het Nederlandse bedrijfsleven.

Link naar reactie
  • 1

Dank voor de leuke reacties tot nu toe!

 

Even wat "weerwoord":

 

- @Thor: twee eerdere columns kun je vinden door in mijn profiel te kijken onder "Activiteiten"

- @Chielsen: de gedachte aan "luiheid" was nog niet bij me opgekomen

- @Peter: nog meer technologie ...

- @Christine: idem en bovendien voorzie ik weer een nieuwe smoes "ik wilde zien hoe rood die afspraak de volgende dag zou worden" ... ;D

- @SimonV: "afspraak is niet interessant genoeg" - ai, die kwam hard aan, ga ik over nadenken

- @Johannes: ik neem aan dat je de ander wel informeert als je iets schrapt wat je echt beloofd hebt?

- @Peter: op de een of andere manier ben ik nu helemaal niet benieuwd naar dat trucje van je vader ... ::)

- @djluc: eens, maar jammer genoeg kun je die discipline moeilijk aan andere opleggen

- @Benm: leuk, koppelen met domotica, dus 2 afspraken vergeten en je koelkast gaat niet meer open of je auto start niet meer

- @Peter: zie de opmerking van SimonV - de afspraken met zijn vrouw zijn voor die frietboer gewoon niet interessant genoeg ...

 

@Hans: technologie schijnt inderdaad te leiden tot minder nadenken. Zo kan ik me het verhaal nog herinneren van een man die een tikfout maakte in de plaatsnaam bij het invoeren van zijn bestemming in zijn navigatiesysteem en vervolgens honderden kilometers reed zonder in de gaten te hebben dat het "wel erg ver" was. En een tijdje geleden wilde ik een artikel van nog geen twee euro afrekenen in een winkel en toen vroeg de caissière zonder blikken of blozen ruim 10 euro "omdat de kassa dat aangaf" ...

Link naar reactie
  • 0

Ik schreef m'n vergeet-nietjes altijd op de binnenkant van mijn pakje Mascotte, maar daar staat alweer een tijd reclame afgedrukt, dus nu gebruik ik maar weer m'n ouderwetse agenda. Toch is het gek; wanneer ik het opschrijf vergeet ik het sowieso niet. Maar als ik geen agenda bij de hand heb, gaat die knoop er gewoon weer in.

 

Leuke column trouwens John!

 

groet,

 

andere John

Link naar reactie
  • 0

Mijn papieren agenda heeft altijd bereik en de batterijen zijn nooit leeg. ;)

 

Ik heb als student als ordercontroleur gewerkt bij een groothandel. Ik had altijd een lege sticker op mijn handschoen om notities te maken en door te krassen als het gedaan was. Ik vergat dus niets. (En dat viel op, dus de chef kwam met belangrijke dingen al snel bij mij.)

Maar als ik iets niet opschrijf, kan ik niet beloven of ik het op het juiste moment nog weet ;)

BrokxMedia - Videoproducties & -marketing

Boeiende Bedrijfsfilms, Animaties & Livestreams

 

Link naar reactie
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
Hide Sidebar
  • Wil je onze Nieuwsflits ontvangen?
    Deze verzenden we elk kwartaal.

  • Wie is er online?
    1 lid, 121 Gasten

  • Breng jouw businessplan naar een higher level!

    Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

    • Stel jouw ondernemersvragen
    • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
    • > 75.000 geregistreerde leden
    • > 100.000 bezoekers per maand
    • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
    •  Altijd gratis

  • Ook interessant:

    Ook interessant:

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.