Van harte welkom op ons ondernemersforum

Kom jij ook naar ons volgende evenement?

Seniorenkrant

Pagina's: [1] 2 3
Auteur  Onderwerp: Seniorenkrant (2248 keer gelezen)
Muggepuut
Junior

Karma: 0

Berichten: 20

Seniorenkrant
« Muggepuut Gepost op: 11 januari 2018, 18:55 »

Omschrijving van je concept:
Het doel is om een maandelijkse huis-aan-huis-krant uit te geven, speciaal gericht op senioren.

Het idee is ontstaan omdat de ervaring is dat veel informatie die senioren zoeken veelal verspreid en versnipperd staat over het internet. In de krant behandelen we actueel gemeentenieuws en verslaan we lokale activiteiten en evenementen, zijn er enkele terugkerende rubrieken, en is er ruimte voor instellingen en instanties om hun artikelen en onderzoeksbevindingen te plaatsen en bijvoorbeeld activiteiten aan te kondigen. De website zal als archief dienen, elke krant is hier digitaal terug te lezen, maar ook voor de website zullen nieuwsberichten worden geschreven, aangezien we met de site wat actueler nieuws kunnen behandelen dan met onze maandelijkse krant.

Omschrijf wat je tot nu toe zelf gedaan hebt hiervoor:
Wat ik zelf al heb gedaan is contact gezocht met een bestaande uitgever van huis-aan-huis-kranten. Als de plannen doorgaan, zal ik onder hun vlag (ik word dan licentiehouder) de seniorenkrant uitgeven. Na twee dagen brainstormen zijn we allebei behoorlijk enthousiast en van mening dat we dit verder willen uitrollen tot in elk geval een proefuitgave.

Verder heb ik via Qredits een betaalde e-learning gedaan voor het schrijven van mijn ondernemersplan. Deze is inmiddels voor 80% afgerond.

Via via probeer ik aan wat freelance tekstschrijvers te komen die het leuk vinden om aan de krant verbonden te zijn door het schrijven van wat verhalen. Verder zullen er veel bedrijven, instanties en instellingen zijn die baat hebben bij de plaatsing van artikelen in onze krant. Ik heb inmiddels al behoorlijk wat gegevens verzameld van interessante partijen.

Een grote uitdaging wordt de commerciële kant van het verhaal. Ik heb eind januari een afspraak met een advertentie acquisiteur uit de regio. Maar da's vooralsnog de enige troef. Een andere partij heeft me verteld dat ze het te druk hebben (klein bedrijf, slechts drie werknemers) om nog een project erbij te doen. Verder heb ik een ander bedrijf mijn plannen voorgelegd, maar daar heb ik nog geen reactie op gehad. Ik kan op LinkedIn ook maar weinig advertentiewervers vinden. Maar misschien zoek ik niet goed?

Wat is de uitdaging die je met je concept op wil lossen:
Met onze krant en (heel belangrijk) onze samenhangende website hebben we als doel als een soort vraagbaak te fungeren voor antwoorden en informatie die doorgaans voor een senior lastig online te vinden is. Op veel onderwerpen die spelen in het leven van de 50-plusser rust soms zelfs nog wel eens een taboe. Door het maken van 'echte' verhalen en het leveren van achtergrondinformatie over bepaalde onderwerpen proberen we de krant heel persoonlijk en laagdrempelig te houden.

Hoe is dit anders dan bestaande concepten:
Het grote verschil is dat we ons specifiek richten op de doelgroep 50-plus, die jaarlijks groter wordt, de komende jaren groot blijft en daarnaast heel divers is. Heel kort door de bocht, de ene senior is de andere niet. Iemand van 53 staat heel anders in de maatschappij dan iemand van 79. Je kunt je met de krant wel degelijk richten op bepaalde generaties senioren en dat maakt het interessant. Naast leeftijd kun je ook verschil maken in 'jongere' senioren, prijsbewuste senioren, koopkrachtige senioren, senioren die merktrouw zijn en modebewuste senioren.

Wat voor feedback hoop je te krijgen:
Ik hoop vooral feedback te krijgen op de uitvoering van mijn plannen. Denk ik in de goede richting? En hebben jullie tips om contact te leggen met commercieel sterke mensen uit de buurt? Hoe vind ik ze? En wat zijn gangbare tarieven (resultaatgericht) voor een freelance acquisiteur?

