• 0

CMS voor website?

Van alle dingen die je moet regelen bij het opzetten van mijn bedrijf is de keuze van website designer het moeilijkste deel. Ik ben er na ruim 2 maanden puzzelen nog niet uit!

 

Wat ik niet duidelijk krijg is hoe complex/eenvoudig een CMS programma is: praktisch iedere ontwerper biedt het, maar nergens wordt gesproken over het programma dat ze hiervoor gebruiken.

 

Schrijven ze dit zelf? Krijg je hierop alleen gebruiksrecht?

Hoe is het gebruiksgemak?

Wat als je zelf de hosting geregeld hebt?

 

Zoals je ziet heb ik nog aardig wat vraagtekens over CMS, ondanks dat ik er toch al heel wat tijd in heb gestoken.

 

Daarom: Wie heeft er ervaring met diverse CMS systemen en kan mij hierover adviseren?

 

Alvast bedankt voor je reactie. ???

Link naar reactie

Aanbevolen berichten

23 antwoorden op deze vraag

  • 0

Op zo'n beetje alle vragen die je stelt kunnen we eigenlijk alleen antwoorden: dat verschilt van geval tot geval.

 

Je hebt een paar goede aandachtspunten gevonden. Kwestie van bedenken wat je wilt, bespreken met de kandidaatbureaus en het contract doublechecken.

 

Wat/hoe ga je met je website doen en welke rol speelt contentmanagement daarbij?

Link naar reactie
  • 0

Eerste vraag die je je moet stellen is of je uberhaupt een CMS nodig hebt. Als je site weinig verandert is de investering in een CMS overbodig. Weinig kan eens per maand een artikel erbij zijn als de bouwer van je site dit in 10 minuten op je site plaatst.

 

Antwoord op je vragen:

Schrijven ze dit zelf?

Soms wel, in andere gevallen krijg je een standaard CMS systeem. Ik heb nog geen zelf geschreven systeem gezien dat echt degelijk in elkaar zit. Let ook op dat je makkelijk naar een ander kan als het zelf geschreven systeem of de leverancier niet bevalt.

 

Krijg je hierop alleen gebruiksrecht?

Bij zelf geschreven systemen in de meeste gevallen: ja.

 

Hoe is het gebruiksgemak?

Verschilt per systeem. Voor alle systemen, zelf geschreven of standaard, geldt dat je wat tijd nodig hebt om het te leren. Of die tijd goed besteed is hangt af van hoe vaak je het systeem gebruikt. Voeg je maar eens in de maand wat toe aan je site dan weegt de tijd om het systeem te leren misschien niet op tegen het voordeel van het leren.

 

Wat als je zelf de hosting geregeld hebt?

Hangt af van je leverancier. Een goede zal het geen probleem vinden om het CMS systeem op jouw server te plaatsen.

Link naar reactie
  • 0

Ik sluit mij volledig bij mijn voorganger aan. Wel wil ik hier een opmerking aan toevoegen, namelijk wat wil je eigenlijk met je website bereiken?

 

Mijn eigen website heb ik - op aanraden van een klant van mij - op laten zetten (ik ben weer handig in andere dingen) in Joomla! Dit is een open source systeem. Mambo heette het vroeger geloof ik.

 

Wat ik ermee wil zeggen is dat er vele verschillende oplossingen geboden worden, maar je moet een aantal goede criteria voor jezelf opstellen en vervolgens de oplossingen hieraan toetsen. Je zult dan vanzelf komen tot een bepaalde oplossing.

 

Succes met de keuze.

http://www.smart-visie.nl : Voor een heldere kijk op uw praktijk.

Link naar reactie
  • 0

Wij zijn op dit moment midden in de ontwikkeling – ook met een CMS. Ik vond de keuze ook erg moeilijk, want iedereen beloofd je gouden bergen…. Of wij de goede keuze hebben gemaakt weet ik niet: we hebben ook alleen gebruiksrecht. Dus als het bedrijf ermee stopt kan ik helemaal opnieuw beginnen.

