• 0

Venture capital in de vorm van webtechnologie.

Op dit forum zitten vast ondernemers met leuke web-ideeen, die ze niet met een standaard webwinkelpakketje kunnen bouwen, maar ze hebben te misschien te weinig geld en kennis om de benodigde specialisten in huis te halen.

Wij, een groep softwarearchitecten, vroegen ons af of er wellicht interesse is onder jonge ondernemers voor "techno venture capital", dus wij helpen jullie om de boel technisch goed op te zetten, en in ruil daarvoor krijgen wij een aandeel in jullie bedrijf.

Wat denken jullie hiervan?

Link naar reactie

Aanbevolen berichten

11 antwoorden op deze vraag

  • 0

Op dit forum zitten vast ondernemers met leuke web-ideeen, .

Wat denken jullie hiervan?

 

Als je voordat je gaat posten even de regels leest is en blijft iedereen blij...

 

 

 

7.Zoek je een aanbieder, of heb je zelf iets aan te bieden? Om het forum niet helemaal onder te laten sneeuwen in allerlei gezocht!-berichten, is er Vraag&Aanbod. Je kunt in principe alles vragen of aanbieden, mits ondernemersgerelateerd. Bij het aanbieden geldt wel één beperking: de zaken die je aanbiedt mogen niet behoren tot je standaard bedrijfsactiviteiten. Dus heb je een bureaustoel over of kantoorruimte voor een starter, dan is dat welkom, maar maak je websites en biedt je een website te koop aan, dan is dat tegen de regels.

 

 

Beste sneeuwkoningin,

 

Hoewel je een leuke voorzetje geeft is dit forum niet bedoeld als marktplaats. Eventueel kun je zelf geinteresseerden benaderen via PM, mits het relevantie heeft met de door de ontvanger gestelde vraag.

 

Dit bericht wordt later vandaag verwijderd.

Link naar reactie
  • 0

Wellicht is TechNico's reactie inderdaad wat voorbarig, wanneer dit geen wervingsoproep wordt dan is er niets aan de hand en is dit wel een interessante propositie.

 

On topic: er zijn meer organisaties die dit al doen. Bekendste is denk ik Adaptive Path, die (mee)investeren met investeerders door middel van het inbrengen van usability design, grafisch design en meedenken over de internetstrategie. Zij participeren o.a. in weblogzoekmachine Sphere en hebben zelf MeasureMap aan Google verkocht.

 

Veel starters zullen hier zeker behoefte aan hebben, maar of Adaptive Path nog zo actief is weet ik niet (hun toppers zijn meegegaan naar Google, dus dat was geen echt handige zet zo van een afstandje gezien).

 

Toch denk ik niet dat dit, op wellicht wat uitzonderingen rondom het in principe goedgeorganiseerde Adaptive Path na, werkt: immers als een starter al geen budget voor de webbouw van de grond afkrijgt, krijgt hij de rest dan wel voor elkaar? Ik denk dat teveel verzand in goede bedoelingen, en dat je op het moment nog voor de lancering van een webconcept te weinig kunt zeggen over het vermogen betalende klanten binnen te halen. Dan blijft het gerommel in de marge, en kun je je beter focussen op je eigen bedrijfsactiviteiten. Je investeert namelijk moeite in iets waarvan je het idee goed vindt, maar waarvan je nog niet goed weet of de ander dit van de grond af krijgt. En dat kan wel eens flink gaan wringen, wanneer het toch tegenvalt.

 

Wij hebben ook wat starters en ook wel gevorderde ondernemers over de vloer gehad (we hebben op onze website nog steeds staan dat we incubator willen zijn voor derden, dat idee is inmiddels van de baan eerlijk gezegd), maar tot concrete resultaten is het vrijwel nooit gekomen.

Link naar reactie
  • 0

Bedankt Jeroen, jij begrijpt waar ik heen wil :)

 

Wij willen dit naast onze "dayjob" gaan doen, en er zo'n 1-2 dagen per week in investeren. Het is idd een hoop werk, en je week niet of het bedrijfje het zal gaan redden, vandaar dat we voor we eraan gaan beginnen natuurlijk eens goed gaan kijken of we denken dat het wat zou kunnen worden.