Voor meer informatie beantwoord ik jullie vragen graag.
Highio
Moderator

Karma: 325

Berichten: 7232Re: Seniorenkrant
« Highio Antwoord #1 Gepost op: 11 januari 2018, 19:47 »

Beste Muggepuut,

welkom terug op ondernemersforum Higherlevel. Als ik zo snel Google zie ik al diverse initiatieven: https://www.google.nl/search?q=seniorenkrant

Ga je je in bedoeling bij een van deze aansluiten?

En hoe bereik je een hoge distributiegraad met alle NEE-NEE stickers op brievenbussen?

Ik zie de laatste tijd al heel veel (online) magazines met deze doelgroep. Geen idee of daar nog meer ruimte zit.

Groet,

Highio
Muggepuut
Junior

Karma: 0

Berichten: 20

Re: Seniorenkrant
« Muggepuut Antwoord #2 Gepost op: 11 januari 2018, 21:59 »

Nee, bij de organisaties die je terugvindt in jouw link sluit ik me niet aan. Sterker nog, dat is er hoofdzakelijk 1, die van De Jong Media. Met hem heb ik een maand of vier terug gebeld, want hij heeft een franchiseformule van een Seniorenkrant. Maar dat liep op niks uit.

Daarna kwam ik terecht bij een formule die wekelijkse huis-aan-huis kranten verspreid. Weekkrantjes zoals je die eigenlijk in elk dorp of elke stad wel ziet. Maar dat kenden we hier in onze gemeente al, zodat we met het idee van een seniorenkrant op de proppen kwamen. Dat zou voor dit bedrijf ook de eerste zijn. Al hun anders franchisenemers brengen een reguliere weekkrant uit.

Om de NEE/NEE stickers kun je niet heen. We willen het enigszins compenseren door kranten verzamelbakken te plaatsen in de diverse winkelcentra in de wijken, en in bijvoorbeeld wachtruimtes bij fysiopraktijken, huisartsen, apothekers, etc.
TwaBla
Raad van Advies
Legend

Karma: 227

Berichten: 15636Re: Wat vinden jullie van mijn seniorenkrant?
« TwaBla Antwoord #3 Gepost op: 11 januari 2018, 22:01 »

Quote : Muggepuut op 11 januari 2018, 18:55
Omschrijf wat je tot nu toe zelf gedaan hebt hiervoor:
Wat ik zelf al heb gedaan is contact gezocht met een bestaande uitgever van huis-aan-huis-kranten. Als de plannen doorgaan, zal ik onder hun vlag (ik word dan licentiehouder) de seniorenkrant uitgeven. Na twee dagen brainstormen zijn we allebei behoorlijk enthousiast en van mening dat we dit verder willen uitrollen tot in elk geval een proefuitgave.
 
Wat is een licentiehouder?

De grootste kostenposten bij een HAH-blad zijn drukwerk en distributie. Ik neem aan dat je niet meteen landelijk begint en het tot één gemeente beperkt. Je moet dus veel advertentie-inkomsten ophalen om meer dan je kosten te verdienen.

Aan de voordeur kun je niet zien waar de senioren zich verstoppen. Je wordt dan een gewone HAH-krant met inhoud die op senioren toegespitst is. Eerlijk gezegd lijkt me dat alle huisaanhuis kranten voor senioren geschreven zijn, want het instap-niveau is redelijk laag.

Welke afspraak heb je met die uitgever? Vouwt hij jouw krant in de zijne? Of gaan zijn bezorgers apart op stap voor jouw uitgave? En helpt-ie met drukwerk?

In jouw HAH-bereik zit zogenaamde waste. Als 1 op de 3 huishoudens senior is, heb je 66% verspilling. Dat bereken je door aan adverteerders en die kunnen ook rekenen. Waarom in jouw krant adverteren en niet in de reguliere HAH-krant?

Plan elke keer een fietspagina met route en koffie-stops, die wordt vast wel gesponsord door een e-bike leverancier en lokale horeca.

Succes.   

Droog niet uit. Koop in komkommertijd meer groente en fruit.
Muggepuut
Junior

Karma: 0

Berichten: 20

Re: Seniorenkrant
« Muggepuut Antwoord #4 Gepost op: 11 januari 2018, 22:52 »

Hier een artikel over de verschillen tussen franchise en licenties: https://www.blatterlegal.com/overzicht-verschillen-franchising-en-licentiestructuur/...

Ik beperk me inderdaad tot één gebied/gemeente, al staat dat nog niet vast. Een kleine uitbreiding zou ook kunnen. Dit is sterk afhankelijk van de omzetprognoses die de acquisiteurs kunnen geven aan de hand van hun ervaring. Je moet de advertentiekosten dan ook voornamelijk uit je eigen gemeente halen namelijk.

