• 0

Hoe bedrijf laten groeien...?

Ik ben eigenaar van een bedrijf dat gespecialiseerd is in de verkoop van modelauto's in een specifieke schaal (1/64), waarmee ik momenteel zo'n beetje het monopolie heb wereldwijd.

Een aantal bedrijven verkopen ook dit soort modelauto's, echter allen 'erbij', naast hun hoofdartikelen en hebben bij lange na niet het assortiment dat ik biedt. Het blijkt een 'gat in de markt'.

Het is ontstaan uit mijn hobby en is gegroeid vanaf mijn wereldwijde netwerk van mede verzamelaars.

Hierdoor kan ik modellen aanbieden die niet via de 'reguliere' handel te koop zijn, zo importeer ik zelf uit Duitsland, de Filippijnen en Japan.

 

Ik heb het er best druk mee en ik run de zaak in m'n vrije tijd. Heb geen winkel, alles gaat (nog) vanaf de zolder via een internetwinkel, die ik zelf heb opgebouwd en onderhoudt.

Ik ben nu twee jaar bezig en zoals het er nu naar uit ziet, is mijn omzet met een dikke 50% gestegen tov het startjaar.

En ik wil nog veel meer doen, waar ik nu óf de tijd niet voor heb, óf de middelen.

 

Een aantal plannen voor de toekomst:

* Een eigen modelautomerk opzetten

* 'Onbekende' modelautomerken terugkrijgen in speelgoedwinkels en warenhuizen (dus nét iets meer dan de Hotwheels dat nu bijna uitsluitend te koop is bij dat soort zaken), wellicht onder eigen merknaam (productie kan van een andere fabrikant zijn)

* de import activiteiten uitbreiden, er zijn nog zat merken die nu niet leverbaar zijn buiten hun 'thuismarkt'.

 

Een eigen merk opzetten:

Daar heb ik veel kennis voor nodig die ik nu niet bezit, zoals het verkrijgen van de licentierechten van de te modelleren auto's, voldoen aan de EU eisen aangaande speelgoed, import, verhandeling, etc. Mijn huidige netwerk is niet toereikend om dit te realiseren.

 

Onbekende merken terugkrijgen in winkels:

Hier ontbreekt het mij aan contacten in deze branche. Samenwerking met een bedrijf die deze wel heeft, zou enorm schelen. Zij de contacten, ik de producten. Kortom het vergroten van mijn afzet.

 

Import activiteiten uitbreiden:

Hier ontbreekt het mij aan de ruimte. De contacten heb ik, zowel voor de inkoop als afnemers, maar ik kan de boel niet 'verwerken' via mijn zolder.

 

Hoe kan ik daar komen...?

* Een bestaand bedrijf overnemen

* Samenwerken met bestaande bedrijven

* andere opties...?

 

Ondanks dit warrige verhaal, hoop ik van jullie, als ervaren rotten, wat tips te kunnen krijgen waarmee ik wat dichter bij mijn doelen kan komen.

 

... doet leuke dingen op internet ...

Link naar reactie

Aanbevolen berichten

13 antwoorden op deze vraag

  • 0

Een bedrijf als Amazon kan toch het distributie gedeelte overnemen heb ik pas gelezen? Uiteraard zullen er in Nederland ook van dat soort bedrijven zijn. Je mikt daar dus een pallet neer en zij gaan die uitpakken en los verzenden naar jouw klanten.

Bezoekhetziekenhuis.nl: Eenvoudig bezoeken plannen aan de patiënt en communiceren met patiënt, familie en vrienden. ! Maak een account aan als een familielid in het ziekenhuis ligt en je kunt gezamenlijk de bezoektijden inplannen.

Link naar reactie
  • 0

Hallo Henri,

 

Leuk om succesvol van je hobby iets opgebouwd te hebben, ga zo door!

 

Site ziet er goed uit, doet wat het moet doen en geen technische hoogstandjes die het lastig en/of trager maken. Vaak hebben modelautoleveranciers geen (goede) site, maar die moeten het dan van de winkel en de trouwe aanloop hebben.

