BBZ voorschotten worden verrekend

  Higherlevel.nl
  Financiering, juridische en fiscale zaken
  Financiering
  BBZ voorschotten worden verrekend
Pagina's: [1] 2 3
Auteur  Onderwerp: BBZ voorschotten worden verrekend (4569 keer gelezen)
Hoofdgebruiker
Legend

Karma: 6

Berichten: 265

BBZ voorschotten worden verrekend
« Hoofdgebruiker Gepost op: 3 december 2017, 02:10 »

Mijn bedrijf is niet levensvatbaar bevonden, nu is er een aanvraag voor een uitkering beëindigde zelfstandige ingediend.

De sociale dienst gaat echter de voorschotten (3) die de afgelopen maanden zijn verstrekt, direct verrekenen met de te ontvangen uitkering beeindigde zelfstandigen. Hierdoor kom ik acuut probleem te zitten. Doordat verrekening zal plaatsvinden, is de hoogte van de uitkering 0.

Hoe kan dit, wettelijk gezien? Hoe kan het beleid zijn dat je in dit specifieke geval zonder inkomen komt te zitten. Juridisch gezien zou dit toch niet moeten kloppen voor een ondernemer die in nood verkeert? (financiele nood is immers de aanleiding voor/van een aanvraag BBZ en een regeling voor beëndigde zelfstandigen lijkt me tenslotte ook niet voor niets).

Een zelfstandige die zijn bedrijf gaat beëindigen zal toch in zijn levensonderhoud moeten kunnen blijven voorzien, totdat er zicht is op een bijstandsuitkering participatiewet?

Mijn vraag is of dit juridisch mogelijk is. (gezocht via Google, geen informatie over deze specifieke case)

Het is logisch dat de sociale dienst een voorschot verrekend met een te ontvangen uitkering. Het is minder logisch dat dit voorschot wordt verrekend met een te ontvangen bedrijfsbeëindigde uitkering voor een zelfstandige. Zou dan voor de voorschotten, eerder een "om niet" regeling toepassen aan het eind van het jaar. Nietwaar?

R.I.P. | Peter Bonjernoor
Webdeveloper
Retired Mod
Legend

Karma: 623

Berichten: 6116Re: BBZ voorschotten worden verrekend
« R.I.P. | Peter Bonjernoor Antwoord #1 Gepost op: 3 december 2017, 03:10 »

Nietwaar.

Ik zal vast van alles niet begrijpen, maar dat is toch precies wat een voorschot is? Ondanks dat er nog geen formele beslissing is genomen krijg je wel alvast wat geld. Dus als die formele beslissing er wel komt, dat wordt het bedrag dat je alvast uit coulance hebt gekregen afgetrokken van de toegekende uitkering. Ze zijn aardig geweest door je alvast 3 maanden geld te geven terwijl ze dat eigenlijk niet hadden hoeven doen.

Hoeveel meer coulance verwacht je dan wel niet? En waarom een 'uitkering beëindigde zelfstandige' in plaats van direct stoppen en een 'gewone' bijstandsuitkering? Heb je echt (maximaal) 12 maanden nodig om je bedrijf te stoppen?

En nog beter - ophouden met dat gedoe met die BBZ-uitkeringen en snel een baan zoeken, imho.
« Laatste verandering: 3 december 2017, 03:13 door Peter Bonjernoor »

Hoofdgebruiker
Legend

Karma: 6

Berichten: 265

Re: BBZ voorschotten worden verrekend
« Hoofdgebruiker Antwoord #2 Gepost op: 3 december 2017, 04:07 »

Allereerst. Ja. Direct stoppen is mogelijk, als er geen laatste opdracht zou liggen. Die opdracht moet ik nu afronden om op z'n minst de huur te kunnen betalen. Nu er geen uitkering meer verstrekt wordt. Omdat alles verrekend wordt. Een reguliere bijstandsuitkering kan nl. 8 weken duren (maximum), dus dat geeft de nodige problemen.

Quote:
En waarom een 'uitkering beëindigde zelfstandige' in plaats van direct stoppen en een 'gewone' bijstandsuitkering? Heb je echt (maximaal) 12 maanden nodig om je bedrijf te stoppen?
 
