Van harte welkom op ons ondernemersforum

Vraag & antwoord, ervaringen & discussie, voor en door ondernemers.

Mening over Partij 1 en 2 - NewCo BV

Pagina's: [1]
Auteur  Onderwerp: Mening over Partij 1 en 2 - NewCo BV (2885 keer gelezen)
Anoniemo2016
Newbee

Karma: 0

Berichten: 5

Mening over Partij 1 en 2 - NewCo BV
« Anoniemo2016 Gepost op: 8 januari 2017, 16:09 »

Beste forum leden,

Graag wil ik jullie mening / advies hebben; alles is geheel anoniem om te kijken hoe andere ondernemers hierover denken.
Zelf ben ik niet betrokken bij de business maar ben ik wel benieuwd hoe jullie dit hele verhaal zien.

Er zijn twee partijen die samen een internet business zijn gestart.

Partij 1; Commerciële partij bestaande uit 1 persoon, zal zonder salaris 95% sales dragen en samenwerkingen sluiten met affiliates etc. Hij heeft namelijk genoeg maandelijkse inkomsten uit een andere parttime avond business. Hij zal toekomstig proberen een salesteam op te zetten en brengt daarnaast een unieke premium domeinnaam in. Aandeel voor Partij 1 in de toekomstige NewCo BV zal 50% zijn als er €25.000 of meer omzet gedraaid wordt, hij is de persoon die deze business initieel wilde opzetten. Deze persoon heeft in zijn vorige verkochte internet business niet echt goede ervaringen met technisch personeel gehad en wil daarom juist met een goede technische partner samenwerken om zo de kans van slagen te vergroten door zich fulltime en alleen te richten op de sales.

Partij 2; Technische / grafische partij / meedenkend met de business. Deze partij maakt erg mooie en goed werkende applicaties. Ze verzorgen dus uiteindelijk de huisstijl en het programmeerwerk voor deze NewCo. Deze partij bevat in totaal 6 personen waarvan de 3 oprichters samen 50% aandeel zullen krijgen in de NewCo BV zodra er dus €25.000.- binnengehaald is.

De 3 personen van Partij 2 verdelen toekomstig samen de aandelen op de volgende manier in de NewCo BV
2.1 krijgt 20% aandeel en doet in de beginfase uiteindelijk technisch nog niet veel, behalve de eerste opzet in kaart brengen voor de programmeurs.
2.2 krijgt 10% voor het design van alle grafische zaken en bemoeit zich nauwelijks met de business.
2.3 krijgt 20% aandeel en doet het meeste, hij stuurt namelijk de programmeurs aan samen met Partij 1 en denkt commercieel mee.

De percentages worden netjes vooraf op een 50%-50% basis vastgelegd d.m.v. een overeenkomst en in eerste instantie wordt de business ingeschreven op de bestaande BV van partij 2 omdat er zo geen salaris uitgekeerd hoeft te worden aan partij 1 en de kosten relatief laag gehouden worden voor de officiële start van de NewCo BV.

Partij 2 wil uiteindelijk 1 dag voor tekenen dat er €70.- per uur betaald wordt (gereduceerd tarief, normaal €90,- p.u.) voor het programmeerwerk i.v.m. het risico op eventuele mislukking en hun misgelopen uren die ze in andere projecten hadden kunnen stoppen. Deze uren dienen pas terugbetaald te worden als er genoeg reserves zijn in de toekomstige NewCo BV. Partij 1 gaat akkoord. Samen gaan ze ervan uit dat het programmeerwerk in 4 maanden af zal zijn en max 400-500 uur zal kosten.

