• 0

SENA brief gewoon negeren?

Ik had een tijd geleden een brief gekregen van SENA stichting ter exploitatie van naburige rechten,

die had ik genegeerd want er stond nergens dat het verplicht was.

Daarnaast draai ik dus helemaal geen muziek, en werk ik ook nog eens in mijn eentje en klanten komen ook niet langs.

Nu heb ik een 2e brief ontvangen met hetzelfde brief en met ongeveer dezelfde mededeling maar nergens staat dat het verplicht is om het op te sturen. Moet ik deze negeren of moet ik het formulier op sturen?

 

Op het formulier staat wel dat ik kan aanvinken dat ik geen muziek in bedrijf/kantoor ten hore breng.

 

Ja ik heb de zoekfunctie niet gebruikt maar er stond nergens over dat ik deze brief kon negeren..:)

Link naar reactie

Aanbevolen berichten

  • 0

tuurlijk werkt JC niet voor een van beide clubs. Niet zo aangebrand....

 

Het komt gewoon wat raar over als je in een topic dat inmiddels 14 pagina's kommer en kwel bevat over Sena jouw blogpost neerzet als zijnde relevant en weglaat dat je de auteur bent. Ik deel de mening van de kneusgever dat het weinig toevoegt aan alles wat er al staat hier.

 

Verder wel welkom op HL. Laat je niet afschrikken door de oud gedienden ;)

 

groet

Joost

DenariusAdvies: Tax | M&A | Legal

Link naar reactie
  • 0

Niet echt, want het is niet onderbouwd. Ik kan op de site van VOICE nergens vinden dat zij zeggen dat het niet mag.

 

Ze willen misschien wel dat het anders gaat, maar nergens wordt beweert dat het tegen de wet is. En voor zover ik weet handelen ze volledig volgens de methodes die men toen der tijd heeft aangegeven.

 

Weliicht is het slim om je stuk beter te onderbouwen, met goede referenties.

 

Bovendien, vind ik persoonlijk je reactie op je eigen collum nogal raar. Je roept alles alsof je er alles van weet en vervolgens roep je ondernemers op vooral de brief niet te beantwoorden, want dan zou jee er niets gebeuren.

Wellicht heb jij dit geluk gehad, maar ik kan je zo tientallen ondernemers en organisatoren geven die dit ook hebben gedaan en vervolgens wel rekeningen ontvingen en vaak genoeg verhoogd met boetes en incassokosten.

Ik snap dat wanneer je het niet eens bent met een wettelijke maatregel dat je op deze manier er op een redelijk makkelijke manier tegen aan kan schoppen, het is alleen jammer dat je mensen verkeerd adviseerd en vervolgens je best doet dat je collum overal gelezen wordt.

Link naar reactie
  • 0

@Jasper; leuke reactie van je. Kun jij aangeven waar ik 'vervolgens roep je ondernemers op vooral de brief niet te beantwoorden, want dan zou jee er niets gebeuren'? Ik roep tot niets op, iedereen heeft zijn eigen verantwoordelijkheid. De ondertoon is een oproep aan SENA om ondernemers met respect te behandelen en indirect aan de rechthebbenden om hun uitvoeringsorganisatie; SENA, correct en beschaafd de premies te laten innen.

 

Leuk dat ik een site heb gevonden met zelfbenoemde SENA en gerelateerde rechten goeroes.

 

Link naar reactie
  • 0
En reageer je niet op hun brieven dan gebeurt er niets!!! Heb 2 brieven mogen ontvangen, dit na hun broertje van Buma Stemra, niet op geantwoord en er gebeurt niets

 

februari 17, 2010 om 9:53 pm door Christian ter Maat

 

Onderaan bij je eigen blog.

 

Ik zie trouwens nergens in je blog een waardering voor SENA of een ander initiatief voor het handelen namens de belanghebbende staan.

 

Bovendien spreek je constant over ondernemers terwijl je nergens aangeeft namens welke ondernemers je spreekt en al helemaal niet hoe je tot dit standpunt komt.

