Jump to content
 • Heb je een column, artikel of opiniestuk geschreven over innovatie en/of ondernemerschap? Dan plaatsen we deze na een redactionele check graag op Higherlevel.nl! Middels "voeg column toe" kun je de column plaatsen. Let op: de columnsectie is niet bedoeld voor Online Marketeers die werkzaam/ingehuurd zijn om producten/diensten onder de aandacht te brengen.

 • Rookwaren aftrekbaar in de inkomstenbelasting


  Ben Wustenveld Rbc

  Het is me toch wat met die belastingwetgeving. Rookwaren van een ondernemer zijn keihard aftrekbaar als kostenpost in de onderneming op grond van Art. 3.15, lid 1, onder a:

   

  Voedsel, drank en genotmiddelen

   

  Tja onder genotmiddelen kun je tegenwoordig een hoop verstaan. Genot voor de ondernemer.

   

  Mooier kunnen we het niet maken. Dat is zeker waar.

   

  Wel geldt de beperking dat de kosten volgens Art. 3.15 Wet IB 2001, lid 5 voor 73,5% aftrekbaar zijn, maar toch...

   

  Ik pak de telefoon en bel eens wat politieke partijen of de niet rokende belastingplichtigen mee moeten betalen aan het rookgedrag van de ondernemer?

   

  En echt, de fiscaal specialisten van de diverse partijen konden niet geloven dat dit mogelijk was.

  Een overheid die met miljoenen smijt voor anti rookcampagnes, subsidieert de fiscaal rokende ondernemer.

   

  En welja, ik wordt dezelfde middag nog teruggebeld door de staatssecretaris in eigen persoon. De heer Wiebes vroeg mij waar dit in de wetgeving dan wel beschreven stond. Tja nu vraag ik je toch? De baas van de belastingdienst die hier geen flauw benul van heeft.

   

  Tja, de 73,5% is juist in de wetgeving gezet om het privégebruik te compenseren.

   

  Dus 1 pakje sigaretten van € 7 aftrekbaar voor 73,5% = € 5,15. Tegen het toptarief van 52% = € 2,68 effectief aan belastingbesparing.

   

  Gaat u maar bedenken wat u nog meer verstaat onder genotmiddelen. Leuker kunnen we het niet maken toch?  User Feedback

  Recommended Comments

  Maar beste Ben, dan moeten de rookwaren op zich toch eerst een zakelijk belang dienen?

   

  Consumpties zijn ook beperkt aftrekbaar, maar mijn boterhammen in de ochtend kan ik moeilijk oormerken als zakelijk...

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites

  Stemmingmakerij.

   

  Facebook heeft tegenwoordig een beleid om dit soort klikbeet-berichten (click-bait) tegen te gaan. Als je er goed op let zie je ze ook op elke nieuwssite. Er zijn nieuwe mediabureaus die online ruimte kopen bij Nu.nl, de Telegraaf en de Volkskrant om op de voorpagina een rijtje nieuwsberichten (meestal bij mekaar geschaapte onzin) en als nieuwsbericht vermomde advertenties te mogen plaatsen. Dan zijn er vervolgens pieperneuten die zulke berichten gaan doorlinken op hun Facebook-pagina. Het is de koolmonoxide van de nieuwsmedia en social networks: je merkt niet dat je die rotzooi inademt, tot je omvalt.

   

  Klikbeet herken je vaak aan de kop. Die belooft meer dan het bericht waarmaakt. Het is net als met Haagse Bluf: het ruikt heerlijk, maar het hapt toch elke keer weer teleurstellend weg. De klikbeettactiek is dan ook een manier van content-marketing (lijkt op nieuws) die vanzelf leidt tot deflatie en devaluatie van de content die zo aangeboden wordt. Of van alle content, want ziet de gemiddelde lezer het verschil nog?

