• 0

voorbeeld stamrechtovereenkomst

Beste leden,

 

Onlangs heb ik een BV opgericht. Enerzijds ben ik bezig met het opzetten van een bedrijf anderzijds gebruik ik de BV als stamrecht BV.Het startkapitaal bestaat o.a. uit een vergoeding van mijn ex werkgever.

Nu ben ik verplicht om een stamrechtovereenkomst te maken tussen mijn BV en mijn persoon als G.A.H. Wie kan mij helpen aan een voorbeeld stamrechtovereenkomst?

Link naar reactie

Aanbevolen berichten

  • 0

Ik kan me voorstellen dat je op zoek bent naar een “goedkope” stamrechtovereenkomst. De redactie van een dergelijke overeenkomst is evenwel cruciaal. Ik adviseer je dan ook contact op te nemen met een gerenommeerd belastingadvieskantoor. Zo’n overeenkomst kost je dan wel wat geld maar dan ben je er wel zeker van dat het allemaal goed zit.

Link naar reactie
  • 0

Ik kan me voorstellen dat je op zoek bent naar een “goedkope” stamrechtovereenkomst. De redactie van een dergelijke overeenkomst is evenwel cruciaal. Ik adviseer je dan ook contact op te nemen met een gerenommeerd belastingadvieskantoor. Zo’n overeenkomst kost je dan wel wat geld maar dan ben je er wel zeker van dat het allemaal goed zit.

 

Dank je voor je advies maar eerlijk gezegd vind ik het eigenlijk een vreemde reactie. We zijn op deze site om info , tips en dergelijke uit te wisselen, te bespreken en om iets van elkaar te leren.

Uit mijn info blijkt dat ik uiteindelijk deze overeenkomst MOET opstellen bij een belastingadviseur. Ik vraag alleen maar extra info en een voorbeeld als houvast bij een gesprek met een adviseur. Dus als iemand een voorbeeld of tips heeft...Graag

Link naar reactie
  • 0

mcwp, zo vreemd is de reactie van Theo niet, lees je eigen post zelf eens door (dikgedrukt zijn mijn toevoegingen):

 

Nu ben ik verplicht om een stamrechtovereenkomst te laten maken tussen mijn BV en mijn persoon als G.A.H. Wie kan mij helpen aan een voorbeeld stamrechtovereenkomst, zodat ik voorbereid ben op wat er ongeveer in moet als ik naar de belastingadviseur ga?

 

Misschien heb je wat aan deze link (al heb je die waarschijnlijk zelf al gezien, staat vrij hoog bij Google). Verder zag ik iemand op een ander forum een post plaatsen over het belastingadviesprogramma van MFAS, dat 2 modellen van stamrechtenovereenkomsten bevat, een op beleggingsbasis (unit linked) en een op garantiebasis. Daarnaast bevat het tal van relevante tips en trucs. (bron)

Link naar reactie
  • 0

Hi,

Ik begrijp je reactie best wel een beettje. Probleem alleen is dat juristen en fiscalisten in de regel niet te happig zijn waar het betreft het overhandigen van concept-documenten die -indien daar niet zorgvuldig mee wordt omgegaan- nogal onprettige fiscale gevolgen met zich mee brengen. Zo ook hier het geval.

Ik heb even gekeken naar de link en daar staat inderdaad relevante info op. Het op de link gepresenteerde voorbeeld van een overeenkomst voldoet in mijn visie niet aan de wettelijke vereisten. Ik ga er evenwel vanuit dat als je bij het betreffende buro, of een ander, een opdracht zou uitzetten er een overeenkomst ter tafel komt waarbij dat wel het geval is.

Veel succes, Theo

 

NB: Zie de overeenkomst gewoon als een stuk dat je nodig hebt en waar in ieder geval bepaalde zaken in geregeld moeten zijn. Het is een beetje hezelfde als een softwarepakket. Dat koop je ook, en als het goed is werkt het :)

 

Link naar reactie
  • 0

Ik heb er in ieder geval geen voor je. Sorry.

 

Maar, misschien heb je ook wat te bieden? Het "laten we elkaar helpen" kan twee kanten op. Als je nou een wat komt brengen voor je iets komt halen? Zou dat helpen?

