Jump to content
Nils de Witte
Verberg

Investeerders unaniem: ict-sector blijft kwakkelen

vraag

Investeerders unaniem: ict-sector blijft kwakkelen

Publicatiedatum: 31/12/2002

van onze redacteuren

 

 

AMSTERDAM - De technologiesector zal op korte termijn niet herstellen. Dat is een van de uitkomsten van een discussiebijeenkomst met zes toonaangevende Nederlandse investeerders in technologiebedrijven, georganiseerd door deze krant. De investeerders verwachten in het nieuwe jaar zeker nog geen opleving, omdat het herstellen van het geschonden vertrouwen in de technologiesector een proces van lange adem is. Bovendien is de fase van schuldreducties en reorganisaties volgens hen nog niet afgelopen.

 

 

'Kleine beleggers voelen zich met hun IT-beleggingen enorm gepakt. Ondernemers brachten drie jaar geleden een bedrijf voor een miljard gulden naar de beurs dat later niet meer dan tien miljoen gulden waard bleek te zijn. Het herstellen van de geloofwaardigheid en integriteit is belangrijk voor het herstel van de sector', zegt Toon den Heijer van investeringsmaatschappij Gilde Investment, een van de deelnemers aan de discussie. De andere deelnemers zijn Roel Pieper (Favonius Ventures), Ton Risseeuw (privé-investeerder), Gerard Montanus (Atlas Venture), Loek van den Boog (General Atlantic) en Max ten Dam (stirr IT Up).

 

 

Het afgeven van betrouwbare prognoses over de financiële prestaties zou volgens de investeerders de sector en de gehele economie goeddoen. 'Het probleem is dat niemand meer voorspellingen durft te doen', zegt Van den Boog. 'Je kunt niets winnen met het doen van een voorspelling', meent ook Pieper. Montanus: 'Je wordt niet gestraft als je geen voorspelling doet, maar je wordt wel gestraft als je een verkeerde voorspelling doet.'

 

 

Volgens Den Heijer heeft dat weer te maken met de integriteit van de financiële markten. 'Niemand vertrouwt er nog op dat mensen de waarheid spreken. Dan zijn er twee strategieën: of je zegt helemaal niets meer, of je zegt dat het zodanig slecht gaat dat je je doelstellingen altijd haalt. Dat versterkt niet het geloof dat bedrijven met de juiste dingen bezig zijn.'

 

 

Wel constateren de investeerders in technologie dat de 'goudzoekers' - die eind jaren negentig door de dotcomhype werden aangetrokken - uit de sector verdwenen zijn. De kwaliteit van de startende ondernemingen is daardoor toegenomen. Het potentiële rendement op investeringen in starters is afgenomen.

 

 

Copyright © 2002 Het Financieele Dagblad

 


Heeft mijn antwoord je goed geholpen? Dan is een reusje nooit weg.

 

Iedere vrijdag in Utrecht, gratis uurtje "sparren" met ervaren ondernemers en investeerders. www.innosquad.nl

 

contact: www.dewitte.org | Innovation + Business + Finance

Link to post
Share on other sites

1 answer to this question

Recommended Posts

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

 • Bring your business plan to a higher level!

  All topics related to entrepreneurship are discussed on this forum.

  • Ask your entrepreneur questions
  • Answers / solutions from fellow entrepreneurs
  • > 65,000 registered members
  • > 100,000 visitors per month
  •  Available 24/7 / within <6 hours of response
  •  Always free

 • Who's Online

  Er zijn 13 leden online en 204 gasten

  (See full list)    
 • Also interesting:

 • OndernemerspleinEN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept