Van harte welkom op ons ondernemersforum

Vraag & antwoord, ervaringen & discussie, voor en door ondernemers.

eenmanszaak laten inhuren door eigen bv

Pagina's: [1]
Auteur  Onderwerp: eenmanszaak laten inhuren door eigen bv (2762 keer gelezen)
freddyfish
Newbee

Karma: 0

Berichten: 2

eenmanszaak laten inhuren door eigen bv
« freddyfish Gepost op: 17 oktober 2007, 19:36 »

L.S.,

Na veel zoeken heb ik toch geen antwoord kunnen vinden op de volgende vraag: is het mogelijk en zo ja ook verstandig om jezelf via je eenmanszaak in te laten huren door een eigen (nog op te richten) BV? Het idee erachter is dat je via de BV makkelijker in contact komt met de wat grotere klanten (ICT) en tevens de mogelijkheid hebt om andere techneuten (eenpitters) via je BV aan opdrachten te helpen. Een ander voordeel zou kunnen zijn dat door het onderbrengen van de BV (bij oprichting dus) in een Holding, je de winst zou kunnen gebruiken als investering in nieuwe werkmaatschappijen met andere doelstellingen als de ICT eenmanszaak.

Alvast dank,
Freddy
renep
Expert Member
Legend

Karma: 132

Berichten: 2369

Re:eenmanszaak laten inhuren door eigen bv
« renep Antwoord #1 Gepost op: 17 oktober 2007, 19:43 »

Je bent al in loondienst bij één van de BV's en je moet jezelf vanuit die BV verplicht een bepaald minimum salaris toekennen. Wat zou de meerwaarde of bedoeling zijn van jezelf ook nog eens inhuren via een eenmanszaak?

freddyfish
Newbee

Karma: 0

Berichten: 2

Re:eenmanszaak laten inhuren door eigen bv
« freddyfish Antwoord #2 Gepost op: 17 oktober 2007, 20:08 »

Ik dacht er inderdaad nog niet aan dat ik dan in loondienst ben bij de BV..   

Eigenlijk is er al zo'n soort constructie door de Holding-BV relatie? Ik bedoel in loondienst bij de bv en ingehuurd door Holding. Zou het dan ook mogelijk zijn andere ICT'ers via de holding als freelancer in te huren?

Dank voor de snelle reactie overigens.

Groet,
Freddy
renep
Expert Member
Legend

Karma: 132

Berichten: 2369

Re:eenmanszaak laten inhuren door eigen bv
« renep Antwoord #3 Gepost op: 17 oktober 2007, 21:09 »

Quote : freddyfish op 17 oktober 2007, 20:08
Eigenlijk is er al zo'n soort constructie door de Holding-BV relatie?
 

Gebruikelijk is andersom: in loondienst bij de holding en jezelf verhuren aan de werkmaatschappij op basis van een managementovereenkomst tussen de BV's.

Quote:
Zou het dan ook mogelijk zijn andere ICT'ers via de holding als freelancer in te huren?
 

Ja, maar dat wil je vanuit de werkmaatschappij doen. Er zitten namelijk allerlei risico's aan vast.

Zie de holding als een zakelijke spaarpot, waar je niets anders mee doet dan er zelf pro forma in dienst zijn, jezelf doorverhuren aan werkmaatschappijen, vermogen beheren en aandelen houden in werkmaatschappijen.

Joost Rietveld
Denarius Fiscaal- en Bedrijfsadvies
Moderator

Karma: 1110

Berichten: 16409Re:eenmanszaak laten inhuren door eigen bv
« Joost Rietveld Antwoord #4 Gepost op: 21 oktober 2007, 02:37 »

Hoi Freddyfish,

Zoals gezegd is het beter om freelancers in de werk BV in te huren. Daarmee leg je het risico bij de werk BV en (indien je de werk BV redelijk leeg houdt qua financiën) blijft het vermogen buiten schot.

Nog wel een extra tip: zorg altijd dat als je freelancers inhuurt, dat zij jou een VAR verklaring overleggen (let ook op dat die van het lopend jaar is en dat ze voor 2008 een nieuwe overleggen)! Daarmee voorkom je gezeur van de fiscus over vermeende dienstverbanden en jouw plicht tot inhouding en afdracht van loonheffing.

Zorg ook altijd voor een overeenkomst van inlening. Daarin leg je vast wat de rechten en plichten over en weer zijn en (belangrijk) de gronden om het contract te verbreken.

Ook vereist het inlenen van freelancers een aanpassing van jouw algemene voorwaarden, zo je die al hebt. Opdrachtgevers moeten weten dat jij een freelancer kunt sturen en jij moet jezelf beschermen tegen de gevolgen van hun eventuele fouten!

Groeten
Joost

Denarius Advies Fiscaal-juridisch adviseur: rechtsvormkeuze/-wijziging, samenwerkingsverbanden, bedrijfsoverdracht en exit-strategie

Denarius Advies op facebook
Pagina's: [1]  


Partners

HL wordt gefinancierd door

Volg ons