Van harte welkom op ons ondernemersforum

Kom jij ook naar ons volgende evenement?

Dikke Vinger Jan de Belastingman [NPO 3 BNN VARA]

  Higherlevel.nl
  Vaste rubrieken
  Nieuws en artikelen
  Dikke Vinger Jan de Belastingman [NPO 3 BNN VARA]
Pagina's: [1] 2 3 4
Auteur  Onderwerp: Dikke Vinger Jan de Belastingman [NPO 3 BNN VARA] (11332 keer gelezen)
Mikky Vrolijk (Kermie)
Moderator

Karma: 378

Berichten: 7767Dikke Vinger Jan de Belastingman [NPO 3 BNN VARA]
« Mikky Vrolijk (Kermie) Gepost op: 22 september 2017, 12:55 »

Jan de Belastingman [NPO 3 BNN VARA]

Korte samenvatting:
Van Starbucks tot Ikea, van Lionel Messi tot Jackie Chan: met slimme trucs weten ze miljarden euro's uit de vingers van de fiscus te houden. Maar wie betaalt de rekening? Jan Versteegh zoekt tot op de bodem uit hoe grote bedrijven belasting ontwijken. Samen met een aantal ondernemers die zich bij hem aansluiten, kijkt hij of zij ook op volkomen legale wijze belastingvrij door het leven kunnen gaan.


Waarom vind je dit interessant of wil je dit delen?:
Dit tv-programma van BNN op NPO3 is sinds 7 sept. jl. op TV. Ik heb gisteravond voor het eerst een aflevering gezien. Verbazend en vermakelijk.

Via Jan de Belastingman
Informatie & Educatie, NPO 3, BNNVARA
kun je de afleveringen terugkijken.

Volg je dit programma? En zo ja, wat vind je van de opzet van Dikke Vinger?

Netwerken: Het gaat er niet om wie je bent, maar wie je kent !
Mikky Vrolijk (Kermie)
Moderator

Karma: 378

Berichten: 7767Re: Dikke Vinger Jan de Belastingman [NPO 3 BNN VARA]
« Mikky Vrolijk (Kermie) Antwoord #1 Gepost op: 22 september 2017, 13:12 »

Het programma heeft maandenlang onderzoek gedaan naar legale routes voor belastingontwijking voor kleine bedrijven. Ze zetten een Nederlandse constructie op met twintig ondernemers, de Dikke Vinger, die via de belastingzetel Guernsey legaal aanzienlijk minder belastingen afdraagt.

Fiscalist Jan van Tilburg werkte mee aan het programma. Volgens hem is een constructie die grote bedrijven gebruiken voor belastingontwijking ook haalbaar voor kleine bedrijven.

Netwerken: Het gaat er niet om wie je bent, maar wie je kent !
Norbert Bakker
B2BSure, verzekeringen en risicobeheer
Moderator

Karma: 1135

Berichten: 10793Re: Dikke Vinger Jan de Belastingman [NPO 3 BNN VARA]
« Norbert Bakker Antwoord #2 Gepost op: 22 september 2017, 13:29 »

Quote : Mikky Vrolijk (Kermie) op 22 september 2017, 13:12
Volgens hem is een constructie die grote bedrijven gebruiken voor belastingontwijking ook haalbaar voor kleine bedrijven.
 

De belastingpot is te vergelijken met een gesloten systeem: wat deze slimme bedrijven (legaal) minder betalen, betalen de minder slimme ondernemers en particulieren - jij en ik dus - het jaar daarop extra via belastingverhogingen, of we krijgen er allemaal minder voor terug terwijl we wel het zelfde blijven betalen.

Nog simpeler: als ieder bedrijf en particulier gewoon de belastingen zou betalen als de gemiddelde sukkel,  dan kon de zorgpremie en het eigen risico wellicht een flink stuk naar beneden. Zo werkt het.

Dus zo snel mogelijk allemaal meedoen, des te sneller wordt het legale systeem illegaal.Of misschien moeten we Arjan Lubach vragen om "dit bedrijf betaal lekker minder belasting dan jij, en jij betaalt dus meer"-stickeracties.

FF Serieus:
Het probleem is niet de slimme ondernemers, het probleem is dat het systeem niet deugt omdat mensen die slim genoeg zijn minder betalen dan mensen die niet zo slim zijn.

Kortom: aub slimmere belastingmensen (Genderneutraliteit) bij de Belastingdienst!

