Dragons' Den in Nederland (2007)

Aanbevolen berichten

 

Dat geeft een innoverende broodbakker dan inderdaad de kans om het produkt te ontwikkelen. Wanneer een investeerder een klein deel van zijn vermogen niet meer wil investeren in een project met wat risico, waar blijf je dan?

 

Ach ja investeerders, mensen kunnen altijd makkelijk beslissen over andermans geld, maar vraag jezelf nu eens af, zou jij wel investeren in bv die broodbakbakmachine.

 

Ik geloof zeker dat de heren en dame best hadden willen investeren in dat apparaat. Helaas wist de Tjitse geen overtuigende indruk te maken als het ging over het ondwerp intellectueel eigendom,marktkennis was ook niet een sterk punt.

Ook het feit dat er nog geen prototype is helpt niet echt mee, zeker niet omdat hij al een paar jaar aan de weg timmert met dit idee.

 

Je moet het zo zien, die Dragons hebben waarschijnlijk weinig verstand van de bakkerij wereld, ze gaan daarom op hun onderbuikgevoel af.

Door het gedraai van Tjiste voelen ze dat er mogelijk wat lijken uit de kast komen.

Hij had beter kunnen zeggen, het is niet patenteeerbaar omdat je er redelijk makkelijk omheen kan, dus ik heb geld nodig om het snel uit te ontwikkelen en in de markt te zetten, dan dit gedraai over onzekerheden mbt patentering.

Iets wat ik ook niet goed begrijp is dat hij na zoveel jaar nog steeds geen antwoord heeft op die vraag. En dan zou ik mij als investeerder ook afvragen, tja als hij daar al geen antwoord op weet te bedenken dan is hij geen ondernemer.

Die investeerders willen investeren, en inversteerder spelen, niet ook nog eens op de stoel van de ondernemer moeten zitten omdat de "ondernemer"het zelf even niet meer weet.

 

He komt er gewoon op neer dat je verhaal intuitief moet kloppen.

 

Enne over durf investeringen. Toen Annemarie vorige week die pannenman aan een investering hielp had ik echt het idee dat ze gokte, wel op basis van een gevoel die haar zei "dit kan een klapper worden".

Maar goed, dat is speculatie van mijn kant, het zelfde gevoel had ik trouwens ook bij de ringtone dames, weer dat gevoel van "he wacht's dat kan iets worden"

De overeenkomst tussen die twee onderwerpen is dat het verhaal klopt.

Wat nog niet wil zeggen dat het daarmee een succes wordt.

Link naar reactie

non taken,

Er zijn genoeg investeerders die het wel durven en het ook doen.

Voor de serie, echter vind ik het jammer dat ze allemaal hetzelfde type investeerder zijn. wellicht was het leuker geweest als ze er ook een wat meer risicovolle investeerder tussen hadden gezet. Dat geeft ook wat meer positief beeld voor een aankomende ondernemer, zo van: het kan best wel.

 

Begrijp me niet verkeerd , sommige pitchers hebben inderdaad een slecht verhaal , of de cijfers niet in orde, of gewoon een slecht idee.

( vorige week niet gezien van die ring, dus daar hou me buiten)

 

Maar het is zo eenvoudig om een idee van een ondernemer de grond in te boren. Het is veel moeilijker om de potentie te herkennen er een investering van te maken. Je moet er als investeerder wel voor open staan. Ik krijg een beetje het idee dat de dragons niet echt willen.

 

 

 

Met welk voorstel uit de aflevering van gisteren hadden de investeerders volgens jou het risico moeten nemen en moeten investeren?

 

Link naar reactie

Ik vind dat zowel de kadobonner als de broodbakker hebben naar mijn idee veel meer krediet verdiend. letterlijk dus...

gesteld door dragon, "schromelijk overgewaard " van Tsjitse vind ik onzin. gezien het feit dat een machine 45000 euro kost. Dan hoef je er dus helemaal niet zoveel te verkopen. Ik ben er van overtuigd dat hij met zijn bedrijf goede kansen heeft om er een winstgevend bedrijf van te maken. Je hoeft helemaal niet alle bestaande bakkers om te bouwen daarvoor.

