Jump to content
cpw
Verberg

Bijverdiensten en belasting

vraag

Ik werk in loondienst en heel soms maak ik websites voor verenigingen of particulieren of kleine ondernemingen.

 

Zelf heb ik een website waar ik mijn werkzaamheden op promoot maar meer als voorbeeld naar een evt opdrachtgever, verder werf ik niet echt.

 

Echter, ik wil maximaal 2 of 3 x per jaar een opdrachtje doen en zal niet meer dan 1000 euro per jaar hieraan verdienen, het is dus praktisch kostprijs.

 

Een eenmanszaak starten, met BTWnummer en inschrijving KVK is wel bizar omslachtig. Met name omdat je, in dat geval, ook jaarrekening moet maken etc en dat kost al meer dan mijn verdiensten. De administratieve rompslomp is dan groot.

 

Van de belastingdienst kreeg ik te horen dat je vrijstelling voor BTW aan kunt vragen, dat beoordelen ze op basis van hoe frequent (of incidenteel) de werkzaamheden zijn en de inkomsten. Het probleem is echter dat de belastingdienst eerst BTW nummer verstrekt en jaarrekeningen etc wil en dat ze pas na een paar jaar terugkijken en dan evt een vrijstelling verlenen als het om hele kleine bedragen gaat (en onder 1345 euro btw).

 

Mijn voorkeur gaat er naar uit gewoon deze, incidentele inkomsten, op te geven bij mijn inkomstenbelasting. Dus geen BTW afdracht of voordeel en dus ook niet berekenen maar gewoon mijn hobby lekker uitoefenen.

 

Mocht nu blijken dat het vaker voor zou komen en er meer opdrachten komen dan lijkt het mij vroeg genoeg om in te schrijven bij KVK en een BTW nummer aan te vragen.

 

Graag hoor ik hoe ik dit het beste aan kan pakken.

 

[titel verduidelijkt - mod]

Link to post
Share on other sites

6 answers to this question

Recommended Posts

 • 0
 • Rate this answer

Het is simpel: je meldt je niet als startende ondernemer bij de KvK en belastingdienst. Je bewaart wel alle bonnen, berekent jaarlijks de winst en geeft die bij de inkomstenbelasting op als "opbrengsten uit overige werkzaamheden". Zolang het niet het karakter van een onderneming krijgt is er dan niets aan de hand.

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer
Guest Verwijderd account

Helemaal eens met de laatste reactie. Houd ook de kilometers of reiskosten bij. Die kun je ook als kosten beschouwen. Mocht je ooit overwegen er toch een onderneming van te maken, dat is dat het gemakkelijkst op 1 januari.

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer
Guest Verwijderd account

Voor de inkomstenbelasting is er geen sprake van een onderneming als de kosten gelijk of meer zijn dan de opbrengsten. Stel omzet 1.000, afschrijving pc 400, telefoonkosten 100, andere kosten 600. Per saldo geen winst.

 

Voor de omzetbelasting=BTW ben je al snel ondernemer. Je kunt inderdaad een vrijstelling krijgen. Je moet wel even bijhouden elk jaar wat je ongeveer verdient en ook wat je kosten zijn. Dit kan wel in een excelletje....M.i. kun je door je verhaal op papier te zetten wel een vrijstelling aanvragen voor de BTW.

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

Voor de inkomstenbelasting is er geen sprake van een onderneming als de kosten gelijk of meer zijn dan de opbrengsten. Stel omzet 1.000, afschrijving pc 400, telefoonkosten 100, andere kosten 600. Per saldo geen winst.

 

 

Scusi, maar dit is onzin. Een opstartjaar is vaak een verliesjaar en iedere onderneming kent wisselende resultaten dus ook dan kan er best wel eens verlies gedraaid worden. Toch blijft er dan sprake van een ondernemer voor de IB.(mits voldaan aan de bekende criteria)

 

Dus in een bepaalde situatie kan het citaat best van toepassing zijn, maar zo'n kreet moet je dus niet "in het algemeen stellen".

 

Ard

Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

 • Bring your business plan to a higher level!

  All topics related to entrepreneurship are discussed on this forum.

  • Ask your entrepreneur questions
  • Answers / solutions from fellow entrepreneurs
  • > 65,000 registered members
  • > 100,000 visitors per month
  •  Available 24/7 / within <6 hours of response
  •  Always free

 • Who's Online

  Er zijn 7 leden online en 180 gasten

  (See full list)    
 • Also interesting:

 • OndernemerspleinEN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept