• 0

SENA brief gewoon negeren?

Ik had een tijd geleden een brief gekregen van SENA stichting ter exploitatie van naburige rechten,

die had ik genegeerd want er stond nergens dat het verplicht was.

Daarnaast draai ik dus helemaal geen muziek, en werk ik ook nog eens in mijn eentje en klanten komen ook niet langs.

Nu heb ik een 2e brief ontvangen met hetzelfde brief en met ongeveer dezelfde mededeling maar nergens staat dat het verplicht is om het op te sturen. Moet ik deze negeren of moet ik het formulier op sturen?

 

Op het formulier staat wel dat ik kan aanvinken dat ik geen muziek in bedrijf/kantoor ten hore breng.

 

Ja ik heb de zoekfunctie niet gebruikt maar er stond nergens over dat ik deze brief kon negeren..:)

Link naar reactie

Aanbevolen berichten

  • 0

hallo

Heb ook precies dezelfde brief ontvangen, heb al 20 jaar een zaak waar geen muziekinstallatie vast ingebouwd is. Onder protest betaal ik ieder jaar naar diverse aanmaningen aan BUMA, maar van SENA heb ik nog nooit eerder wat gehoord laat staan een faktuur ontvangen, tot nu toe.

Radio, TV of telefoonwachttijdmuziek, is ook niet voorhanden.

 

 

Ik zou ook graag weten, hoe je van SENA af komt, je betaald je tegenwoordig scheel aan al die onzinnige dingen die ze maar bedenken.

 

mvG

HAudio

 

 

 

 

Link naar reactie
  • 0

MKB: ‘Heffingen niet betalen’

Horeca Groningen, 25-09-2007

Cafés, hotels en restaurants moeten stoppen met het betalen van rekeningen voor muziek-, film- en kopieerheffingen. De oproep tot burgerlijke ongehoorzaamheid komt van Jan Meerman, vicevoorzitter van MKB-Nederland.

 

 

Meerman zegt dat het weigeren van het betalen van rekeningen het laatste redmiddel is in de strijd tegen heffingen. Hij erkent dat ondernemers juridisch in problemen kunnen komen door het weigeren rekeningen te betalen.

 

‘Het zal juridisch lastig vallen, maar het is ons laatste redmiddel. Want de onmacht en frustratie over deze kaalplukkerij is zeer hoog’, aldus Meerman in De Telegraaf.

 

De vicevoorzitter van MKB-Nederland bekritiseert de ontoegankelijkheid van de heffingorganisaties. ‘Je loopt tegen een loden deur aan als je informatie wilt hebben hoe de tarieven berekend worden. De ene heffing wordt berekend op de vierkante meters van een zaak en de andere naar het aantal medewerkers’.

 

Ondernemersorganisaties VNO-NCW en MKB hebben in een brandbrief minister Hirsch Ballin van Justitie opgeroepen om zo snel mogelijk in te grijpen in het woud van heffingsclubs.

 

Bron: Zibb/horeca

 

Misschien dat gewone bedrijven hier ook in mee kunnen gaan? Lijkt me verstandig om dan eens contact op te nemen met VNO-NCW en MKB Nederland wat de beste manier is om dit soort geneuzel aan te vechten.

Wie niet waagt, wie niet wint......

 

http://www.lannation.nl

More than just LAN - gaming

 

http://www.gameforceone.nl

The number One Force in Gaming

Link naar reactie
  • 0

;D

Alhoewel deze discussie wat ouder is, wil ik toch graag even een tip plaatsen.

 

Ik als klein bedrijf (eigenaar + 1 fte) heb het als volgt geregeld: Mijn bedrijf als zodanig gebruikt geen muziek en brengt geen muziek ten gehore, en dat aangegeven bij de Sena.

Maar:

Mijn werknemer neemt een radio van thuis mee om muziek te luisteren op zijn werkplek. Hier is niets tegen te doen. Er is een uitspraak geweest van de Hoge Raad, omstreeks 1995 of 1996, dat week ik niet meer precies, waarbij de Hoge Raad bij uitspraak heeft gesteld dat dit niet onder de Sena rechten valt.

 

Kortom, je kunt beter 50 euro uit je knip trekken (Prive natuurlijk) zoals ik heb gedaan, en je werknemer een radio voor zichzelf laten kopen.

Ik heb nog gezocht naar deze uitspraak, maar kan dit niet meer vinden op internet. Het jaartal van deze uitspraak moet redelijk kloppen omdat de Sena sinds 1993 bestaat.

 

Voor mij heeft het gewerkt, voor diegene die de strijd nog moeten leveren kan het de oplossing zijn.

 

Daarnaast vind ik dat als je bv internet radio aan heb staan op je werkplek, uitsluitend voor jezelf, belachelijk om daar nog eens een bedrag voor te moeten betalen. Dan kan ik net zo goed thuis gaan zitten, hetzelfdewerk gaan doen, en dan zou ik geen Sena rechten moeten betalen? Onzin! Nederland weer eens op zijn smalst.

Wel denk ik dat als je de muziek voor commerciele doeleinden gebruikt, jij er ook beter van wordt, dus dan vind ik het terecht dat de makers daar ook van meeprofiteren.

 

Iedereen veel succes, hoop dat dit wat geholpen heeft.

 

IkkeKleineBaas. :P

 

Link naar reactie
  • 0

Ik heb hem ook ontvangen vandaag.

 

Ik vraag me het volgende af:

Ik heb een eenmanszaak, dus ik ben prive dezelfde rechtspersoon als zakelijk. En particulieren hoeven niet te betalen voor het afspelen van muziek... toch?

 

Overigens vraag ik me serieus af of het allemaal wel bij de artiesten terecht komt, en of ze nog niet genoeg hebben... ik bedoel, als ik uitreken wat ik al die jaren heb uitgegeven aan cd's, boeken, dvd's, concertkaartjes etc...

Link naar reactie
  • 0

Medestanders,

 

Ik heb zojuist ook een brief van Sena ontvangen en ik heb direct gebeld. ben een eenmanszaak. Zaak is aan huis. Sena legde het zo uit dat indien ik een kllant ontvang en mijn vrouw kijkt tv met een muziekspecial en de klant hoort dat ik als eigenaar van de zaak verantwoordleijk ben wat mijn kijkt en luisterd als zij ook thuis is. Ik heb hiernaast nog een gewone baan dus kan ik niet altijd werken in mijn eigen zaak. Ik heb ze gevraagd waar e.e.a. geregeld is en ik kon dat via de site van hun doen. Hier staat alleen maar dat het naburige gelazer geregeld is per wet. Mijn vraag of ze kwamen kijken werd bevestigd en ik vroeg door of de mensen dan BOA (bijzonder opsporingsambtenaar) waren. Hierop werd bevestigend gereageerd. Ik heb dan meteen gevraagd of er dan een machtiging tot binnentreden was want ze komen in principe een woning binnen en dat mag niet zomaar. Ook is er indien een machtiging tot binnentreden een inspecteur van politie aanwezig (in uniform). Dus laat ze maar komen en als ik niet thuis hoeft mijn vrouw ze niet binnen te laten want zij heeft niets met de zaak van doen.

 

Ik hou jullie op de hoogte van deze onzin. Ik vind dat mijn buren hieraan moeten betalen want als die de muziek aan hebben hoef ik niets anders meer te luisteren

Link naar reactie
  • 0
Dat heeft er niets mee te maken. Bedrijven moeten betalen voor het gebruik van muziek, eenmanszaak of niet.

 

Maar ik heb al betaald voor de muziek. Meerdere malen zelfs (ambitieus remaster-programma van de artiest, er zijn cd's die ik in de afgelopen 10 jaar 3 keer gekocht heb...). Verder zou ik aan kunnen voeren dat ik op de momenten dat ik muziek luister prive bezig ben ;D

 

Anyway, toch maar even gebeld en aangezien ik geen personeel heb en geen klanten ontvang, hoef ik niet te betalen.

 

Link naar reactie
  • 0

Dat heeft er niets mee te maken. Bedrijven moeten betalen voor het gebruik van muziek, eenmanszaak of niet.

 

Hi Fred,

 

sorry, maar dat klopt niet helemaal. Ik heb vandaag die brief ook ontvangen en heb Sena gebeld om ze om uitleg te vragen. Ik ben freelancer, luister wel naar muziek maar werk thuis waar ik geen klanten ontvang. Vooral dat laatste was kennelijk belangrijk, want ik kreeg bevestigd dat ik geen rechten hoef te betalen.

 

Het opgestuurde formulier biedt alleen geen mogelijkheid om dit allemaal in te vullen, dus ik moet dit er zelf bij schrijven en dan de boel terugsturen. Dit laatste vind ik wel wat misleidend, maar goed. Binnen 5 minuten werk ben ik wel van de hele toestand af zo.

 

Groet,

 

Bart

Link naar reactie
  • 0

Net ook zo'n dingetje in de bus gekregen of ik even 276 EURO wil betalen.

 

Mijn eerste indruk is de brief negeren gezien de tekst in de factuur:

 

... "Door het voldoen van de onderstaande factuur bent u gerechtigd krachtens atrikel 7 lid 1 wet naburige rechten (WNR) tot het gebruik van muziek binnen uw onderneming voor de aangegeven periode."....

 

 

Omdat ik geen muziek openbaar maak binnen de onderneming, met direct of indirect winst oogmerk, wens ik niet van dit recht gebruik te maken en hoef ik daar dus niet voor te betalen.

 

Normaal gesproken hoort aan dit soort brieven een "vrijwillige" acceptgiro te hangen.

Ook de term factuur is misleidend, omdat het hier klaarblijkelijk gaat om een "aanbieding" mocht je erin geintresseerd zijn.

 

Het is alsof de BCC ipv een folder meteen een factuur zou sturen met de mededeling dat door betalen van 3000 euro er in 3 weken een koelkast voor je deur staat.

 

 

Door de misleiding is dit bijna pure oplichting en zakkenvullerij.

 

Dus mijn advies is bewaren die brieven maar niet reageren, ik vermoed dat elke response ze opdrijft tot meer actie. Mochten ze gaan dreigen dan kun je altijd nog een bezwaar schrift sturen.

 

Niet correct, in het begeleidend schrijven wordt gesteld dat je sowieso moet reageren, en dat je op het formulier kan aangeven dat er geen muziek ten gehore wordt gebracht in je bedrijf. Ik ben er trouwens wel mee eens dat het een totaal overbodig overheidsoorgaan is, die weer allerlei formulieren zitten te registreren, in een kantoor, met een directeur en vergaderingen, bla bla. Weggegooid geld.

Boterham dubbel vouwen? Ik kan het niet.

Link naar reactie
  • 1

Weggegooid geld.

 

Nee, het geld wordt nuttig gebruikt. Van het geld wat ze inzamelen kunnen ze ruim hun organisatie in stand houden, inclusief 3 ton salaris voor de directeur, en luxe kantoren en zo. Ze hebben het geld nodig, want anders komen er zomaar 100 mensen op straat te staan. En die mensen zijn nodig om de vergoedingen te innen, die kunnen ze niet missen want anders gaan ze failliet.

Zo werkt ook de stichting thuiskopie: ze hebben een sluitend budget omdat wat ze ophalen genoeg is om hun kantoren en mensen te betalen. Idem de kamer van koophandel, en de reprorechten.

Link naar reactie
  • 0

Weggegooid geld.

 

Nee, het geld wordt nuttig gebruikt. Van het geld wat ze inzamelen kunnen ze ruim hun organisatie in stand houden, inclusief 3 ton salaris voor de directeur, en luxe kantoren en zo. Ze hebben het geld nodig, want anders komen er zomaar 100 mensen op straat te staan. En die mensen zijn nodig om de vergoedingen te innen, die kunnen ze niet missen want anders gaan ze failliet.

Zo werkt ook de stichting thuiskopie: ze hebben een sluitend budget omdat wat ze ophalen genoeg is om hun kantoren en mensen te betalen. Idem de kamer van koophandel, en de reprorechten.

 

Altijd lachen met jou!

DenariusAdvies: Tax | M&A | Legal

Link naar reactie
  • 0

Lijkt me niet.

 

Die Ipod hebben z'n medewerkers vast hard nodig voor de wekelijkse maandagochtend podcast van de baas. ;)

 

iPod is een handig backup apparaat of externe harde schijf (ik ken verder weinig apparaten van die grootte waar je 120GB op kwijt kunt) :)

 

Dank aan iedereen voor de SENA tips btw...

 

MvG, Wiebe Tijsma

Link naar reactie
  • 0

Dat heeft er niets mee te maken. Bedrijven moeten betalen voor het gebruik van muziek, eenmanszaak of niet.

 

Hi Fred,

 

sorry, maar dat klopt niet helemaal. Ik heb vandaag die brief ook ontvangen en heb Sena gebeld om ze om uitleg te vragen. Ik ben freelancer, luister wel naar muziek maar werk thuis waar ik geen klanten ontvang. Vooral dat laatste was kennelijk belangrijk, want ik kreeg bevestigd dat ik geen rechten hoef te betalen.

 

Het opgestuurde formulier biedt alleen geen mogelijkheid om dit allemaal in te vullen, dus ik moet dit er zelf bij schrijven en dan de boel terugsturen. Dit laatste vind ik wel wat misleidend, maar goed. Binnen 5 minuten werk ben ik wel van de hele toestand af zo.

 

Groet,

 

Bart

 

Heb zojuist gebeld met SENA en kan bevestigen dat je niets hoeft te betalen als je geen klanten ontvangt en thuis werkt. Deze medewerker vertelde dat het voldoende is om bij vraag 2a 'anders, te weten: ambulant' invult.

Link naar reactie
  • 1

Zelfde als met Reprorecht: leuk voor mijn kat. Die mag er zijn behoefte op doen, voor de rest doe ik er niets mee om een aantal redenen:

- We draaien geen muziek en hebben geen kopieerapparaat;

- Het uitgangspunt dat we worden beschuldigd van zaken voordat er iets aan de hand is, stuit mij enorm tegen het borst

Zeker bij reprorecht vind ik het zeer storend dat er wordt verondersteld dat er illegale kopieën worden gemaakt;

 

Link naar reactie
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
Hide Sidebar
  • Wil je onze Nieuwsflits ontvangen?
    Deze verzenden we elk kwartaal.

  • Wie is er online?
    1 lid, 133 Gasten

  • Breng jouw businessplan naar een higher level!

    Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

    • Stel jouw ondernemersvragen
    • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
    • > 75.000 geregistreerde leden
    • > 100.000 bezoekers per maand
    • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
    •  Altijd gratis

  • Ook interessant:

    Ook interessant:

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.