• 0

Zijn verzendkosten wel of geen omzet?

Vraagje:

 

Is de omzet inclusief verzendkosten en verpakkingskosten?

Bijv.

 

Product A kost incl BTW: 10 euro

Verpakkingskosten is incl BTW: 0,50 euro cent

Verzendkosten is (TNT post) BTW-vrij: 1,56 euro

 

Totaal is: 12,06 euro

 

Wat is je omzet 12,06

of 10 euro?

 

[titel aangepast - mod]

Link naar reactie

Aanbevolen berichten

 • 0

Beste Cab,

 

alles wat je in rekening brengt bij klanten is omzet, € 12,06 derhalve in jouw voorbeeld.

 

Er staat ook een kneiter van een fout in jouw voorbeeld!

 

kosten TPG zijn exclusief btw, gefactureerde verzendkosten aan klant zijn inclusief btw (je moet hier dus omzetbelasting over berekenen!)

 

Ik heb ooit een artikel over btw en verzendkosten geschreven, omdat het bij veel kleine ondernemers niet goed wordt toegepast:

 

http://www.uwadministratiekangoedkoper.nl/belastingen/omzetbelasting/verzendkosten_omzetbelasting.htm

 

Succes

 

Rob

Link naar reactie
 • 0

Pfff dat wordt een hoop werk, oscommerce rekent dat niet automatisch xD

By the way, dan doen echt veel webshops dat verkeerd! Want op veel facturen van webshops waar ik als particulier heb besteld reken geen 19% btw over de verzendkosten..

 

Dus om op te lossen kan ik ook:

 

0.19 x 1,56 = 0.30 euro btw aan toevoegen?

Link naar reactie
 • 0

Weet je dat heel zeker!!!

 

Bij mijn weten hoef je over de verzendkosten nog niet een keer BTW toevoegen.

 

Laatste taxatie die wij hebben laten uitvoeren van ons huis stond ook kadaster kosten op en ook hier werd geen btw over berekend.

 

EDIT: Nu wordt de discussie over het verzenden misschien toch nog interessant:

 

Ik weet bijna zeker als je bijvoorbeeld een postzegel van 39 cent doorberekent, dat je daar geen BTW over hoeft te betalen.

 

Maar wat nu als je zoals veel shops een algemene prijs neemt die niet overeenkomt met de tnt prijs. Bijvoorbeeld 8 euro verzending, terwijl een 5 kilo zegel, maar 5,25 euro kost.

Link naar reactie
 • 0

Maar wat nu als je zoals veel shops een algemene prijs neemt die niet overeenkomt met de tnt prijs. Bijvoorbeeld 8 euro verzending, terwijl een 5 kilo zegel, maar 5,25 euro kost.

 

Het maakt niet uit hoe je het noemt of welk bedrag je neemt. Er is gewoon btw verschuldigd over alles wat er wordt gefactureerd.

 

groet

 

Rob

 

Kijk eens aan, inderdaad net een item die ik aan het onderzoeken was. Enorm bedankt voor je bijdrage!! Ik zat nog te twijfelen tussen een aantal opties, maar dit is helder!

Link naar reactie
 • 0

Zeer verwarrend dit. Ik had hier een paar maanden geleden een discussie over met één van mijn leveranciers. Hij wilde mij 19% BTW over het verzendtarief van 6,20 in rekening brengen. Mijns inziens was dit onjuist, ik heb voor alle zekerheid de Belastingdienst gebeld en zij gaven mij gelijk. Nu ben ik alle binnengekomen betalingen over de afgelopen maand aan het verwerken in de winst- en verliesrekening. De verzendkosten boek ik hierbij bij iedere faktuur apart in, bij de af te dragen verzendkosten van 6,20 die ik aan klanten heb berekend voor het versturen van pakketjes, hoef ik dus als ik de Belastingdienst mag geloven zelf ook geen BTW over af te dragen. En nu lees ik hier weer van wel, wie moet ik dan geloven? Ik hanteer trouwens een vast verzendtarief van 3,00 voor alle brievenbuspost. Mijn klanten betalen hierover geen BTW, dan hoef ik het toch ook niet af te dragen?

 

http://www.irida.nl/shop

Link naar reactie
 • 0

Vraag de volgende keer ook even op welke grond je gelijk krijgt...of bel een paar keer en krijg verschillende antwoorden. Volgens mij heeft de consumentenbond wel eens onderzoek gedaan naar de kwaliteit van de belastingtelefoon(en de uitkomsten waren niet om vrolijk van te worden)

 

Aan de antwoorden van de belastingtelefoon kan je dus helaas ook geen rechten ontlenen.

 

Wil je zekerheid, vraag een op schrift gestelde verklaring van de belastinginspecteur.

 

Succes

 

Rob

 

Link naar reactie
 • 0

Ik vind het jammer dat er eigenlijk maar 1 persoon heel stellig een antwoord geeft in dit topic, want weet zeker dat meer mensen een antwoord op deze vraag hebben.

 

Bij mijn weten hoef je op producten met een BTW 0% tarief geen BTW te berekenen als je deze doorberekent aan de klant.

 

Kadaster heeft ook een 0% BTW tarief, vandaar mijn vergelijking.

 

Ik weet niet beter als wat ik gepost heb en heb het zelfs eerder op dit forum gelezen.

 

EDIT: Getverdemme je hebt een administratiekantoor. Bij deze was dit dan mijn laatste stellige post in dit topic ::) ;D

Link naar reactie
 • 0

Bij mijn weten hoef je op producten met een BTW 0% tarief geen BTW te berekenen als je deze doorberekent aan de klant.

 

Ik weet het niet zeker, maar ik vermoed dat het te simpel gedacht is. Ik heb me laatst verdiept in hoe je moet omgaan met 6%-artikelen, geleverd tijdens een 19%-dienst. Bijvoorbeeld: drankjes geschonken tijdens een training. Het is niet precies hetzelfde, maar misschien toch vergelijkbaar.

 

Volgens de btw-almanak van Elsevier is dat een ingewikkeld verhaal van wettelijke bepalingen en jurisprudentie. Het hangt er bijvoorbeeld vanaf of de 6%-artikelen een onlosmakelijk onderdeel van de gehele dienst zijn, of ze worden uitgeschonken voor consumptie ter plaatse dan wel in gesloten fles meegegeven etc. etc. Je mag dus niet zomaar zeggen "op drank zit 6% en dus bereken ik over dat deel van de factuur slechts 6%", meestal moet je ook op drank 19% rekenen.

 

Misschien is het met verzendkosten net zoiets.

Link naar reactie
 • 0

Hallo allemaal,

 

ik zal de stappen even uiteen zetten, waarom er over verzendkosten wel btw moet worden geheven:

 

1) over alle goederen en diensten die niet met 0% of 6% zijn belast, geldt dat 19% in rekening moet worden gebracht.

 

2)postzegels zijn geen goederen die belast zijn met 0%, zie http://www.belastingdienst.nl/zakelijk/omzetbelasting/ob09/ob09-150.html

 

3)dat er toch geen voorbelasting in gekochte postzegels zit, komt omdat TPG een aangewezen instelling is, waarbij de TPG is vrijgesteld om met omzetbelasting te factureren. Zie http://www.belastingdienst.nl/zakelijk/omzetbelasting/ob09/ob09-235.html#P2755_349212

 

4)wanneer wij verzendkosten factureren, dan verrichten wij niet de dienst van de postbezorging, maar belasten kosten door.

 

5)doorbelasten van kosten met 0% valt niet onder enige vrijstelling en is dus belast met het tarief van de geleverde diensten/goederen (vaak 19%)

 

Groet

 

Rob

Link naar reactie
 • 0
Ik hanteer trouwens een vast verzendtarief van 3,00 voor alle brievenbuspost. Mijn klanten betalen hierover geen BTW, dan hoef ik het toch ook niet af te dragen?

 

Daar ga je zeker de mist in... op die manier kun je het totaalbedrag compleet arbitrair opdelen in prijs en verzendkosten, en zo dus ex-btw leveren aan particulieren. BTW berekenen is verplicht.

 

 

Nog iets over de werkelijke verzendkosten, stel even 0,39 voor een kleine zending: Wat nou als je dit niet berekend als verzendkosten, maar als de (weder)verkoop van een postzegel?

 

In de detailhandel worden ook postzegels aan particulieren verkocht, exclusief btw. Als ik iemand een postzegel verkoop, maakt het dan verschil of ik die in de zending stop of op de envelop plak? En waarom precies?

Link naar reactie
 • 0

De BTW Almanak 2006 van Elsevier stelt in 7.1.20.1 "Verzending van drukwerk" dat portokosten (onder voorwaarden) vrijgesteld zijn van BTW:

 

Herstel. Ik had het niet goed gelezen. Het artikel begint met:

 

Als een ondernemer, naast de levering van drukwerk, ingevolge dezelfde opdracht tevens zorgt voor het van adresbanden voorzien, adresseren, bundelen en dergelijke handelingen alsmede voor het ter post bezorgen van dat drukwerk ... etc.

 

Met andere woorden, dit is een uitzonderingsartikel voor verzenddiensten van drukwerk (direct mail e.d. neem ik aan). De algemene regel is wel degelijk dat het totale bedrag belast is, inclusief verzend- en portokosten. Dat staat in artikel 7.1.1.2 van dezelfde BTW Almanak.

