• 0

bedrijf starten in Indonesie

Ik had de volgende vraag.

Graag zou ik een bedrijfstarten voor het vervaardigen van Nederlands bouwkundig productie tekenwerk in Indonesie. In mijn geval zou het gaan om dit samen te doen met een nederlands architectenburo. De vraag voor mij echter is: hoe pak ik dit aan? Welke rechtsvormen zijn er mogelijk? Welke vergunningen zijn er nodig? Met andere woorden hoe kom ik aan de juiste man die mij kan adviseren in dit soort zaken?

 

Groet,

 

Jan

Link naar reactie

Aanbevolen berichten

19 antwoorden op deze vraag

  • 0

Probeer ook EVD, Ambassades en Ned-Ind Kamer van koophandel. In Jakarta is een nederlandse businessclub actief. Dat zijn de beste contacten.

 

Overigens leuk idee om zo'n bedrijf daar te beginnen. Heb jaren in Indonesië gewoont en gewerkt. Ze hebben prima tekenaars/engineers daar. zie http://www.expat.or.id/business/associations.html

Heeft mijn antwoord je goed geholpen? Dan is een reusje nooit weg.

 

contact: www.dewitte.org | Innovation + Business + Finance

Link naar reactie
  • 0

Hallo Jan,

 

Voor zover ik weet moet bij het oprichten van een bedrijf in Indonesie, een meerderheidsaandeel gedurende de eerste 3(?) jaar in handen van Indonesische aandeelhouders zijn. Daarna is dit 5%. Ik heb een relatie die daar een bedrijf begonnen is in de personeelsbranche en op deze manier gestart is. Kijk hier goed mee uit en zorg dat je met betrouwbare mensen in zee gaat anders kan dit behoorlijk wat 'rompslomp' veroorzaken.

 

Daarnaast zul je als buitenlandse (kleine) onderneming rekening moeten houden met allerlei 'kosten' van al dan niet officiele instanties en raad ik je aan juridisch en belastingtechnisch zeer goed vertegenwoordigd te zijn. Waarschijnlijk weet je dit al, maar de juiste relaties op de juiste plaatsen is een absolute noodzaak wil je daar 'veilig' en betrouwbaar zaken kunnen doen.

 

Zelf ben ik plannen uit aan het werken om een bedrijf op te zetten of een samenwerking aan te gaan, in de ICT branche. Als je van gedachten wilt wisselen, laat het maar weten. Lijkt me zowiezo interessant.

 

Groeten,

Eduard

Groeten,

Eduard

Link naar reactie
  • 0
Gast Verwijderd account

Wij zijn momenteel ook bezig om een bedrijf in Indonesië op te starten. Als buitenlander kun je daar ook een zgn. BV oprichten, het oprichten duurt zo'n 3 maanden. Voorwaarde is wel dat er een vestigings-of postadres in Indonesië is. In principe kan onroerend goed alleen in het bezit zijn van een Indonesiër, maar wanneer je de "BV" opricht mag deze ook het bezit hebben. De "BV" moet minimaal 2 aandeelhouders hebben. Succes

Link naar reactie
  • 0

Ik wil in de toekomst iets gaan doen met Indonesise Batik-kunst.

 

Echter heb ik al wel gemerkt dat de mentaliteit in Indonesie compleet anders is. Er wordt veel beloofd maar er wordt weinig nagekomen.

 

Toch lijkt mij dit een enorme uitdaging!

Ondernemen, mijn passie!!

Link naar reactie
  • 0

Ben zelf al enkele jaren bezig met zakendoen in Indonesië. Om in dit land voet aan de grond te krijgen is niet makkelijk. Je hebt niet alleen te maken met een moeilijke wetgeving voor oprichting van je bedrijf maar ook nog eens met visa e.d.

 

Het makkelijkst gaat het als volgt, (als je het zelf wilt doen).

 

Via BKPM in Amsterdam vraag je toestemming voor het vestigen van een PMA (is een buitenlandse investeringsmaatschappij). Telefoon 020 5711835 mr. Zainal Suralag - Assistant Investment promoter.