Ik snap wat je zegt, maar mis alleen nog een bron naar een wettekst. Voor hetzelfde "geld", bestaat er een artikel waarin vermeld staat dat pas na afloop van het kalenderjaar de hoogte van de uitkering moet worden vastgesteld en eventueel kan worden kwijtgescholden onder de noemer 'om niet'. En derhalve dus nog niet verrekend kan worden. Maargoed, wat als je nog 1 opdracht hebt staan. Doe je dan? Opdracht afronden en daarna uitschrijven KvK? De opdracht gaat 'slechts' om een paar honderd euro. Dan kom ik een maand een flink bedrag tekort voor levensonderhoud. Er wordt 1 tot 2 maanden gegeven om het bedrijf te stoppen. Dan nog, ontvang ik daar helemaal niets van na die verrekening, is de verwachting. Sterker nog, hij zei dat ik volgens mij zelfs teveel heb ontvangen (aan voorschotten).

Concreet 3 vragen, bij vraag 1 gaat het om de juridische onderbouwing ipv subjectiviteit:
1. Is het juridisch toegestaan om een "voorschot bbz uitkering gevestigde zelfstandige", te verrekenen met een "uitkering bij bedrijfsbeëindiging"? vanuit juridisch perspectief

(stel, je ontvangt 3 voorschotten en je hebt een bedrijf met voorraden, contracten, weet ik veel allemaal wat, dan ontvang je dus 3 maanden geen bbz-uitkering, doordat alles wordt verrekend, lijkt mij wat vreemd. "Om niet" lijkt mij zomaar een voorbeeld van een passende oplossing als ik logisch redeneer).

2. Indien het is toegestaan om het voorschot uit de ene uitkering, op deze manier te verrekenen met een andere uitkering (periodieke uitkering gevestigde ondernemer vs bedrijfsbeëindiging)? Moeten deze aanvragen niet separaat behandeld worden? Namelijk bij uitkering gevestigde ondernemer vaststellen dat er geen recht bestaat uit een periodieke bbz uitkering levensonderhoud, dus na afloop van het jaar vaststellen of de uitkering moet worden terugbetaald. Daarnaast de aanvraag uitkering bedrijfsbeëindiging afzonderlijk behandelen. Aangezien dit ook een aparte regeling is binnen de BBZ.

3. En er worden 3 voorschotten verrekend waardoor je geen uitkering meer ontvangt, zeer groot financieel levensonderhoud-nood is het gevolg, wat is in dat geval dan het beste moment om te stoppen Per direct en dan formeel gezien de laatste opdracht afronden zonder inschrijving kvk? (offerte is getekend gedurende inschrijving kvk, dus zo'n probleem lijkt me dat niet.)

Ik vraag me in het geheel ook af of de sociale dienst hier geen milder beleid op kan toepassen?

Quote:
Is het inkomen dat je uit je bedrijf haalt al een aantal jaar op bijstandsniveau, dan zijn bovenstaande regelingen niet van toepassing omdat je bedrijf niet levensvatbaar is. Het is dan wel mogelijk een lening te krijgen via het Bbz, maar het maximale bedrag dat geleend kan worden is aanzienlijk lager. Het bedrag dat dan ter beschikking staat is maximaal 9.612,- EUR. Je hoeft dit bedrag - anders dan de lening waarop je aanspraak maakt met een levensvatbaar bedrijf - niet terug te betalen. bron
 

In dit voorbeeld is het bedrijf niet levensvatbaar bevonden en kan alsnog aanspraak worden gemaakt op een lening. Dat roept de vraag op of de gemeente de voorschotten niet zou moeten omzetten in een definitieve uitkering levensonderhoud voor 3 (reeds verstrekte maanden) + nog 1 maand. En dit dan in het jaar daarop kwijtschelding na overleggen boekhouding.

Ik zoek de juridische onderbouwing

Hans van den Bergh
Verrassend Gastvrije Ondernemer
Ambassadeur
Legend

Karma: 410

Berichten: 5231Re: BBZ voorschotten worden verrekend
« Hans van den Bergh Antwoord #3 Gepost op: 3 december 2017, 11:59 »

Echt waar? Je bent 'ridder te voet' en je zoekt juridische onderbouwing van een beslissing m.b.t. een uitkering? Is er werkelijk niets anders om je druk over te maken? Ik krijg een déjà vu van eerdere discussies over prioriteiten...

