• 0

45 en voor jezelf beginnen

Ik heb nu een full-time baan en wil een eigen bedrijf _ eenmanszaak _ beginnen. Het gaat om een communicatie-adviesbureau, gespecialiseerd in conceptontwikkeling voor magazines (b-2-b) en content voor websites.

 

Ik heb veel gelezen over het ondernemersplan, maar hoe pak ik eea financieel aan? Mijn opstartkosten kunnen heel laag zijn als ik vanuit huis werk, maar ik zal toch mijn huidige inkomen moeten compenseren. Het liefst zou ik een deal met mijn huidige baas maken (met een aantal opdrachten van hem beginnen), maar ik ben er niet zeker van dat hij daar iets in ziet.

 

Zijn er ervaringsdeskundigen?

Communicatie is kunnen delen!

Link naar reactie

Aanbevolen berichten

10 antwoorden op deze vraag

  • 0

Gefeliciteerd met het voornemen. Blijkbaar vind jij je leven als loonslaaf lang genoeg te hebben geduurd en wil je het avontuur aangaan.

 

Een belangrijk punt bij ondernemen en prive is de INGAANDE geldstroom. Zorg voor een goede basis van deze stroom. Dit kun je doen door bijvoorbeeld niet in een keer voor je zelf te beginnen, maar in fasen. Gedurende de dienstbetrekking bij de werkgever een website openen, reclame maken en een aantal opdrachten uitvoeren. Naar mate de opdrachten toenemen (en dus ook deze geldstroom), kun je de basis (dienstverband werkgever) gaan verminderen door hier parttime te gaan werken. Zo kun je het steeds verder uitbouwen.

 

Treed wel in overleg met je huidige werkgever, want misschien vind hij het niks en heeft het zelfs verboden in je arbeidsovereenkomst. Ook kan het zijn dat hij het jammer vind dat je weg zal gaan en zal trachten de leegte die je nu in je dienstbetrekking ondervind op te vullen door mede eigenaar te worden.

 

Succes met ondernemen van deze hobbel en op naar het ondernemersschap!

http://www.smart-visie.nl : Voor een heldere kijk op uw praktijk.

Link naar reactie
  • 0

Ik ben op een vergelijkbare manier begonnen, met een zak spaargeld waarmee ik de opstartkosten en een inkomensdip van 6-8 maanden kon overbruggen (het werden er 4).

 

Op een deal met je huidige werkgever zou ik niet vertrouwen. Dan maak je de start van je onderneming afhankelijk van één partij, die er misschien geen belang bij heeft. Maar als je een opdracht kunt krijgen is het natuurlijk mooi meegenomen.

 

Als je geen spaargeld of ander inkomen hebt om op terug te vallen, dan kun je denken aan starten in parttime, met een parttime baan ernaast.

 

En je zou eens kunnen kijken bij bemiddelingsbureaus in jouw branche. Die doen vaak een mix van tijdelijke banen, werving & selectie, bemiddelen bij freelance-opdrachten etc. Misschien is daarmee een startconstructie te maken waardoor je gelijk met een 'klus' van start gaat.

 

Wat dat "45" in het onderwerp doet is mij trouwens een raadsel

;)

Link naar reactie
  • 0

 

Verken je netwerk. Zo te zien heb je reeds ervaring op de terreinen die je noemt, maar zijn je connecties breed genoeg om niet afhankelijk te zijn van één opdrachtgever? Het wemelt van de freelancers in deze markt, dus je baas zal wel gewend zijn aan make-or-buy afwegingen. Stel jezelf bovendien de vraag of je alleen concepten wil leveren, of ook in staat bent de uitvoering te coördineren of zelfs doen. Daar moet je ervaring mee hebben om op het juiste conceptniveau mee te draaien, en die ervaring dien je op peil te houden.

 

Concepten betalen goed, maar met uitvoering bouw je volume.

Hiep hiep hoera: honderd jaar A4  :partying-face:  (DIN = Duits Instituut voor Normalisatie)

Link naar reactie
  • 0

Gefeliciteerd mer je voornemen! Er is niets zo leuk als ondernemen. Het is soms zwaar maar de beloning van 'het zelf doen' is groot. En met een beetje mazzel komt het financieel ook wel goed.

 

Besef dat zelfstandig vaak betekent dat je er alleen voor staat. Reken niet te veel op goodwill van je werkgever, zeker als hem dat opdrachten (en dus omzet) kan kosten.