 

In mijn day-job werk ik bijv. met typo3: kan heel veel maar is ook behoorlijk ingewikkeld.

 

Voor mij is straks belangrijk dat ik makkelijk nieuwe items/pagina kan toevoegen, zonder programmeerkennis. En omdat wij straks een 2-talige site hebben dat ik simpel de verschillende talen kan toevoegen.

 

Mijn mening: het blijft een gok als je leek bent in die materie.

 

Succes!

 

Link naar reactie
  • 0

Het blijft altijd afwachten als je met een bedrijf in zee gaat.

 

Naar mijn mening kan een goede leverancier van een CMS sowieso maatwerk leveren. Ware het niet op zijn eigen systeem, dan wel op 'standaard CMS systemen'. Iedere klant zo zijn eigen wensen uiteraard.

 

Als je als internet bedrijf iets meer controle op je systeem wilt hebben kan je het natuurlijk het beste zelf ontwikkelen. Het nadeel is wel dat hier een hoop tijd, studie en misschien ook wel geld in gaat zitten. Het moment dat je medewerkers aan je CMS werken levert het niet direct iets op. Dat moet terug verdient worden door je CMS te verkopen, wat dan uiteindelijk altijd maar afwachten is met een markt waarop een massaal aanbod is.

 

Wat je natuurlijk wel kan doen om de touwtjes iets strakker in de hand te houden is een overeenkomst sluiten met het bedrijf dat jou CMS ontwikkeld of levert. Zodat jullie bijvoorbeeld bij een opheffing eigenaar worden van de code, zodat je zonder problemen naar een ander bedrijf kunt stappen voor verdere ontwikkelingen of onderhoud.

 

Je zou uiteraard bij bepaalde leveranciers tarieven kunnen opvragen en documenten over het CMS in kwestie kunnen opvragen. Sommige aanbieders hebben zelfs een online-demo, zodat je alvast de manier van werken en de interpretatie van de programmeur kan bekijken.

Link naar reactie
  • 0

Wij werken zelf met Joomla. Het bedrijf van mijn vriend bouwt de sites en ik onderhoud ze zelf. Ik vind het vrij gemakkelijk om ermee te werken, Hier staat ook een handleiding voor de front-end gebruiker (jij)

http://www.cursusnetwerk.nl/-joomla-front-end--2.html

 

Een belangrijk voordeel van Joomla vind ik dat het open source is en dat je er dus alle rechten op hebt. Ook kun je als je niet tevreden bent over je websitebouwer gemakkelijk overstappen naar een ander, die er ook mee werkt en dat zijn er heel veel. Verder is het gratis dus financieel hoef je er in ieder geval niet in te investeren.

 

Overigens gaat er bij Joomla ook wel eens wat mis bij updates maar ik denk dat dat bij andere CMS-en wel eens voor zal komen ene het is altijd wel weer op te lossen.

 

Alleen als je echt een heel statische site wilt, waar je dus bijna nooit iets hoeft te veranderen, zou je kunnen kiezen voor een website zonder CMS. Dan ben je dus waarschijnlijk wel voor iedere verandering afhankelijk van je website bouwer en krijg je daar de rekening voor gepresenteerd, terwijl je met een CMS heel veel zelf kunt doen.

 

Voor wat betreft hosting heb je wel mysql databases nodig, dus dat moet je dan bij je provider even checken.

 

Succes!

Link naar reactie
  • 0

Vraag aan je leverancier of die (waar al eerder over is gesproken) een open source CMS systeem voor je wilt installeren. Hij kan je er weinig voor vragen en je hebt alle rechten. Je zou het zelfs kunnen verkopen! Mits je de juiste licentie erbij levert. Maar dat terzijde.

 

Als je verwacht maar sporadisch iets aan je website te veranderen, begin er dan niet aan. Denk je dat je wekelijks, of zelfs dagelijks dingen gaat bijwerken, vraag dan dat CMS maar aan.

