Ga naar inhoud
 • 0

Stamrecht bv -> loonbelasting

Aanbevolen berichten

16 antwoorden op deze vraag

 • 0

nee, loonbelasting is alleen aan de orde als er loon of pensieon uitkeringen worden gedaan door de Stamrecht BV (aan de DGA, werknemer of pensioen gerechtigde). De winst die binnen de BV wordt gemaakt, valt binnen de Vennootschapsbelasting.

Link naar reactie
 • 0

Ja, indien je in dit geval iemand anders in Ned Bestuurder maakt, jijzelf blijft wel als Oprichter volledig Aandeelhouder.

De stamrechtuitkeringen zijn dan voor jezelf in het buitenland.

N.l. als je in het buitenland woont heb je geen recht en betaal je dus geen sociale premies, waar hoofdzakelijk de 1e schijf uit bestaat.

Dus een heel laag IB tarief (na toestemming door de Belastingdienst) bij een officiele emigratie!.

Link naar reactie
 • 0

Ik heb begrepen dat onderaan de streep over de uiteindelijke WINST er 25% VnB in gehouden wordt.

Dus bij een verplichte oprentingsrendement van 4% en b.v. effectief 8% rendement gemaakt, gaat uitendelijk maar 1% naar de Fiscus?

Dit natuurlijk naast de evt IB inhouding op de stamrechtuitkeringen.

Link naar reactie
 • 0

 

Als je naar het buitenland emigreert, zal de fiscus stellen dat de werkelijke leiding van je stamrecht-BV ook naar het buitenland is verplaatst. Omdat het stamrecht tot het binnenlands ondernemingsvermogen gerekend moet worden, kan dit tot gevolg hebben dat de stamrechtvoorziening vrijvalt, met alle gevolgen vandien.

 

Dit kun je oplossen door in Nederland een nieuwe bestuurder aan te stellen, maar het moet wel allemaal geloofwaardig blijven (voor de fiscus).

 

De fiscus zal een conserverende aanslag opleggen, indien je emigreert. Als je in het buitenland je stamrecht afkoopt, krijg je dan alsnog een flinke navordering aan je broek. Pas na 10 jaar ben je helemaal uit de greep van de fiscus.

Link naar reactie
 • 0

??? Gouden handdruk

De uitkeringen uit een gouden handdruk (stamrecht BV) zijn meestal niet in het bronland maar in het werkland belast. In een procedure in 2001 (Hof s'gravenhage 24.7.2001 nummer 00/03250) is gesteld dat de uitkering in Belgie zou mogen worden belast en niet in Nederland. In de procedure is gesteld dat een stamrecht ziet op een inkomen tijdens de periode voorafgaande aan het pensioen.

???

 

Link naar reactie
 • 0

Inderdaad, bij een stamrechtuitkering als gevolg van een ontslagvergoeding is vaak het bronland heffingsbevoegd. Behalve wanneer de uitkeringen zijn aan te merken als "vroegpensioen": uitkeringen die zijn bedoeld om de periode tussen ontslag en pensioengerechtigde leeftijd te overbruggen.

 

Wel interessant is vanaf welke leeftijd dat vroegpensioen dan in mag gaan. Want beroepsvoetballers en -wielrenners hebben bijvoorbeeld een leuke regeling waarbij de helft van hun salaris wordt gespaard. Na hun "pensionering" op 35-40 jarige leeftijd worden uit dit spaarpotje uitkeringen verstrekt. Maar volgens de rechter is dat nog iets te vroeg om als pensioen te kunnen worden aangemerkt.

 

Voor wat betreft het tarief: als buitenlander ben je niet meer (verplicht) verzekerd voor de volksverzekeringen en hoef je ook de bijbehorende premies niet meer te betalen - in Nederland. En dat scheelt best veel.

Het meest gegeven antwoord op fiscale vragen: "Dat is afhankelijk van de feiten en omstandigheden".

Link naar reactie
 • 0

 

@ Ronaldinho

 

Het is niet zonder meer waar dat je als buitenlander niet verplicht verzekerd bent voor de sociale verzekeringen (volks- en werknemersverzekeringen). Bepalend is het werkland. Als je in België woont en in Nederland werkt, ben je in Nederland verzekerd. Indien je zowel in België als in Nederland werkt, ben je doorgaans verzekerd in het woonland, maar dat betekent niet dat je vrijgesteld bent van premies. Je betaalt dan gewoon de premies van je woonland.

 

Bij een stamrechtuitkering is doorgaans het woonland heffingsbevoegd. Als je in België woont, mag België heffen over de uitkeringen.

 

De Nederlandse fiscus doet er echter alles aan te voorkomen dat fiscale claims verloren. Als je emigreert naar Belgié, zal de fiscus stellen dat de werkelijke leiding van je stamrecht-BV naar België is verplaatst, waardoor de stamrechtvoorziening vrijvalt.

 

In de ib wordt de aftrek van de lijfrente teruggenomen en wordt bovendien revisierente in rekening gebracht.

 

De procedure van het Hof Den Haag is volgens mij achterhaald door het nieuwe Belastingverdrag met België (2003).

 

Je kunt één en ander voorkomen door een nieuw (Nederlands) bestuur van je Stamrecht-BV aan te wijzen, zodat de werkelijke leiding in Nederland blijft, maar het blijft tricky.

 

 

Link naar reactie
 • 0

M.b.t. Conserverende aanslag bij casus: Stamrecht BV met bestuur in Ned, DGA emigreerd naar b.v. Spanje en geniet daar de periodieke stamrecht.

citaat:

.... over niet-ingegane pensioenen of lijfrenten.

Nederland probeert dit ondermeer via conserverende aanslagen te repareren maar internationaal vanuit de EU kan dit niet. Voor de BV is er vrijheid van vestiging ook voor de BV als rechtspersoon in de EU, conform EU-verdrag artikel 50. Idem verbod op discriminatie.

En als vertrekkende BV wordt je dan gediscrimineerd tov een BV in Nederland gevestigd.

Ik zou tav een boeteheffing voor de BV best hierover een procedure willen beginnen.

En de uitspraak van de Rechtbank Breda geeft aan (tov van vroeger) dat rechters nu ruimer (Europees) denken.

Alleen over de meerwaarde van de pensioen/lijfrentevoorziening (waarde in het economisch verkeer) dient afgerekend te worden (tarief vanaf 2007 waarschijnlijk 20 a 25 %). En ik denk dat bij niet ingegane pensioenen of lijfrenten ver in de toekomst de reele waarde van de voorziening best meevalt.

Frankrijk is ook al teruggefloten (met een vergelijkbare conserverende aanslag) door het Europese Hof van Justitie.

 

 

Link naar reactie
 • 0

 

De Franse procedure ging er, als ik me niet vergis, om dat Frankrijk geen zekerheden mag vragen voor de conserverende aanslag. Als reactie hierop heeft Nederland de eis van zekerheidsstelling ook laten vallen, maar de conserverende aanslagen blijven gewoon intact.

 

Als je in het buitenland geen gekke dingen doet, zoals prijsgeven, afkoop e.d., vervalt de conserverende aanslag na 10 jaar, zonder invordering.

 

Als je het bestuur van de stamrecht-BV in Nederland houdt, zie ik verder ook geen problemen.

 

Link naar reactie
 • 0

Bedankt Odeon,

 

Begrijp ik het goed dat de conserverende aanslag meestal pro-forma is en dat bij het genieten van de periodieke stamrecht uitkeringen binnen de EU, ook in de 1e 10 jaar, er geen extra belastingtechnische consequenties uit voorvloeien?

Link naar reactie
 • 0

 

De conserverende aanslag is inderdaad een soort pro-forma aanslag. Tegelijkertijd met het opleggen van de aanslag, geeft de fiscus uitstel van betaling voor de duur van maximaal 10 jaar.

 

Als er zich gedurende die 10 jaar geen "besmette handeling" voordoet, wordt de aanslag kwijtgescholden. Besmette handelingen zijn afkoop, vervreemding, prijsgeven, verpanding e.d.

 

Groet,

 

Odeon

 

 

Link naar reactie
 • 0

Waar kan ik goede literatuur vinden omtrent het hierboven behandelde onderwerp, te weten vertrek van de dga naar het buitenland om te profiteren van een lagere belastingheffing op de stamrechtuitkering onder gelijktijdige aanstelling van een in Nederland gevestigd blijvende nieuwe direkteur? Kun je dit met de belastinginspecteur bespreken en een ruling krijgen? Wie kan hier zijn licht op laten schijnen?

Link naar reactie
 • 0

Dag Rijkman

 

Ik zal de grappen over je naam achterwege laten, maar er staan nogal wat fouten in deze draad. Ik licht puntgewijs even toe:

 

1. als je activiteiten naast het beheer van het stamrecht gaat voeren in de BV, dan ben je weldegelijk LB-plichtig (vanaf 2008 niet meer, maar salaris opnemen volgens de gebruikelijk loonregeling moet ook dan nog steeds);

 

2. uitkering uit de stamrecht BV vallen (ook nu) NIET onder de loonbelasting. Deze dien je in de IB aangifte aan te geven als overige periodieke verstrekkingen en uitkeringen niet onder de loonbelasting.

 

3. Als je emigreert dan heft de NL fiscus inderdaad alleen het belastingdeel over de uitkeringen in de eerste twee schijven. Let wel: je woonland heeft dan het recht om sociale premies te heffen. Je bent dus niet per definitie goedkoper uit;

 

4. van VPB heffing over de winst is pas sprake als de oprenting van het stamrecht en de overige kosten in de BV boven het rendement uitgaan dat gevormd wordt door rente en dividend! Dus koerswinsten blijven tot aan de verkoop van het onderliggende effect onbelast omdat je deze mag waarderen tegen aankoopwaarde of de lagere marktwaarde.

 

5. het aanstellen van een andere bestuurder in NL bij emigratie is een must! Daarbij moet je zakelijk handelen (bestuurder moet dus een fee ontvangen) en moet je je beseffen dat deze alle controle over jouw BV krijgt. Dus ook over de bankrekeningen, zelfs zo ver dat hij in jouw BV een eigen onderneming kan beginnen met wellicht alle gevolgen van dien...

 

6. Margarino stelt dat er een procedure is gevoerd over de belastbaarheid in het woonland. Als de ontslagvergoeding deels of volledig ziet op een ontstaan pensioengat, dan is sprake van heffing in het woonland voor dat deel dat ziet op pensioenbreuk. Is het echter (zoals meestal) een dekking voor te derven loon, dan is het bronland gerechtigd te heffen.

 

Goede literatuur is er niet (nee, ook niet het boekje van de Gouden Handdruk Specialist)! Er zijn een handvol specialisten op dit gebied, waaronder mijn werkgever Kaliber, maar dat is het dan wel.

 

Heb je gerichte vragen? Mijn mailadres staat in mijn profiel. Aangezien dit forum vrijblijvend en gratis advies levert, behandel ik dat (voorzover je alleen vragen hebt) ook als zodanig als je mij mailt.

 

Groeten

Joost

 

 

 

 

DenariusAdvies.nl: Fiscaal + juridisch advies bij rechtsvormkeuze/-wijziging, VOF, BV, DGA, bedrijfsoverdrachten.

Link naar reactie
 • 0

De fiscus zal hiertoe overgaan als zij z.g. 'verboden handelingen' in je Stamrecht BV constateerd.

 

--------

Verboden handelingen

De Wet op de loonbelasting 1964 (Wet LB 1964) staat een aantal handelingen met pensioenaanspraken niet toe. Wordt één van die handelingen gepleegd, dan leidt dit tot ongedaanmaking van de fiscale faciliëring. De aanspraak wordt op het onmiddellijk aan de 'verboden handeling' voorafgaande tijdstip aangemerkt als loon uit een vroegere dienst-betrekking. Belastingheffing vindt vervolgens plaats tegen het progressieve tarief.

--------

 

Link naar reactie
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
Verberg sidebar
 • Wil je onze Nieuwsflits ontvangen?
  Deze verzenden we elk kwartaal.

 • Wie is er online?
  0 leden, 109 Gasten

 • Breng jouw businessplan naar een higher level!

  Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

  • Stel jouw ondernemersvragen
  • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
  • > 75.000 geregistreerde leden
  • > 100.000 bezoekers per maand
  • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
  •  Altijd gratis

 • Ook interessant:

  Ook interessant:

×
×
 • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.