Succes & Groet,
Hans van den Bergh
Horeca- & Recreatieondernemer Herberg De Witte Boerderij (& Het Lopster Veerhuis m.i.v. 01/03/'18) http://herbergdewitteboerderij.nl
R.I.P. | Peter Bonjernoor
Webdeveloper
Retired Mod
Legend

Karma: 623

Berichten: 6116Re: BBZ voorschotten worden verrekend 1 reus
« R.I.P. | Peter Bonjernoor Antwoord #4 Gepost op: 3 december 2017, 13:50 »

Ik denk dat het belangrijkste is dat je leert accepteren hoe de situatie is in plaats van blijven theoretiseren over hoe je zou willen dat 'ie is.

Quote : Hoofdgebruiker op  3 december 2017, 04:07
Allereerst. Ja. Direct stoppen is mogelijk, als er geen laatste opdracht zou liggen. Die opdracht moet ik nu afronden om op z'n minst de huur te kunnen betalen.
...
De opdracht gaat 'slechts' om een paar honderd euro.
 
Dat is dus te verwaarlozen - dat soort bedragen betekenen in het grote plaatje helemal niks. Focusen op die paar honderd euro is het de lange termijn negeren omdat er op de korte termijn een marginaal pluspuntje zou kunnen zijn. Bovendien: schrijf je uit en doe die opdracht als particulier.

Quote:
Een reguliere bijstandsuitkering kan nl. 8 weken duren (maximum), dus dat geeft de nodige problemen.
 
Yep, en helaas is dat jouw probleem, niet dat van de gemeente. De overheid kan in bepaalde gevallen ondersteuning bieden bij problemen, maar is er niet om die voor je op te lossen.

Quote:
Voor hetzelfde "geld", bestaat er een artikel waarin vermeld staat dat pas na afloop van het kalenderjaar de hoogte van de uitkering moet worden vastgesteld en eventueel kan worden kwijtgescholden onder de noemer 'om niet'.
 
Dat maakt niet uit. Er is nu beslist "Je hebt recht op X, waarvan je Y al hebt ontvangen. Dat vaststellen is om alleen achteraf te bepalen of zowel X als Y terecht hebt ontvangen of niet. Met een beetje pech moet je namelijk alles terug betalen.

En over "om niet" - dat is dus alleen maar als je zelf gedurende een heel jaar minder dan bijstandsnivo hebt weten te realiseren. Als dat de situatie is, dan is het des te verstandiger om zo snel mogelijk te stoppen met 'ondernemen'.

Quote:
Sterker nog, hij zei dat ik volgens mij zelfs teveel heb ontvangen (aan voorschotten).
 
Reden te meer om als een dolle werk te gaan zoeken!

Quote:
Ik zoek de juridische onderbouwing
 
Omdat je denkt dat die wat toe zou voegen, maar eigenlijk ben je alleen maar op zoek naar een tijdelijk lapmiddel die op langere termijn helemaal niks oplost. En in de tussentijd ben je hard bezig met filosoferen over snelle manieren om aan nieuwe opdrachten te komen en wat de drijfveren van ondernemers zijn, wat je onder de streep geen cent oplevert en dus in dat opzicht alleen maar verkwisting van tijd is.

Stoppen met symptoombestrijding, en de oorzaak van je geldtekort aanpakken. Bij deze een virtuele schop onder je hol!

vertrokken
Legend

Karma: 85

Berichten: 594Re: BBZ voorschotten worden verrekend 1 reus
« vertrokken Antwoord #5 Gepost op: 3 december 2017, 21:07 »

Ik heb er lang over nagedacht of ik het zou plaatsen, maar ik ga het doen. Kom uit je slachtofferrol en zoek een baan of.... hou je aan de tips van je blog/onderschrift: vind een nieuwe opdracht in 7 stappen.
« Laatste verandering: 3 december 2017, 21:08 door Patrick Keizer »
Highio
Moderator

Karma: 330

Berichten: 7365Re: BBZ voorschotten worden verrekend
« Highio Antwoord #6 Gepost op: 3 december 2017, 22:05 »

Quote:
De opdracht gaat 'slechts' om een paar honderd euro.
 