 

Het kadobon idee, lijkt me ook kansen te hebben, wellicht een beetje schaven aan het produkt, maar dat kan toch? snel de markt op , extra marketing inspanning, en gaan. Ik vind dat ze er een behoorlijke inspanning hebben gedaan, om zowel bij voorbeeld sky radio en tmf als een winkelketen er bij te betrekken. Dar werd wel heel snel overheen gestapt. Het ipod/mp3 probleem is een probleem, maar dat word wel degelijk opgelost en is geen no-go item.

 

Helaas ben ik geen investeerder... of -als ik jullie moet geloven- gelukkig maar :)

Link naar reactie

Dat Ipod probleem moet hij toch al ontdenkt hebben in het beginstadium? Waarom kan hij dan niet concreet een oplossing geven? Als het in die 2 jaar nog niet voor elkaar is, waarom zou het dan wel binnen aanzienlijke termijn (voor de concurrentie met die bon komt) opgelost worden?

Bezoekhetziekenhuis.nl: Eenvoudig bezoeken plannen aan de patiënt en communiceren met patiënt, familie en vrienden. ! Maak een account aan als een familielid in het ziekenhuis ligt en je kunt gezamenlijk de bezoektijden inplannen.

Link naar reactie

ik geloof dat de Nederlandse dragons ook best willen. Ze verschijnen niet voor niets op tv, misschien kunnen ze gewoon selectief zijn (denk eens aan de naamsbekendheid die ze zo ook buiten het Dragon's Den gebeuren opbouwen).

 

Andersom denk ik dat nodige, goede 'pitchers' ook weer veel nieuwe contacten op zullen doen...

"The secret is to take an existing product, service or concept and then take it up a level by applying your own vision and creativity."

Link naar reactie

Helaas ben ik geen investeerder... of -als ik jullie moet geloven- gelukkig maar :)

 

Jammergenoeg voor de vele ondernemers die op zoek zijn naar investeerders, ben jij geen investeerder. Ze zouden jou wel erg eenvoudig kunnen overtuigen :)

 

Als de 'broodbakker' zijn huiswerk goed had gedaan en in ieder geval heldere antwoorden had gegeven op de vragen over de octrooipositie dan was het hem misschien nog wel gelukt. Is er echt geen patent te krijgen op zijn concept of weet hij het nog niet en is er wel een kans? Mij is niet duidelijk geworden welke van deze twee situaties op zijn machine van toepassing is.

De man had beter iemand anders voor hem kunnen laten pitchen.

 

Het basisidee van de kadobon is zeker niet slecht. Maar het niet kunnen downloaden van twee belangrijke formats is wel een erg grote beperking. Is dat de reden waarom het na 3 maanden nog niet op gang wil komen?

 

 

Link naar reactie
Jammergenoeg voor de vele ondernemers die op zoek zijn naar investeerders, ben jij geen investeerder. Ze zouden jou wel erg eenvoudig kunnen overtuigen :)

 

hahaha, ja bedankt. Ik had natuurlijk ook op een 50 voeter op zee kunnen varen. Want kan ook goed uitpakken. !

 

Volgens mij moet je als investeerder altijd een of twee van die projecten doen waar je met grote kans niets aan verdient, maar als het wel goed uitpakt je er flink beter van wordt...

 

Toch denk ik dat Tjistedat niet perse octrooi moet hebben. Hij kan ook zorgen dat hij er een goed produkt van maakt en die een aantal jaren verkopen.

Laat een ander het dan maar namaken. je hebt dan al flink wat marktaandeel. (Hoeveel leveranciers van broodroosters zijn er wel niet? oke andere markt, maar toch)

 

Link naar reactie

@ Roozebos,

 

Jij gaat er echt vanuit dat alle investeringen die deze mensen doen per defenitie succesvol zijn. De praktijk wijst meestal het volgende uit

50% faalt jammerlijk, geld weg.

20% draait break, geen schulden, niks verdient.

20% draait met gewone winst, je had het geld beter op de bank kunnen zetten.

10% maakt een grote klapper, deze categorie moet het verlies voor die andere 50% en 20% goed maken..

