Ga naar inhoud
 • 0

Inkopen dienst aandeelhouder

Goedendag iedereen,

 

Samen met 2 zakenpartners ben ik van plan een BV op te richten.

Aan alle voorwaarden is voldaan, en volgende week naar de notaris.

Onderling is vooralsnog de volgende verdeling in aandelen afgesproken:

A (mijzelve) : 42,5%

B : 42,5%

C : 15%

 

Nu is het zo dat er met aandeelhouder C ook afgesproken is dat er een uitkering zal zijn van een vast bedrag van € 1500,- voor zijn diensten het komende half jaar (vanaf oprichting). Dit zal dus uit de BV betaald worden.

Aangezien wij al het gestorte kapitaal zullen gebruiken voor investeringen en geen winst zullen maken het komende jaar wil ik aanspraak maken op een nul-salaris voor de DGA's bij de belastingdienst.

Ik heb hieromtrent drie vragen:

 

1. Is een dergelijke uitkering van € 1500,- mogelijk, zonder dat dit gezien wordt als salaris bij de belastingdienst? Wanneer dit wel het geval, wordt dan automatisch door de belastingdienst aan de andere DGA';s ook een salaris toegekend?

2.Is het mogelijk bijvoorbeeld aandeelhouder C als extern in te huren als bijv. freelancer, fiscaal gezien?

3. Indien wij het aandeel van C terugbrengen onder de 5%, vanaf welke datum na oprichting kan dit opgehoogd worden tot 15%, zonder dat deze met terugwerkende kracht gezien wordt als DGA, in dien verstande dat de €1500,- direct uitgekeerd wordt na oprichting?

 

Ik hoop dat iemand mij hiermee kan helpen.

 

Mvg,

 

Daniel

 

 

 

 

 

 

Link naar reactie

Aanbevolen berichten

9 antwoorden op deze vraag

 • 0

Beste Daniel,

 

Leuk dat jullie een BV willen oprichten met z'n 3-en.

Wanneer er totaal nog geen winst wordt gemaakt kun je bij de belastingdienst vragen om een minder salaris voor de DGA's dan normaal. Normaal gesproken moet je per DGA een jaarsalaris hebben van min. 39.000,00 euro.

Het salaris wat jullie voor ogen hebben voor compagnon C kan dus niet, of de belastingdienst moet hiermee akkoord maar dan zullen ze zeggen dat julie 2 ook dat salaris moeten nemen en niet alleen C. Verder kun je C niet als freelancer een salaris geven omdat hij aandeelhouder is en dus gewoon net als jullie een DGA salaris zal moeten hebben ook al heeft hij minder aan aandelen.

Je kunt ook C niet als aandeelhouder er bij zetten maar in loondienst nemen en dan dus als gewone werknemer, dan kun je natuurlijk in grote lijnen zelf het salaris bepalen.

 

Succes,

 

Patricia

Link naar reactie
 • 0

Wanneer er totaal nog geen winst wordt gemaakt kun je bij de belastingdienst vragen om een minder salaris voor de DGA's dan normaal.

 

Helaas is geen winst iets te kort door de bocht. Het criterium is of door het toekennen van een salaris de continuïteit van de onderneming in gevaar komt.

 

Een van de indicatoren hiervan is geen winst (verlies), maar dan meer in de termen van structureel verlies.

 

Succes

 

Rob

Link naar reactie
 • 0

Bedankt voor de reacties

 

Jimson ---> Het plan is samen 1 BV op te richten, eenvoudige variant.

 

Het is bekend dat er een voorgeschreven salaris is voor DGA.

Echter zijn er twee factoren waardoor ik denk aanspraak te maken op een fiscaal nul-salaris:

- Werkkapitaal is rond de €10000,-, en geen voorziene winst, bij (3 maal) toekenning salaris komt dus de continuiteit van de onderneming in gevaar

- Aandeelhouder A en Aandeelhouder B hebben naast de BV ook nog een fulltime baan, welk aangehouden zal worden naast de BV. Aandeelhouder C is nog student, en verricht verder nog freelance werkzaamheden.

 

Mijn vraag is dus in hoeverre de eenmalige toekenning van € 1500,- aan C beschouwd zal worden als salaris door de belastingdienst, en indien ja, hoe dit voorkomen kan worden.

Het is essentieel dat C wel aandeelhouder blijft.

 

 

Link naar reactie
 • 0

Waarom willen jullie er eigenlijk een BV van maken? Ik denk niet echt dat dit voor jullie nog de beste oplossing is. Een BV brengt toch aardig wat meer kosten met zich mee, ook heb je geen recht meer op ondernemersaftrek enz. De BV moet vennootschapsbelasting afdragen en jullie moeten zelf nog inomstenbelasting afdragen.Dit heeft vaak alleen zin wanneer er een behoorlijke winst wordt gemaakt omdat het dan fiscaal wel voordeliger kan zijn.

Rob had inderdaad gelijk, mijn 1e antwoord is te simpel wat het salaris betreft.

Alles wat de DGA als prive onttrekkingen doet van de BV zal zijn of in de vorm van salaris of in de vorm van een lening van de BV aan de DGA ( dividend daar gelaten ).

 

Groeten,

 

Patricia

 

Link naar reactie
 • 0

De Bv is nodig aangezien we vele contracten gaan afsluiten en hoofdelijke aansprakelijkheid willen vermijden. Daarbij heeft een bv een professioneler imago, ook m.b.t. internationaal zakelijk verkeer.