 

Maar goed, om over de groei te hebben:

 

- eigen modelautomerk

Je kan er over denken om een private label van een bestaand merk aan te pakken. Je hoeft je dan niet druk te maken over de licenties van automerken, maar je bent dan niet uniek. Als optie kan je dan je product gaan lokaliseren. Dus auto maken (of kleuren/bestickeren) zoals ze in NL rondrijden. ANWB, politie, brandweer, transporteurs etc.

 

Voor wat betreft de EU eisen aangaande speelgoed, kan ik je wel helpen. Er bestaat een hele regelgeving en normalisatie aangaande veiligheid en producteisen. Ik heb goede contacten binnen het Nederlands Normalisatie-instituut en zij zijn het aangewezen informatiepunt hiervoor.

 

Als je zelf wilt gaan bouwen heb ik goede contacten met een bedrijf die kan helpen jouw productie in aziatische (chinees of buurland) op te zetten. Ik heb daar vaker met succes bedrijven naar verwezen.

 

- contacten speelgoedwinkels

Afhankelijk van het retailkanaal wat je zoekt (echte speelgoedwinkels, speciaalzaken, warenhuizen of blokker/kruidvatachtigen) heb ik wel wat contacten voor je. Met een goed assortiment heb je in ieder geval een gesprek.

 

- uitbreiden import

Je kan proberen om ergens "in te trekken", maar dan moet je wel rekening houden met de verzekeringen etc. Er zijn bedrijven die de opslag en handling voor je kunnen verzorgen maar dan lever je wel in...

 

Andere ideeen:

- Bestaande modellen van jouw bestaande leveranciers lokaliseren. Eventueel in opdracht van klanten. Bijv. een bedrijf wil 500 stuks van een vw golf met hun bestickering. (carglass, kwikfit, shell etc.)

 

- Zoek een alternatief kanaal. Profile, Kwikfit, Bouwmarkten etc.

 

- Probeer zelf unieke series op te zetten. Ook buiten 1/64 formaat, maar dat formaat wel als startpunt nemen. Dus een hele series van een Golf in alle maten. Ideaal voor verzamelaars.

 

- Maak van je site een 1/64 portal. Het verzamelpunt voor dit formaat. In je inleidend stukje schrijf je zelf dat je marktleider bent, laat dat blijken op de site en bij promotie.

 

Voor veel van de bovenstaande opties kan je prima zelf aan de slag gaan en overal informatie inwinnen. Samenwerken/inkopen zou ik alleen doen bij bijvoorbeeld opslag en/of handling.

 

Laat maar even weten of je meer van de EU regels/normen wilt weten en/of over de verschillende kanalen wilt hebben.

 

Succes!

 

 

 

 

 

 

verkoop - marketing - communicatie

 

Resultaatgericht en altijd helder.

 

www.helder-resultaat.nl

Link naar reactie
  • 0

Je kan er over denken om een private label van een bestaand merk aan te pakken.

 

Wat bedoel je hiermee?

 

 

Ja sorry, begin zomaar met termen te gooien...

 

Ik bedoel daarmee dat je bijvoorbeeld een bestaand merk vraagt of je hun producten onder jouw eigen merknaam mag uitbrengen.

 

Om de vergelijking naar de grote auto's te maken:

De eerste Deawoo's waren Opels met een ander merkteken en iets aangepast (Kadett en Ascona)

Wat recenter is het chinese automerk LandWind met een auto op de europese markt gekomen. Dit is de Opel Frontera (oud model) met het logo van LandWind er op.

 

Zo kan je dit dus ook doen in de modelautowereld:

Je neemt de modelletjes van bijv Siku, stopt ze in je eigen doosje en naam en brengt ze onder jouw naam in de nederlandse markt. (alles in overeenstemming met Siku natuurlijk ;) )

 

Hoop dat het iets duidelijker is.

 

 

verkoop - marketing - communicatie

 

Resultaatgericht en altijd helder.

 

www.helder-resultaat.nl

Link naar reactie
  • 0

Oops, dat is niet juist.

Landwind heeft hierbij waarschijnlijk inbreuk gemaakt op het IE van GM.

Het is zeker geen Frontera, maar meer een soort kloon.

 

Hmm dat is dan een oops inderdaad.

 

Ik had vernomen dat zij de mallen van Opel hadden overgenomen inclusief het recht deze te gebruiken. Over het onderstel weet ik dat trouwens niet.

 

Maar goed, voor we verder off topic gaan: excuses voor deze verkeerde verwijzing! ;-)

verkoop - marketing - communicatie

 

Resultaatgericht en altijd helder.

 

www.helder-resultaat.nl

Link naar reactie
  • 0

Dank zo ver! Er zitten zeker bruikbare suggesties tussen!

Het onder eigen label uitbrengen van bestaande modellen, dat is zeker een heel interessante optie. Vooral als dat in een net iets ander kleurtje kan dan dat de fabrikant ze zelf op de markt brengt...! (verzamelaars, knettergek, ik ben er zelf eentje...)

 

M'n site uitbreiden naar een 1/64 portal: vind ik niet zo'n goed idee. Er zijn een aantal sites die zijn voortgekomen uit een bedrijf en daar heerst dan altijd een bepaald sfeertje, niets kwaads over dat bedrijf en andere bedrijven mogen niet genoemd worden...

Wél wil ik een forum opzetten, maar dan los van mijn eigen website. Ook hier weer, tijdgebrek.

 

Eerst de kerstbestellingen maar de deur uit werken... pfft...

 

Ik wil wel anderen nog uitnodigen reacties te plaatsen!

 

Wat de retail betreft: Daar kom ik zeker op terug.

... doet leuke dingen op internet ...

Link naar reactie
  • 0

Leuke invalshoek van je hobby je werk. ga zo door :-)

 

als ik het zo lees, mis je wat praktische kennis en vooral tijd.

Kennis is op te lossen door te netwerken, dit forum gaf al wat reacties.

 

Tijd is misschien op te lossen door "mede-gekken" ?? Een forum is ideaal om te laten runnen door mede-gekken. Die verzorgen een deel van de inhoud en kennen weer andere gekken die ze erheen brengen. Je krijgt dan stap voor stap je eigen 1/64 community zeg maar.

 

Succes in elk geval met zo'n leuk bedrijf

Link naar reactie
  • 0

Mijn achterbuurman heeft samen met een partner een modelauto-bedrijf in Doetinchem. Levert volgens mij door heel Nederland, importeert.... Ik weet het niet allemaal precies. Geen winkel.

Als je wilt kan ik je de gegevens sturen.

ErnoHannink helpt zelfstandigen internet slim toe te passen zodat ze meer klanten kunnen krijgen

http://www.ernohannink.nl

http://www.enthousiasmeren.nl

Laat de klant naar jou

komen

Hyves voor freelancers

Link naar reactie
  • 0

Ik heb nu contact met een US forum waar volgens mij potentiële klanten rondlopen. Het is een groot opgezet geheel gericht op modelauto's en RC modelauto's.

Voor USD 25,- per maand krijg ik mijn eigen subforumpje (in mijn geval gebaseerd op Europese modelautomerken) en mag ik naar hartelust nieuwe producten promoten.

Is wel een reeel bedrag, denk ik?

 

Dit is overigens niet ter vervanging van mijn 'eigen' 1/64 NL forum plannen, maar gewoon als PR kanaal erbij.

 

Doen? Ik denk het wel hé? ::)

... doet leuke dingen op internet ...

Link naar reactie
  • 0

Altijd het proberen waard, zeker wanneer er potentiele klanten rondlopen.

 

Wel verstandig op op korte termijn ook jouw eigen forum op te starten, kan je langzaamaan mensen daarnaar verwijzen. (mag je niet het nederlandse deel van dat us platform opstarten?)

 

Bedrag is prima te doen, beetje afhankelijk van hoeveel vrijheden je krijgt.

 

Succes!

verkoop - marketing - communicatie

 

Resultaatgericht en altijd helder.

 

www.helder-resultaat.nl

Link naar reactie
  • 0

Zo, de drukte is de deur uit... Afgelopen dagen veel na kunnen denken over de 'toekomst' en dat lekker tegen mijn persoonlijke spiegel aangehouden, namelijk mijn vrouw.

 

Ik ben sponsor geworden op het US forum en ga dat nu lekker opzetten met merken die ik verkoop, zowel nieuwe modellen (die dus bij mij te koop zijn) als oudere, niet meer verkrijgbare, om zodoende de interesse bij deze 'nieuwe doelgroep' aan te wakkeren.