 

 

Ondernemers, die muziek draaien, zijn welwillend om de vergoedingen af te dragen
Lees de afgelopen 14 pagina's eens, je zult zien dat er een hoop ondernemers het niet met je standpunt eens zijn.

 

SENA hoeft de gegevens niet te kopen, maar heeft het recht om deze gegevens in te zien. Dus het aanmerken bij de kvk dat de gegevens niet doorverkocht mogen worden heeft hier totaal geen invloed op.

 

Tot slot je opmerking dat je hebt gebeld met VOICE en dat ze dit standpunt innemen, houd nergens stand, zeker niet op internet. Dus vraag eens of ze dit officieel willen laten weten. Anders is je opmerking in je blog niets waard, want het is niet te controleren.

Link naar reactie
  • 0

@jasper; ONDERAAN bij reacties; staan een aantal reactie gegroepeerd, bijv. door DocRa, door janssen-jan

etc. betekent dat die mensen daar iets over zeggen!

 

Ik heb geen waardering voor terreur van SENA.

 

Bij de tekst; 'praktisch en daarbij het verzoek om aan te geven of de ondernemer muziek ten gehore brengt, zodat er een factuur gestuurd kan worden. Zodra het formulier niet wordt geretourneerd worden de brieven al wat dwingender, u moet......' ziet men dat ik het formulier en de brochure praktisch vindt. en bij het woord ZODRA verandert mijn attitude.

 

Ik spreek niet namens ondernemers. In zijn algemeenheid ondernemers, maken bijvoorbeeld producten en als een ander die namaakt of geen rechten afdraagt voor een bijv. een ontwerp, dan zijn ondernemers IN ZIJN ALGEMEENHEID daar geen voorstander van, behoudens de boefjes onder...Namaken of misbruiken e.d. is mijn ogen geen ondernemen, maar stelen.

 

Nu is er een behoorlijk grijs vlak wanneer rechten misbruikt worden. Daar kan eigenljk maar 1 persoon iets zinnigs overzeggen, de onbetwiste eigenaar van dat recht, bijvoorbeeld een artiest.

 

Link naar reactie
  • 0

Het aardige van een mening is dat iedereen er een heeft.

 

Het mooiste vind ik het als mensen het ergens niet mee eens zijn. Ze weten dan meestal namelijk een manier hoe iets beter kan, en daar is iedereen bij gebaat, maar helaas lees ik de oplossing nergens.

 

Vandaar de vraag aan ctmctm: Het niet eens zijn met methoden van de SENA is makkelijk en leuk voor aan de borreltafel, maar hoe kan het dan beter.

 

En onder ' beter' versta ik: Minder belastend voor ondernemers, of met lagere kosten of met andere voordelen voor hetzij SENA hetzij ondernemers of welke andere betrokken partij dan ook.

 

Ben wel benieuwd hoe een veranderadviseur daar tegenaan kijkt

 

Frans

 

Link naar reactie
  • 0

SENA verbeteren;

 

BUMA/SENA samenvoegen; minder kosten = hogere opbrengst voor de rechthebbenden en voor ondernemers 1 formulier/factuur e.d.

Elke ondernemer 1 verzoek sturen, stuurt hij het terug dan volgt factuur, weigert hij mee te werken; dan drie keuzen voor SENA; 1) er werk van maken (bezoeken vestiging, online research (ZZP-er of winkel etc.), 2) marketing campagne met claim; ‘muziek gebruiken is betalen, ondernemer u wilt toch ook betaald worden?” 3) kleine potentiële vissen laten zwemmen, opsporen/vangen kost meer dat dat het oplevert.

 

Wat niet-doen bedreigen, incasso en ander terreur.

 

Link naar reactie
  • 0

Samengaan met BUma is zowieso niet verkeerd maar heeft niets met de huidige methode te maken.

 

Je stelt voor dat indien het formulier niet wordt teruggestuurd (=gebrek aan fatsoen van de ondernemer) de Sena actie moet ondernemen door de vestiging te bezoeken, reclame te gaan maken of het maar te laten voor wat het is.

 

Je bent er dus voor dat de Sena meer kosten gaat maken als gevolg van gebrek aan fatsoen bij ondernemers en dat deze niet hoeven te betalen als ze maar klein genoeg zijn.

Wat is volgens jou klein genoeg?

 

Frans

Link naar reactie
  • 0

2) marketing campagne met claim; ‘muziek gebruiken is betalen, ondernemer u wilt toch ook betaald worden?”

Ik denk dat veel ondernemers hier op zullen zeggen dat ze ook maar een keer betaald krijgen. Als je iets aan iemand verkoopt dan mag je er bij ieder ander product mee doen wat je wilt. Waarom zou je dan voor 'cultuur' naheffing moeten betalen? Er is hier weinig keuze in, en nog onduidelijker is wat de overhead is.

 

Ik denk dat de beste oplossing nogsteeds versimpeling van dit soort zaken zou zijn. De buma heeft ook zo'n rare instellingen "anders is er geen droog brood met muziek te verdienen". Niet om het een of ander, als je de winst per nummer bekijkt, dan is er alleen al aan de verkoop genoeg te verdienen. Waarom de rompeslomp van naheffing?

Steun elkaar, Kopieer Nederlands Waar!

Link naar reactie
  • 0

Als je iets aan iemand verkoopt dan mag je er bij ieder ander product mee doen wat je wilt.

Er zijn voldoende voorbeelden van producten waarbij de leverancier een verschil maakt tussen persoonlijk en zakelijk gebruik (bijvoorbeeld software) of waarmee je niet mag doen wat je wilt (bijvoorbeeld zaken die onder de Auteurswet vallen).

 

Niet om het een of ander, als je de winst per nummer bekijkt, dan is er alleen al aan de verkoop genoeg te verdienen.

Ik ben eigenlijk wel benieuwd waar je de winst per nummer kunt bekijken. Is dat ergens te zien?

Link naar reactie
  • 0

Gister ook zo'n SENA ding gekregen in de brievenbus.

 

Even een update-je:

 

N.a.v. de brief heb ik het formulier niet teruggestuurd, maar een e-mail verzonden aan sena@sena.nl. Hierop kreeg ik, ook na herinneringen geen enkele reactie.

 

Na een paar maanden kreeg ik de herinneringsbrief van SENA, met daarin de zinssnede: "Tot op heden hebben wij nog geen reactie van u ontvangen". Hierop heb ik opnieuw een mail gestuurd om aan te geven dat ik per mail had gereageerd en tot op heden geen reactie van hen had ontvangen ;)

 

In die mail heb ik opnieuw uitgelegd wat mijn situatie is, dat het voor mij juridisch onmogelijk is een "licentie voor geen gebruik" aan te vragen en gevraagd of ik uit de mailinglijsten verwijderd kon worden. Een week later kreeg ik per mail bevestiging van verwijdering uit de lijst.

 

Opgelost dus (maar ik bewaar de mail goed!)

Link naar reactie
  • 0

Als je iets aan iemand verkoopt dan mag je er bij ieder ander product mee doen wat je wilt.

Er zijn voldoende voorbeelden van producten waarbij de leverancier een verschil maakt tussen persoonlijk en zakelijk gebruik (bijvoorbeeld software) of waarmee je niet mag doen wat je wilt (bijvoorbeeld zaken die onder de Auteurswet vallen).

Wrap licentie overeenkomsten zijn niet geldig in de EU. Dus met ieder legaal verkregen stukje software kun je alles doen wat je wilt. (Althans het gebruiken, ik heb het niet over vermenigvuldigen.)

 

Niet om het een of ander, als je de winst per nummer bekijkt, dan is er alleen al aan de verkoop genoeg te verdienen.

Ik ben eigenlijk wel benieuwd waar je de winst per nummer kunt bekijken. Is dat ergens te zien?

Sinds jaar en dag is er een Hitlijst in Nederland. Heet die tegenwoordig nog de Mega Top 100? Die 'schijnt' gebaseerd te zijn op onder andere verkoopgegevens.

Steun elkaar, Kopieer Nederlands Waar!

Link naar reactie
  • 0

Even een update-je:

 

N.a.v. de brief heb ik het formulier niet teruggestuurd, maar een e-mail verzonden aan sena@sena.nl. Hierop kreeg ik, ook na herinneringen geen enkele reactie.

 

Na een paar maanden kreeg ik de herinneringsbrief van SENA, met daarin de zinssnede: "Tot op heden hebben wij nog geen reactie van u ontvangen". Hierop heb ik opnieuw een mail gestuurd om aan te geven dat ik per mail had gereageerd en tot op heden geen reactie van hen had ontvangen ;)

 

In die mail heb ik opnieuw uitgelegd wat mijn situatie is, dat het voor mij juridisch onmogelijk is een "licentie voor geen gebruik" aan te vragen en gevraagd of ik uit de mailinglijsten verwijderd kon worden. Een week later kreeg ik per mail bevestiging van verwijdering uit de lijst.

 

Opgelost dus (maar ik bewaar de mail goed!)

 

Mocht dat nou in de toekomst weer gebeuren, dan zou ik gewoon een brief (eventueel aangetekend) sturen. Neem aan dat ze daar wel op reageren bij SENA.

Hessel van Oorschot

Link naar reactie
  • 0

Ik ben eigenlijk wel benieuwd waar je de winst per nummer kunt bekijken. Is dat ergens te zien?

Sinds jaar en dag is er een Hitlijst in Nederland. Heet die tegenwoordig nog de Mega Top 100? Die 'schijnt' gebaseerd te zijn op onder andere verkoopgegevens.

Maar aantallen verkopen is toch wel iets heel anders dan winst ...

Link naar reactie
  • 0

Ik heb aan Sena bijna 2 jaar lang doorgegeven dat ik geen muziek draai en dat ik geen briefjes wil maar ikkreeg nog steeds facturen van hun ik begrijp niet wat ze willen bereiken maar ik wordt het wel boos om dat de regering niks doet maar gewoon zomaar alles laten gebeuren .

Link naar reactie
  • 0

Ik heb aan Sena bijna 2 jaar lang doorgegeven dat ik geen muziek draai en dat ik geen briefjes wil maar ikkreeg nog steeds facturen van hun ik begrijp niet wat ze willen bereiken maar ik wordt het wel boos om dat de regering niks doet maar gewoon zomaar alles laten gebeuren.

Op welke manier heb je dat aan Sena doorgegeven? En krijg je nu nog steeds facturen?

Link naar reactie
  • 0

Ik ben nieuwsgierig naar degenen die intussen (net als ik) een incassobrief ontvangen hebben. Wat zijn jullie stappen daarna geweest? En zijn er al voorbeelden waarbij het tot een rechtszaak gekomen is? En wat was de afloop?

Link naar reactie
  • 0

Ook ik ontving een brief van de Sena.

Via Google deze website gevonden en de inmiddels 15 pagina's lange discussie gelezen. Conclusie: Aangevinkt dat ik geen gebruik maak en formulier geretouneerd. SENA is niet de enige stichting die zich vermomd als 'inner van auteursrechtelijke gelden' dat geld probeert te innen. Hier een overzicht:

 

Buma/Stemra

Buma/Stemra int op basis van het auteursrecht geld dat wordt uitgekeerd aan componisten, tekstschrijvers en de muziekuitgevers.

 

Cedar (Centrum voor Dienstverlening Auteurs- en aanverwante Rechten)

Cedar is het facilitair bedrijf voor auteursrechtenorganisaties. Cedar voert op naam van zijn klanten, zeven auteursrechtenorganisaties, de volledige administratie. Van facturering van auteursrechtelijke vergoedingen tot de verdeling onder de rechthebbende auteurs, uitgevers en andere rechthebbenden.