Extra informatie;
Partij 2, heeft voordat het contract getekend werd €3000,- geïnvesteerd in twee premium buitenlandse domeinen voor dezelfde business. De domeinnaam.de en domeinnaam.be werden gekocht om de gezamenlijke business later samen te schalen naar België en Duitsland en omdat het eerlijk was dat Partij 1 al €3000,- had betaald voor de Nederlandse domeinnaam.
Partij 2 wil toekomstig geen programmeur aannemen en wil dat de bestaande business van Partij 2 het exclusief recht heeft voor het meerwerk qua programmeerwerk a €70,- per uur. Partij 1 heeft het liefst een exclusieve programmeur die aangestuurd wordt door Partij 2 op de loonlijst van NewCo BV omdat dit voordeliger is.

Na 11 maanden (uitloop van 5 maanden) is het project klaar om te starten. De eerste twee a drie weken draait de business ruim €3000.- ex BTW omzet door de sales inzet van Partij 1.

Persoon 2.3 is het na deze eerste sales periode niet eens met de toekomstige aandelenpercentages aangezien het hem meer tijd kost dan hij gecalculeerd had door het meedenken met partij 1. Hij probeert dit op te lossen door extra aandelen percentage te vragen aan partij 1. Partij 1 zegt dat er afspraken gemaakt zijn en ziet niet in om extra aandelen af te staan omdat het platform toch ook terug betaald dient te worden en vraagt zich af waarom partij 2 überhaupt 50% heeft gekregen terwijl alles uiteindelijk betaald dient te worden en waarom hij dit niet zoekt bij zijn mede vennoten die er minder tijd instoppen. Partij 1 wil geen water bij de wijn doen en zegt dat het gewoon 50%-50%  is en biedt direct aan om zich uit te laten kopen, omdat hij vindt dat er vanaf de eerste week al zo moeilijk gedaan wordt en afspraken ineens herzien dienen te worden. 2.3 blijft bij zijn standpunt net als partij 1.
2.1 & 2.2 kiezen logischerwijs voor hun eigen partij.

Partij 1 heeft na 3 a 4 weken al geen vertrouwen meer in persoon 2.3 en biedt na diverse pittige gesprekken uiteindelijk zijn 50% aan voor een bedrag van €15.000.- (betaling in termijnen is geen probleem) Dit is volgens hem gebaseerd op het feit dat hij €3000,- voor het domein betaald heeft. €3000,- doorlopende provisie per jaar heeft binnengehaald. Daarnaast heeft hij zijn tijd (enkele maanden sales training, verbetering van het platform tijdens de bouw, het schrijven van een business case en concurrentie analyse) erin gestopt welke niet vergoed is en welke wel nu wordt gebruikt als partij 2 er mee verder wil. Partij 1 legt zijn sales werkzaamheden per direct neer door gebrek aan vertrouwen.

Partij 2 denkt hier vervolgens 3 maanden over na en is erg teleurgesteld in Partij 1 maar gaat toch op zoek naar een nieuwe commerciële partij. Uiteindelijk wil partij 2 het toch niet overnemen en biedt het andersom te koop aan voor €25.000,- + het niet exclusief recht op het script en de twee buitenlandse domeinen willen ze zelf houden. Of partij 1 kan gaan, mag zijn domeinnaam meenemen maar laat wel alle klanten achter waarbij partij 2 een nieuwe domeinnaam zal uitzoeken om de business voort te zetten.

Partij 1 zegt laten we dan alle klanten dan maar terugbetalen en doe mijn domein maar terug, Partij 2 zegt prima leuk dat je ons met een enorme schade laat zitten en zegt dat het erg onprofessioneel is om weg te gaan.

Nu ben ik benieuwd wat jullie van deze hele kwestie vinden als je dit objectief bekijkt? Vinden jullie bijvoorbeeld dat partij 1 te snel opgeeft of vinden jullie dat partij 2 gelijk heeft of juist andersom? Het lijmen lijkt onmogelijk omdat beide partijen het oneens zijn, beide partijen willen elkaar ook niet uitkopen.
Joost Rietveld
Denarius Fiscaal- en Bedrijfsadvies
Moderator

Karma: 1110

Berichten: 16411Re: Mening over Partij 1 en 2 - NewCo BV
« Joost Rietveld Antwoord #1 Gepost op: 8 januari 2017, 17:18 »

Beste Anoniemo

Wat is dan wel jouw belang bij deze casus en de meningen van de HL leden?