Het lijkt ons in de eerste plaats vooral leuk en inspirerend om te doen.

Maar er zitten inderdaad nogal wat haken en ogen aan. Vooral op juridisch gebied denk ik. Waar leg je je vast en hoe bindend is dat? Wat als de beginnende ondernemer opeens raar gaat doen en de boel in de soep laat lopen? Wat als hij toch niet met ons verder wil enz. enz.

Link naar reactie
  • 0

Wij, een groep softwarearchitecten, vroegen ons af of er wellicht interesse is onder jonge ondernemers voor "techno venture capital", dus wij helpen jullie om de boel technisch goed op te zetten, en in ruil daarvoor krijgen wij een aandeel in jullie bedrijf.

Wat denken jullie hiervan?

 

Eigenlijkgebeurd dit informeel al heel veel en kom je inderdaad uit op situaties die gaan wringen als verwachtingen van elkaar niet uitkomen. Het gaat dus wel op als je er iets meer structuur aan zou geven en tijdig hele duidelijke zakelijk afspraken met elkaar maakt, maar ook dan...

 

Zelfde geldt overigens als je alleen maar met geld zou investeren. Een keer moet geleverde waarde in wat voor vorm dan ook weer terug komen in wat vor vorm dan ook, maar het liefst will een ieder gewoon met de tijd een gevulde bankrekening terug zien, als die uit blijft is het gauw over.

 

 

Perry

 

.

 

Link naar reactie
  • 0

Bedankt Jeroen, jij begrijpt waar ik heen wil :)

 

Het is geen direct aanbod, maar het bevind zich wel in de bandbreedte van aanbod. Ik begrijp ook heel goed dat een dergelijke constructie voor sommige starters een uitkomst zou kunnen zijn.

 

Maar er zitten ook valkuilen aan vast. Als jullie de infrastructuur leveren wie is er dan eigenaar van het intellectueel eigendom. Ideeën laten zich niet vastleggen, normaal ligt voor software het gebruikersrecht bij de opdrachtgever, maar hoe ga je dat in dit geval regelen. En wat als het niet opbrengt wat ervan verwacht wordt, wat als de ideeën over het vermarkten uiteen lopen. Ook kun je een behoorlijk dispuut krijgen als de aanlooptijd van het project langer is dan gedacht, of het break even point verder ligt dan "berekend". Als facilitator hebben jullie de feitelijke macht.

 

Ik zie hier dezelfde beren op de weg als met licensering van patenten. Op de lange termijn loopt dat vaak stuk omdat de inspanningsbeleving van beide partijen uit elkaar gaat lopen. De eigenaren kunnen gaan denken "wat doet die andere partij eigenlijk voor de x% aandelen". Andersom kunnen jullie als facilitator gaan denken "waar zouden jullie zonder ons staan'. Hele legitieme gedachten, maar wel een potentiele valkuil.

Dus wel iets om heel goed over na te denken.

Link naar reactie
  • 0

wel boeiend, maar met net zoveel valkuilen als "financieel" participeren.

 

Naast het IP-vraagstuk, kom je dus dezelfde issues tegen.

 

Aan de andere kant is het ook een vorm van "smart money". Zorg dus dat je veel te weten komt over VC (lees bv. www.startkapitaal.com) en zorg voor een eenduidig aanbod richting de starters.

Pitch Coach | Pitch Trainer | Public Speaker | Sparring Partner | Mentor | Pitcholoog (c)

"Your product, idea or business deserves a great pitch. I love to help you!"

Link naar reactie
  • 0

Tja..,

 

Het idee lijkt me op zicht niet verkeerd, maar er komt veel bij kijken, ik zou in ieder geval ten allen tijde adviseren alles goed per contract vast te laten leggen zodat je geen knijpende situaties krijgt.

 

Verder zou ik zelf niet zo snel hier aan beginnen, omdat ik dan mijn zelfstandigheid kwijt ben (vooral gevoelsmatig) maar dit is denk ik meer een persoonlijke kwestie, maar wel een antw. op de vraag.

Internetmarketing, en website optimalisatie IBE Solutions VOF - Website optimaliseren, Flevoland

Link naar reactie
  • 0

Ik kan beter gewoon geld lenen en daar programmeurs mee betalen. Dan heb ik het IP probleem opgelost en ben ik geheel vrij om mijn eigen beslissingen te nemen.

 

Het gaat alleen werken als jullie een voordeel bieden:

- Jullie nemen meer risico op je. Een lening moet ik zeker terugbetalen, als dat bij jullie niet 100% zo is heb je een voordeel.

- Als jullie meer inzet geven (meer code voor minder geld omdat jullie partner zijn) hebben jullie een voordeel.

 

Ik verwacht dus niet dat het voor jullie zo voordelig gaat werken. De ondernemer is 60 uur per week aan zijn product bezig. Als jullie ze 30 uur in de week meewerken krijg je een minderheidsaandeel. Daarmee hebben jullie sowieso niets te zeggen, daarnaast zal de ondernemer de rechten willen op de code om deze ook in de toekomst te mogen gebruiken. Daardoor kunnen jullie als het goed loopt er redelijk simpel uit gewerkt worden.

Bezoekhetziekenhuis.nl: Eenvoudig bezoeken plannen aan de patiënt en communiceren met patiënt, familie en vrienden. ! Maak een account aan als een familielid in het ziekenhuis ligt en je kunt gezamenlijk de bezoektijden inplannen.

Link naar reactie
  • 0

Hoi Sneeuwkoningin en overige mede-HLers,

 

Alvorens een inhoudelijke reactie te geven op je vraag, wil ik je zeggen dat "venture capital" in dit verband niet de juiste uitdrukking is. In (het jargon van) de financiële wereld is venture capital het geld dat venture capitalists of participatiemaatschappijen investeren in jonge, startende bedrijven (seed, start-up en overige early stage).

 

Wat je voorstelt is een vorm van advisering waarbij je je laat uitbetalen in aandelen. Je zou het ook een vorm van sponsoring kunnen noemen of je bent een business angel die i.p.v. van geld, tijd en moeite investeert. Er zijn veel varianten mogelijk waarbij het gemeenschappelijke probleem het zgn. pettenprobleem is: welke pet doe je wanneer op. Je mengt verschillende rollen (adviseur vs. aandeelhouder) en wat gebeurt er bij onenigheid/ruzie (gedwongen verkoop van aandelen? Wie en tegen welke prijs?). Dit is nog maar het begin van mogelijke problemen want wat doe bijvoorbeeld als er extra geld nodig is om te overleven of als er een bod komt op het bedrijf etc.

 

Als je er al aan begint is het belangrijk is dat je erg goede afspraken maakt in de vorm van een aandeelhoudersovereenkomst. Beide partijen: de adviseur én de entrepreneur moeten beseffen waaraan ze beginnen.

 

Pas op!

 

Met vriendelijke groet,

 

Ties

 

Link naar reactie
  • 0

Sneeuwkoningin, wat je voorstelt, is het bekende 'sweat equity' concept. Ik heb zelf ooit eens ondervonden dat er al snel problemen kunnen ontstaan rondom de perceptie van de wijze waarop de inverdiener de afgesproken inspanningsverplichtingen nakomt. Daarvoor bieden goede contracten geen oplossing.

Als je zou besluiten een dergelijke constructie op te zetten, zorg er dan voor dat je uitstekend kunt opschieten met alle andere belanghebbenden en blijf veel en open over de wederzijdse verwachtingen/ verplichtingen communiceren.

 

 

Link naar reactie
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
Hide Sidebar
  • Wil je onze Nieuwsflits ontvangen?
    Deze verzenden we elk kwartaal.

  • Wie is er online?
    7 leden, 281 Gasten

  • Breng jouw businessplan naar een higher level!

    Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

    • Stel jouw ondernemersvragen
    • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
    • > 75.000 geregistreerde leden
    • > 100.000 bezoekers per maand
    • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
    •  Altijd gratis

  • Ook interessant:

    Ook interessant:

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.