 

Wordt het je nu misschien iets duidelijker waarom men "voorzichtig "is ?

 

Enne waarom denk je dat Tjitse geen octrooi nodig heeft ?

Hij produceert zelf niks, maar heeft wel producerende concurrenten die geld hebben om zijn product gewoon even na te maken.

Hij mag dan de eerste zijn, maar de meeste bedrijven kopen liever bij een gerenomeerd bedrijf waar ze al zaken mee doen als die hetzelfde product aanbieden. JE moet wel heel sterk in je schoenen staan als ondernemer om daar tegenop te kunnen.

Een van de weinige voorbeelden is Dyson, en met alle respect, maar ik denk niet dat Tjitse dat in zich heeft.

 

Link naar reactie

Het is veel moeilijker om de potentie te herkennen er een investering van te maken. Je moet er als investeerder wel voor open staan.

 

Draai je het probleem nu niet om? Het is niet aan de investeerders om 'er op en voor te staan', het is aan de ondernemer om de investeerders zover te krigjen dat ze snàppen wat je idee is en dat ze absoluut mee moeten doen. Zoals Merkava hierboven ook al opmerkt, je moet de investeerders zover krijgen dat ze het gevoel hebben mee te moeten doen om niet de boot te missen. Dàt is je missie als pitcher.

 

Investeren moet meer zijn dan 'nou ja, ik geloof het eigenlijk niet, maar ach, ik kan het geld missen, dus tja, ik stop het er maar in en wie weet wordt het ooit nog wat.' Dat vind ik niet dat je van een investeerder kunt verwachten.

Link naar reactie

Welkom Eric, leuk dat je hier ook even reageert en openstaat voor vragen etc. ;)

 

Waar ik vooral benieuwd naar ben is of jullie nu naar aanleiding van deelname aan DD en het commentaar van de Dragons inderdaad hebben besloten ook de mogelijkheid van online aankoop van de This-bonnen aan te bieden.

"The road to success is always under construction"

Link naar reactie

@katertje:

 

Je kunt al sinds december de cadeaubon kopen op www.this.nl. Dat is vanaf begin ook onze strategie geweest. Jongerne zullen t eerder online kopen, maar tantes, moeders, buurvoruwen en oma´s moeten het ook kunnen tegenkomen in de winkelstraat. Bovendien geeft die (omvangrijke) kopersgrope graag een tastbaar cadeautje op een verjaardag. Daarom is dus naast online distributie in onze opzet ook de fysieke opzet belangrijk.

 

Anders nog iets? ;)

 

 

Link naar reactie

@katertje:

 

Je kunt al sinds december de cadeaubon kopen op www.this.nl. Dat is vanaf begin ook onze strategie geweest. Jongerne zullen t eerder online kopen, maar tantes, moeders, buurvoruwen en oma´s moeten het ook kunnen tegenkomen in de winkelstraat. Bovendien geeft die (omvangrijke) kopersgrope graag een tastbaar cadeautje op een verjaardag. Daarom is dus naast online distributie in onze opzet ook de fysieke opzet belangrijk.

 

Anders nog iets? ;)

 

In de uitzending zeg je aan het begin dat de bonnen via internet aangeschaft kunnen worden, maar later geef je aan dat dat het een keuze is om dit niet te doen wegens positionering naar de markt.

 

Op de site zie ik dat de bonnen gewoon te koop zijn dus waarom heb je in de uitzending gezegd dat dat niet mogelijk was?

 

En waarom geen deal met Apple voor dat itunes verhaal ? Is toch voor iedereen extra winst. Zonde dat het hier op is afgeketst.

 

 

 

Link naar reactie

Eric en This (cadeaubon voor downloads) 300k tegen 20%

 

Het begint hoopvol en de Dragons zien er wel iets in.

De stemming slaat echter om zodra iTunes en de iPod genoemd worden. De gedownloade nummers zijn niet afspeelbaar op de apparaten die de markt domineren.

 

Zojuist heeft EMI bekend gemaakt zijn muziek beschikbaar te stellen zonder DRM beveiliging. Apple zal vanaf volgende maand de muziek van EMI (Beattles nog uitgezonderd) via zijn iTunes winkel beschikbaar stellen tegen een iets hogere prijs voor losse nummers. Albums zonder DRM houden de huidige prijs. De prijs wordt tevens een beetje goedgemaakt door de hogere kwaliteit van de muziek die in 256 kbits wordt aan geboden ipv de standaard 128 kbits

 

Saillant detail.

De muziek zonder DRM via iTunes gekocht kan vanaf dan ook op andere spelers dan alleen de iPods agespeelt worden.

 

This levert muziek aan in het WMA formaat en is ook dmv DRM beveiligd, importeren in iTunes om het zo over te zetten naar je iPod is daardoor niet mogelijk.

 

DRM = Digital Right Managent.

Link naar reactie

Zojuist heeft EMI bekend gemaakt zijn muziek beschikbaar te stellen zonder DRM beveiliging. Apple zal vanaf volgende maand de muziek van EMI (Beattles nog uitgezonderd) via zijn iTunes winkel beschikbaar stellen tegen een iets hogere prijs voor losse nummers. Albums zonder DRM houden de huidige prijs. De prijs wordt tevens een beetje goedgemaakt door de hogere kwaliteit van de muziek die in 256 kbits wordt aan geboden ipv de standaard 128 kbits

 

Saillant detail.

De muziek zonder DRM via iTunes gekocht kan vanaf dan ook op andere spelers dan alleen de iPods agespeelt worden.

 

This levert muziek aan in het WMA formaat en is ook dmv DRM beveiligd, importeren in iTunes om het zo over te zetten naar je iPod is daardoor niet mogelijk.

 

DRM = Digital Right Managent.

 

Je moet er nog wel rekening mee houden dat het nog steeds in het aac formaat geleverd wordt en dat veel spelers die niet afspelen (spelers van microsoft, creative etc...)

Link naar reactie

 

Je moet er nog wel rekening mee houden dat het nog steeds in het aac formaat geleverd wordt en dat veel spelers die niet afspelen (spelers van microsoft, creative etc...)

 

Op zich heb je daar gelijk in, er zijn echter stukjes software op het internet te vinden die dat omzetten voor je kunnen doen.

Bijvoorbeeld Mediacoder

 

De EU heeft ook nogal wat kritiek op het monopolisten gedrag van Apple als fabrikant. Het zou mij niet verbazen als Appel onder druk van de EU aanpassingen maakt in iTunes die het exporteren naar andere mediaspelers ook mogelijk maakt.

Link naar reactie

Vermakelijke tv, al vond ik dit tot nu tot de minst interessante aflevering tot nu toe.

 

Dragons Den via uitzendinggemist.nl

 

De aftrap werd genomen door;

Fabian met het Skimboard.

Te investeren bedrag 75k tegen 25% virtuele waarde bedrijf 300k

 

Een presentatie over hoe je vooral niet moet presenteren.

Het verhaal begint meteen met een reeks technische aspecten van het skimboard, wat het product doet, nobody knows.

Beginnnen over biologisch afbreekbaar materiaal wat vervolgens niet schadelijk voor het milieu blijkt te zijn, oh oh oh.

Ook het rekensommetje zit wat ingewikkeld in elkaar.

Met een winkleverkoopprijs van 400 euro is dit bord een factor tien duurder dan de gewone boards, veel geld voor een stuk kunststof in deze vorm. Maar nog beroerder is de kostprijs af fabriek van 210-150 euro per stuk. Met alle schakels die er tussen fabrikant en consument zitten is dit niet realistisch om te denken dat hier geld verdient gaat worden.

Los daarvan is de handel op geen enkele manier beschermt, er zijn slechts wat mondelinge afspraken met de fabrikant.

Als uitsmijters haalt Fabian nog even aan dat ze goede adviseurs hebben als het gaat om het ondernemersdeel van het verhaal.

Het zou niemand mogen verbazen dat geen van de investeerders hier trek in had.

 

 

Dennis met de schuurstandaard voor plafonds.

Te investeren bedrag 125k tegen 15% virtuele waarde bedrijf 833k ???

 

Leuk product om snel plafonds mee te schuren.

Het geldt heeft hij nodig voor een groot pand en eventuele marketingkosten.

Ooctrooi is reeds aangevraagd (nederlands?) en dat zien de Dragons Graag. Het apparaat levert de eindgebruiker een tijdswinst op van 33%.

In het eerste jaar een verwachte verkoop van 500k tegen 425k kosten.

Blijft over 75k ex salaris ondernemer.

Op de vraag of hij met groothandels en afnemers gesproken heeft geeft hij aan "de boot af te houden", hij wil zelf graag uitzoeken of hij de uitrol van zijn product in eigen handen kan houden. De Dragons twijfelen mede daardoor aan zijn ondernemers capaciteiten.

Het commerciele deel van zijn verhaal rammelt.

 

Geen investeerders, terwijl er wel belangstelling was, met een goed verhaal had hij vrijwel zeker beet gehad..

 

Milco software voor mobiele telefoon providers

Te investeren bedrag 750k tegen 35% virtuele waarde bedrijf 2,2 M

 

In dit stuk was duidelijk geknipt, waarschijnlijk werd het wat te langdradig. In ieder geval begrijp ik er nog steeds niet veel meer van behalve dat deze man een stuk software heeft bedacht. Deze software zou het mobiel surfen vereenvoudigen en gebruiksvriendelijker maken voor de gebruiker.

De techies onder de dragons plaatsen er hun vraagtekens bij, volgens hun is de bottle neck dat er nog steeds niet genoeg bandbreedte beschikbaar is om op een fatsoenlijke manier betaalbaar te surfen, of de telefoons en de compressie moet aangepakt worden.

Een soort kip ei situatie die je niet snel oplost.

Dit product zou die leemte deels op kunnen lossen doordat je het in staat stelt slimmer te surfen. Helaas wordt het bekostigd met reclameinkomsten die het bandbreedte voordeel weer teniet doen.

 

Geen investeerders.

 

Jeramaya raw food keten

Te investeren bedrag 125k tegen 40% virtuele waarde bedrijf ruim 3k

 

Tja, grappige presentatie hoewel het meer op een pro biofood verhaal leek.

Een man met een missie die een stuk commerciele insteek ontbeert.

Het idee is om een keten van horecazaken op te zetten waar raw food op de menu kaart staat. Wat de man tegen heeft is het gebrek aan horeca ervaring

Ook financieel is er mist zijn verhaal de onderbouwing en blijft het onduidelijk waar het geld nou precies verdient gaat worden.

Henk als voorzitter van de vergetariersvereniging haakt af op het financiele deel. Hoewel ook de tatoeages die de amn over zijn hele lijf heeft Henk afstoten, maar daarentegen Annemarie nogal van slag afbrengen. Annemarie is ineens hevig geinteresserd, maar haakt uiteindelijk ook af. Een tottoo blijkt uiteindelijk niet genoeg onderpand voor een investering.

 

Marcel sos stickervel

Te investeren bedrag 100k tegen 25% virtuele waarde bedrijf ruim 4k

 

Om het nooddiensten makkelijker te maken contact te leggen met familie van slachtoffers bij bv ongevallen stelt hij voor op vooraf bepaalde plekken stickers te plakken met de telefoonnummer van bv thuis en werk.

Na een wat stroeve start waarbij Marcel eerst het auteursrecht als bescherming aanvoert, en als dat van tafel wordt geveegd vervolgens aanvoerdt dat het concept is vastgelegd is. Wat natuurlijk ook zo de prullenbak ingeschoven wordt, blijft er niks anders over dan toegeven dat het een moeilijk verhaal is.

Ook blijkt Marcel nog niet met de noodddiensten en de overheid gesproken te hebben, vooral de angst het idee kwijt te raken heeft hem daar weggehouden.

Enkele Dragons zien toch wel mogelijkheden en gevan aan te willen investeren op voorwaarde dat er vanuiit de instanties positief op gerageert wordt. Het verdien model verdient ook geen schoondheidsprijs maar a la.