Mooi, dan heb je de resterende tijd om uitzendbureau's e.d. langs te gaan en om direct te solliciteren. Vak of werkervaring en locatie?

Groet,

Highio
RiVe
Legend

Karma: 134

Berichten: 1705Re: BBZ voorschotten worden verrekend 1 reus
« RiVe Antwoord #7 Gepost op: 3 december 2017, 23:30 »

Quote : Hoofdgebruiker op  3 december 2017, 02:10
Een zelfstandige die zijn bedrijf gaat beëindigen zal toch in zijn levensonderhoud moeten kunnen blijven voorzien, totdat er zicht is op een bijstandsuitkering participatiewet?

 

Behalve dat ik het met de overige beantwoorders van je vraag eens ben, ben ik ook benieuwd hoe je de rest van je leven voor je ziet.

Je bedrijf is niet levensvatbaar, dat kan gebeuren, daar heb je van geleerd, als het goed is.
Je blinkt misschien ook ergens in uit, dat kan je gebruiken om in je levensonderhoud te voorzien, er is op dit moment veel vraag naar personeel.

Wat doe je op dit moment?

Wat is je toegevoegde waarde voor een een werkgever, wat is je kracht.

Als je kunt vakkenvullen, dan ga je vakkenvullen, als je kunt opruimen, dan ga je opruimen, als je kunt schoonmaken, dan ga je schoonmaken, als je een team kunt leiden, dan ga je een team leiden, enz. Als je stil kunt zitten, ga dan niet stilzitten.

Veel succes, maar doe iets.  

Hoofdgebruiker
Legend

Karma: 6

Berichten: 265

Re: BBZ voorschotten worden verrekend
« Hoofdgebruiker Antwoord #8 Gepost op: 4 december 2017, 00:58 »

Voor een groot deel bruikbare adviezen, oprechte dank. Reuzen op de juiste plekken toegevoegd. Vooral die hierboven is een goeie. Er wordt actief in mogelijkheden in plaats van moeilijkheden gedacht. Vooruitgang. I love it. Dit zijn adviezen waar ik wat aan heb.

MAAR.

Met Peter en anderen ben ik het ook grotendeels eens, alleen er zijn 3 maanden huurachterstand. Ik moet nu 1 maand zien te overbruggen, zodat deze achterstand niet naar 4 gaat. Overbrug ik 1 maand, dan heb ik een redelijke visie hoe ik mezelf weer kan opklimmen. Ik zou me niet zo druk maken als de huurachterstand niet zo dreigend zou zijn geweest. Aangezien die deadline snel nadert en ik ongeveer 5 dagen geleden pas te horen heb gekregen dat ik komende maand geen uitkering ontvang, mag ook begrepen worden dat mij dit plotseling aardig in de problemen brengt. Anticiperen was in dit geval onmogelijk; ik beschik niet over BBZ-kennis.

Quote:
Ik heb er lang over nagedacht of ik het zou plaatsen, maar ik ga het doen. Kom uit je slachtofferrol en zoek een baan of.... hou je aan de tips van je blog/onderschrift: vind een nieuwe opdracht in 7 stappen.
 

Niets liever, alleen beschik ik niet over een KvK straks. Dat maakt het lastiger. Hoe serieus word je dan nog genomen, als je om de opdracht vraagt. Daar nog oplossingen voor? Ik ga sowieso in loondienst voor 2 dagen of, zolang het nodig is, meer dagen per week en vind ondertussen dan wel een nieuw pad wat ik kan bewandelen.

Hoofdgebruiker heeft nu vooral het hoofdprobleem dat de maand december lastig te overbruggen is waardoor de huurachterstand oploopt. Als ik dit doorkom, ben ik safe (dan heb ik werk en tijdelijk aanvullende participatie-uitkering). Misschien zit het hoofdprobleem, ook echt daadwerkelijk in mijn hoofd, alleen zoek ik dan iemand die kan zeggen, die zus, doe zo, dan overbrug je die maand wel. Kortom, hoe zou je deze maand doorkomen. Uitbetaling opdracht is niet gegarandeerd, dat ook nog.

(uitstel vragen voor huur is geen optie meer).

Ik realiseer me tijdens het typen, dat ik de focus inderdaad moet verleggen naar het oplossen van dit kleine stukje laatste probleem, daarna safe zit met werk en aanvullende uitkering en op die manier voorkom dat er tijd verloren gaat aan het juridisch uitzoeken van het eigenlijke probleem (?), waardoor er door het verlies van tijd, alleen nog maar meer problemen zouden kunnen ontstaan. Vooruitkijken dus. A la, prima.

(en ja, ik ga verder met dat blog. Het lijkt me enorm waardevol om een soort blauwdruk te maken voor veelbesproken onderwerpen. En te gebruiken als naslagwerk. Dit is ook wel een klein beetje een passie. Ik hoop dat er in de tussentijd al velen van dat artikel hebben geprofiteerd).

R.I.P. | Peter Bonjernoor
Webdeveloper
Retired Mod
Legend

Karma: 623

Berichten: 6116Re: BBZ voorschotten worden verrekend
« R.I.P. | Peter Bonjernoor Antwoord #9 Gepost op: 4 december 2017, 01:51 »

Quote : Hoofdgebruiker op  4 december 2017, 00:58
Met Peter en anderen ben ik het ook grotendeels eens, alleen er zijn 3 maanden huurachterstand. Ik moet nu 1 maand zien te overbruggen, zodat deze achterstand niet naar 4 gaat.
 
Het spijt me oprecht om het te zeggen, maar daar heb je het zelf naar gemaakt.  Je hebt 3 maanden voorschot gehad - dus in september heb je het geld van december alvast gehad, etcetera. Dan kun je op je vingers natellen dat je dus ergens in de nabije toekomst een tekort gaat krijgen, want het geld dat eigenlijk voor die maand bestemd was heb je 3 maanden geleden al opgemaakt.

Met dat soort dingen houdt de gemeente geen rekening. Die voert uit wat wettelijk geregeld is, en of jij daar dan wel of niet verstandig mee omspringt is jouw pakkie an. Voor de komende maand hoef je daar dus niet aan te kloppen, en dan blijven dus er alleen maar andere bronnen over.

Die paar honderd (onzekere) euro's van die opdracht gaan je niet helpen, en een andere opdracht vinden op zo'n korte termijn gaat ook niet lukken. Dus blijven er eigenlijk maar 2 mogelijkheden over: ergens geld lenen (vrienden, familie, whatever) of alvast de discussie met je huurbaas aangaan en uitleggen dat de huurachterstand de komende maand onvermijdelijk nog een termijn zal oplopen.

Ik weet dat ik klink als Captain Hindsight, maar veel meer valt er niet van te maken...
« Laatste verandering: 4 december 2017, 01:52 door Peter Bonjernoor »

Hoofdgebruiker
Legend

Karma: 6

Berichten: 265

Re: BBZ voorschotten worden verrekend
« Hoofdgebruiker Antwoord #10 Gepost op: 4 december 2017, 02:56 »

Quote:
maar daar heb je het zelf naar gemaakt.  Je hebt 3 maanden voorschot gehad - dus in september heb je het geld van december alvast gehad, etcetera. Dan kun je op je vingers natellen dat je dus ergens in de nabije toekomst een tekort gaat krijgen, want het geld dat eigenlijk voor die maand bestemd was heb je 3 maanden geleden al opgemaakt.

Met dat soort dingen houdt de gemeente geen rekening. Die voert uit wat wettelijk geregeld is, en of jij daar dan wel of niet verstandig mee omspringt is jouw pakkie an.
 

Dit is niet helemaal waar; vooraf kon ik niet zien aankomen dat het voorschot zou worden verrekend. BBZ-informatie is uitsluitend online te vinden, over deze verrekening tref ik online niets. Ik vind het een belangrijke taak van de gemeente om burgers in nood glashelder te informeren. Bijvoorbeeld over deze procedure waar ik in zit, zodat ik daar vooraf op kan anticiperen. "let op: indien uw bedrijf niet levensvatbaar wordt geacht, verrekenen wij de verleende voorschotten met uw uitkering voor bedrijfsbeëindiging". Zo'n heel klein doodsimpel regeltje communicatie, bespaart mij als burger een hoop ellende.

