Jan Sloot - Geniale Datacompressie of Oplichter?

Pagina's: [1] 2 3 ... 12
Auteur  Onderwerp: Jan Sloot - Geniale Datacompressie of Oplichter? (41131 keer gelezen)
Salvador
Junior

Karma: 2

Berichten: 25

Jan Sloot - Geniale Datacompressie of Oplichter?
« Salvador Gepost op: 13 september 2004, 14:25 »

Jan Sloot -een Nederlandse uitvinder- claimde dat hij een uitvinding had gedaan om digitale data te reduceren tot ongeveer 1 kilobyte per videofilm van 60 minuten. Een revolutionaire claim!

Roel Pieper heeft het Philips bestuur verlaten en is samen met Sloot een bedrijf begonnen: FifthForce om de uitvinding van Sloot te commercialiseren.

Het zou het grootste bedrijf van de wereld moeten worden. Vlak voordat de contracten getekend waren is Jan Sloot overleden. De broncode van zijn uitvinding is nooit gevonden en niemand van FofthForce was in staat om de demonstratiemodellen (hardware en software) te ontrafelen en de vinding verder te commercialiseren.

De grote vraag is nu: had Jan Sloot écht een uitvinding gedaan en die zelfs voor de mensen in zijn eigen bedrijf goed geheim gehouden, of had Jan Sloot een geniaal demontratiemodel gemaakt, die geen echte uitvinding in zich had... deed hij maar alsof?

Graag jullie mening.
« Laatste verandering: 13 september 2004, 23:53 door Salvador »

"Eureka!" is niet de meestgehoorde kreet die voorafgaat aan een uitvinding, maar: "Hmmm... dat is raar".
Benm
Moderator

Karma: 191

Berichten: 6111Re:Jan Sloot - Geniale Datacompressie of Oplichter?
« Benm Antwoord #1 Gepost op: 13 september 2004, 14:43 »

Dit verhaal heb ik wel eens eerder gehoord. Ik wil niet zeggen dat de man een oplichter was, er wordt tenslotte voordurend ontwikkeld en uitgevonden op dit gebied.

Een uur video in 1 kb stouwen lijkt me echter onmogelijk. Dat heeft niet zozeer met technische beperkingen als wel met informatietheorie te maken. Bij maximale compressie houdt je eigenlijk alleen de data over die het brein verwerkt bij het bekijken van de video. Alles wat je verder zou comprimeren is definitief verloren. Hoeveel informatie dat precies is is vooralsnog onbekend, maar ik durf toch wel met zekerheid te zeggen dat het meer dan 1 kb/uur is   Dit soort theorie zegt trouwens alleen wat je -kunt- niet doen, niks over of en hoe het uitgevoerd kan worden.

Anders Floor
Legend

Karma: 68

Berichten: 465

Re:Jan Sloot - Geniale Datacompressie of Oplichter?
« Anders Floor Antwoord #2 Gepost op: 13 september 2004, 15:12 »

Loopt ook een felle discussie over op Gathering of Tweakers:

http://gathering.tweakers.net/forum/list_messages/953988

Afgezien van de techniek die op zichzelf al ongeloofwaardig is (maar dat waren wel meer uitvindingen, bv vliegen, telefoneren etc), zitten me wat te veel onwaarschijnlijkheden in. Bij een megapresentatie struikelt meneer over een drempeltje en laat ie het kastje uit zijn handen flikkeren? Yeah right. Na zijn dood is er geen spoor van te vinden? Sure. Er is geen, maar dan ook geen enkel videomateriaal van een presentatie? Uh-huh.

Als je het mij vraagt heeft een detectivebureau na de dood van Sloot (daar zit een slogan in) ontdekt dat alle betrokkenen gigantisch zijn genept, en heeft men vervolgens besloten het geheimzinnige verhaal maar in stand gehouden om niet te hoeven toegeven dat ze er in zijn getuind. Dus vertelt Pieper gisteravond rustig op Radio 1 dat het kastje ergens opgeslagen ligt totdat de tijd rijp is, en dus deden alle betrokken braaf mee aan het Netwerk verhaaltje naar aanleiding van een "journalist" die er een spannend boekje op Peter Siebelt-niveau over heeft geschreven. Die schrijver houdt er van alle betrokkenen vermoedelijk nog het meest aan over denk ik.

eBase - Portal voor de internetbranche
• nieuws • internetbureaus • opdrachtgevers • branches • nieuwe websites • gratis vacaturebank •
juul.s
Senior

Karma: 6

Berichten: 70

Re:Jan Sloot - Geniale Datacompressie of Oplichter?
« juul.s Antwoord #3 Gepost op: 13 september 2004, 17:14 »

Volgens mij zijn er twee oplossingen

1) Wat ik uit het octrooi haal is dat hij indexeert zeg maar, dus net als het LZW algoritme. Hij maakt een bibliotheek aan met alle mogelijke waarden en wijst naar de waarde die hij nodig heeft. Maar dat kan alleen als die waarden niet volledig random zijn. Bijv. in de Nederlandse taal komt de letter e vaak voor en de letter q weinig. Met een los filmbeeld gaat dat m.i. minder goed, tenzij je bereid bent de kwaliteit aan te tasten.