Modgroet
Joost

Denarius Advies Fiscaal-juridisch adviseur: rechtsvormkeuze/-wijziging, samenwerkingsverbanden, bedrijfsoverdracht en exit-strategie

Denarius Advies op facebook
Anoniemo2016
Newbee

Karma: 0

Berichten: 5

Re: Mening over Partij 1 en 2 - NewCo BV
« Anoniemo2016 Antwoord #2 Gepost op: 8 januari 2017, 17:37 »

Hi Joost,

Ben partner van een van de 4 personen.
Highio
Moderator

Karma: 313

Berichten: 6707Re: Mening over Partij 1 en 2 - NewCo BV
« Highio Antwoord #3 Gepost op: 8 januari 2017, 17:42 »

Wat een afhankelijkheden en condities, daar blijkt bij voorbaat al weinig onderling vertrouwen uit. En dan heb ik het al geen eens over de recente ervaringen en huidige stand van zaken. Ik zou eerst eens beginnen om domeinnamen (in gedachte) in te brengen en investeringen (kosten) tegen elkaar weg te strepen. Dat maakt een overweging al veel simpeler.

Waarom die drempel van € 25.000,-? Daar heb je als vier of zeven deelnemers nog altijd niks aan als inkomstenbron...

...als je dat vertrouwen als beoogde partners niet hebt, dan moet je eenvoudigweg niet beginnen of later tegen een hogere prijs willen intreden.

In de praktijk is dit in personen geteld steeds één tegen drie of zes (partners niet meegerekend  ). Dat moet je als partij 1 willen.

Bij gebrek aan startcondities zijn er geen afspraken voor uittreding vastgelegd. Allen hebben er een bende van gemaakt.

Op HL is eerder de Texas Shoot-Out aan de orde geweest. Mogelijk is dat een optie als partijen ook andere, zinnige tijdsbesteding hebben om snel met andere zaken of alleen met dit project verder te gaan.

Groet,

Highio
Ward
ceo@storecore
Moderator

Karma: 184

Berichten: 1369Re: Mening over Partij 1 en 2 - NewCo BV
« Ward Antwoord #4 Gepost op: 8 januari 2017, 18:18 »

Quote : Anoniemo2016 op  8 januari 2017, 17:37
Ben partner van een van de 4 personen.
 
Van 2.3 raad ik, want dat is de eeuwige stijfkop die desalniettemin rationeel en redelijk wil lijken. Dat leidt bijvoorbeeld tot de waanidee dat je risicoloos kunt ondernemen door, ongeacht wat er gebeurt, tweemaal modaal plus vakantiegeld te eisen voor alles dat je doet.

realist
Legend

Karma: 40

Berichten: 777Re: Mening over Partij 1 en 2 - NewCo BV
« realist Antwoord #5 Gepost op: 8 januari 2017, 19:02 »

Ben ik niet met je een Ward, partij 1 lijkt de meest benadeelde dus die zal hier wel zijn gelijk willen horen.

Wat ooit in het (niet zo verre) verleden betaald is is totaal onbelangrijk.
Het gaat er nu nog om wat de onderneming nu waard is.
De ene partij vindt dit 15000 waard, en biedt het ook daarvoor aan.
De ander vindt het kennelijk dat niet waard, want wil het daarvoor niet kopen.
Maar vindt het wel 25000 waard als ze mogen vérkopen.
Dat is scheef.
In een fair biedspel zul je toch echt dan eerder bij 15.000 uitkomen.