Volg @yannick_veys op Twitter. Ik tweet over online marketing, conversie optimalisatie, persuasive design en leuke artikelen. Ben je actief op Twitter en wil je meer volgers krijgen en minder tijd bezig zijn met het maken van tweets? Kijk dan eens op https://hypefury.com

Link naar reactie
  • 0

Mijn advies is om van minimaal 3 tot 4 verschillende CMS systemen een online demo te bekijken / gebruiken.

 

Bedenk wat je vooral met een dergelijk systeem zou willen doen, en kijk met welk CMS systeem je het makkelijkste deze taken kunt uitvoeren.

 

Iedereen roept het beste / mooiste / goedkoopste systeem te hebben.

Enige manier waarop je dit kunt toetsen is door het echt zelf te testen in een goede demo omgeving.

 

Succes.

Link naar reactie
  • 0

Ik heb diverse CMS systemen gebruikt en je moet vooral eerst kijken naar wat je wilt met je website voordat je hierin een keuze maakt. CMS is handig als je een ledensite wilt draaien waarbij leden zelf artikelen kunnen aanleveren, profiel pagina's aanmaken etc. Of je hebt een website waarbij het onderhoud door verschillende mensen gedaan wordt (ik denk hierbij bv aan een tijdschrift waarbij de redactie ook op internet stukken plaatst). Webwinkels zijn meestal ook een vorm van CMS.

 

CMS is vaak wat lastiger in de eerste opzet, maar als het eenmaal draait dan is het bijzonder veel makkelijker in onderhoud dan een statische site (alleen html pagina's). Echter, als je alleen 5 webpagina's op internet wilt hebben met wat bedrijfs- en contactinfo, dan is het de moeite niet waard.

 

Een tussenvorm zijn de blogging scripts waarbij met name WordPress (ook open source) de mogelijkheid biedt om een site te maken die lijkt op een statische site (dus geen of weinig actuele blogposten) terwijl het wel de voordelen biedt van eenvoudig onderhoud zoals bij CMS.

 

Zowel blogging scripts als CMS systemen zijn gekoppeld aan een database. Je server / host moet dus minimaal 1 database ter beschikking stellen. De betere hosts doen dat overigens allemaal.

 

Er zijn gratis CMS systemen zoals Drupal, Joomla en Mambo die echt goed in elkaar zitten. Een bijkomend voordeel is dat deze systemen door duizenden mensen gebruikt worden en als je een keer ergens niet uitkomt kun je vrijwel altijd het antwoord op je probleem vinden op de gebruikers fora. Nadeel is dat je vaak wat langer kwijt bent met het opzetten van het systeem terwijl bij een betaalde CMS installatie en snel problemen oplossen vaak een onderdeel van de service is. (Moet je dus wel eerst checken!)

 

Bij de open source CMS kun je meestal kiezen uit een ruim scala van zgn. 'plugins' waarmee je extra functionaliteit toevoegt aan je site. Denk aan ledenbeheer, chatrooms en forums, private messaging, media functies als audio en video etc. Niet allemaal zijn ze gratis, maar als niet, dan vaak weer wel goedkoop.

 

Hier is een link met een uitgebreide lijst aan CMS systemen en reviews:

http://www.opensourcecms.com/

 

En op deze site kun je ook zoeken op betaalde systemen:

http://www.scriptmimic.com/

 

Er zijn ook veel webmasters die gespecialiseerd zijn in een bepaald CMS systeem en die je kunt inhuren om de site voor je op te zetten.

 

Succes ermee!

 

Patricia

"If you can believe it, you will achieve it!"

Link naar reactie
  • 0
Gast Verwijderd account

Wanneer je de keuze maakt voor een gratos Open Source oplossing moet je goed kijken naar de community, of de ontwikkelingen niet stilstaan en hoe gedisciplineerd er voor updates gezrogd wordt.

 

Hiernaast kan het geen kwaad te kijken daar de mogelijkheden voor SEO, Joomla is een voorbeeld van een populair CMS dat zonder aanpassingen bijzonder slecht geindexeerd en dus gevonden zal worden via zoekmachines, wat je een berg aan gratis traffic kan schelen.