 

Praat ook eens met de consultants van Ondernemersklankbord www.ondernemersklankbord.nl over je plannen. Dit is een groot netwerk van oud ondernemers en managers die belangeloos naar je willen luisteren en je in een aantal gevallen aan de hand kunnen meenemen om je plannen te realiseren. In ieder geval kun je daar af en toe eens even lekker tegenaan 'lullen'.

 

Wat dat "45" in het onderwerp doet is mij trouwens een raadsel

 

Niet helemaal een raadsel. Je zult inmiddels een pensioen hebben opgebouwd, wellicht een vorm van prepensioen. Neem je kosten van het vullen van je pensioengat mee in je begroting. Een starter van 24 kan het risico nog wel nemen om een keer op zijn bek te gaan en opnieuw te beginnen. Een starter van 45 heeft wat dat betreft niet zo veel tijd meer. Je bedrijf moet bij wijze van spreken in één keer goed gaan om nog wat over te houden bij een eventuele verkoop over tien jaar.

 

Mijn tip: Hou je kop er bij en maak voorzichtige stappen.

 

Succes!

Link naar reactie
  • 0

Dank jullie voor deze snelle reacties!

 

De optie dat mijn huidige werkgever een aandeel in mijn onderneming krijgt, heb ik overdacht, maar zie ik niet zo zitten. Als ik dan toch de stap neem naar zelfstandigheid, dan wil ik die ook helemaal zetten ;D.

 

Die 45 heb ik erin gezet, omdat dat inderdaad een verschil uitmaakt. Ik ben altijd kostwinner geweest, gelukkig heeft mijn partner inmiddels een bloeiende eenmanszaak, maar zonder mijn inkomsten zal het toch moeilijk worden rond te komen.

 

Dank voor de link, daar ga ik zeker kijken! Ik ga binnenkort ook naar een bijeenkomst van de kvk voor aspirant ondernemers met een vaste baan.

 

Uit solidariteit met mijn werkgever, heb ik besloten de stap in het najaar te maken. Dan hebben we een drukke tijd achter de boeg en heeft hij de kans een goede opvolger te vinden.

Communicatie is kunnen delen!

Link naar reactie
  • 0

Proficiat met je voornemen !!

Ik heb zelf jaren geleden de stap gezet om uit een goedbetaalde baan als loontrekkende te stappen en een nog beter betaalde freelancer te worden. Ook consultancy dus met zo goed als geen opstartkosten behalve het oprichten van een vennootschap om te kunnen factureren en de aankoop van laptop, printer en mobieltje.

 

Even een paar kleine ervaringen met je delen, want dit waren dingen waar ik toen overgekeken had :

 

Ik had er in eerste instantie met mijn baas over gepraat in de hoop op freelance basis voor hem aan de slag te kunnen. Hij zei dat hij natuurlijk gebruik van mijn diensten zou blijven maken eens ik freelancer werd maar in de praktijk heeft hij me nooit gebeld. Nochtans weet ik dat hij zeer tevreden over mij was want hij heeft ontzettend zijn best gedaan om me te overtuigen niet te gaan. Ik ben toen eerst in een bedrijf een zwangerschapsvervanging gaan doen, daardoor was ik gedurende de eerste 6 maanden van mijn freelance bestaan 3 à4 dagen per week aan het werk en kon ik de rest van de tijd gebruiken om actief prospects te bezoeken.

Na die 6 maanden had ik een paar grote klanten waardoor ik eigenlijk nooit echt een inkomensdip heb moeten overbruggen.

 

Een van de redenen waarom ik freelance wou zijn was het gevoel van vrijheid, het gevoel mijn agenda in te kunnen vullen zoals ik wou : je hoeft niet elke dag van 9 tot 5 op een kantoor te zitten en je kan indien je dat wenst regelmatig een snipperdagje in je agenda aankruisen.

 

Dat gevoel van vrijheid bleek echter al snel een vals gevoel van vrijheid : in de praktijk werkte ik veel langer dan mijn al lange dagen als loontrekkende en ik kon helemaal geen snipperdagen nemen want was altijd wel een klant die belde voor een dringende opdracht en als ik neen zei belde hij een ander en de volgende keer zou hij dan misschien automatisch naar die andere bellen. Ik werkte in advertising dus alles moest altijd NU gebeuren. Als ik eens grieperig was dan moest ik werken, of ik miste de job. Een operatie aan mijn voet heb ik alsmaar uitgesteld omdat ik nooit eens tijd had om 6 weken niet te kunnen lopen.