De grootste kostenpost is inderdaad het drukwerk. De kosten voor distributie liggen op iets meer dan een kwart van de drukkosten. De distributie ga ik zelf regelen. De krant in de zijne vouwen is geen optie. Hij zit namelijk in een andere regio.

Wat betreft de waste, die willen we zo klein mogelijk houden door bij de gemeente na te gaan naar de senioren dichtheid om het zo maar even te noemen. Daar, in die wijken, waar de dichtheid hoog is, gaan we huis aan huis, in de overige wijken gaan we werken met die verzamelbakken.

Het idee van die fietspagina is precies waar we naar zoeken, en daar hebben we al legio ideetjes van liggen. Juist daarom heb ik het idee dat we nog steeds ruimte ligt voor een nieuw medium. Bedankt voor het meedenken, dat wordt echt gewaardeerd. We hadden al een wandelpagina, vakantiepagina, en die fietspagina neem ik ook mee haha.
Ron van der Kolk
Interim Manager
Ambassadeur
Legend

Karma: 227

Berichten: 2288Re: Seniorenkrant
« Ron van der Kolk Antwoord #5 Gepost op: 12 januari 2018, 10:06 »

Quote : Muggepuut op 11 januari 2018, 18:55
Het doel is om een maandelijkse huis-aan-huis-krant uit te geven, speciaal gericht op senioren.
(...)
Ik beperk me inderdaad tot één gebied/gemeente, al staat dat nog niet vast.
 
Dit draadje lezende bekruipt me toch de vraag: is dit bedoeld als kostendekkend lokaal maatschappelijk initiatief of zie er echt een winstgevende onderneming in?

Muggepuut
Junior

Karma: 0

Berichten: 20

Re: Seniorenkrant
« Muggepuut Antwoord #6 Gepost op: 12 januari 2018, 10:22 »

Het doel is toch echt dat laatste :-)

Veel zal afhangen van de ervaringen van de commercieel sterke partij met wie ik zal samenwerken. Zij kennen de markt hier. Ik zal toch een bepaald bedrag aan inkomsten moeten genereren. Kom ik niet aan dat bedrag, of in elk geval...zegt die partij mij dat mijn bedrag niet realistisch om te verdienen met advertenties, dan stap ik er niet in.

TwaBla
Raad van Advies
Legend

Karma: 227

Berichten: 15636Re: Seniorenkrant beginnen
« TwaBla Antwoord #7 Gepost op: 13 januari 2018, 14:47 »

Wat een licentie is, snap ik wel. Maar wat die voor deze samenwerking betekent, is me minder duidelijk. Je mag wellicht op de naam leunen of het opmaak-stramien gebruiken. Maar dat zijn in de wereld van HAH zelden bijzonder unieke dingen. Dus het klinkt als een dure naam voor iets dat je eigenlijk niet nodig hebt.

Maar dat is jouw keuze.   

Ik zie nu dat je toelicht dat het een idee samen ontwikkeld werd. Door het nemen van een licentie bevestig je eigenlijk dat het andermans intellectueel eigendom is.

Je zou eens kunnen kijken naar ETT Media, een uitgever van gelegenheidsbladen in HAH-opzet. Dat is een ietwat opportunistische aanpak en vergt dus een agressieve proactieve advertentiewerving.

ETT begon het jaar 2016 in Groningen met een Aardbevingskrant.

Voor het vinden van senioren is Mosaic wellicht handig.

Droog niet uit. Koop in komkommertijd meer groente en fruit.
WalterBrokx
Filmmaker
Legend

Karma: 61

Berichten: 586Re: Seniorenkrant
« WalterBrokx Antwoord #8 Gepost op: 13 januari 2018, 21:05 »

Heb je marktonderzoek gedaan om te zien of er behoefte aan is?

50-Plus is inderdaad heel breed.
Mijn ouders zijn ooit een 50+beurs opgelopen en waren binnen een half uur buiten, want "ze denken daar dat iedere 60-er malende, terminaal en invalide is". Voor hun gevoel was het een beurs voor ouderdomsgebreken ipv 50-plussers.

BrokxMedia - Audiovisueel Ontwerp
Boeiende Bedrijfsfilms, Commercials & Onlinevideo
Bezig met een korte film. De eerst teaser staat hier:
https://www.facebook.com/KoekjesKorteFilm/videos/411303572584235/
MrHTTP
Super Senior

Karma: 2

Berichten: 128

Re: Seniorenkrant
« MrHTTP Antwoord #9 Gepost op: 14 januari 2018, 10:54 »

Hallo Muggepuut,

Ik maak me zorgen over je doelgroep, namelijk het gebrek daaraan.
Mensen van 50 jaar en ouder zijn natuurlijk geen doelgroep, dat zien we bij de 4 zetels voor de 50PLUS partij in de tweede kamer maar buiten dat is het richten op een doelgroep ONDER de 50 ook onbegonnen werk.
Zoals je zelf al aangeeft is die groep heel divers en ik ken ze ook in allerlei geuren en kleuren   . Niet gek want 50+ betekend praktisch de twee oudste generaties van de populatie.