   

  Opvallend is dat Facebook ingrijpt (Google filtert ze er schijnbaar ook snel uit) terwijl de nieuwssites juist meer en meer klikbeet toelaten. Je ziet de relevantie-balans zo snel doorslaan in het nadeel van de nieuwssites. Dit zijn de criteria van het team bij Facebook die de door filters aangereikte berichten beoordeelt:

   

  “We categorized tens of thousands of headlines as clickbait by considering two key points,” the blog post says. “(1) if the headline withholds information required to understand what the content of the article is; and (2) if the headline exaggerates the article to create misleading expectations for the reader.”

   

  Nou terug naar de eigenlijke vraag: zijn rookwaren (en alle andere voedsel, drank en genotsmiddelen) heus aftrekbaar van de belasting?

   

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites
  Stemmingmakerij.

   

  Nou terug naar de eigenlijke vraag: zijn rookwaren (en alle andere voedsel, drank en genotsmiddelen) heus aftrekbaar van de belasting?

  Inderdaad stemmingmakerij ... veel mensen lezen wat zij willen lezen.

   

  "Onder de post 'voedsel' vallen zakenlunches en -diners (ook de fooien). Denk bij 'drank' aan koffie, thee, melk en frisdrank. Bij 'genotmiddelen' moet u denken aan onder andere sigaretten en sigaren. Onder 'representatie' vallen onder meer de kosten van recepties, feestelijke bijeenkomsten en vermaak. Bij deze kosten geldt dat u het deel van het totaalbedrag mag aftrekken dat boven de drempel van € 4.500 uitkomt."

   

  Het is zoals Joost ook al aangeeft ... dan moeten de rookwaren op zich toch eerst een zakelijk belang dienen? [vergeet dat vraagteken maar]

   

  Buiten de zakenlunches en -diners om valt er weinig te declareren, behoudens de koffie, thee ... en misschien wat rookwaren voor de zakelijke klanten die op de zaak worden ontvangen.

   

  Met de vriendelijke groeten van Nedzhibe

   

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites

  Kom nou toch Ben, als "registerbelastingadviseur" met "20 jaren ervaring" en "studerend voor Master of Law" had deze column best iets dieper in mogen gaan op de wetgeving en de jurisprudentie rondom het zakelijk karakter van uitgaven. Er zijn daar best op kritische wijze wat grijze grensgebieden aan te wijzen en ter illustratie op te voeren.

   

  Nu is het slechts een ruw staaltje omdraaien van de aftrekbeperking uit art. 3.15 Wet IB 2001, waardoor je doet lijken alsof het niet beperkte deel dan automatisch aftrekbaar is. Er zijn ongetwijfeld situaties waarin rookwaar aftrekbaar is, maar dat volgt dezelfde regels als voor eten en drinken. Oude wijn in nieuwe zakken, niks nieuws onder de zon.

   

  Als je dat op gaan hangen aan anti-rookcampagnes kun je er ook wel meteen anti-alcohol en anti-obesitas bijslepen, want dat is van hetzelfde laken een pak. Vond Wiebes ook, ik kreeg net nog een appje van 'm. Kortom, storm in een glas (al dan niet aftrekbaar) water.

   

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites

  OK, jammer dat het zo'n slecht geschreven stukje is, waarvan de mods het blijkbaar ook niet nodig vonden om ten minste de interpunctie en spelling te controleren.

   

  Maar afgezien daarvan heeft Ben gewoon gelijk. Hij is zelfs de btw nog vergeten. Die kun je namelijk ook nog terug vragen. In dezelfde situaties waar (zakelijk) eten en drinken (gedeeltelijk) aftrekbaar is, zijn genotmiddelen dat simpelweg ook. Koffie en thee kun je onder 'drinken' laten vallen, maar het zijn ook genotmiddelen. Hetzelfde geldt voor een biertje of een wijntje. En dus ook voor sigaretten. In principe zijn die dus gewoon beperkt aftrekbaar.