 

Zo was het voor mij toch de eerste 3 jaar van mijn 100% freelance bestaan. Na drie jaar op zelfstandige basis had ik bijna geen vakantie genomen en was ik het - ondanks mijn zeer goedgevulde rekening - toch een beetje beu om in dat systeem mee te draaien.

Ik ben toen ingegaan op het bod van een leverancier om op zelfstandige basis voor hen te gaan werken waardoor ik effectief een afgesproken aantal dagen per jaar vakantie kon nemen en waardoor ziek worden niet plots een torenhoog probleem was. Tot grote tevredenheid van beide partijen heb ik daar 3,5j gewerkt.

 

Ik kan je beslissing alleen maar toejuichen want als je het goed aanpakt dan heb je een leuk leven met dito inkomen maar denk goed over alles na, wij zeggen 'bezint eer ge begint'

 

 

succes !!

 

 

b

 

 

Link naar reactie
  • 0

 

Verken je netwerk. Zo te zien heb je reeds ervaring op de terreinen die je noemt, maar zijn je connecties breed genoeg om niet afhankelijk te zijn van één opdrachtgever? Het wemelt van de freelancers in deze markt, dus je baas zal wel gewend zijn aan make-or-buy afwegingen.

 

Daar ben ik druk mee bezig. Ik ben ook aan 't bezien of ik mijn ideeën kan koppelen aan een, voor mij persoonlijk, interessant onderwerp wat momenteel volop in de belangstelling staat, nl. klimaatverandering. Volgens mij gaan bedrijven in de toekomst steeds meer publiceren over de milieuproblematiek rondom hun bedrijf, en daar zijn nog niet veel communicatiebureaus actief. Probleem is alleen dat dat een relatief nieuwe markt voor mij is (waar ik trouwens wel een blog over heb), maar waar ik nog geen netwerk in heb opgebouwd.

 

 

Stel jezelf bovendien de vraag of je alleen concepten wil leveren, of ook in staat bent de uitvoering te coördineren of zelfs doen. Daar moet je ervaring mee hebben om op het juiste conceptniveau mee te draaien, en die ervaring dien je op peil te houden.

 

Concepten betalen goed, maar met uitvoering bouw je volume.

 

Gelukkig ben ik heel goed in staat de uitvoering ook zelf te doen. Ik heb bovendien een groot netwerk van tekstschrijvers en vormgevers. Dus daar zie ik geen probleem. :)

 

Communicatie is kunnen delen!

Link naar reactie
  • 0

Een algemeen advies. Kijk eerst eens in de huidige arbeidsovereenkomst wat daarin is geregeld ten aanzien van nevenactiviteiten/werkzaamheden. Het opstarten van een onderneming kan daar onder omstandigheden ook al toe worden gerekend. Om een lang verhaal kort te maken: Geef een werkgever niet meer prijs dan nodig is. Dat je in privétijd bezig bent om een ondernemingsconcept uit te werken hoeft een werkgever niet eerder te weten dan vlak voor het moment U. Wanneer de werkgever er lucht van krijgt dat je bezig met met iets anders dan zijn bedrijf kan dat wel eens nadelig uitpakken. Succes.

jurist - interim manager legal - maar bovenal ondernemer 4legal ||legalalert | JuridischActueel |

Link naar reactie
  • 0

ik kreeg blijkbaar een kneusje voor mijn bijdrage hierboven, snap ik niet goed...

 

b

 

Ik heb geen kneusje gegeven, ik weet niet eens wat het is. Integendeel: ik ben erg blij met alle reacties!

Communicatie is kunnen delen!

Link naar reactie
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
Hide Sidebar
  • Wil je onze Nieuwsflits ontvangen?
    Deze verzenden we elk kwartaal.

  • Wie is er online?
    1 lid, 135 Gasten

  • Breng jouw businessplan naar een higher level!

    Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

    • Stel jouw ondernemersvragen
    • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
    • > 75.000 geregistreerde leden
    • > 100.000 bezoekers per maand
    • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
    •  Altijd gratis

  • Ook interessant:

    Ook interessant:

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.