Valt mij iets te verwijten? Dan hoor ik het graag zodat ik een les kan trekken. En andere BBZ'ers misschien ook. Ik las dit gisteren en baal dat ik dit niet voorafgaand aan de BBZ-aanvraag heb geleze... (eerste post). Er bestaat een opvallend hoog aantal negatieve BBZ ervaringen.

Verder ben ik bewust met het voorschot omgegaan, er is bijvoorbeeld niet een maand huur onbetaald gebleven. De huur van de afgelopen maanden zijn betaald met de voorschotten. De oorzaak van die 3 maanden, is mij niet verwijtbaar. 1 maand is het voorschot veel te laat uitbetaald, waardoor de verhuurder heeft beslist om deze termijn aan de lopende regeling toe te voegen.

Maar ok. Vooruitkijken en focussen op geld lenen om deze maand rond te komen. Opnieuw uitstel vragen zal ik moeten overwegen, niet mijn eerste optie. Misschien mijn laatste opdrachtgever smeken om een 2e, kleine opdracht van een honderdje of 2, aan de hand van de tips uit mijn eigen artikel. Persoonlijke verhaal erbij vertellen.

Ik hou jullie op de hoogte van de afloop. Ik ben uiteraard al bezig om vacatures te zoeken, uiterlijk dinsdag moét ik sollicitaties versturen, anders verstrijkt er teveel tijd.

Ritzema
barcodewinkel.n l levert Barcode & Point of Sale Apparatuur
Super Senior

Karma: 11

Berichten: 233Re: BBZ voorschotten worden verrekend
« Ritzema Antwoord #11 Gepost op: 4 december 2017, 04:50 »

Hoofdgebruiker heeft hier terecht behoorlijk voor z'n kiezen gehad. De boodschap is meer dan helder. Desondanks zet een stip op de horizon en ga ervoor. Succes!

Highio
Moderator

Karma: 330

Berichten: 7365Re: BBZ voorschotten worden verrekend
« Highio Antwoord #12 Gepost op: 4 december 2017, 08:41 »

Wij kennen jouw persoonlijke situatie, fysieke gezondheid en overige beperkingen niet, maar waarom stel je je niet fulltime beschikbaar? Ga vandaag bij de eerste drie uitzendbureau's langs. Je draait overuren in je hoofd of kent slapeloze nachten afgaande op de tijdstippen van jouw postings, maar voor meer dan twee dagen in de week werk zoeken is echt een kansrijkere en gezondere instelling en bovendien broodnodig.

Dat iemand hier nog weer op jouw berichten reageert is m.i. ook allang op krediet.

Groet,

Highio
R.I.P. | Peter Bonjernoor
Webdeveloper
Retired Mod
Legend

Karma: 623

Berichten: 6116Re: BBZ voorschotten worden verrekend
« R.I.P. | Peter Bonjernoor Antwoord #13 Gepost op: 4 december 2017, 13:28 »

Quote : Hoofdgebruiker op  4 december 2017, 02:56
vooraf kon ik niet zien aankomen dat het voorschot zou worden verrekend.
 
Deze snap ik niet helemaal - verwachtte je dat het niet verrekend zou worden, of verwachtte je dat het ergens anders mee verrekend zou worden?

Hans van den Bergh
Verrassend Gastvrije Ondernemer
Ambassadeur
Legend

Karma: 410

Berichten: 5231Re: BBZ voorschotten worden verrekend
« Hans van den Bergh Antwoord #14 Gepost op: 4 december 2017, 14:26 »

Wat zou het woord 'voorschot' nog anders kunnen betekenen?

Succes & Groet,
Hans van den Bergh
Horeca- & Recreatieondernemer Herberg De Witte Boerderij (& Het Lopster Veerhuis m.i.v. 01/03/'18) http://herbergdewitteboerderij.nl
Pagina's: [1] 2 3  


Partners

HL wordt gefinancierd door

Volg ons