   

  Wat Ben alleen een beetje vergeet, is dat die aftrekbaarheid grotendeels een dode letter is geworden door flankerend beleid, zoals de rookvrije werkplek en eventueel benodigde vergunningen en verkoopbeperkingen (als er sprake is van een bedrijfskantine bijvoorbeeld). Zo zou je als bedrijf alcohol kunnen schenken of flesjes bier en wijn verkopen, maar daar heb je een vergunning voor nodig. En afhankelijk van de gemeente zou je nog tegen artikel 7 van de Tabakswet. Als werkgever ben je trouwens wel verantwoordelijk voor het aanbieden van een rookvrije werkplek. De sigaretten moeten dan dus wel in aparte rookruimtes worden genuttigd, anders loop je weer tegen boetes aan van de nVWA.

   

  Maar het vreemde aan die Tabakswet is wel dat het dus expliciet niet verboden is om sigaretten gratis te verstrekken. Oftewel, als je als werkgever zakelijk een broodje, koffie én sigaretje voor zijn personeel regelt, dan is dat dus voor 73,5% aftrekbaar in de inkomstenbelasting. Sterker nog, door het BUA is dan zelfs de btw op de sigaretten nog terug te vorderen!

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites
  Oftewel, als je als werkgever zakelijk een broodje, koffie én sigaretje voor zijn personeel regelt, dan is dat dus voor 73,5% aftrekbaar in de inkomstenbelasting. Sterker nog, door het BUA is dan zelfs de btw op de sigaretten nog terug te vorderen!
  Niet correct.

   

  De 73,5%-regeling is niet van toepassing op personeelsuitgaven.

   

  zie ook: Eten en drinken voor uw personeel: aftrek voorbelasting

   

  Met de vriendelijke groeten van Nedzhibe

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites

  Oftewel, als je als werkgever zakelijk een broodje, koffie én sigaretje voor zijn personeel regelt, dan is dat dus voor 73,5% aftrekbaar in de inkomstenbelasting. Sterker nog, door het BUA is dan zelfs de btw op de sigaretten nog terug te vorderen!
  Niet correct.

  De 73,5%-regeling is niet van toepassing op personeelsuitgaven.

  zie ook: Eten en drinken voor uw personeel: aftrek voorbelasting

  Volgens mij ben je nu dingen door elkaar aan het halen. De 73,5% is geregeld in de inkomstenbelasting voor borrels, eten, drinken en genotmiddelen. De link die je gaf, heeft betrekking op het BUA en de kantineregeling in omzetbelasting. Maar goed, daaruit blijkt juist mijn punt. Voor de omzetbelasting valt zo'n sigaretje onder personeelsvoorzieningen, maar voor de inkomstenbelasting onder genotmiddelen. En dan is het dus aftrek- of verrekenbaar in beide belastingen.

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites

   

  En het klikbeet-probleem is te zien waar deskundigen zich proberen te profileren met zulke klikbeet-berichten, ik zie het op Linkedin ook vaak. Dat werkt op den duur averechts, want je associeert je naam met desinformatie. Je krijgt veel kliks, maar met al die aandacht bouw je geen autoriteit op. Integendeel.

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites

  Clickbait? Hier moet je eerst klikken op de column (klik 1), vervolgens onderaan zoeken naar de auteur (klik 2) om vervolgens via diens HL profiel terecht te komen op diens site (klik 3). Edit oh nee: je komt niet eens op die site (andere URL namelijk), je krijgt alleen een online visitekaartje.

   

   

   

   

   

   

   

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites

   

  De kliks zijn slecht georganiseerd (dotcom werkt bijvoorbeeld niet) maar dat was niet de issue. Het gaat om de manier van schrijven die afgeleid is van klikbeet-marketing, met name kopregels die hun belofte niet waarmaken.

   

  Rookwaren zijn evenals andere levens- en genotsmiddelen alleen in bijzondere gevallen aftrekbare kostenposten. Een willekeurige burger of ondernemen kan dat niet doen voor alledaags gebruik.