 

Daarnaast zijn er in de afgelopen paar weken twee 'opportunities' langsgekomen, oh, eigenlijk drie. Ik zal ze per stuk behandelen.

 

Optie 1: Een kennis van mij heeft in 2006 een bestaande groothandel overgenomen met artikelen die verkocht worden aan de Blokkers, Bijenkorven, Hema's etc. Zowel persoonlijke verzorginsproducten, huishoudelijke artikelen en speelgoed.

Hij staat open voor uitbreiding van het assortiment met wellicht modelauto's. In ieder geval is Fulfillment een bespreekbare optie en zelfs uitbreiding naar het verwerven van importeursschappen. Daar hebben zij al uitgebreide ervaring mee, Zij de ervaring, ik de contacten...

Dit klinkt allemaal zeer veelbelovend, maar waar ik nog niet over uit kom, is hoe ik mijn 'eigen identiteit' op die manier kan behouden? Ondanks dat ik dan afhankelijk wordt, wil ik zo veel mogelijk zelfstandig blijven. Welke mogelijkheden zijn er op dit gebied qua samenwerkingsvormen?

 

Optie 2: Binnen afzienbare tijd komt er in de buurt bedrijfsruimte vrij. Een flinke loods (135 m2 dacht ik). Naast de bedrijfsruimte van een goede vriend, die daar een garagebedrijf runt. Hij zou deze ruimte erbij willen nemen voor de verkoop van auto's (showroom) en ik zou dan het kantoor kunnen onderhuren, voor een winkel met complete opslag van de voorraad. Ik ben er van overtuigd dat dit een goede combinatie is, de garage is namelijk in trek bij autogekken, ze zijn gespecialiseerd in Porsches en er komen vooral in het weekend volop 'gekken' langs voor een babbeltje. Zien = kopen bij mijn 'handel' dus ik verwacht dat de directe verkopen daar een flinke impuls van kunnen krijgen.Ik zou dan ook alleen op bv vrijdagavond en de zaterdag open gaan, mede omdat het op een bedrijventerrein is, mensen moeten gericht naar je toekomen. Nadeel: ik ben dan veel minder thuis, omdat voor de verzending van de bestellingen van de webshop ik naar de bedrijfsruimte moet om in te pakken etc. En het runnen van de winkel kost extra tijd die besteed moet worden op vaste tijdstippen. (dit vind ik een nadeel)

 

Optie 3: Ik ben bij twee winkels langsgeweest als 'vertegenwoordiger' van mijn eigen producten. De 1e is een automaterialenzaak en die hebben een assortimentsdoos van me gekocht om te proberen of het verkoopt bij hun publiek. Als escape is ingebouwd dat we na 3 maanden evalueren en als het ze niet bevalt, ik de overgebleven auto's weer terugneem. Dit zie ik als een prachtige uitbreiding van mijn markt!

De 2e winkel was een net geopende modelbouwwinkel. De eigenaar heeft ook een webwinkel, dus we kwamen aan de praat hierover. Hij heeft wel interesse om ook modelauto's op te nemen in zijn assortiment. Dit is op zich leuk, maar hier heb ik wel het gevoel dat hij zelf snel de weg naar de groothandel zal vinden... Maar de eigenaar was enthousiast en dat zet mij wel aan het denken... Maar dit wordt niet een langdurige samenwerking, als hij zelf de grotere aantallen omzet hierin vindt, dan is het voor hem veel interessanter om deze zelf rechtstreeks te gaan inkopen.

 

Ik hoop van jullie weer een paar nuttige tips te mogen ontvangen!

... doet leuke dingen op internet ...

Link naar reactie
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
Hide Sidebar
  • Wil je onze Nieuwsflits ontvangen?
    Deze verzenden we elk kwartaal.

  • Wie is er online?
    6 leden, 239 Gasten

  • Breng jouw businessplan naar een higher level!

    Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

    • Stel jouw ondernemersvragen
    • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
    • > 75.000 geregistreerde leden
    • > 100.000 bezoekers per maand
    • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
    •  Altijd gratis

  • Ook interessant:

    Ook interessant:

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.