 

Nu zijn deze aanpassingen tbv. zoekmachineoptimalisatie vaak wel te doen, maar neem het in ieder geval in het begin van het ontwikkelingsproces mee, zodat je niet achteraf allerlei zaken aan moet passen.

Link naar reactie
  • 0
Gast Verwijderd account

Ik ken de meeste cms'en voor kleine en middelgrote sites, zowel gratis als commerciële. Persoonlijk vind ik WebsiteBaker veruit het meest flexibele, gebruiksvriendelijke en prettigste systeem dat er is, zowel voor de designer als de eindgebruiker. Er is ook een zeer levendig gebruikersforum bij, waar je terecht kunt als je het even niet goed weet. Veel extra mods en plugins en templates bovendien. Echt een aanrader en ik gebruik het dan ook voor veel sites die ik voor klanten bouw.

 

Persoonlijk snap ik niet dat mensen aan beginnende eindgebruikers of voor eenvoudige sites software als Joomla aanprijzen, want hoewel krachtig is het ook zeer ingewikkeld opgezet en is het verre van gebruikersvriendelijk. Blogsoftware als WordPress is ook niet echt handig voor de meeste websites, omdat het in de basis geen hiërarchisch/structurele opzet heeft, maar een sequentiele.

Link naar reactie
  • 0
Persoonlijk vind ik WebsiteBaker veruit het meest flexibele, gebruiksvriendelijke en prettigste systeem dat er is, zowel voor de designer als de eindgebruiker.

 

Dat lijkt mij ook een prima systeem. Ik vind alleen de status van de doorontwikkeling (versie 3) errug dubieus :o Daar is al een jaar ofzo vrijwel niets nieuws over gemeld, behalve dat de hoofdontwikkelaar (een scholier van 16 jaar) in 2008 echt gaat proberen er eens twee maanden voor vrij te maken 8)

 

Persoonlijk snap ik niet dat mensen aan beginnende eindgebruikers of voor eenvoudige sites software als Joomla aanprijzen, want hoewel krachtig is het ook zeer ingewikkeld opgezet en is het verre van gebruikersvriendelijk.

 

Daar heb je wel gelijk in. Zelf gebruik ik Plone, dat kwa kracht en complexiteit in dezelfde categorie valt als Joomla. Voor veel gewone sites is dat inderdaad te zwaar (gebruiksvriendelijk vind ik het overigens wel).

 

Het verschil is dat er niet één scholier aan werkt, maar een internationaal netwerk van professionele ICT-bedrijven die hun brood verdienen met Plone. Daardoor wordt het stevig doorontwikkeld en is het briljant voor complexe sites.

Link naar reactie
  • 0
Gast Verwijderd account

Dat lijkt mij ook een prima systeem. Ik vind alleen de status van de doorontwikkeling (versie 3) errug dubieus :o Daar is al een jaar ofzo vrijwel niets nieuws over gemeld, behalve dat de hoofdontwikkelaar (een scholier van 16 jaar) in 2008 echt gaat proberen er eens twee maanden voor vrij te maken 8)

 

Haha, ja dat klopt wel. Inmiddels is hij volgens mij iets van 19 ofzo geloof ik. Maar hij is erg goed. Om als 16-jarige een semi-professioneel cms te maken dat zo'n succes is, vind ik erg knap. En het is écht een heerlijk cms. Er zijn in de 'community' een aantal ontwikkelaars die er ook heel veel aan bijdragen en met wie de hoofdontwikkelaar structureel samenwerkt, dus het project is gelukkig niet afhankelijk van die ene jongen. Die versie 3 maakt ie echter helemaal van de grond af opnieuw, dus dat schiet inderdaad niet echt op. Gelukkig wordt de huidige versie wel voortdurend geupdate en uitgebreid, dus het is verre van een dode versie.

 

Daar heb je wel gelijk in. Zelf gebruik ik Plone, dat kwa kracht en complexiteit in dezelfde categorie valt als Joomla. Voor veel gewone sites is dat inderdaad te zwaar (gebruiksvriendelijk vind ik het overigens wel).

