Van harte welkom op ons ondernemersforum

Vraag & antwoord, ervaringen & discussie, voor en door ondernemers.

Stamrecht BV en periodieke uitkeringen

Pagina's: [1] 2
Auteur  Onderwerp: Stamrecht BV en periodieke uitkeringen (27467 keer gelezen)
sander938
Newbee

Karma: 0

Berichten: 8

Stamrecht BV en periodieke uitkeringen
« sander938 Gepost op: 14 september 2008, 15:12 »

Allereerst wil ik dit forum (en in het bijzonder Joost /Denarius) prijzen voor de geweldige info over stamrecht BV’s

In 2005 is mijn Stamrecht BV opgericht. Ik wil starten met uitkeren en heb daar een aantal vragen over. Ik ben 36 jaar en heb een koophuis met hypotheek. Ik heb geen inkomsten in box 1 en kan daarom mijn hypotheekrente niet aftrekken. Mijn plan is daarom te starten met uitkeren, om inkomsten in box 1 te generen. Bijkomend voordeel is het laagste tarief IB: 33%. Mijn stamrechtakte zegt: “de grootte van de periodieke uitkering is gelijk aan het bedrag dat kan worden verkregen bij een levenverzekeringsmaatschappij voor een koopsom van XXX”.  Maar dit forum zegt dat ik het bedrag zelf mag kiezen. In 2007 wil ik ongeveer EUR 5000 uitkeren en daarna elk jaar opnieuw de hoogte bepalen. De "akte van periodieke uitkeringen'' zegt dat de uitkering maandelijks, per kwartaal, per halfjaar of per jaar kan worden uitgekeerd, bij achterafbetaling. Ik wil jaarlijks kiezen. Ten slotte begrijp ik dat ik de uitkeringen 7 jaar moeten lopen (vanwege overlijdenskans>0.93%).

Nu de vragen:
  • Is mijn plan om met uitkeringen de starten de slimste manier om belasting te besparen?
  • Ik mag de hoogte van de uitkering voor 2007 toch zelf bepalen? Maar mag ik daarna elk jaar opnieuw de hoogte bepalen (of bijv. zelfs stopzetten) of moet ik dit nu al beslissen? Als ik de hoogte mag aanpassen, dan slaat die eis van 7 jaar toch nergens op: eerste jaar EUR 5000 uitkeren en de overige 6 jaar EUR 1
  • Moet ik voor de afspraken genoemd bij 2. een aanvullende akte van periodieke uitkering maken en ter goedkeuring aan de belastingdienst opsturen?
  • Moet ik maandelijkse aangifte loonbelasting doen (met inhouding van premies) of is jaarlijks aangifte inkomstenbelasting voldoende? Per 1 januari 2009 vervalt de plicht sowieso. Ik weet dat dit forum (Joost/Denarius) zegt dat loonbelastingaangifte niet hoeft, maar mijn oprichter zegt van wel en de Belastingdienst website zegt: “De periodieke uitkeringen die uit de aanspraak voortvloeien zijn loon.” Moet het officieel wel, maar wordt het gedoogd als je het niet doet?
  • Door uit te keren betaal ik 33% inkomstenbelasting. Ik heb gehoord dat door een BV in het buitenland te starten en die onder de stamrecht BV te hangen er ongeveer 10% belasting betaald kan worden. Hoe werkt dit?

Alvast heel erg bedankt voor jullie reactie!
« Laatste verandering: 14 september 2008, 19:24 door sander938 »
Joost Rietveld
Denarius Fiscaal- en Bedrijfsadvies
Moderator

Karma: 1110

Berichten: 16411Re:Stamrecht BV en periodieke uitkeringen
« Joost Rietveld Antwoord #1 Gepost op: 15 september 2008, 01:03 »

Hoi Sander

U roept, ik antwoord   

Is mijn plan om met uitkeringen de starten de slimste manier om belasting te besparen?

Nee. Je neemt een uitkering van 5K op. Daarover is door de heffingskortingen nauwelijks belasting verschuldigd. Overigens is 2007 al geweest en kun je daar geen beslissing meer over nemen. Voor 2008 zou ik eerder een uitkering opnemen van 17K + de hypotheekrenteaftrek.
Daarmee blijft de uitkering in de 33% schijf en benut je de hypotheekrenteaftrek tegen 41,85%.


Ik mag de hoogte van de uitkering voor 2007 toch zelf bepalen? Maar mag ik daarna elk jaar opnieuw de hoogte bepalen (of bijv. zelfs stopzetten) of moet ik dit nu al beslissen? Als ik de hoogte mag aanpassen, dan slaat die eis van 7 jaar toch nergens op: eerste jaar EUR 5000 uitkeren en de overige 6 jaar EUR 1

Dit is onderwerp van weinig discussie. De Staatssecretaris heeft zelf gezegd dat hij het niet bezwaarlijk vindt als de uitkeringen aangepast worden aan de inkomensbehoefte. 1 euro zou ik echter geen periodieke uitkering willen noemen. Dat is de kat op het spek binden. Ik heb wel een door de fiscus goedgekeurde stamrechtovereenkomst liggen waarin 1000 euro per jaar als minimum geaccepteerd is.


Moet ik voor de afspraken genoemd bij 2. een aanvullende akte van periodieke uitkering maken en ter goedkeuring aan de belastingdienst opsturen?

Nope. Goedkeuring van de fiscus is alleen handig (niet noodzakelijk) als je zelf wilt weten of hetgeen je doet, geaccepteerd wordt. Een extra akte is niet nodig. Wel moet de BV een AvA houden waarin de wijziging van jouw uitkeringen besloten en goedgekeurd wordt.


Moet ik maandelijkse aangifte loonbelasting doen (met inhouding van premies) of is jaarlijks aangifte inkomstenbelasting voldoende? Per 1 januari 2009 vervalt de plicht sowieso. Ik weet dat dit forum (Joost/Denarius) zegt dat loonbelastingaangifte niet hoeft, maar mijn oprichter zegt van wel en de Belastingdienst website zegt: “De periodieke uitkeringen die uit de aanspraak voortvloeien zijn loon.” Moet het officieel wel, maar wordt het gedoogd als je het niet doet?In de LB wet is niet expliciet vastgelegd dat de stamrecht BV LB plichtig is voor haar uitkeringen aan de DGA. Dat de LB plicht voor DGA's vervalt, is al weer achterhaald. Dit heb ik elders op HL al aangegeven, maar dat heb je blijkbaar gemist. Voor een DGA komt er wel een eenvoudige versie van de LB. Aangifte kan voor 12 maanden vooruit gedaan worden en elke maandaangifte heeft hetzelfde betalingskenmerk.

Terug naar de vermeende LB plicht. In de aangifte IB is een categorie opgenomen waarin je aangeeft:
periodieke uitkeringen zoals ... lijfrente-uitkeringen die niet onder de LB wet vallen...

Om die reden stel ik liever een lijfrenteovereenkomst op dan een akte van periodieke uitkeringen (welke wel fictief onder de LB wet valt).


Door uit te keren betaal ik 33% inkomstenbelasting. Ik heb gehoord dat door een BV in het buitenland te starten en die onder de stamrecht BV te hangen er ongeveer 10% belasting betaald kan worden. Hoe werkt dit?

Het gaat er niet om de BV naar het buitenland te verplaatsen (dat zou tot heffing ineens leiden), maar om jezelf naar het buitenland te verplaatsen. Als je emigreert, geldt het woonplaatsbeginsel.
NL heft dan alleen belasting (en dus geen sociale premies) over jouw uitkeringen uit de BV. Die worden dan belast met:

0 - 17,5:            2,45%
17,5 - 31,6K:  10,7%

Daarbij is van belang dat het bestuur van de BV in NL blijft. Dus heb je een andere bestuurder nodig die via de KvK aangesteld kan worden.  Daarnaast is die bestuurder volledig beschikkingsbevoegd! Dus geld overmaken, een eigen onderneming in jouw BV beginnen: hij/zij kan het allemaal doen!

Een optie is om een accountant of trustkantoor het beheer en bestuur te laten doen.

Groet
Joost
« Laatste verandering: 22 december 2008, 23:06 door Joost Rietveld »

Denarius Advies Fiscaal-juridisch adviseur: rechtsvormkeuze/-wijziging, samenwerkingsverbanden, bedrijfsoverdracht en exit-strategie

Denarius Advies op facebook
sander938
Newbee

Karma: 0

Berichten: 8

Re:Stamrecht BV en periodieke uitkeringen
« sander938 Antwoord #2 Gepost op: 15 september 2008, 12:22 »

Hoi Joost, bedankt voor je extreem snelle en tegen "'nacht tarief' belaste antwoord. Dat klinkt allemaal goed: lekker weinig werk voor mij. Die emigratie constructie (laatste punt) is me ook duidelijk en houd ik in mijn achterhoofd voor later. Nog een paar kleine dingetjes...

Is mijn plan om met uitkeringen de starten de slimste manier om belasting te besparen?
Nee. Je neemt een uitkering van 5K op. Daarover is door de heffingskortingen nauwelijks belasting verschuldigd. Overigens is 2007 al geweest en kun je daar geen beslissing meer over nemen. Voor 2008 zou ik eerder een uitkering opnemen van 17K + de hypotheekrenteaftrek.Daarmee blijft de uitkering in de 33% schijf en benut je de hypotheekrenteaftrek tegen 41,85%.
Duidelijk. ik bedoelde 2008 ipv 2007. Ik ga een bedrag uitkeren  > EUR 5K (exacte hoogte bepaal ik ahv IB aangifte programma), maar kleiner dan 17K. Wellicht dat ik ooit ga emigreren en dan kan ik mijn geld met nog minder belasting uitkeren.

Moet ik voor de afspraken genoemd bij 2. een aanvullende akte van periodieke uitkering maken en ter goedkeuring aan de belastingdienst opsturen?
Nope. Goedkeuring van de fiscus is alleen handig (niet noodzakelijk) als je zelf wilt weten of hetgeen je doet, geaccepteerd wordt. Een extra akte is niet nodig. Wel moet de BV een AvA houden waarin de wijziging van jouw uitkeringen besloten en goedgekeurd wordt.
AVA houden en notulen kan toch ook pas als de belastingdienst mij er later om vraagt? Want ik hoef ze niet uit mezelf op te sturen, toch?

Moet ik maandelijkse aangifte loonbelasting doen (met inhouding van premies) of is jaarlijks aangifte inkomstenbelasting voldoende? .....
In de LB wet is niet expliciet vastgelegd dat de stamrecht BV LB plichtig is voor haar uitkeringen aan de DGA. de aangifte IB is een categorie opgenomen waarin je aangeeft:periodieke uitkeringen zoals ... lijfrente-uitkeringen die niet onder de LB wet vallen...Om die reden stel ik liever een lijfrenteovereenkomst op dan een akte van periodieke uitkeringen (welke wel fictief onder de LB wet valt).
Helaas is er bij oprichting van mijn BV al een akte van periodieke uitkeringen gemaakt. Kom ik er toch mee weg als ik geen loonbelasting aangifte doe? Sorry dat ik er weer over begin, maar dit lijkt een punt waar de meningen sterk over verdeeld zijn. Jouw concullega van het bureau dat verleden jaar mijn aangifte heeft verzorgd heeft zojuist gemaild dat het wel in de wet staat dat een stamrecht BV loonbelasting plichtig is voor uitkeringen. Wellicht hebben zij commerciele motieven en kom ik ermee weg om toch alleen de IB aangifte te doen...

Groeten, Sander
Joost Rietveld
Denarius Fiscaal- en Bedrijfsadvies
Moderator

Karma: 1110

Berichten: 16411Re:Stamrecht BV en periodieke uitkeringen
« Joost Rietveld Antwoord #3 Gepost op: 15 september 2008, 17:39 »

AvA houdt je zelf, maar ik zou wel gewoon de notulen opmaken. Het besluit moet zakelijk zijn en dus minimaal vastliggen in de notulen AvA. Die hoef je idd niet naar de fiscus te sturen.

De LB plicht geldt niet voor lijfrenteuitkeringen uit de BV. Voor een periodieke uitkering ligt dat anders. Als jij met jouw BV een akte van periodieke uitkeringen hebt, dan moet daar idd een aangifte LB voor ingediend worden en dus een loonadmin voeren....

Overigens± vraag mijn concullega eens in welk wetsartikel hij dat leest. Ben benieuwd...

groet
Joost


Denarius Advies Fiscaal-juridisch adviseur: rechtsvormkeuze/-wijziging, samenwerkingsverbanden, bedrijfsoverdracht en exit-strategie

Denarius Advies op facebook
sander938
Newbee

Karma: 0

Berichten: 8

Re:Stamrecht BV en periodieke uitkeringen
« sander938 Antwoord #4 Gepost op: 15 september 2008, 23:21 »

Hai Joost,

Nu ben ik even in de war. Je schrijft:' Als jij met jouw BV een akte van periodieke uitkeringen hebt, dan moet daar idd een aangifte LB voor ingediend worden en dus een loonadmin voeren....'. Maar ergens anders in dit forum schrijf je: 'Laat je dus ook niet wijsmaken dat er een loonadministratie nodig is als je alleen de periodieke uitkeringen ontvangt!'

Hoe ken dat nou?

Groeten, Sander
Joost Rietveld
Denarius Fiscaal- en Bedrijfsadvies
Moderator

Karma: 1110

Berichten: 16411Re:Stamrecht BV en periodieke uitkeringen
« Joost Rietveld Antwoord #5 Gepost op: 15 september 2008, 23:46 »

Hoi Sander

Mijn eerdere opmerking (die jij nu aanhaalt) daarover (hoewel volgens mij nog steeds pleitbaar, daarom vroeg ik ook of jouw adviseur jou wilde zeggen waar het in de wet staat) lijkt achterhaald door hetgeen ik verneem van andere experts uit mijn vak.

Ik ben echter eigenwijs en blijf (ook gebaseerd op eigen ervaring dat mijn wijze nog nooit tot commotie met de fiscus heeft geleid) echter van mening dat de LB plicht voor beide vormen van uitkeringen niet van toepassing is.

Nu ik je geen advies wil geven dat alleen mijn mening omvat, heb ik het (per heden) genuanceerd.

Groet
Joost

Denarius Advies Fiscaal-juridisch adviseur: rechtsvormkeuze/-wijziging, samenwerkingsverbanden, bedrijfsoverdracht en exit-strategie

Denarius Advies op facebook
sander938
Newbee

Karma: 0

Berichten: 8

Re:Stamrecht BV en periodieke uitkeringen
« sander938 Antwoord #6 Gepost op: 16 september 2008, 00:00 »

Perfect. Dan snap ik het helemaal! En dan ga ik het lekker op jouw manier doen. De belastingdienst kan het blijkbaar niet leuker en ook niet makkelijker maken, dus ze moeten nu niet moeilijk gaan doen. Jouw concullega  stuurde mij zojuist de volgende nuttige aanvulling: "Het kost me teveel tijd om het uit te leggen, maar neem maar aan dat het wel in de wet staat".Het meeste concrete wat ik zelf heb gevonden is de belastingdienstwebsite: "De periodieke uitkeringen die uit de aanspraak voortvloeien zijn loon" Hopelijk slaap ze!
Joost Rietveld
Denarius Fiscaal- en Bedrijfsadvies
Moderator

Karma: 1110

Berichten: 16411Re:Stamrecht BV en periodieke uitkeringen
« Joost Rietveld Antwoord #7 Gepost op: 16 september 2008, 00:32 »

Sander

Jammer dat jouw accountant dat zo stellig stelt, maar er geen seconde over na wil denken (of duurt zoeken in de wet te lang?). Dit is mede de reden waarom ik altijd zeg dat fiscalisten fiscale zaken moeten doen en accountants de cijfers.

Mocht de fiscus het er niet mee eens zijn, dan is er nog geen vuiltje aan de lucht. Je hebt dan via de IB immers de juiste belasting al afgedragen. Zij komen dus niets tekort. Wellicht dat ze je dan na het onderzoek nog verplichten om een LB admin te starten. Dan doe je dat gewoon alsnog.

Maar let dus wel: waterdicht is mijn 'advies' in deze dus niet.

groet
Joost

Denarius Advies Fiscaal-juridisch adviseur: rechtsvormkeuze/-wijziging, samenwerkingsverbanden, bedrijfsoverdracht en exit-strategie

Denarius Advies op facebook
Perkele
Junior

Karma: 1

Berichten: 22

Re:Stamrecht BV en periodieke uitkeringen
« Perkele Antwoord #8 Gepost op: 11 november 2008, 12:29 »

Ik wil me bij de anderen aansluiten en Joost zeer bedanken met zijn uitleg over de zaken omtrent een Stamrecht BV en andere zaken. Ik heb bij mijn adviseur ook navraag gedaan over de loonadministratie bij periodieke uitkering en kreeg daarop het volgende antwoord waaruit blijkt dat de loonadmin. wel noodzakelijk is.

quote:
Ik heb het voor de zekerheid nog eens nagevraagd bij een specialist loonheffingen van de Belastingdienst om te checken of een loonadministratie achterwege kan blijven bij periodieke uitkeringen.
Hij gaf aan dat er gewoon een loonadministratie moest worden gevoerd op grond van artikel 11, lid 1 sub g LB jo artikel 6,lid 1, sub b LB.Joost Rietveld
Denarius Fiscaal- en Bedrijfsadvies
Moderator

Karma: 1110

Berichten: 16411Re:Stamrecht BV en periodieke uitkeringen
« Joost Rietveld Antwoord #9 Gepost op: 11 november 2008, 12:36 »

Hoi Perkele

Daarvan was ik inmiddels ook op de hoogte. Echter blijft de vraag: is het nu echt nodig? Als je de uitkeringen gewoon in de IB aangifte opneemt, dan wordt effectief hetzelfde bereikt zonder de ellende en kosten van het voeren van een loonadministratie.

Groet
Joost

Denarius Advies Fiscaal-juridisch adviseur: rechtsvormkeuze/-wijziging, samenwerkingsverbanden, bedrijfsoverdracht en exit-strategie

Denarius Advies op facebook
Perkele
Junior

Karma: 1

Berichten: 22

Re:Stamrecht BV en periodieke uitkeringen
« Perkele Antwoord #10 Gepost op: 11 november 2008, 12:52 »

Ik denk dat ze bij de belastingdienst niet zo blij zijn als je het totaal van de uitkeringen achteraf opgeeft via je IB. Zou wellicht eens kunnen leiden tot een naheffing of rentevergoeding.
Joost Rietveld
Denarius Fiscaal- en Bedrijfsadvies
Moderator

Karma: 1110

Berichten: 16411Re:Stamrecht BV en periodieke uitkeringen
« Joost Rietveld Antwoord #11 Gepost op: 11 november 2008, 13:41 »

ik zeg ook bewust erbij dat het de keuze is van de belastingplichtige....

Naheffing kan aan de orde zijn, rente ook. Maar dat heb je in de IB ook...

Denarius Advies Fiscaal-juridisch adviseur: rechtsvormkeuze/-wijziging, samenwerkingsverbanden, bedrijfsoverdracht en exit-strategie

Denarius Advies op facebook
nrvn
Newbee

Karma: 1

Berichten: 7

Re:Stamrecht BV en periodieke uitkeringen
« nrvn Antwoord #12 Gepost op: 22 december 2008, 20:29 »

Quote : Joost Rietveld op 15 september 2008, 01:03
......
Daarbij is van belang dat het bestuur van de BV in NL blijft. Dus heb je een andere bestuurder nodig die alleen bij notariële akte aangesteld kan worden ad 800 euro.  Daarnaast is die bestuurder volledig beschikkingsbevoegd! Dus geld overmaken, een eigen onderneming in jouw BV beginnen: hij/zij kan het allemaal doen!

Een optie is om een accountant of trustkantoor het beheer en bestuur te laten doen.

Groet
Joost
 

Joost,
waarom zou dit alleen bij notariële akte kunnen?
Paul
Joost Rietveld
Denarius Fiscaal- en Bedrijfsadvies
Moderator

Karma: 1110

Berichten: 16411Re:Stamrecht BV en periodieke uitkeringen
« Joost Rietveld Antwoord #13 Gepost op: 22 december 2008, 23:05 »

Hoi Paul

Je hebt gelijk. Dat kan eenvoudigweg via de KvK.

Groet
Joost

Denarius Advies Fiscaal-juridisch adviseur: rechtsvormkeuze/-wijziging, samenwerkingsverbanden, bedrijfsoverdracht en exit-strategie

Denarius Advies op facebook
nrvn
Newbee

Karma: 1

Berichten: 7

Re:Stamrecht BV en periodieke uitkeringen
« nrvn Antwoord #14 Gepost op: 23 december 2008, 01:30 »

Quote : Joost Rietveld op 22 december 2008, 23:05
Hoi Paul

Je hebt gelijk. Dat kan eenvoudigweg via de KvK.

Groet
Joost
 

Gelukkig, daar ging ik ook van uit.
Dit is een simpele en goedkope handeling.
Pagina's: [1] 2  


Partners

HL wordt gefinancierd door

Volg ons