Ben het wel volledig met Ward eens, dat een hoog uurtarief hanteren voor werk dat je in je eigen BV stopt er lang niet altijd ook uit komt. Dat is nou eenmaal ondernemen.
LiGuido
The Netherlands
Legend

Karma: 9

Berichten: 252Re: Mening over Partij 1 en 2 - NewCo BV
« LiGuido Antwoord #6 Gepost op: 8 januari 2017, 19:56 »

Partij 2 komt erg onredelijk over. Als je een joint venture aangaat, dan neem je ondernemersrisico en laat je je niet betalen voor de uren die je maakt.

Datzelfde gaat mis bij persoon 2.3 die ineens een groter gedeelte wilt hebben omdat hij meer tijd kost.

Daar gaat het in mijn ogen mis.

Highio
Moderator

Karma: 313

Berichten: 6707Re: Mening over Partij 1 en 2 - NewCo BV
« Highio Antwoord #7 Gepost op: 8 januari 2017, 20:23 »

Een tweede optie is verkoop van het project aan een derde partij(en).

Wat is er eigenlijk precies vastgelegd over de fase tot oprichting van een BV?

Groet,

Highio
Anoniemo2016
Newbee

Karma: 0

Berichten: 5

Re: Mening over Partij 1 en 2 - NewCo BV
« Anoniemo2016 Antwoord #8 Gepost op: 9 januari 2017, 09:29 »

Dank voor jullie feedback, verkopen is misschien ook een optie.

BV zou gestart worden op 50%-50% basis
-inbreng van alle domeinnamen
-script (*wel uiteindelijk betaald worden)

Branko Collin
Webdeveloper
Legend

Karma: 71

Berichten: 1173Re: Mening over Partij 1 en 2 - NewCo BV
« Branko Collin Antwoord #9 Gepost op: 9 januari 2017, 16:22 »

Ik snap het niet. Bestaat die nieuwe BV nu al wel of nog niet? Als die BV nog niet bestaat, wat moet er dan worden uitgekocht?

Front-end web developer.
Anoniemo2016
Newbee

Karma: 0

Berichten: 5

Re: Mening over Partij 1 en 2 - NewCo BV
« Anoniemo2016 Antwoord #10 Gepost op: 9 januari 2017, 17:33 »

De BV bestaat nog niet, die zouden ze dus opzetten als er 25k of meer omzet gedraaid zou zijn.

Beide partijen kunnen niet verder.
1. Partij 1 omdat hij geen script heeft
2. Partij 2 omdat hij geen domein + commercieel iemand heeft.
4711
Legend

Karma: 158

Berichten: 4711

Re: Mening over Partij 1 en 2 - NewCo BV
« 4711 Antwoord #11 Gepost op: 9 januari 2017, 17:41 »

Quote : Anoniemo2016 op  9 januari 2017, 17:33
Beide partijen kunnen niet verder.
 

Volgens mij heet dit:
"De dood in de pot".

(heb ik ook wel eens meegemaakt en dat is dan jammer van je moeite, maar dat noemen zij ook wel 'zakelijk risico'...)

Als je van alles gaat claimen van elkaar, dan ben je verder van huis denk ik.
« Laatste verandering: 9 januari 2017, 17:42 door exhaeller »

Mathias@evelo
Legend

Karma: 37

Berichten: 559Re: Mening over Partij 1 en 2 - NewCo BV
« Mathias@evelo Antwoord #12 Gepost op: 9 januari 2017, 17:43 »

Wie heeft er dan die 400 - 500h programmeren aan 70€/h betaald? Of is dat een factuur die nog open staat?

www.evelo.be - Elektricien in regio Kortrijk - technical support for creative people.
Anoniemo2016
Newbee

Karma: 0

Berichten: 5

Re: Mening over Partij 1 en 2 - NewCo BV
« Anoniemo2016 Antwoord #13 Gepost op: 10 januari 2017, 11:33 »

Deze uren zijn niet betaald, als er genoeg reserves zouden zijn zou Partij 2 de uren vergoed krijgen.
Dit was aan de orde als er uiteindelijk een BV gestart zou zijn.
Pagina's: [1]  


Partners

HL wordt gefinancierd door

Volg ons