Hiervoor heb je ten minste twee aandeelhouders nodig maar dit hoeven geen Indonesische aandeelhouders te zijn. Starkapitaal tenminste 100.000 usdollars, toegestane branche, adres in Indonesië etc.

Zie ook http://www.bkpm.go.id/en/law.php?mode=baca&catinfo_id=1

 

Na toestemming tot oprichting kan je een PT vestigen. Dit gaat via notaris. Regel je alles zelf dan kost het je zo'n 2000 euro. Maar wellicht dat je beter kan ook kiezen voor begeleiding door gespecialiseerde bedrijven.

 

Een tweetal goed bekend staande zijn:

PT. BALI IDE Business & Visa Consultancy http://www.bali-expat-business.com/indonesia-visa.php?p=15

en

PT. Okusi Jaya. http://www.okusi.net/

 

Als je verder vragen heb zal ik proberen om ze zo duidelijk mogelijk te beantwoorden. je mag mij ook mailen of bellen.

Specialist op het gebied van "advertising by products",

vinder van het juiste geschenk voor uw doel.

Link naar reactie
  • 0

ik heb 3 jaar in indo gewoond en gewerkt ( 7 jaar terug ) en ben momenteel bezig om een PT op te richten in Bali, ik zou graag met mensen in contact willen komen die zich hier ook mee bezig houden om ideeen te wisselen

 

met vriendelijke groet,

nol

Link naar reactie
  • 0

Woon nu inmiddels 9 maanden in Indonesie. Ben nog erg aan het zoeken hoe het bedrijf te starten. Mijn eerste taak is toch de taal een beetje onder de knie te krijgen. Ben er echter al wel achter dat je een PT kan starten. Het nadeel hiervan (als mijn info correct is) is dat je dus een betrouwbare Indonesier moet zien te vinden op wiens naam je het bedrijf kan zetten. Verder moet er dan 50.000 USD worden geinvesteerd al hoeft dit maar voor een aantal dagen op het rekeningnummer van het bedrijf te staan. Daarna kan het er weer worden afgehaald het gaat er meer om dat het in je boekhouding vermeld staat. Als er nog mensen zijn die advies hebben dan hoor ik het graag.

 

groet,

Jan

Link naar reactie
  • 0

Jan, het kost inderdaad moeite om alle formaliteiten te regelen voor het oprichten van een PT (besloten vennootschap). Net zoals in veel andere (tropische) landen kost de samenwerking met een partner aldaar soms nog meer moeite. Het is daarom belangrijk om van te voren de zaken en afspraken aldaar goed te regelen. De PT kan trouwens ook op naam van een "buitenlander", dus geen indonesiër staan. Sinds kort hebben wij een consultancy onderneming in Jakarta geopend, www.indoned.com. Kijk ofdat je daar meer info vandaan kunt halen.

 

Groetjes,

 

Rob

ROVé Administratie en Advies voor verantwoord boekhouden, bezoek eens www.rovened.nl.

Wordt Nederland te klein voor ondernemers, kijk eens op www.indoned.com

Link naar reactie
  • 0

Jan je bent nu als ik het goed zie misschien al wel 2 jaar bezig met nadenken. Ga je het nog doen?

 

Hulp kun je vinden bij ter plaatse reeds actieve nederlandse ondernemers. Vraag maar eens aan de ambassade of de EVD.

 

Goed dat je wikt en weegt, maar je zult toch moeten gaan beslissen, doen of kappen.

 

Succes.

Pim de Bruijn

Serieel ondernemer (o.a. oprichter OFFICE CENTRE = Staples).

Ruime internationale ervaring. Kennis op de gebieden internationalisatie (149 landen), marketing, importeurs, sales, logistiek, productie. Snelle groei managen en veel publieke en semi-publieke ervaring naast bedrijfsleven.

Link naar reactie
  • 0

Best Jan

 

Ik woon in Indonesia al 10 jaar voor dat je begint studeer het de boel inelkaar zit. Soms is de wet hier onduidelijk of ze veranderen elke jaar zoals de visa's, en als je informatie vraag de Nederlandse Ambassade kan ook niet veel helpen. Wat je nodig heb is personen die je kunt vertrouwen.