TwaBla
Raad van Advies
Legend

Karma: 227

Berichten: 15641Re: Dikke Vinger Jan de Belastingman [NPO 3 BNN VARA]
« TwaBla Antwoord #3 Gepost op: 22 september 2017, 16:00 »

Het is wel ontzettend oppervlakkig uitgevoerd. Jan wijdt een hele uitzending aan Bermuda en komt eigenlijk niet verder dan de Bermudabroekenwinkel. Jan zet een merk op en komt niet verder dan een thumbs-up cliché. Jan gaat naar de kanaaleilanden en stuit zelfs daar op dichte deuren. Zowel het ondernemen als ontduiken komt amper van de grond. Veel amusement voor Janfans; weinig inhoud.

Maar een omzeil-coop kan ook op grote schaal opgezet worden, als die opzet werkt.   

Droog niet uit. Koop in komkommertijd meer groente en fruit.
Norbert Bakker
B2BSure, verzekeringen en risicobeheer
Moderator

Karma: 1135

Berichten: 10793Re: Dikke Vinger Jan de Belastingman [NPO 3 BNN VARA]
« Norbert Bakker Antwoord #4 Gepost op: 22 september 2017, 16:10 »

Quote : TwaBla op 22 september 2017, 16:00
Maar een omzeil-coop kan ook op grote schaal opgezet worden, als die opzet werkt.   
 

En zolang die opzet werkt.  Zie ook Toine, de belastingman

TwaBla
Raad van Advies
Legend

Karma: 227

Berichten: 15641Re: Dikke Vinger - Jan de Belastingman [NPO 3 BNN VARA]
« TwaBla Antwoord #5 Gepost op: 22 september 2017, 16:22 »

Politiek correcte bangmakerij. Als dezelfde overheid die mutinationals van dienst is met ontwijkopzetjes en speciale deals bij de Belastingdienst optreedt tegen kleinere ondernemers en hun adviseurs (deelname aan een criminele organisatie) dan is opstandig stemgedrag niet vreemd. Nederland heeft bepaald geen haast met het ontmantelen van de offshore industry die zich hier genesteld heeft.

Bemoedigend om te zien dat er ook ondernemers en adviseurs bezwaar maken tegen ontwijking, in hetzelfde programma. Was een beetje eigenaardig gemonteerd trouwens.   

Droog niet uit. Koop in komkommertijd meer groente en fruit.
Cosara
Europhile
Legend

Karma: 150

Berichten: 1979Re: Dikke Vinger Jan de Belastingman [NPO 3 BNN VARA]
« Cosara Antwoord #6 Gepost op: 22 september 2017, 20:07 »

Quote : Norbert Bakker op 22 september 2017, 13:29
FF Serieus: Het probleem is niet de slimme ondernemers, het probleem is dat het systeem niet deugt omdat mensen die slim genoeg zijn minder betalen dan mensen die niet zo slim zijn.
 
Het probleem is - als men al kan spreken van een probleem - dat er legio eerlijke belastingbetalers zijn die graag een wellicht utopische samenleving voor ogen hebben ... Dat anderen daar misbruik van maken is een ander verhaal.

Met de vriendelijke groeten van Nedzhibe

Косара - Счетоводни и консултантски услуги / Cosara - Biuro Rachunkowe i Doradztwo Podatkowe
Instead of Thinking Outside the Box, Get Rid of the Box.
Ab Bauer
App bouwer
Legend

Karma: 110

Berichten: 1014Re: Dikke Vinger Jan de Belastingman [NPO 3 BNN VARA]
« Ab Bauer Antwoord #7 Gepost op: 22 september 2017, 21:52 »

Het probleem is dat gemiddelde hardwerkende MKBer zwaar chagrijnig wordt als hij/zij leest over de zoveelste multinational die een onwaarschijnlijk lage belasting afdracht voor elkaar heeft gekregen. Soms loopt de korting op de winstbelasting op naar 80 procent...

Het hele systeem van belasting rulings die niet openbaar zijn, gemaakt worden op advies van een fiscalist werkzaam bij the Big Four die ook nog eens mee schrijft aan nieuwe wetgeving is pervers. Om het met Youp te zeggen: "Een accountant was vroeger iemand die mensen controleerde op eventuele financiële malversaties. Tegenwoordig zijn het vooral gehaaide types die trucs verzinnen in een obscuur verlicht schemergebied."

Er wordt altijd geroepen dat we dit als land wel moeten doen omdat anders grote bedrijven naar andere landen verhuizen. Ik zou zelf zeggen: Prima! Dan hebben we eindelijk een eerlijk speelveld.

Meer dan de helft van het bbp en 75% van de werkgelegenheid komt van het MKB. Als je die ondernemers het gevoel geeft dat het spel oneerlijk wordt gespeeld is dat niet goed voor de belastingmoraal.

Sieb & Oscar - handgebonden fotoboekjes bekleed met zijde.
Ab Bauer
App bouwer
Legend

Karma: 110

Berichten: 1014Re: Dikke Vinger Jan de Belastingman [NPO 3 BNN VARA]
« Ab Bauer Antwoord #8 Gepost op: 23 september 2017, 11:01 »

Overigens lijkt het programma een kopie van deze actie uit de UK (tip van Branko). De bijbehorende docu staat ook op Youtube.

Sieb & Oscar - handgebonden fotoboekjes bekleed met zijde.
Benm
Moderator

Karma: 191

Berichten: 6072Re: Dikke Vinger Jan de Belastingman [NPO 3 BNN VARA]
« Benm Antwoord #9 Gepost op: 23 september 2017, 17:17 »

Quote : Norbert Bakker op 22 september 2017, 16:10
Quote : TwaBla op 22 september 2017, 16:00
Maar een omzeil-coop kan ook op grote schaal opgezet worden, als die opzet werkt.   
 

En zolang die opzet werkt.  Zie ook Toine, de belastingman
 

Laten we er even vanuit gaan dat men hier wel binnen de wettelijke grenzen blijft.

Overigens lijkt me het doel van deze hele actie om de ontwijkingspraktijken van de hele grote bedrijven aangepakt te krijgen, niet om daadwerkelijk zelf belasting te ontwijken. Om het eerste voor elkaar te krijgen moet het laatste lukken.

Als het eenvoudig wordt gemaakt voor kleine bedrijven om collectief in zo'n constructie te stappen dan zullen er genoeg zijn die dat doen. Bij tientallen of honderden zal de overheid er echt niet mee zitten, maar als het in de duizenden tot tienzuizenden loopt waardoor de nodige miljarden worden ontweken moeten ze er toch wel wat tegen doen.

Mocht de overheid het lekker laten gaan is het een leuke kans om wat belasting te besparen.


Laten we wel wezen, inkomens en vennootschapsbelasting zijn maar een beperkt deel van wat je in totaal aan belastingen betaalt. Denk aan btw op alles dat je prive koopt, wegenbelasting, accijnsen, gemeentebelastingen, waterschapsheffingen en weet ik wat niet meer. En feitelijk ook zorgpremie, want een verplichte verzekering is de facto een belasting.

Wat dat betreft vind ik het ethish ook niet zo bezwaarlijk, je blijft als inwoner van nederland toch wel fors betalen, zelfs als je helemaal onder de inkomstenbelasting uit weet te komen. Vervolgens toeslagen aanvragen gaat misschien wat ver (al zou je er wel recht op hebben).

Bovendien heeft dit, in tegenstelling tot wat multinationals doen, een behoorlijk inverdien-effect: het geld dat mensen niet aan belasting betalen zullen ze waarschijnlijk uitgeven waardoor direct weer een flink deel terug komt in de nederlandse economie. Een andere optie is dat ze het gaan sparen (vermogensbelasting is hoger dan de rente, tel uit je winst als overheid), of gaan investeren.

TwaBla
Raad van Advies
Legend

Karma: 227

Berichten: 15641Re: Dikke Vinger - Jan de Belastingman [NPO 3 BNN VARA]
« TwaBla Antwoord #10 Gepost op: 23 september 2017, 17:25 »

Quote : Benm op 23 september 2017, 17:17
Bovendien heeft dit, in tegenstelling tot wat multinationals doen, een behoorlijk inverdien-effect: het geld dat mensen niet aan belasting betalen zullen ze waarschijnlijk uitgeven waardoor direct weer een flink deel terug komt in de nederlandse economie.
 
Als de overheid het uitgeeft, komt het ook in de economie terecht. Als de overheid het sneller uitgeeft, komt het sneller in de economie terecht. Als de overheid bijleent, komt er meer in de economie terecht.

Dat is al een heel ouwe discussie.

Volgens mij is het vooral een aandachtsvinger: waarom Starbucks wel en mijn koffiewinkel niet?   

Droog niet uit. Koop in komkommertijd meer groente en fruit.
rvroemen
Newbee

Karma: 0

Berichten: 1

Re: Dikke Vinger Jan de Belastingman [NPO 3 BNN VARA]
« rvroemen Antwoord #11 Gepost op: 24 september 2017, 11:00 »

Het zou zoveel eenvoudiger kunnen zijn als alle landen dezelfde afspraak maken: daar waar omzet gegenereerd wordt - na aftrek van reële kosten - wordt belasting over de winst ingehouden.
Het is verre van fair en volledig onethisch als multinationals belasting kunnen ontduiken en daarmee hun concurrentiepositie kunnen versterken ten kosten van de MKB bedrijven.
De Nederlandse overheid én de Belastingdienst zouden een keer moeten doorrekenen wat dit op termijn gaat kosten!
Paul Stuyver
Legend

Karma: 82

Berichten: 980Re: Dikke Vinger Jan de Belastingman [NPO 3 BNN VARA]
« Paul Stuyver Antwoord #12 Gepost op: 24 september 2017, 14:24 »

Quote : Cosara op 22 september 2017, 20:07
Quote : Norbert Bakker op 22 september 2017, 13:29
FF Serieus: Het probleem is niet de slimme ondernemers, het probleem is dat het systeem niet deugt omdat mensen die slim genoeg zijn minder betalen dan mensen die niet zo slim zijn.
 
Het probleem is - als men al kan spreken van een probleem - dat er legio eerlijke belastingbetalers zijn die graag een wellicht utopische samenleving voor ogen hebben ... Dat anderen daar misbruik van maken is een ander verhaal.

Met de vriendelijke groeten van Nedzhibe

 

Even serieus en roze bril af, ik ben nog NOOIT een onderneming tegen gekomen die het terecht vond helemaal door de fiscus te worden uitgekleed. Minder belasting betalen is altijd beter.

Maar, het staat IEDEREEN vrij om gewoon dubbel belasting te betalen voor de Utopische doelen.
Betere toekomst begint bij jezelf lol.

| Leds save the planet | http://www.proton-industries.com |
Paul Stuyver
Legend

Karma: 82

Berichten: 980Re: Dikke Vinger Jan de Belastingman [NPO 3 BNN VARA]
« Paul Stuyver Antwoord #13 Gepost op: 24 september 2017, 14:53 »

Quote : rvroemen op 24 september 2017, 11:00
Het zou zoveel eenvoudiger kunnen zijn als alle landen dezelfde afspraak maken: daar waar omzet gegenereerd wordt - na aftrek van reële kosten - wordt belasting over de winst ingehouden.
Het is verre van fair en volledig onethisch als multinationals belasting kunnen ontduiken en daarmee hun concurrentiepositie kunnen versterken ten kosten van de MKB bedrijven.
De Nederlandse overheid én de Belastingdienst zouden een keer moeten doorrekenen wat dit op termijn gaat kosten!
 

Dat doen ze ook, en omdat hun conclusie is dat het voor NL beter is er niets aan te doen gebeurt er niets.

Misschien niet voor iedereen in NL beter, maar voor je "juiste mensen" wel en die maken uiteindelijk de dienst uit.

| Leds save the planet | http://www.proton-industries.com |
Benm
Moderator

Karma: 191

Berichten: 6072Re: Dikke Vinger - Jan de Belastingman [NPO 3 BNN VARA]
« Benm Antwoord #14 Gepost op: 24 september 2017, 18:28 »

Quote : TwaBla op 23 september 2017, 17:25
Volgens mij is het vooral een aandachtsvinger: waarom Starbucks wel en mijn koffiewinkel niet?   
 

Uiteraard, en de politiek zal met een antwoord moeten komen als mensen grootschalig van dit soort constructies gebruik gaan maken.

Wat natuurlijk wel een beetje wrang is, is dat nederland juist een van de landen is die het voor grootbedrijven mogelijk maakt winsten in de rest van de wereld via IP vergoedingen op papier te minimaliseren, en we daar met zn allen toch wel een beetje aan verdienen  


Quote:
Het zou zoveel eenvoudiger kunnen zijn als alle landen dezelfde afspraak maken: daar waar omzet gegenereerd wordt - na aftrek van reële kosten - wordt belasting over de winst ingehouden.
 

En wie bepaalt welke kosten reeel zijn? Licentiekosten voor gebruik van IP zijn in veel gevallen best reeel, maar je kunt er ook moedwillig idioot veel voor betalen om je winst te drukken. Dat kan belastingontwijking zijn, of gewoon slecht ondernemerschap cq een niet al te best bedrijfsplan, maar wat bepaalt precies het verschil?

Meestal is het als je er zo naar kijkt wel vrij evident, maar dat vertaalt zich lastig in wetgeving. Uiteraard zou je bij wet kunnen bepalen dat je geen vergoedingen voor IP mag afdragen of als kosten mag opvoeren, maar daarmee storten ook tal van legitieme bedrijven in.

Pagina's: [1] 2 3 4  


Partners

HL wordt gefinancierd door

Volg ons