2) Is dat je een fractal gebruikt. In principe bestaat er een nummer dat als zaadje dient voor bijv. een willekeurig beeld uit willekeurig welke film. Je kunt het filmbeeld met relatief weinig informatie hiermee redelijk goed benaderen. Ware het niet dat het praktisch niet mogelijk is om het zaadje te vinden. Fractal compressie werkt met een benadering van dit principe. En alhoewel deze benadering relatef simpel is, kost het maanden (ff uit mijn hoofd) om met die techniek en een normale PC een film te coderen. En de compressiefactor is dan ongeveer gelijk aan die van MPEG.

Dus volgens mij kan het wel een beetje, maar een compressiefactor van meer dan een miljoen is veel en persoonlijk geloof ik ook niet dat de betreffende man de sleutel gevonden heeft. Van de andere kant als je kijkt naar de Eindhovense student dan zijn de wonderen klaarblijkelijk de wereld nog niet uit.
XYZdotCLUB
@XYZdotCLUB
Legend

Karma: 44

Berichten: 688Re:Jan Sloot - Geniale Datacompressie of Oplichter?
« XYZdotCLUB Antwoord #4 Gepost op: 13 september 2004, 18:25 »

Wie weet had hij inderdaad wel een geniale ingeving. Jammer dat we het niet meer van hem zullen horen.

Hij heeft zich doodgerekend, voordat hij zich rijk kon rekenen.
old account
Legend

Karma: 54

Berichten: 715Re:Jan Sloot - Geniale Datacompressie of Oplichter?
« old account Antwoord #5 Gepost op: 14 september 2004, 06:37 »

Dit doet me sterk denken aan het mysterie Wardenier.
Een man uit Wolvega die rond 1934 de brandstofloze moter zou hebben uitgevonden. Philips haalde hem zelfs uit het Duits gevangennenkamp om van zijn uitvinding gebruik te maken. Hij is om onverklaarbare redenen opgenomen in een psychiatrische inrichting. Mensen die na zijn dood over hem of zijn machine praten werd verteld dat ze maar stil moesten zijn...

Ook zoiets raars, en nog veel eerder in de geschiedenis dus.

Jelmer.
Salvador
Junior

Karma: 2

Berichten: 25

Re:Jan Sloot - Geniale Datacompressie of Oplichter?
« Salvador Antwoord #6 Gepost op: 14 september 2004, 10:44 »

Spannende vraag is natuurlijk altijd: als iemand beweert iets uitgevonden te hebben, maar hij heeft de exacte technische werking (nog) niet heeft aangetoond... is hij dan een oplichter?

Ik denk het niet!

Problematisch wordt het wel als er -terwijl duidelijk technisch bewijs ontbreekt- alvast een bedrijf wordt opgestart waarin vele miljoenen worden gestoken en miljarden belangen (lijken) te zijn gemoeid.

Misschien was Sloot wel een perfecte demo-bouwer en was Pieper gewoon te dom (?) om dit technisch goed te doorgronden. Pieper is als technisch natuurkundige op de TUDelft cum laude afgestudeerd en heeft jarenlang als programmeur oa. bij grote internationale bedrijven gewerkt... dus Pieper had beter moeten weten!

"Eureka!" is niet de meestgehoorde kreet die voorafgaat aan een uitvinding, maar: "Hmmm... dat is raar".
Benm
Moderator

Karma: 191

Berichten: 6111Re:Jan Sloot - Geniale Datacompressie of Oplichter?
« Benm Antwoord #7 Gepost op: 14 september 2004, 10:51 »

Er zijn best veel verhalen van mensen die een revolutionaire uitvinding zouden hebben gedaan, en vervolgens op mysterieuze en/of nare wijze verdwijnen.

Zo staat me iets bij van een japanner die kwam met een wasmachine-zonder-wasmiddel (voor consumenten). De details weet ik niet meer, maar hij is in ieder geval om zeep geholpen voordat dat apparaat op de markt was. Soortgelijke apparaten bestaan trouwens wel voor laboratorium- en specialistenwerk, maar niet met een cosumenten-prijskaartje.

XYZdotCLUB
@XYZdotCLUB
Legend

Karma: 44

Berichten: 688Re:Jan Sloot - Geniale Datacompressie of Oplichter?
« XYZdotCLUB Antwoord #8 Gepost op: 14 september 2004, 16:09 »

Quote : Benm op 14 september 2004, 10:51
Er zijn best veel verhalen van mensen die een revolutionaire uitvinding zouden hebben gedaan, en vervolgens op mysterieuze en/of nare wijze verdwijnen.
 

"Of er veel geld voor hebben gevangen."

Zoals het verhaal van de motor op water(stof). Iets waar de olielobby niet zo blij mee was. 
Verwijderd account
Gast

Re:Jan Sloot - Geniale Datacompressie of Oplichter?
« Verwijderd account Antwoord #9 Gepost op: 14 september 2004, 23:03 »

Ik kan me nog eens herrineren dat er een klein mannetje van zo'n 12 jaar een nieuwe starter had uitgevonden voor TL buizen waardoor ze 2x langer meegingen. 3x raden wie nu het patent heeft op die ballast en die dat patent diep in een kluis heeft gestopt....juist ja Philips, sense and simplicity  

Maar jan Sloot zou best wel eens geniaal kunnen zijn, van de meeste uitvindingen/ontdekkingen wordt in eerste instantie gedacht dat het niet kan. De aarde rond? Nee dat kan niet!!

Maar van de andere kant, de beste man zal toch wel enige aantekingen hebben gemaakt? Lijkt me sterk dat hij alles uit zijn bol deed.

Ilja van Roon
Retired Mod
Legend

Karma: 146

Berichten: 759Re:Jan Sloot - Geniale Datacompressie of Oplichter?
« Ilja van Roon Antwoord #10 Gepost op: 15 september 2004, 09:44 »

Is de aarde rond dan?!

Download: Capture. Deliver. Excel. to learn about the principles, strategies and processes of business writing.
Nils de Witte
Seed Capital Specialist
Retired Mod
Legend

Karma: 317

Berichten: 7542Re:Jan Sloot - Geniale Datacompressie of Oplichter?
« Nils de Witte Antwoord #11 Gepost op: 16 september 2004, 09:30 »

 

Nee hoor, anders zou iedereen omvallen   

Heeft mijn antwoord je goed geholpen? Dan is een reusje nooit weg.

Iedere vrijdag in Utrecht, gratis uurtje "sparren" met ervaren ondernemers en investeerders. www.innosquad.nl

contact: www.dewitte.org |  Innovation + Business + Finance
Jeroen Bakker
Legend

Karma: 536

Berichten: 8179Re:Jan Sloot - Geniale Datacompressie of Oplichter?
« Jeroen Bakker Antwoord #12 Gepost op: 16 september 2004, 11:01 »

Via de mail kwamen de volgende reacties binnen:

Volgens Jan Sloot was zijn uitvinding zo simpel, dat iedereen met een beetje video kennis en informatie kennis het zou kunnen begrijpen

en

Pieper is geen natuurkundige. Dat is nu juist het probleem. Hij is cum laude afgestudeerd bij de afdeling Wiskunde Julianalaan Delft
feamar
Newbee

Karma: 0

Berichten: 1

Re:Jan Sloot - Geniale Datacompressie of Oplichter?
« feamar Antwoord #13 Gepost op: 16 september 2004, 14:14 »

Bij een compressie van 2000000 en 24 beeldjes per seconde naar een bestand van 1 kb is het origineel als dat dus 90 minuten duurt dus van een formaat van 23703 bits per beeldje.
Ik vraag me af in welke resulotie en op welk kleuren detail dit origineel dan gedraait werd (monochroom op 200 bij 150 ofzo  ), lees de gegevens en reken het zelf na.
Beste mensen dit verhaal is er zo een die bekend staat als een broodje AAP verhaal !!!
Gi
Newbee

Karma: 0

Berichten: 1

Re:Jan Sloot - Geniale Datacompressie of Oplichter?
« Gi Antwoord #14 Gepost op: 18 september 2004, 18:04 »

Quote : Benm op 13 september 2004, 14:43
...
Een uur video in 1 kb stouwen lijkt me echter onmogelijk. Dat heeft niet zozeer met technische beperkingen als wel met informatietheorie te maken. Bij maximale compressie houdt je eigenlijk alleen de data over die het brein verwerkt bij het bekijken van de video. Alles wat je verder zou comprimeren is definitief verloren.
...
 
Niet per se. Het gaat er niet alleen om welke informatie je weglaat (wat resulteert in kwaliteitsverlies) maar, en daar draait het hele verhaal om, hoe je de overige informatie opslaat. De data die het brein te verwerken krijgt kan zodoende een grotere omvang hebben dan de data op de informatiedrager. Denk aan een egaal vierkant waarbij slechts de afmetingen en de kleurcode worden opgeslagen. De processor doet de rest. Vergeet ook niet dat Sloot een paar honderd megabyte aan externe data benodigd was om iets met de code op de chip te kunnen.
Pagina's: [1] 2 3 ... 12  


Partners

HL wordt gefinancierd door

Volg ons