Ga naar inhoud
 • 0

Case: handelsnaam verschil

Senior     61 0

Hallo allemaal,

 

Ik heb hieronder een voorbeeld scenario gemaakt met aan jullie de vraag om het verschil te beoordelen.

 

Het komt er dus op neer dat jullie moeten beargumenteren waarom het bedrijf Digilife wel of niet verder mag onder de huidige naam.

 

De reden voor dit topic is dat ik in een zelfde soort scenario terrecht kan komen. Om allerlei toeters, bellen en papierwerk en weet ik veel wat nog meer te verkomen wil ik doormiddel van dit topic wat meer inside informatie inwinnen.

 

Alvast bedankt voor de medewerking.

 

Kort geding

 

Digiwise

 

tegen

 

Digilife

 

Procesverloop

Digilife maakt gebruik van gelijkende handelsnaam Digiwise, Digiwise wil dat dit wordt verboden.

 

Vaststaande feiten

a.   Bedrijf Digiwise draagt de naam Digiwise en gebruik de domeinnaam Digiwise.nl.

b.   Het bedrijf Digiwise is opgericht in 1995.

c.   Het bedrijf Digiwise is gevestigd in Den Haag.

d.   Het bedrijf voert IT diensten uit.

 

e.   Bedrijf Digilife draagt de naam Digilife en gebruik de domeinnaam Digilife.nl.

f.   Het bedrijf Digilife is opgericht in 2002.

g.   Het bedrijf Digiwise is gevestigd in Den Haag.

h.   Het bedrijf voert ICT diensten uit.

 

Beoordeling van het verschil

 

Link naar reactie

Aanbevolen berichten

17 antwoorden op deze vraag

 • 0
Retired Mod     7,8k 145

De namen lijken wel heel veel op elkaar. Plus het feit dat je in dezelfde brache EN dezelfde plaats zit, maakt de kans op verwarring erg groot. Als Digilife ook nog een openlijk de concurrentie aangaat met Digiwise, dan kan je zeker problemen verwachten. Dat pikken ze niet. Of ze gelijk krijgen voor de rechter, kan ik niet beoordelen, maar dit soort disputen moet je enigzinds zien te vermijden. Niet goed voor je imago.

 

Groeten,

Nils

 


Heeft mijn antwoord je goed geholpen? Dan is een reusje nooit weg.

 

Iedere vrijdag in Utrecht, gratis uurtje "sparren" met ervaren ondernemers en investeerders. www.innosquad.nl

 

contact: www.dewitte.org | Innovation + Business + Finance

Link naar reactie
 • 0
Retired Mod     9,9k 461

Ik ben het met Nils eens: weegt het risico van beschadiging van je imago, en een hoop proceskosten in combinatie met de kosten van het alsnog moeten veranderen van je naam, op tegen de kosten van het direct veranderen van de naam (in 2002 gestart, dus hopelijk nog niet erg veel uitgegeven aan het opbouwen van naamsbekendheid)? Want ik ben bang dat je niet bijster sterk staat: het is gelijkend, het is dezelfde plaats en (dus) waarschijnlijk hetzelfde werkgebied, met dezelfde activiteiten. Dat zijn erg veel cursieve tegenwerpingen, die zeker vor verwarring bij het publiek zou kunnen zorgen. Ik ben bang dat je gaat verliezen als dit een echte zaak was (maar dat is gevoelsmatig, ik ben geen deskundige).

 

Deze vraag en deze bedrijfsnamen komen me trouwens erg bekend voor, maar ik kan niets in de search vinden. Ben ik nu in de war, of zie ik iets over het hoofd?

Link naar reactie
 • 0
Senior     61 0

Hoe zit het dan precies met de betekenis van de naam?

Of zijn daar geen regels voor?

 

Het woord digi is erg algemeen, het is in dit geval samengevoegt met een ander woord namelijk wise en life.

 

De woorden wise en life hebben een totaal andere betekenis.

Heeft dit enige invloed?

 

De uitspraak, als je het maar vaak genoeg zegt, lijkt op elkaar.

Zit hier wat in?

Link naar reactie
 • 0
Retired Mod     9,9k 461

De betekenis is van minder belang als het qua klank en woordbeeld op elkaar lijken. Dat zorgt voor de verwarring (in combinatie met de andere genoemde knelpunten). Als je namelijk gaat adverteren met de naam, bedrijven opbelt en je bedrijfsnaam noemt, of een visitekaartje geeft met je bedrijfsnaam erop, telkens lijkt het heel sterk op elkaar, en telkens kan er sprake zijn van verwarring.

 

Het zijn trouwens beide geen merknamen? Want dat zou de zaak iets veranderen denk ik. Naar wat mij verteld is geeft een eerder gevestigde handelsnaam geen recht tegenover een later gevestigde merknaam. Maar daar zul je toch echt met een specialist over moeten praten.

Link naar reactie
 • 0
Retired Mod     7,8k 145

Ik ben geen specialist, maar volgens mij zit het zo:

 

Handelsnamen zijn van oudsher beschermt omdat een ondernemer investeerd in naamsbekendheid en zijn investeringen dienen beschermt te worden tegenover "piraten" die willen profiteren van die investeringen zonder daarvoor te betalen.

 

Een verdediging die je aan kan voeren als je van inbreuk op die bescherming wordt beticht is: Dat er onder de klanten van dat bedrijf geen verwarring kan ontstaan over jouw identiteit.

 

Wij zijn weleens aangeklaagd door een amerikaans bedrijf dat de rechten bezat op de naam "Coachnet" maar dat bedrijf richte zich op een andere markt (kerken) en op een ander geografisch gebied. De kans dat ook maar 1 van hun klanten "per ongeluk" bij ons terecht zou komen was nihil, dus wij mogen die naam gewoon gebruiken.

 

De betekenis van de woorden is in dit verband denk ik niet relevant. De vraag is: loopt Digiwise het risico dat zij klanten verliezen aan Digilife omdat er naamsverwarring kan optreden.

 

Persoonlijk denk ik dat die verwarring niet uitgesloten is, dus staat digewise in zijn recht om digilife aan te klagen.

 

Dus het aantal letters, de betekenis of iets dergelijks is niet relevant. Het criterium is economische schade als gevolg van verwarring rond de identiteit van de bedrijven. PTT Telecom heeft eens een rechtzaak gewonnen van een winkel die lichtgroen als huiskleur gebruikte. Dat leidde tot verwarring, klanten zouden kunnen denken dat het bedrijf iets met de PTT te maken had en dat was voldoende aanleiding voor de rechter om de PTT in het gelijk te stellen.

 

Dus: Je neemt een behoorlijk risico als je een gelijkluidende naam kiest.

 

Groeten,

Nils


Heeft mijn antwoord je goed geholpen? Dan is een reusje nooit weg.

 

Iedere vrijdag in Utrecht, gratis uurtje "sparren" met ervaren ondernemers en investeerders. www.innosquad.nl

 

contact: www.dewitte.org | Innovation + Business + Finance

Link naar reactie
 • 0
Senior     61 0

Dus stel: Digilife registreert zich als merknaam (woordmerk en beeldmerk) dan zegt Digilife dat ze deze handelsnaam hanteren omdat ze ook het merk hebben... hiermee zou men dus sterker kunnen staan?

 

Wat betreft het logo, natuurlijk bevat het logo de naam maar dit is natuurlijk ook iets voor het oog. Dan denk ik aan huisstijl, een symbool/teken, op een visitekaartje staat meestal het adres ook dit zijn dingen waarbij de verwarring toch geminimaliseerd wordt neem ik aan?

 

Tevens zou ik de invloed van een extra woordje je wel eens willen weten.

Stel dat Digilife haar naam veranderd in Digilife IT Solutions.

Veranderd er iets in de mogelijk verwarring?

 

Link naar reactie
 • 0
Retired Mod     7,8k 145

Poeh, je wil graag verder he!

 

Als je je consequent Digilife IT Solutions noemt, is de kans op verwarring wat kleiner. Ik weet niet of je rechten kan claimen ten koste van iemand die die naam al langer voert. Dat zou je een specialist moeten vragen.

 

De vraag die je zelf zou moeten beantwoorden: Ben je niet stiekem aan het profiteren van de naamsbekendheid van je concurrent. Als dat zo is, dan moet je dat niet doen. Als dat niet zo is, dan moet je er ook voor zorgen dat je dat verwijt niet gemaakt kan worden. Pas dan zit je safe.

 

Je hebt er niets aan, als je van start gaat en je investeerd is marketing, folders en briefpapier, en je wordt veroordeeld tot het kiezen van een andere naam. Kan je weer helemaal opnieuw beginnen.

 

Groeten,

Nils

 


Heeft mijn antwoord je goed geholpen? Dan is een reusje nooit weg.

 

Iedere vrijdag in Utrecht, gratis uurtje "sparren" met ervaren ondernemers en investeerders. www.innosquad.nl

 

contact: www.dewitte.org | Innovation + Business + Finance

Link naar reactie
 • 0
Senior     61 0

Natuurlijk wil ik graag de naam behouden. Een goede naam verzinnen in best lastig... hebben ze daar geen software programma voor ofzo?

 

Op de vraag of ik mee wil profiteren van andermans naam... nee dat wil ik niet. Klanten afpakken? Nee dat wil ik niet. Dat we de zelfde producten en diensten aanbieden... tja, vrije handel he?

 

Heeft er iemand misschien nog goede tip voor het verzinnen van een eventuele andere naam? Hoewel ik daar eigenlijk niet z'n zin in heb.

Link naar reactie
 • 0
Moderator+     11,2k 478

Eenzelfde verhaal heb ik meegemaakt.

 

 • New Technology Network Partner (NTNP)
  ICT
  Rotterdam

 • New Technology Network Team (NTNT)
  IT
  Den Haag

 

Eén verschl was dat in het rondzaaien van de naam wij ons altijd

NT Network Partners noemde en dat de ander zich altijd NTNT noemde. Dus vonden wij dat ze ongelijk hadden.

 

Waarom kregen wij wél een kort geding? Ik reed in een reclame Smart, waar met hele grote letters ook de afkorting NTNP stond. En dat was natuurlijk opgemerkt door NTNT.

 

We hebben met een advocaat (via het SRK ... ergens anders besproken, maar blijft handig als je een eigen bedrijf hebt) uitgezocht wat het kort geding tot gevolg kon hebben.

 

NTNP werd alleen gebruikt op de Smart. De website heette NTNetworkPartners.nl en het bedrijf werd ook op visitekaartjes en briefpapier zo omschreven. De afkorting werd verder nergens gebruikt.

 

Uiteindelijk heeft de andere partij het geding niet doorgezet. Een brief van onze advocaat was genoeg voor hen om geen rechtzaak aan te gaan (waarschijnlijk ook gezien de kosten!).

 

Uiteindelijk is het op de Smart ook niet weggehaald. Dat gebeurde pas toen het bedrijf failliet was :-\

 

Om een lang verhaal kort te maken ... als wij NTNP doorgevoerd hadden, hadden we het geding tegen NTNT verloren. Met name omdat we in dézelfde branche opereerde.

 


Netwerken: Het gaat er niet om wie je bent, maar wie je kent !

Link naar reactie
 • 0
Moderator+     11,2k 478

Ohhhhhhhh ik zit me ineens te bedenken ... er is nog wél een mogelijkheid als je je naam wilt houden en dat is ....

 

Indien je bescherming wil voor de exclusiviteit (en bijv. zo de goodwill wenst te verstevigen van je onderneming) voor dit merk dan kan je depot aanvragen voor o.m. het Benelux merkenregister. Het is aannemelijk dat jouw merk niet wordt toegelaten indien dit verwarring in de markt kan veroorzaken. Een merkenrecht specialist kan dit voor je onderzoeken.

Lawman

 

Als digiwise zich niet heeft geregistreerd bij het Benelux merkenregister en jullie doen dat wel (of hebben dat al gedaan), dan heeft digiwise wellicht een moeilijke zaak aan jullie.

 


Netwerken: Het gaat er niet om wie je bent, maar wie je kent !

Link naar reactie
 • 0
Retired Mod     9,9k 461

dan heeft digiwise wellicht een moeilijke zaak aan jullie.

Kijk dat hoor ik graag! ;D

Dat heb ik ook gehoord ja, zoals ik al zei: Het zijn trouwens beide geen merknamen? Want dat zou de zaak iets veranderen denk ik. Naar wat mij verteld is geeft een eerder gevestigde handelsnaam geen recht tegenover een later gevestigde merknaam.

 

Benm, dat is al uitgebreid in een eerder topic aan de orde geweest, is wel te vinden via de search.

Link naar reactie
 • 0
Senior     61 0

dan heeft digiwise wellicht een moeilijke zaak aan jullie.

Kijk dat hoor ik graag! ;D

Dat heb ik ook gehoord ja, zoals ik al zei: Het zijn trouwens beide geen merknamen? Want dat zou de zaak iets veranderen denk ik. Naar wat mij verteld is geeft een eerder gevestigde handelsnaam geen recht tegenover een later gevestigde merknaam.

 

Benm, dat is al uitgebreid in een eerder topic aan de orde geweest, is wel te vinden via de search.

 

Ik zat me toch net af te denken of dit verhaal niet te maken heeft met domeinnamen. Je hebt een domeinnaam een ander registreerd op een later tijdstip een merk en gaat dan vervolgens de domeinnaam claimen. Was dit het niet? Of toch wel handelsnaam met merknaam?

 

Alvast bedankt!

Link naar reactie
 • 0
Moderator+     11,2k 478

Een domeinnaam registreren is niet hetzelfde als je handelsnaam registreren.

 

Er zitten duidelijke verschillen in bedrijfsnaam m.b.t. handelsnaam en domeinnaam.

Op de website van dreamstart staat praktische informatie over bedrijfs-, domein- en merknamen met directe doorlinks naar meer info.

 

Waar onder andere staat:

****quote

Gaat u een handelsnaam voor uw onderneming kiezen? Dan is het de moeite waard om na te gaan of u de naam, die u in gedachten heeft, wel mag gebruiken. Een verkeerde keuze kan vervelende gevolgen hebben, bijvoorbeeld doordat u een conflict krijgt met een andere organisatie, die dezelfde handelsnaam voert.

 

De kamer van koophandel kan op uw verzoek een landelijk handelsnaamonderzoek uitvoeren. Bij dit onderzoek wordt niet alleen gekeken naar namen die hetzelfde worden geschreven, maar ook naar namen die hetzelfde klinken. Zo kunt u vervelende verrassingen voorkomen.

***unquote

 


Netwerken: Het gaat er niet om wie je bent, maar wie je kent !

Link naar reactie
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
Hide Sidebar
 • Wie is er online?
  7 leden, 162 Gasten

 • Breng jouw businessplan naar een higher level!

  Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

  • Stel jouw ondernemersvragen
  • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
  • > 65.000 geregistreerde leden
  • > 100.000 bezoekers per maand
  • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
  •  Altijd gratis

 • Ook interessant:

×
×
 • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.