 

Stichting Lira

incasseert vergoedingen voor literaire auteurs, bewerkers, vertalers en scenarioschrijvers. Het gaat om leenrecht-, kabel- en thuiskopievergoedingen en om vergoedingen voor opvoering op podia.

 

Foto Anoniem

Onder BURAFO opereert de Stichting Foto Anoniem, een stichting die behulpzaam kan zijn bij het vinden van fotografen met wie reproductierechten moeten worden geregeld. Ook is het mogelijk om, mocht de fotograaf niet te vinden zijn, een vrijwaring voor financiële aanspraken van de betreffende fotograaf te verkrijgen van de stichting tegen betaling van het adviestarief van de fotografenfederaties.

 

Stichting Musi©opy

is de organisatie voor componisten, tekstdichters en muziekuitgevers. Musi©opy probeert regelingen te treffen met o.a. muziekscholen en koren.

 

Stichting PRO

(Publicatie en Reprorechten organisatie) is opgericht door het Nederlands Uitgeversverbond (NUV) om de collectieve administratie te verzorgen van auteursrechten voor uitgevers. Inmiddels voert Stichting PRO de administratie van het gebruik van auteursrechtelijk beschermd materiaal in onderwijspublicaties, knipselkranten (CLIP) en op de LiteROM. Tevens verdeelt Stichting PRO het uitgeversdeel van de Leenrechtgelden.

 

Stichting Reprorecht

incasseert de vergoedingen voor het kopiëren van korte gedeelten uit auteursrechtelijk beschermde geschriften. Deze worden verdeeld onder de auteursrechthebbenden

 

Stichting De Thuiskopie

incasseert en verdeelt de heffingen op blanco beeld- en geluidsdragers. Deze heffingen compenseren gedeeltelijk de schade die de rechthebbenden lijden door het thuiskopiëren.

 

Stichting Nieuwswaarde

incasseert auteursrechtelijke vergoedingen voor het kopiëren en uitlenen van journalistieke werken. De vergoedingen worden uitgekeerd aan journalisten en programmamakers.

 

Stichting Leenrecht

int de vergoedingen voor het uitlenen van beschermde werken door openbare bibliotheken. Organisaties van auteursrechthebbenden verzorgen de verdeling aan hun rechthebbenden

 

Stichting Norma

(Stichting Naburige Rechtenorganisatie voor Musici en Acteurs) Stichting Norma is een incasso- en verdeelorganisatie voor uitvoerend kunstenaars. Maar NORMA behartigt ook de belangen van musici, acteurs en andere performers op het gebied van naburige rechten.

 

Stichting Pictoright

Stichting Pictoright is een incasso- en verdeelorganisatie voor visuele makers in Nederland: illustratoren, beeldend kunstenaars, grafisch vormgevers, fotografen en andere professionele beeldmakers. Maar ook Pictoright doet meer dan dat, zij verleent ook juridische bijstand, fungeert als vraagbaak en zet zich in voor een betere auteursrechtelijke positie van beeldmakers.

 

SEKAM

Sekam incasseert auteursrechtelijke vergoedingen voor audiovisuele werken en verdeelt dat geld onder de rechthebbenden.

 

SENA

Sena incasseert voor uitvoerende zangers, musici en platenproducenten nabuurrechtelijke vergoeding voor het openbaar maken van voor commerciële doeleinden uitgebrachte fonogrammen.

 

STAP (Stichting Thuiskopievergoeding Audioproducenten)

Stap int de thuiskopievergoeding namens de producenten van geluidsdragers.

 

VEVAM

VEVAM incasseert namens schrijvers, regisseurs en producenten (als natuurlijk persoon) van film- en televisiewerken aandelen in de vergoeding die kabelexploitanten betalen voor het doorgeven van werken en in de betalingen van fabrikanten en importeurs van videocassettes voor wat daarop thuis wordt opgenomen.

 

VIDEMA

VIDEMA incasseert namens de makers van tv- en filmbeelden bij de zakelijke gebruikers (bedrijven en instellingen) voor het tv- en filmaanbod.

 

SCRIO

Deze Stichting voor Collectieve Rechten van Illustratoren en Ontwerpers (SCRIO) is opgericht door de Bond van Nederlandse Ontwerpers en de Vereniging voor Illustratoren voor de verdeling van collectief geïnde gelden, zoals voor het leenrecht.

 

De Visuelen

Auteursrechtenorganisatie voor collectieve rechten van beeldmakers, opgericht door Beeldrecht, Burafo en Scrio.

 

VMN/NMUVDe VMN/NMUV behartigt de belangen van zowel de muziekhandelaar als van de muziekuitgever. Vereniging voor Muziekhandelaren en uitgevers in Nederland.

 

Stichting BREIN

Stichting Brein bestrijdt intellectueel eigendomsfraude namens auteurs, uitvoerende kunstenaars, uitgevers, producenten en distributeurs van muziek, film, video en interactieve software.

 

BRON: http://www.geenstijl.nl/mt/archieven/2009/06/comment_van_de_dag_wie_vangt.html

 

Link naar reactie
  • 0

??? ??? ??? ??? ??? ??? ???

 

Ook ik als kleine ontwerpstudio met een cadeaushop kreeg vandaag de prachtige brief van SENA persoonlijk binnengebracht door de postbode alsof ik de loterij gewonnen had. Maar niet dus.

Ik snap er echt helemaal niks van.

Ik had er nog nooit van gehoord wist dus niet eens van het bestaan. Zoals alle post begon ik het aandachtig door te lezen maar ook dit gaf totaal geen verheldering. Een prachtig taalgebruik waar geen touw aan vast te knopen is.

Een prachtig concept. Maar wanneer je de lijst bekijkt van het soort bedrijven die een licentie behoren te hebben ontbreekt naar mijn idee de allergrootste ondernemer: DE HORECA. Wanneer het binnen dit concept gaat om het ten gehore brengen van muziek lijkt me toch dat ze hier op dit punt heel wat omzet mis lopen. Dit vind ik dan ook uiterst vreemd. Horeca is ook een ondernemersvorm waar mensen getracht worden te werken op een werkvloer en dus ook beïnvloedt worden door de muziek. Hier wordt continu iedereen blootgesteld aan muziek in dit geval dan zonder licentie? Of krijgt de Horeca een andere brief.

 

 

 

Link naar reactie
  • 0

Er staat op de RTL site een column van prof Heertje over deze boevenclub.

Los van het feit of je het eens bent met de Wet op de Naburige Rechten of met de werkwijze van de Sena, ben ik wel een voorstander van volledigheid. Wat professor Heertje (voor het gemak?) vergeet te vermelden in zijn column, is dat de Sena gewoon een wet uitvoert, daartoe aangewezen door de overheid. En in zijn chronologische opsomming van gebeurtenissen start hij halverwege: de twee eerste brieven van de Sena, waarin de Sena hem verzoekt om opgave te doen van eventueel muziekgebruik - en die hij blijkbaar niet beantwoord heeft - had hij ook wel even mogen noemen.

Link naar reactie
  • 0

Als je op de 1e brief gewoon netjes reageert is er niets aan de hand.

Dan vallen ze je niet meer lastig en krijg je ook geen facturen.

 

Vond het eerst ook wel raar aangezien ik puur online werk en dan heb je de neiging om het als niet van toepassing zijnde aan de kant te schuiven. Maar ze voeren nu eenmaal die wet uit en die 5 minuutjes die het je kost om te reageren.. daar is echt wel over heen te komen.

 

Karen

Link naar reactie
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
Hide Sidebar
  • Wil je onze Nieuwsflits ontvangen?
    Deze verzenden we elk kwartaal.

  • Wie is er online?
    5 leden, 217 Gasten

  • Breng jouw businessplan naar een higher level!

    Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

    • Stel jouw ondernemersvragen
    • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
    • > 75.000 geregistreerde leden
    • > 100.000 bezoekers per maand
    • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
    •  Altijd gratis

  • Ook interessant:

    Ook interessant:

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.