 

Het verschil is dat er niet één scholier aan werkt, maar een internationaal netwerk van professionele ICT-bedrijven die hun brood verdienen met Plone. Daardoor wordt het stevig doorontwikkeld en is het briljant voor complexe sites.

 

Ja, voor complexe, zware sites moet je niet iets als WebsiteBaker gebruiken, maar kom je inderdaad uit bij Plone, Typo3 etc. Dat is echter volslagen overkill voor de site van de gemiddelde eenpitter of MKB'er.

Link naar reactie
  • 0

In mijn hobby tijdperk heb ik veel CMS'en uitgeprobeerd, ik werd een beetje zat omdat geen enkel mij dat ene gaf wat ik wilde hebben (dus extra modules etc.), op een gegeven moment heb ik een beetje vrij gemaakt en heb zelf een CMS ontwikkeld hoe ik dat wilde.

 

Het is meestal verstandig als je een onderhouds overeenkomst afsluit met een bedrijf waarin staat, indien er wat met de bedrijfje gebeurt dat een andere bedrijf de onderhoud gaat verrichten.

Link naar reactie
  • 0

Wij gebruiken meestal CMS made simple. Ideaal pakket om de content van de website mee te beweken en voor iedereen te begrijpen. Dit pakket heeft namelijk geen extra toeters en bellen waar meestal niemand op zit te wachten.

 

Helemaal mee eens, wij gebruiken het ook. Met de juiste wysiwyg editor wordt het helemaal simpel. Inrichten vraagt wel wat inzicht maar is goed te doen.

Office IT - Specialist in automatisering voor het MKB.

http://www.officeit.nl

Link naar reactie
  • 0

In mijn hobby tijdperk heb ik veel CMS'en uitgeprobeerd, ik werd een beetje zat omdat geen enkel mij dat ene gaf wat ik wilde hebben (dus extra modules etc.), op een gegeven moment heb ik een beetje vrij gemaakt en heb zelf een CMS ontwikkeld hoe ik dat wilde.

 

 

 

Mijn mening is dat een simpele online editor volstaat. Meeste (kleine) bedrijven willen grip op hun site houden - terecht - en zo nu en dan wat teksten aan kunnen passen of plaatje vervangen, nieuws berichtje plaatsen.

Daar heb je echt geen CMS voor nodig , meeste zijn voor een normale gebruiker veel te ingewikkeld en in de praktijk wordt er ook weinig gebruik van gemaakt. Te druk.....

alstro webdesign - www.alstro.nl

Link naar reactie
  • 0
Hiernaast kan het geen kwaad te kijken daar de mogelijkheden voor SEO, Joomla is een voorbeeld van een populair CMS dat zonder aanpassingen bijzonder slecht geindexeerd en dus gevonden zal worden via zoekmachines, wat je een berg aan gratis traffic kan schelen.

 

Bij Joomla 1.0.x kun je inderdaad het best een zogenaamd Search Engine Friendly (SEF) component installeren. De standaard Search Engine Optimization (SEO) in Joomla 1.0.x is inderdaad vrij karig.

 

Joomla 1.5 (begin dit jaar uitgebracht) biedt standaard wel een goede SEO/SEF. Hyperlinks zien er dan uit als http://www.example.com/dienstverlening/een-bepaalde-dienst.html

 

 

 

 

Peter Martin

https://db8.nl - Joomla specialist db8 Nijmegen

https://data2.eu/nl/ - Verwerkingsregister voor AVG / GDPR

Link naar reactie
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
Hide Sidebar
  • Wil je onze Nieuwsflits ontvangen?
    Deze verzenden we elk kwartaal.

  • Wie is er online?
    2 leden, 141 Gasten

  • Breng jouw businessplan naar een higher level!

    Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

    • Stel jouw ondernemersvragen
    • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
    • > 75.000 geregistreerde leden
    • > 100.000 bezoekers per maand
    • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
    •  Altijd gratis

  • Ook interessant:

    Ook interessant:

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.