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites
  Het gaat om de manier van schrijven die afgeleid is van klikbeet-marketing, met name kopregels die hun belofte niet waarmaken.

   

  Ik zal de columnist vragen of we een vraagteken achter de nu kennelijk wat te stellige titel mogen zetten.

   

  Kunnen we ons nu weer focussen op de inhoud in plaats van de vorm? ;)

   

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites

  Op een ondernemersforum met de nodige fiscalisten een algemeen bekend belastingfeitje van onder belichten zodat het schimmig lijkt (he het is toch geen Halloween ;D). Dan overdreven aandikken door de staatssecretaris zelf op te voeren en kijken of je beet hebt. Een fiscale portemonnee aan een touwtje, succes verzekerd. Of is er toch een dubbele bodem?

   

  Een klant een sigaar uit eigen doos presenteren met een zakelijk doel wordt al heel lang fiscaal gestimuleerd. Op zich zou ik er niet tegen zijn als in de wet het (re)presenteren van een genotsmiddel geschrapt zou worden als het gaat om aftrekbaarheid. Het is inderdaad in volledige tegenspraak met het antirookbeleid.

   

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites

  Algemeen

  Kosten in de persoonlijke sfeer zijn niet aftrekbaar. Kosten gemaakt in de ondernemingssfeer zijn in het algemeen wel aftrekbaar.

  De beperking van aftrek zoals deze geldt in Art. 3.15 Wet IB 2001 is met name gebaseerd of het kosten zijn met een gemengd karakter. Hoewel het ondernemingskosten zijn is er toch ook en prive-element in te ontkennen.

  Let op: De uitsluiting van de aftrek is gebaseerd op het feit dat prive aspecten een te grote rol spelen.

  Let op:

  de Art. 3.14 en 3.15 Wet IB 2001 behandelen de aftrekuitslutingen en aftrekbeperkingen van kosten, ongeacht ten aanzien van wie die kosten worden gemaakt.

   

  Men kan voor de aftrekuitsluting 2 manieren hanteren: nl. die in Art. 15 Wet IB, lid - € 4.500

  Of Art. 3.15, lid 5 Wet IB 2001: 73,5% van de kosten komt in aftrek. Juist het prive gebruik van die ondernemer zit hem in die 73,5%

  Vanwege het veronderstelde privevoordeel zijn kosten in verband met voedsel drank en genotmiddelen niet volledig aftrekbaar. Deze aftrekbeperking geldt ook voedsel drank en genotmiddelen die als relatiegeschenken zijn aan te merken. Bovendien spreekt Art. 3.15,lid 1, onder b juist over representatie, seminairs, symposia, excursies, studiereizen en dergelijke.

   

  Dus let goed op de zinsnede: ongeacht of ze nu aan de ondernemer dan wel als relatiegeschenk worden gegeven.

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites

  Algemeen

  Kosten in de persoonlijke sfeer zijn niet aftrekbaar.

   

  Was wellicht handig geweest als je dat in je column had verwerkt. Nu wekt je column de indruk van beperkte aftrekbaarheid, ongeacht het doel van de uitgaven. Deze nuance is serieus belangrijk, want het zal op het gebied van genotsmiddelen betekenen dat de column voor de meeste ondernemers geen waarde heeft, tenzij ze na en zakendiner een sigaartje roken of een kistje tabakswaren cadeau doen aan een relatie.

   

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites


  Join the conversation

  You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

  Guest
  Add a comment...

  ×   Pasted as rich text.   Restore formatting

    Only 75 emoji are allowed.

  ×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

  ×   Your previous content has been restored.   Clear editor

  ×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 • Bring your business plan to a higher level!

  On this forum all subjects are discussed related to entrepreneurship.

  Growing together with other entrepreneurs

  ✓     Ask your entrepreneur questions

  ✓     Share your answers

  ✓     Low profile

  ✓     Transparant

  ✓     At your convenience

  ✓     Always based on relevance, substance and expertise

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept