Ga naar inhoud

Alle activiteit

Deze stream update zichzelf     

 1. Afgelopen uur
 2. Fiscaal staat er dan opeens een lager bedrag in de boeken. De waarde is fiscaal nog maar 325 euro, terwijl het in werkelijkheid misschien nog 3.000 euro op kan brengen. Normaal zou je afschrijven in een aantal jaren (minimaal 5 jaar), maar nu heb je die afschrijvingskosten al meteen genomen. Als starter heb je het voordeel dat je mag kiezen wanneer en hoeveel ("willekeurig") je die afschrijving neemt gedurende de startersjaren. Dat betekent overigens niet dat je die afschrijving meteen moet nemen. Het kan ook zijn dat het handiger uitkomt om dat in het derde jaar pas te doen, wanneer je mogelijk wat meer winst maakt. En dat betekent ook dat je niet meteen met afschrijven hoeft te beginnen in het eerste of tweede jaar, als er toch nog nauwelijks winst is om het mee te verrekenen. Als je trouwens de steiger verkoopt voor een behoorlijk bedrag, terwijl je fiscaal al 90% hebt afgeschreven, dan zal dat betekenen dat je een behoorlijk boekwinst maakt op dat moment. Die boekwinst is uiteraard gewoon onderdeel van je (fiscale) winst en dus belast met inkomstenbelasting.
 3. Welkom op HL Speculeren op hoe de belastingdienst op jouw verzoek voor een (borgstellings-, betalings-)regeling o.i.d. gaat reageren, heeft geen enkele zin. Wel lijkt mij het bedrag van € 700,00 ook weer niet een dermate onoverkomelijk bedrag dat je daar op een andere manier niet aan zou kunnen komen. Denk eens aan spullen verkopen o.i.d., een TV en een goede fiets brengen je al snel in de buurt van € 700,00 en wellicht is er iemand in de kring van Familie, Fools & Friends die jou even wat kunnen lenen. Voor dit bedrag (voor jou veel, maar in de fiscale wereld peanuts) wil jij geen bonje met de fiscus, daar heb je later alleen maar meer last van. Geen vage constructies najagen, gewoon z.s.m. dat geld bij elkaar sprokkelen en betalen. Als jij in loondienst gaat, heeft de fiscus de mogelijkheid loonbeslag te laten leggen, ook dat moet je niet willen.
 4. JesperW

  Factuurbedrag later ontvangen: welk boekjaar

  Bovenstaande is gebaseerd op een administratie volgens het factuurstelsel (factuurdatum geeft BTW tijdvak aan). Indien de administratie is ingericht obv het kasstelsel geeft de bankdatum het BTW tijdvak aan. Van de site belastingdienst: Als u het kasstelsel toepast, berekent u de btw op basis van uw kas- en bankadministratie. U berekent de btw over de inkomsten die in het tijdvak waarover u aangifte doet, daadwerkelijk zijn bijgeboekt op uw bankrekening of ontvangen zijn in uw kas. BTW kasstelsel De meeste organisaties hanteren het factuurstelsel. Bij ZZP-ers komt het kasstelsel nog wel eens voor. Het kasstelsel moet wel consequent worden aangehouden.
 5. Beste Higherlevel-forumleden, Is er misschien iemand die antwoord heeft op mijn andere vragen? @mmint Bedankt voor u reactie! Wordt de steiger dan ineens nog maar 10% waard in mijn bedrijf? Even als voorbeeld: 2018 2019 Debet Credit Debet Credit Klimmateriaal : 3250 Eigen vermogen : 3250 Klimmateriaal : 325 Eigen vermogen: 325 Is dit juist ? Dat zou betekenen dat mijn bedrijf minder waard wordt omdat ik de steiger afschrijf, terwijl de steiger wel de nieuwwaarde heeft stel dat ik hem verkoop. Is dat dan door dat ik willekeurig afschrijf ?
 6. Vandaag
 7. Beste mensen, Ik zit met een situatie waar ik me geen raad mee weet en ik hoop dat jullie misschien even met me mee willen denken. Even ter achtergrond info: Ik heb vanaf dec. 2016 een onderneming (Kvk- inschrijving) opgestart. Het is een eenmanszaak, in het begeleiden van gehandicapte kinderen aan huis. In 2017 ben ik hier volledig van rondgekomen. In 2018 ben ik verhuisd en heb ik het bedrijf wegens omstandigheden stilgelegd. Het hele jaar 2018 heeft mijn bedrijf stil gelegen en heb ik alleen inkomsten gehad uit overige werkzaamheden (gastouder en pgb) en wat uitzendwerk. Nu start ik vanaf komende maand met een baan in loondienst (eerst contract voor 6 maanden). Ik laat het nog open of ik daarna weer een doorstart ga maken met mijn bedrijf (wat ik uiteindelijk wel graag weer zou willen). Ik hou mijn KvK inschrijving (ook omdat ik vanuit mijn bedrijf een auto heb, obv financial lease). In 2016, voordat ik mijn bedrijf begon, heb ik alleen inkomsten gehad uit overige werkzaamheden. Ik heb dit op het belastingformulier per ongeluk in het verkeerde vak ingevuld (ja, zo onnozel ben ik echt). Hierdoor kreeg ik eind vorig jaar een correctie, wat betekent dat ik in totaal zo'n 700 euro nog moet betalen. Ik heb dit geld niet. Mijn financiële situatie is op dit moment dusdanig dat ik elke maand flink rood sta en ik een maand betalingsachterstand heb met mijn woninghuur en de zorgverzekering. (Vandaar ook de keuze nu voor een baan in loondienst). Ik heb contact gehad met de belastingdienst, en zij willen in elk geval geen kort uitstel verlenen, omdat ik mijn aangifte voor 2017 te laat heb ingevuld.. Voor langer uitstel met betalingsregeling verwijzen ze me naar het formulier op de website. Als ik dat bestudeer, blijkt dat ik garant moet kunnen staan voor de gehele schuld om daarvoor in aanmerking te komen. Wat dit exact kan inhouden is mij niet duidelijk. Of dit bijvoorbeeld ook een prive-persoon mag zijn. Navraag bij de Belastingtelefoon heeft me hierover geen enkele zinvolle informatie opgeleverd, ze weten het daar (aan de telefoon) ook niet. Ik heb geen hypotheek, bankgarantie zal ook onmogelijk zijn, en heb ook geen spaargeld of vermogen (anders had ik dat natuurlijk wel aangesproken). Weet iemand van jullie of er voor mij andere mogelijkheden zouden kunnen zijn voor deze borgstelling? Misschien door een externe partij, een privé-persoon of iets anders? Of een andere oplossingsrichting waar ik nog niet aan heb gedacht ? Andere wegen om tot een betalingsregeling te kunnen komen? Ik lig hier inmiddels ongeveer elke nacht wakker van de financiële stress, dus alle hulp is zeer welkom! Alvast bedankt!
 8. Volgens mij is het wettelijk niet toegestaan om iemand onbezoldigd werk te laten verrichten. Op basis van wat hier gepost is ligt een verkapt dienstverband voor de hand en dan zal snel sprake zijn van minimumloon en minimum uren. De constructie die Hans schets komt volgens mij al snel neer op een verkapte VOF. Wat vraagsteller schijnbaar wil is een ongelijke samenwerking op een nieuwe activiteit. Het gros van het werk wordt door de pseudo-werknemer uitgevoerd die daarmee een groot deel van het risico draagt. Ik denk dat het antwoord daarop een dubbel nee is. Mijn suggestie: Waarom nodig je deze persoon niet uit om zelf ook hier op HL te reageren. Ik vermoed dat zijn percepties en intenties net iets anders zijn en voor het beste advies lijkt het me beter om het verhaal van beide kanten te kunnen lezen.
 9. Hans van den Bergh

  Eenmanszaak met winstaandeel

  Op basis van 'Sweat Equity' kun je later prima uitkeren, mits (zoals Nedzhibe aangaf) goed vastgelegd in een overeenkomst. De letterlijke term 'winstaandeel' is misschien ongelukkig gekozen (zo ook de term 'dochterbedrijven' van een eenmanszaak), maar Vraagsteller kan natuurlijk op basis van de overeenkomst vanuit de behaalde winst uitkeren. Vraagsteller en Toetreder zijn dan beiden gehouden hier de verschuldigde belastingen over af te dragen. Het lijkt mij sowieso verstandig dat Dylan zich eens door een deskundige goed laat bijpraten over rechtsvormen, arbeidsverhoudingen en goed opgestelde overeenkomsten, want uit de door hem gebezigde terminologie lijkt hij daar heel eigen (verkeerde) interpretaties van te hebben en kon hij daar nog weleens last van krijgen.
 10. Norbert Bakker

  Eenmanszaak met winstaandeel

  Waarom / hoe zou het bedrijf verlies draaien? Er wordt alleen tijd geïnvesteerd om software te ontwikkelen, waar komt een eventueel verlies dan vandaan?
 11. Verstrekking leenauto. Wat die auto wel of niet kost is voor de bijtelling niet van belang.
 12. Volgens mij is het al aangegeven maar een "winstaandeel" bestaat niet bij een eenmanszaak. Wat natuurlijk wel een mogelijkheid is, is om later (of nu) een VOF op te richten waarbij dan het een en ander geregeld zou kunnen worden. Misschien dat je daarover nu dan al wat op papier kunt zetten. Maar over "winstaandeel" kun je het dus niet hebben. Het later oprichten van een VOF komt volgens mij ook met de nodige problemen. Omdat er nu werk verricht wordt die je later wilt belonen. Daar wordt nu dus niets over afgedragen. Je kunt dan achteraf niet in één keer een bedrag toekennen aan dat werk.
 13. Dylan Struik

  Eenmanszaak met winstaandeel

  Inderdaad, die papieren maak ik voor de start gereed. Privé is hij niet aansprakelijk. Hij bezit alleen over een winstaandeel. Als het bedrijf verlies draait, ben ik (de eenmanszaak) daar aansprakelijk voor. Tenminste, zo gaan/willen we het op papier zetten.
 14. Hallo Forumleden, We hebben een nieuwe medewerker die een lease auto krijgt. Deze wordt over circa 3 maanden geleverd. Vanaf datum indiensttreding tot de leverdatum verstrekt de dealer als service een leenauto. We ontvangen hier geen factuur voor. Per welke datum moeten we de fiscale bijtelling voor privé gebruik verwerken? Datum indienst/ verstrekking leen auto of per datum levering lease auto/facturatie?
 15. Het fiscale haalbere is al beantwoord, blijft over het juridische toelaatbare ... Iets op paper (laten) zetten wat enigszins op een overeenkomst lijkt, is toch wel het minste wat je moet doen. Wat is het verschil met de risico's als jullie samen een VOF oprichten? Zoals ik het heb begrepen worden van beiden geen grote investeringen verlangt, anders dan veel tijd en dito koffie.
 16. Dylan Struik

  Eenmanszaak met winstaandeel

  @Hans van den Bergh, ja oke. Dat is neem ik aan gewoon inkomsten belasting voor de "(winst)aandeelhouder"?
 17. Hans van den Bergh

  Eenmanszaak met winstaandeel

  Zodra er winst gemaakt en gedeeld wordt, zal er ook belasting over betaald moeten worden.
 18. Benm

  Factuurbedrag later ontvangen: welk boekjaar

  Inderdaad, anders zou het wel een enorme administratieve ellende krijgen voor facturen die ergens eind december schrijft en vrijwel altijd pas in het volgende jaar betaald worden.
 19. Dylan Struik

  Eenmanszaak met winstaandeel

  @Hans van den Bergh, wat bedoel je precies met voorlopig?
 20. Hans van den Bergh

  Patent aanvragen

  @escritor Even over de (terechte) commentaren over jouw vraagstelling en vaak uitblijven van reacties: lees even de forumregels goed door, met name het deel: 'Een nieuw bericht plaatsen' en laten we afspreken dat daarop voortaan ook alert(er) op gemodereerd wordt.
 21. Hans van den Bergh

  Eenmanszaak met winstaandeel

  Fiscaal is er (voorlopig) niets aan de hand, voor de toetreder is het dan wel zaak zolang in eigen levensonderhoud te voorzien.
 22. Bert.

  Hoe exporteren naar Zuid-Korea

  Dit is geen exportvergunning maar een verklaring betreffende de oorsprong. En dan nog niet eens de juiste, dit gaat over het APS systeem, waar jij blijkbaar naar op zoek bent is een oorsprongsverklaring in het kader van het vrijhandelsverdrag tussen de EU en Zuid-Korea. Met deze verklaring geef je aan dat jullie producten van oorsprong zijn uit de EU waardoor de importeur in Zuid-Korea ze kan invoeren met lagere of helemaal geen invoerrechten. Om deze verklaring, voor zendingen >6000 Euro te mogen afgeven heb je een douanevergunning nodig, "Vergunning toegelaten exporteur (zelf opstellen: oorsprongsverklaring of factuurverklaring)". Het niet afgeven van de verklaring zorgt in beginsel niet voor oponthoud, alleen zal de importeur in Zuid-Korea meer invoerrechten moeten afdragen. Blijkbaar gaat de vraag dus niet over een exportvergunning...... mocht dat toch zo zijn dan kun je beste contact opnemen met de douane/Centrale Dienst In-en Uitvoer in Groningen.
 23. Dylan Struik

  Eenmanszaak met winstaandeel

  @Hans van den Bergh, inderdaad, de toetreder investeert veel tijd en weet niet zeker of het ook geld gaat opleveren. Echter, hij is zich volledig bewust van de risico's en gevolgen en gaat akkoord met een winstaandeel. De vraag is alleen, is dit juridisch haalbaar en voor de fiscus toelaatbaar?
 24. Hans van den Bergh

  Eenmanszaak met winstaandeel

  Dat noemen ze 'sweat equity'. Dat vraagt nogal wat van de toetreder...
 25. Dylan Struik

  Eenmanszaak met winstaandeel

  @Norbert Bakker, ik heb inderdaad nagedacht over een B.V. constructie, maar omdat er op dit moment nog geen winst wordt behaalt voor dit idee, is het niet handig om een B.V. op te zetten vanwege de startersvoordelen die ik mis loop (en de notariskosten). Zijn inbreng is alleen werk verrichten, dus geen lening o.i.d. Op langer termijn is het de bedoeling dat hij zijn geïnvesteerde tijd terugverdient d.m.v. het winstaandeel.
 26. herman van der helm

  Patent aanvragen

  Maar andere potentiele vraagstellers de te meer.
 27. Het geven van een reactie of antwoord op wedervragen is natuurlijk de volledige verantwoordelijkheid van een vraagsteller. De berichten met vragen zijn vanochtend gelezen, dus laten we rustig afwachten op een sterke comeback na weer zo'n makkelijke opening... Groet, Highio
 1. Laad meer activiteit

×

Cookies op HigherLevel.nl

Cookies zijn nodig om Higherlevel.nl goed te laten functioneren. Door het gebruik van HigherLevel.nl verklaar je onze voorwaarden te hebben gelezen en te accepteren.

 Meer informatie   Oké