 

Even voor de duidelijkheid, naast de eenmalige uitkering van €1500:

-We willen geen salaris uit de BV voor de komende twee jaar. (en dus geen priveontrekkingen doen)

-Alle inkomsten zullen direct weer worden geinvesteerd (evt na aftrek van de winstbelasting).

 

Aan andere reacties op het forum te zien is het wel degelijk mogelijk om jezelf fiscaal geen salaris toe te kennen....

Maar aan jullie antwoorden te merken, dit is dus niet mogelijk? Wat zijn dan evt. oplossingen?

 

 

 

 

 

 

 

Link naar reactie
 • 0

Als je met holding-BV’s werkt kun je het volgende doen:

 

Elke aandeelhouder treedt in dienst bij zijn eigen holding-BV. De holding-BV’s stellen vervolgens hun enige werknemer (de aandeelhouder) ter beschikking aan de werk-BV. De werk-BV dient hiervoor een managementfee te betalen aan de holding-BV’s. Deze managementfee hoeft niet voor elke holding-BV gelijk te zijn. Het kan dus mogelijk zijn dat “holding A” en “holding B” geen managementfee ontvangen en “holding C” een managementfee van € 1.500. Op die manier kun je vanuit de werk-BV iedere aandeelhouder belonen voor zijn werkzaamheden zonder dat het als salaris wordt aangemerkt in de werk-BV.

 

De holding-BV’s fungeren simpel gezegd als freelancers die hun managementdiensten aanbieden aan de werk-BV en de daarvoor verschuldigde managementfees komen gewoon in mindering op de winst van de werk-BV. De holding-BV’s (aandeelhouders van de werk-BV) kunnen vervolgens besluiten om geen dividend uit te keren maar om de winst in de werk-BV te laten zitten om te gebruiken voor investeringen. Indien wel gekozen wordt voor uitkering van dividend aan de holding-BV’s, dan komt onder de deelnemingsvrijstelling onbelast in elke holding-BV terecht.

 

In elke holding-BV bepaalt de aandeelhouder vervolgens wat zijn salaris zal zijn, rekening houdend met de voor hem geldende feiten en omstandigheden zoals bijvoorbeeld de hoogte van de ontvangen managementfee, ontvangen dividend, andere dienstbetrekkingen of werkzaamheden etc. De salarisproblematiek speelt zich dan af in de holding-BV’s en niet in de werk-BV. Ieder voor zich dus. Het kan dus mogelijk zijn dan aandeelhouder A en B een lager salaris aan zichzelf kunnen c.q mogen toekennen dan aandeelhouder C. Het gewenste salaris voorleggen aan de fiscus behoort tot de mogelijkheden, met een goed verhaal kun je een heel eind komen.

 

Bijkomend voordeel van werken met holding-BV’s is dat elke aandeelhouder zijn eigen dividendbeleid kan bepalen in zijn holding-BV, met andere woorden: laat hij het ontvangen dividend van de werk-BV in de holding-BV zitten (uitstel belastingheffing) of keert hij het uit aan zichzelf (25% aanmerkelijk belang heffing in box 2)? Rekening houden met de overige aandeelhouders van de werk-BV hoeft niet meer, er is immers op het niveau de werk-BV al een verdeling gemaakt qua beloning voor geleverde diensten (de managementfee) en de eventuele overwinst is naar aandelenverhouding uitgekeerd (dividend). Bovendien kan elke aandeelhouder pensioen in eigen beheer opbouwen in zijn eigen holding-BV over het eventuele salaris en daarmee buiten de risicosfeer van de werk-BV houden. De pensioenlasten komen weer in mindering op de winst van de holding-BV.

 

Ook voorkom je hiermee wellicht irritaties ten aanzien van bepaalde kosten die zonder holding-BV’s direct ten laste van de werk-BV zouden komen. Voorbeelden zijn: representatiekosten en eventuele auto van de zaak. De ene aandeelhouder heeft nu eenmaal een ander uitgavenpatroon dan de andere aandeelhouder. Een zakenlunch in een sterrenrestaurant of een wegrestaurant maakt nogal een verschil. De één rijdt graag in een BMW waar de ander genoegen neemt met wat minder of geen auto. Dit soort kosten wikkelt elke aandeelhouder gewoon af in zijn holding-BV zonder dat de anderen daar in financieel opzicht last van hebben.

 

Het kostenplaatje ligt uiteraard wel wat hoger (extra oprichtingskosten, jaarrekeningen, aangiften vennootschapsbelasting etc.)

 

Groet,

 

Jimson

 

Link naar reactie
 • 0

@Jimson

Uitgebreid antwoord op het gebied van de holdingstructuur, maar hiermee wordt het probleem van "mrd" toch alleen verlegd en niet opgelost?

 

Nu zal hij moeten bekijken per holding BV of er loon uitgekeerd mag worden of niet. Hij zal vanuit die BV net zo goed aan de DGA salariseis moeten voldoen. En de vraag is net hoe ze daar onderuit kunnen komen (daar zijn ook punten voor genoemd).

 

Hoe zie je de oplossing daarvoor?

Overzichtelijke website statistieken van ICStats, Visitor Engagement praktisch toepasbaar!

Link naar reactie
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
Hide Sidebar
 • Wil je onze Nieuwsflits ontvangen?
  Deze verzenden we elk kwartaal.

 • Wie is er online?
  1 lid, 259 Gasten

 • Breng jouw businessplan naar een higher level!

  Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

  • Stel jouw ondernemersvragen
  • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
  • > 75.000 geregistreerde leden
  • > 100.000 bezoekers per maand
  • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
  •  Altijd gratis

 • Ook interessant:

  Ook interessant:

×
×
 • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.