Uiteraard  betekend dat dan veel advertentie mogelijkheden maar ook het gevaar dat adverteren in jouw publicatie de adveerder weinig tot niets gaat opleveren (geen conversie vanwege doelgroep mismatch).

Je begint je verhaal met; "Het idee is ontstaan omdat de ervaring is dat veel informatie die senioren zoeken veelal verspreid en versnipperd staat over het internet.". Heb je dit gevalideerd bij de beoogde doelgroep?
Ik krijg namelijk het idee dat je een hoop werk aan het verzetten bent maar geen doelgroep hebt en daarom ook geen specifieke oplossing voor de doelgroep.

M.a.w. Wie heeft er nou problemen met welke informatie en hoe ga jij dat oplossen?

Muggepuut
Junior

Karma: 0

Berichten: 20

Re: Seniorenkrant beginnen
« Muggepuut Antwoord #10 Gepost op: 31 januari 2018, 15:24 »

Quote : TwaBla op 13 januari 2018, 14:47
Wat een licentie is, snap ik wel. Maar wat die voor deze samenwerking betekent, is me minder duidelijk. Je mag wellicht op de naam leunen of het opmaak-stramien gebruiken. Maar dat zijn in de wereld van HAH zelden bijzonder unieke dingen. Dus het klinkt als een dure naam voor iets dat je eigenlijk niet nodig hebt.

Maar dat is jouw keuze.   

Ik zie nu dat je toelicht dat het een idee samen ontwikkeld werd. Door het nemen van een licentie bevestig je eigenlijk dat het andermans intellectueel eigendom is.


 

Bedankt voor deze opmerking. Heeft me sinds een paar weken aan het denken gezet. Wellicht geeft me dat nog ruimte in de onderhandelingen over de entreefee. Uiteindelijk kwam ik inderdaad zelf met het idee aanzetten, ook al had en heb ik het idee dat ik hun ervaring en expertise nodig heb om dit project op te zetten vanaf nul.

Wat betreft je eerste opmerking...bedoel je eigenlijk dat ik misschien geen 'tussenpartij' nodig heb, maar beter zelf de markt op kan met mijn krant om offertes op te vragen bij verschillende drukkerijen?
Muggepuut
Junior

Karma: 0

Berichten: 20

Re: Seniorenkrant
« Muggepuut Antwoord #11 Gepost op: 31 januari 2018, 15:34 »

Quote : WalterBrokx op 13 januari 2018, 21:05
Heb je marktonderzoek gedaan om te zien of er behoefte aan is?

50-Plus is inderdaad heel breed.
Mijn ouders zijn ooit een 50+beurs opgelopen en waren binnen een half uur buiten, want "ze denken daar dat iedere 60-er malende, terminaal en invalide is". Voor hun gevoel was het een beurs voor ouderdomsgebreken ipv 50-plussers.
 

Nee, ik heb geen marktonderzoek gedaan. Daar ben ik eerlijk in. Het verhaal van je ouders kan ik me prima voorstellen. Dat is wel iets wat we koste wat kost willen voorkomen. Natuurlijk horen kwaaltjes bij de doelgroep. Maar we willen geen medisch katern maken.

Quote:
Ik maak me zorgen over je doelgroep, namelijk het gebrek daaraan.
Mensen van 50 jaar en ouder zijn natuurlijk geen doelgroep, dat zien we bij de 4 zetels voor de 50PLUS partij in de tweede kamer maar buiten dat is het richten op een doelgroep ONDER de 50 ook onbegonnen werk.
Zoals je zelf al aangeeft is die groep heel divers en ik ken ze ook in allerlei geuren en kleuren  . Niet gek want 50+ betekend praktisch de twee oudste generaties van de populatie.

Uiteraard  betekend dat dan veel advertentie mogelijkheden maar ook het gevaar dat adverteren in jouw publicatie de adveerder weinig tot niets gaat opleveren (geen conversie vanwege doelgroep mismatch).

Je begint je verhaal met; "Het idee is ontstaan omdat de ervaring is dat veel informatie die senioren zoeken veelal verspreid en versnipperd staat over het internet.". Heb je dit gevalideerd bij de beoogde doelgroep?
Ik krijg namelijk het idee dat je een hoop werk aan het verzetten bent maar geen doelgroep hebt en daarom ook geen specifieke oplossing voor de doelgroep.

M.a.w. Wie heeft er nou problemen met welke informatie en hoe ga jij dat oplossen?
 

Als ik nu ergens niet over na zou hoeven denken is het feit dat ik geen doelgroep zou hebben. Hoe bedoel je dat precies? Daarnaast hecht ik weinig waarde aan kamerzetels aangaande mijn ondernemersplannen ;-)

Die zorgen over een mismatch wat betreft advertenties deel ik dan ook niet. Dan kun je elke huis-aan-huis uitgave wel onder die noemer scharen, want in elke editie van het weekkrantje hier staan advertenties die me wel aanspreken, maar ook een hoop waar ik niks mee kan. Je zult wel voor een goede mix moeten zorgen. De ene 50-plusser is wellicht op zoek naar een goede stoel, de ander heeft juist baat bij advertenties voor een leuke wandelvakantie.
TwaBla
Raad van Advies
Legend

Karma: 227

Berichten: 15636Re: Seniorenkrant
« TwaBla Antwoord #12 Gepost op: 31 januari 2018, 15:35 »


Jij moet een entree-fee betalen voor de uitvoering van jouw eigen idee?

Drukkers zijn blij met elke opdracht. Ik zou alle stappen nog eens doordenken, uitzoeken en doorrekenen. Je grootste probleem is distributie. Ouderen wonen overal. Dat is lastig voor een huis-aan-huis blad.

Droog niet uit. Koop in komkommertijd meer groente en fruit.
Richard Theuws
Legend

Karma: 105

Berichten: 1135Re: Seniorenkrant
« Richard Theuws Antwoord #13 Gepost op: 31 januari 2018, 15:43 »

Misschien eens contact opnemen met deze https://www.seniorenkrantdekempen.nl/ om te vragen of hij je meer wil vertellen over hoe hij het aangepakt heeft?

Nee heb je, ja kun je krijgen.

Muggepuut
Junior

Karma: 0

Berichten: 20

Re: Seniorenkrant
« Muggepuut Antwoord #14 Gepost op: 31 januari 2018, 15:53 »

Quote : TwaBla op 31 januari 2018, 15:35
Jij moet een entree-fee betalen voor de uitvoering van jouw eigen idee?

Drukkers zijn blij met elke opdracht. Ik zou alle stappen nog eens doordenken, uitzoeken en doorrekenen. Je grootste probleem is distributie. Ouderen wonen overal. Dat is lastig voor een huis-aan-huis blad.
 

Zij hebben een tiental franchisenemers, die onder hun vlag wekelijks een krant uitbrengen in een dorp of kleine gemeente. Toen ik met hen in gesprek ging heb ik aangegeven dat ik dat niet wilde, want dat kennen we hier al en een tweede soortgelijke krant heeft geen toegevoegde waarde, en dat ik me op een specifieke doelgroep wilde richten, de 50-plussers dus. Nu vonden zij dat (gelukkig) ook een goed idee en zo is het balletje gaan rollen. Uiteindelijk maak ik gebruik van hun kennis, ervaring, website en contacten als het gaat om drukkerijen en dtp-ers. Die instapfee geldt voor de reguliere franchisenemers, en wilden ze voor mij ook zo aanhouden. Daar had ik eigenlijk nooit wat vreemds achter gezocht.

Distributie is inderdaad een dingetje. Via de gemeente is het mogelijk (maar wat ik begrepen had wel lastig) om per brievenbus te kijken naar de leeftijd van de bewoner(s). Maar dat is heel omslachtig en fluctueert nogal eens. Verder kunnen bepaalde wijken hier in de gemeente ook wel uitgesloten worden omdat er veelal jongeren wonen. Maar die paar ouderen die er wél wonen, wil je ook bereiken. En het staat wat slap om tegen bepaalde adverteerders te zeggen dat de krant in de hele gemeente uitkomt, behalve in die en die wijk.

Ik heb nog gedacht aan het verzamelen van locaties waar veel 50-plussers komen en uitsluitend de krant te verspreiden op vaste plekken, zoals wachtkamers, buurthuizen, fysiopraktijken, buurtwinkeltjes, zorginstellingen, etc. Voordeel daarvan is, is dat je de distributie zelfs nog redelijk in eigen hand (en portemonnee) kunt houden.
Pagina's: [1] 2 3  


Partners

HL wordt gefinancierd door

Volg ons