Uiteindelijk gaat Marcel naar huis met een ton in zijn zak tegen 49% van de aandelen. Niet onbealngrijk te vermelden dat een van de twee investeerders veel contacten in het onderwijs heeft, en kinderen zijn de eerst ewaar je aan denkt met dit product.

 

We gaan dit vast terug zien in de toekomst.

 

Al met al weer een leuke aflevering, jammer dat er toch een aantal mensen struikelen op hun slechte onderbouwing, gebrekkige marktkennis en helaas slechte presentatie.

 

Edit link toegevoegd

Link naar reactie

Het valt mij op hoe amateuristisch de meeste starters in Dragon's Den zijn. De overgrote meerderheid blijkt gewoon geen goede ondernemer te zijn. Ze zijn slecht geinformeerd, kennen de markt niet en weten haast niets over bescherming van hun vinding/ producten. Voorlichting van hun is een druppel op de gloeiende plaat. Dit is volstrekt onvoldoende, er is veel meer nodig. Zou het niet een goed idee zijn om starterscentra op te richten, waar ervaren ondernemers aan verbonden zijn, die het management, sales en marketing van hun overnemen? Zo bescherm je deze starters tegen een financiele strop en krijgt de leek met een goed idee een eerlijke kans.

Link naar reactie

Het valt mij op hoe amateuristisch de meeste starters in Dragon's Den zijn. De overgrote meerderheid blijkt gewoon geen goede ondernemer te zijn. Ze zijn slecht geinformeerd, kennen de markt niet en weten haast niets over bescherming van hun vinding/ producten. Voorlichting van hun is een druppel op de gloeiende plaat. Dit is volstrekt onvoldoende, er is veel meer nodig. Zou het niet een goed idee zijn om starterscentra op te richten, waar ervaren ondernemers aan verbonden zijn, die het management, sales en marketing van hun overnemen? Zo bescherm je deze starters tegen een financiele strop en krijgt de leek met een goed idee een eerlijke kans.

 

Beste Paul,

 

Ik begrijp je redenering en het klinkt ook vrij logisch.

Maar wat nu als ik starterscentra even vervang door loopcentra, loopcentra om dreumesen te leren lopen.

 

Zou het niet een goed idee zijn om loopcentra op te richten, waar ervaren lopers aan verbonden zijn, die het vallen, opstaan, rennen, en weer doorgaan van hun overnemen?

Denk je dat die kinderen ooit leren lopen ?

 

Het is denk ik zeker een goed plan om jonge ondernemers biij elkaar te zetten met een paar "oude"rotten die af en toe als klankbord dienen.

Ondernemen moeten de starters zelf doen, ondernemer gaat ook over gepassioneerd bezig zijn met jouw bedrijf, als iemand anders op de knoppen drukt is het niet meer jouw bedrijf, laat staan jouw passie.

Link naar reactie

Het valt mij op hoe amateuristisch de meeste starters in Dragon's Den zijn.

 

Inderdaad. Maar waarschijnlijk is dat gewoon het (beschermde!) format van het programma.

 

Waarom zou dat zo zijn? Misschien om de afstand tussen de ondernemer en de kijkers te verkleinen. De meeste kijkers weten waarschijnlijk niets van ondernemen en zouden afhaken als ervaren professionals het over octrooien, exclusieve licenties, de techniek van marktonderzoek etc. gaan hebben.

 

En misschien heeft het er ook mee te maken dat men aansprekende huis-tuin-en-keukenproducten wil laten zien (een stuk plastic, een stikkervel, een icoon op je telefoon, een doe-het-zelf-dinges), waar vooral enthousiaste amateuruitvinders mee bezig zijn.

Link naar reactie
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
Hide Sidebar
  • Wil je onze Nieuwsflits ontvangen?
    Deze verzenden we elk kwartaal.

  • Wie is er online?
    5 leden, 264 Gasten

  • Breng jouw businessplan naar een higher level!

    Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

    • Stel jouw ondernemersvragen
    • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
    • > 75.000 geregistreerde leden
    • > 100.000 bezoekers per maand
    • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
    •  Altijd gratis

  • Ook interessant:

    Ook interessant:

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.