Link naar reactie
 • 0

Volgens artikel 8, lid 5 onderdeel a:

 

Bij algemene maatregel van bestuur kan worden bepaald in hoever:

a.

de korting voor contante betaling, de kosten van verpakking, de vracht- en assurantiekosten, de uitschotten van belasting en andere met doorlopende posten gelijk te stellen bedragen niet tot de vergoeding behoren;

 

 

Kun je ook even de bijbehorende maatregel van bestuur posten? Zonder zo'n besluit zegt dit artikel niets over omzetbelasting en verzendkosten.

 

Groet

 

Rob

 

 

Link naar reactie
 • 0

Ik ben een startend ondernemer en heb deze week ipv een kaartje, een flesje champagne verstuurd in een kistje met daarin een kaart om toekomstige klanten te werven. Op deze kistjes (15) zat in totaal voor 124 euro aan pakketzegels. Natuurlijk heb ik hier geen verzendkosten voor kunnen rekenen...... ik vond het al vreemd dat er geen BTW op de postzegels zat maar.....

 

Wat is nu het ergste dat mij kan overkomen wat betreffende de BTW?

 

En mocht iemand dit toevallig weten:

 

wat betreft de "relatie"??geschenken?.... kan ik daar wel gewoon de BTW van terug krijgen? Graag ook dan een antwoord.

 

BVD Helene

Link naar reactie
 • 0

Uit het artikel waarnaar verwezen werd in dit topic:

 

U dient dus omzetbelasting te berekenen over het totaalbedrag van uw goederen inclusief verzendkosten. Het tarief hangt hierbij af van onder welk omzetbelastingtarief uw goederen vallen. Vaak zal dit 19% zijn.

 

Da's duidelijk. Maar wat te doen bij een levering van goederen met zowel 6% als 19% BTW in één levering? Het meeste wat ik verkoop (edelstenen) valt onder het 19% tarief. Dan boek ik ook 19 % BTW over de verzendkosten op de V&W rekening. Ook verkoop ik essences die onder het 6 % tarief vallen. Dan boek ik dus maar 6 % over de verzendkosten. Maar het gebeurt regelmatig dat er én stenen én essences tegelijk besteld worden. Voorbeeldje: ik verkoop essences voor een bedrag van 24 euro. Er wordt een steentje bijbesteld van 2,70. De verzendkosten zijn bij mij standaard 3,50 voor alles wat door de brievenbus past. Hoeveel procent BTW boek ik dan op de V&W rekening over de verzendkosten van 3,50? Tot nu toe heb ik altijd 19 % aangehouden, ook bij dergelijke "gemengde" verkopen, maar eigenlijk klopt dat dan toch niet? Ik ben momenteel de OB-aangifte aan het doen die voor maandag a.s. opgestuurd moet zijn, ik kan dus misschien nog gauw wat veranderen...

 

Link naar reactie
 • 0

Nee, kort gezegd. Eigenlijk zou jou factuur er als volgt uit moeten zien:

 

Product 1 10,00

Paketzegel 6,20

---------- +

Subtotaal 16,20

BTW 1,90

---------- +

Totaal 18,10

 

Iets waarover geen BTW wordt berekend (vrijgesteld en niet belast met BTW 0%) betekend dat er geen opmerking gemaakt zou mogen worden over exclusief of inclusief BTW, omdat dit simpelweg niet van toepassing is.

http://www.smart-visie.nl : Voor een heldere kijk op uw praktijk.

Link naar reactie
 • 0

Hoe het op de factuur moet weet ik ook zo 123 niet, maar het lijkt me als oplossing wel reeel.

 

Feitelijk verkoop je iemand een pakket, en een postzegel. Als je dat in een gewone winkel doet is de postzegel vrijgesteld van btw, het lijkt me logisch dat dat bij een online shop niet anders is. Vervolgens kan ik me niet voorstellen dat je btw moet berekenen over die postzegel enkel en alleen omdat je hem ook nog op het pakketje plakt en vervolgens in een brievenbus gooit.

 

Ik denk dat de belastingplicht op verzendkosten vooral bestaan om ontduiken van btw te voorkomen - waarbij je bijv het product voor 1 euro verkoopt met 98 euro verzend/handlingkosten. Dat is duidelijk een andere situatie dan het plakken van een aantoobaar vrijgestelde postzegel.

Link naar reactie
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
Hide Sidebar
 • Onze Nieuwsflits ontvangen?
  Deze verzenden we elk kwartaal.

 • Wie is er online?
  3 leden, 180 Gasten

 • Breng jouw businessplan naar een higher level!

  Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

  • Stel jouw ondernemersvragen
  • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
  • > 80.000 geregistreerde leden
  • > 100.000 bezoekers per maand
  • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
  •  Altijd gratis

 • Ook interessant:

  Ook interessant:

×
×
 • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.