Ik raad je aan om eerst te wonen hier in indonesie en snap je ook veel beter de mensen en omgeving en wat ik ken uit mijn ervaringen je moet de mensen volgen anders krijg je niet wat je wilt....

 

Groetjes en veel succes

Josef in jakarta.

Link naar reactie
  • 0

Ik heb ook heel wat jaren geleefd in Jakarta. Heel bijzonder. Ik ben erg gesteld op Indonesië en de mensen daar. Het is een bijzonder land. Het is ook wel een moeilijk land. Geschreven wetten en regels worden als minder belangrijk ervaren. Afspraken zijn oprekbaar. Indonesiërs zelf gaan er prat op dat niemend ze begrijpt. Als je er lang genoeg woont kom je erachter dat ze elkaar niet eens begrijpen.

 

Ik het NRC van afgelopen zaterdag staat een heel leuk stuk van Ben Knapen, die daar jaren correspondent is geweest.

 

Zaken doen in Indonesië is heel moeilijk als je niet weet hoe het werkt. Ga er eerst wonen of zorg dat je een betrouwbare partner (gids) hebt in dat land.

Heeft mijn antwoord je goed geholpen? Dan is een reusje nooit weg.

 

contact: www.dewitte.org | Innovation + Business + Finance

Link naar reactie
  • 0
Gast Verwijderd account

Hallo Nils,

 

Indonesie is een prachtig land, je kan je dood ergeren aan de mentaliteit, maar je kan ook het mooie ervan inzien.

Ik ben net weer terug, en heb altijd weer heimwee.

Nu zou ik er graag wat willen beginnen, maar ben geen Drs. of ingenieur, wat het allemaal makelijker zou maken.

Misschien dat je iemand weet die iets goeds wil beginnenof iemand die al een bedrijf heeft en waar ik mij eventueel als medepartner in kan kopen.

Ik wil er graag nu voor langere tijd verblijven.

 

weet je iets, ik houd mij warm aanbevolen

 

vr. gr. Rones

 

(Edit: gegevens weggehaald i.v.m. zichtbaarheid via Google)

Link naar reactie
  • 0

Hallo Nils,

 

Indonesie is een prachtig land, je kan je dood ergeren aan de mentaliteit, maar je kan ook het mooie ervan inzien.

Ik ben net weer terug, en heb altijd weer heimwee.

Nu zou ik er graag wat willen beginnen, maar ben geen Drs. of ingenieur, wat het allemaal makelijker zou maken.

Misschien dat je iemand weet die iets goeds wil beginnenof iemand die al een bedrijf heeft en waar ik mij eventueel als medepartner in kan kopen.

Ik wil er graag nu voor langere tijd verblijven.

 

weet je iets, ik houd mij warm aanbevolen

 

vr. gr. Rones Zijnstra

 

 

Wat zou een titel (Drs. of Ing.) makkelijker moeten maken in Indonesië? Of is dat mijn naïeviteit?

 

Offtopic: Ik zou je contact gegevens hier weghalen je weet nooit wie er mee kijkt.

 

Ik denk dat je het toch meer naar jezelf toe moet trekken. Jij wil daarheen en iets opstarten. Doe dat dan ook! Waarom heb je iemand nodig? Puur voor de euro's ? Schrijf een gedegen businessplan en probeer die euro's los te peuteren! Voor de kennis: begin niet aan een toko waar je geen kennis van zaken in kunt brengen denk ik dan... Wat heb je er dan te zoeken?

 

Als je iets echt wil, doe het dan gewoon lekker zelf. Wie weet kom je onderweg wel iemand tegen die jouw perfecte partner is. Maar om van te voren iemand te vinden en daar wat op te zetten? Ik zou lekker beginnen, je komt vanzelf wel iemand tegen. Wie weet een klant die later een partner kan worden.

Volg @yannick_veys op Twitter. Ik tweet over online marketing, conversie optimalisatie, persuasive design en leuke artikelen. Ben je actief op Twitter en wil je meer volgers krijgen en minder tijd bezig zijn met het maken van tweets? Kijk dan eens op https://hypefury.com

Link naar reactie
  • 0

Over vetrouwen gesproken weet ik genoeg hoor. Ik woon al 10 jaar hier in jakarta en ik heb al hier en daar al genoeg gezien. Tot nu toe werk ik nog steeds voor een buitenlands bedrijf.

Als je met een PT begint of bedrijf kijk eerst hoe de boel in elkaar zit. Het is zo namelijk dat er wel een indonesische shareholder zit en boven de 50% dus een verplichting. Ook bepaalde posities geld het ook zo paar van die bepaalde posities gerunt word door indonesiers. En al die ingewikkelde regelingen heb je ook. Maar als je een goeie vertrouwenspersoon heb dan komt het wel goed hoor.

 

Over de mentaliteit is waar maar dat kun je altijd veranderen als je weet hoe dat moet het is ook een kwestie van mensen uitkiezen van uit verschillende rangen en stammen.Althans wat ik heb gezien.

 

Maar ik zeg je kom eerst kijken hoe de boel inelkaar zit en hoe de boel moet opgestart.

Link naar reactie
  • 0

Ben zelf een bedrijf (buiten Upperz) gestart in Jakarta, en heb dat gedaan via de eerder genoemde PT. Okusi Jaya. http://www.okusi.net/.

 

Dankzij Gary Dean (een australier) de eigenaar van Okusi, hebben we in september 2007, met lage kosten (ca. $ 2000,00) een PT opgericht (zie onder).

 

PT Ten Ants Technologies

Menara Karya 28th Floor

Jl. H.R. Rasuna Said Block X-5 Kav. 1-2

Jakarta 12950 - Indonesia

 

Hij regelt ook alle boekhoudkundige zaken, en geeft ons adviezen waar we echt wat aan hebben.

 

Ik ben zeer tevreden over dit bedrijf, en zou deze aan iedereen aanraden.

 

Groeten,

 

Roy

Upperz - the Social Networking site for professionals and businessmen.

http://www.upperz.com/

Link naar reactie
  • 0

Hoi,

 

Ik wil samen met 3 partners een bedrijf beginnen in Indonesië... We zijn van plan om midden september naar het land toe te gaan om te kijken hoe het is en wat de mogelijkheden zijn... Wat ik uit het bovenstaande begrijp, is indonesie geen makkelijk land om een bedrijf te beginnen. Toch willen wij ons specifiek in dit land vestigen. Is er mischien iemand die ons te woord wilt staan tijdens onze periode in Indonesië zodat we een goed idee krijgen wat ons te wachten staat??? Uiteraard betalen wij de lunch ^^

 

Groetjes,

 

Glenn Veira

Link naar reactie
  • 0

Hoi,

 

Ik wil samen met 3 partners een bedrijf beginnen in Indonesië... We zijn van plan om midden september naar het land toe te gaan om te kijken hoe het is en wat de mogelijkheden zijn... Wat ik uit het bovenstaande begrijp, is indonesie geen makkelijk land om een bedrijf te beginnen. Toch willen wij ons specifiek in dit land vestigen. Is er mischien iemand die ons te woord wilt staan tijdens onze periode in Indonesië zodat we een goed idee krijgen wat ons te wachten staat??? Uiteraard betalen wij de lunch ^^

 

Groetjes,

 

Glenn Veira

 

 

Ik ben met dezelfde intensies naar dit land vertrokken en ben nu inmiddels al bijna een jaar hier. Uiteraard heb ik veel interessante mensen en ondernemers leren kennen, zelf ga ik volgende maand hier trouwen met mijn indonesische liefde, dus hopelijk openen wat meer deuren voor mij het komend jaar.

 

Als jullie geinteresseerd zijn in een afspraakje, dan zijn jullie van harte welkom.. neem maar contact op met mij, ik ben woonachtig in Jakarta.

 

Jeff

Link naar reactie
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
Hide Sidebar
  • Wil je onze Nieuwsflits ontvangen?
    Deze verzenden we elk kwartaal.

  • Wie is er online?
    8 leden, 266 Gasten

  • Breng jouw businessplan naar een higher level!

    Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

    • Stel jouw ondernemersvragen
    • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
    • > 75.000 geregistreerde leden
    • > 100.000 bezoekers per maand
    • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
    •  Altijd gratis

  • Ook interessant:

    Ook interessant:

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.