 

Wie weet,

Nils

Heeft mijn antwoord je goed geholpen? Dan is een reusje nooit weg.

 

contact: www.dewitte.org | Innovation + Business + Finance

Link naar reactie
  • 0

Ik heb er in ieder geval geen voor je. Sorry.

 

Maar, misschien heb je ook wat te bieden? Het "laten we elkaar helpen" kan twee kanten op. Als je nou een wat komt brengen voor je iets komt halen? Zou dat helpen?

 

Wie weet,

Nils

 

Bizar en zeer vreemd deze reactie van je. Als jezelf nu eens een posting maakt en daarin aangeeft wat je zoekt of waar je hulp bij nodig hebt. Dan kunnen anderen daarop reageren en hun kennis en kunde aan je aanbieden en/of helpen.

Iemand die geen vragen stelt maar negatief oordelend is naar anderen vindt ik geen prettig gezelschap! Dus vervuil mijn posting niet met negatief gezeur waar niemand iets aan heeft!

Link naar reactie
  • 0

Beste MCWP,

 

Zoals je elders in deze rubriek kunt zien vragen velen naar voorbeelden van diverse soorten contracten (geheimhouding, tante Aghaat, achtergestelde lening) en vinden de experts deze voorbeelden niet goed.

 

Zoals in elk beroep geef je je kennis niet gratis weg en is het derhalve aannemelijk dat de op het web circulerende voorbeelden outdated, niet volledig of anderszins niet geschikt zijn voor jouw specifieke geval. Zie ook nog zojuist de discussie over aribtrage clausules en geschillen tussen aandeelhouders.

 

Ik adviseer je om nog even door te zoeken op het web en de diverse stukken die je vind over deze materie te lezen en dan een, meestal gratis, intake gesprek aan te vragen bij een belastingadviseur zoals bijvoorbeeld Tax Advisor, de expert member van deze site.

 

Succes!

 

Lawman

Legal Capital advocaten

Lawman

Ondernemingsrechtadviseur

Link naar reactie
  • 0

Uitdaging voor fiscale diehards: ;D

Wie durft in te schatten in hoeverre onderstaande formulering voldoet (fiscaal gezien)?

STAMRECHTOVEREENKOMST

 

De ondergetekenden:

De heer [naam], handelende en statutair vertegenwoordigingsbevoegd namens de besloten vennootschap [naam] (gevestigd te [adres]) hierna te noemen: partij A

De heer [naam] (geboren op [datum] te [plaats] en wonende te [adres]) hierna te noemen: partij B

overwegen als volgt:

1. Partij A verbindt zich bij achterafbetaling periodieke uitkeringen te doen (die niet vast of gelijkmatig hoeven te zijn) aan:

· partij B ingaande op diens 65-jarige leeftijd en zolang partij B in leven is;

· diens partner (echtgenoot of gewezen echtgenoot dan wel degene met wie hij duurzaam een gezamenlijke huishouding voert of heeft gevoerd en met wie geen bloed- of aanverwantschap in de rechte lijn bestaat) ten tijde van de overeenkomstdatum, vanaf het overlijden van partij B en zolang de partner in leven is, met een looptijd zodanig dat aan onderstaande onzekerheidsvereiste wordt voldaan;

· de op de overeenkomstdatum in leven zijnde minderjarige (pleeg)kinderen van partij B, ieder afzonderlijk, vanaf het overlijden van partij B en diens partner totdat de kinderen de 30-jarige leeftijd bereiken of overlijden.

· partij A (als slotbegunstigde), indien de periodieke uitkeringen zijn verplicht en geen van voormelde uitkeringsgerechtigden (meer) leven.

2. Partijen beschouwen de periodieke uitkeringen als vervanging van gederfd of te derven loon uit vroegere dienstbetrekking, niet zijnde pensioen of soortgelijke beloningen.

3. De koopsom van de periodieke uitkeringen bedraagt per overeenkomstdatum € [bedrag].

4. Partij A brengt (ter dekking van de door haar gemaakte/ te maken afsluitkosten) eenmalig direct bij in beheer name van de koopsom een bedrag ter grootte van 2,5% van de koopsom ten laste van het stamrechtkapitaal.

5. De hoogte van de periodieke uitkeringen wordt volledig bepaald door de looptijd van de periodieke uitkeringen en de hoogte van het stamrechtkapitaal bij aanvang van de periodieke uitkeringen.

6. Partij A belegt het stamrechtkapitaal (na aftrek van voormelde afsluitkosten) op aanwijzing van partij B. Op aanwijzing van partij B kan belegging van het stamrechtkapitaal plaatsvinden door het verkrijgen of door het afstand doen van een recht op winst van partij A en/of haar deelneming(en).

7. Partij A voegt eventuele dividenden van beleggingen (zo spoedig als redelijkerwijs mogelijk is) toe aan het stamrechtkapitaal.

8. Partij A brengt de kosten die zijn verbonden aan het beheren en beleggen van het stamrechtkapitaal binnen hetzelfde boekjaar van partij A ten laste van het stamrechtkapitaal.

9. Partij A mag voor eigen rekening en risico haar krachtens deze overeenkomst ontstane verplichtingen jegens partij B onderbrengen bij of overdragen aan een wettelijk bevoegde levensverzekeringsmaatschappij die in Europa is gevestigd. Partij A is echter hiertoe jegens partij B verplicht, zodra partij A haar krachtens deze overeenkomst ontstane verplichtingen jegens partij B niet (meer) kan nakomen of dreigt niet na te (kunnen) komen.

10. Partijen mogen het in deze overeenkomst bedongen recht op periodieke uitkeringen niet belenen, vervreemden, verpanden of afkopen.

11. Partij A verklaart aan de Nederlandse vennootschapsbelasting te zijn onderworpen.

12. Partij A blijft haar krachtens deze overeenkomst ontstane verplichtingen jegens partij B geheel tot haar binnenlands vermogen rekenen.

13. Ter zake van de verwerving van het stamrecht door partij B wordt voor de heffing van loon en/of inkomstenbelasting alsmede premies volksverzekeringen geen enkele aftrek op enig inkomen toegepast.

14. Partijen zijn elk gerechtigd om voor eigen rekening en risico de hoogte van periodieke uitkeringen te wijzigen, dan wel (fiscaal geruisloos) om te zetten in een ander zodanig recht, mits:

· zodanige wijziging dan wel omzetting voldoet aan artikel 11, eerste lid, onderdeel g, van de Wet op de loonbelasting 1964,

· de looptijd van de periodieke uitkeringen (uitgaande van de meest recente actuarieel vastgestelde sterftetabellen voor het geslacht van de uitkeringsgerechtigde) minimaal 1% kans bestaat dat de uitkeringsgerechtigde binnen die looptijd komt te overlijden (onzekerheidsvereiste),

· een (door partijen aan te wijzen) deskundige de hoogte van de periodieke uitkeringen uit het gewijzigde recht bindend heeft vastgesteld en

· partijen zodanige wijziging dan wel omzetting vastleggen in een aanvulling op deze overeenkomst.

Aldus opgemaakt in tweevoud te [plaats] en ondertekend op [datum].

Partij A Partij B

[naam] [naam]

Link naar reactie
  • 1

Hoi Piet

 

Dit is nu precies de reden van de afkeer die ik (als veelvuldig (40 per jaar)) oprichter van stamrecht BV's heb tegen online concepten. Even schieten dan maar:

 

1. looptijd uitkeringen is levenslang. Wie zegt dat vraagsteller dat wenst?

2. ik mis de vrijwaring richting de ex-werkgever.

3. optie om uitkering eerder in te laten ontbreekt.

4. melding dat de ontslaguitkering voldoet aan artikel 11-1-g LB ontbreekt.

5. er worden geen zekerheden gesteld.

6. ik mis een glijclausule.

7. de U-rendement constructie is zwak!

 

Punt 7: het kan gebeuren dat door tegenvallende beleggingsresultaten de stamrechtvoorziening niet groeit, maar dat de BV in dat jaar wel winst maakt en VPB moet betalen. Enorm ongewenst uiteraard!

 

Beter is om te werken met een zuivere lijfrente. Dan kun je de oprenting volledig (+- 4%, doch actuarieel berekenen) als kosten in aftrek brengen, terwijl de 'omzet' van de BV slechts bestaat uit rente en dividend (doorgaans 2 a 3% van het belegd vermogen). Beleggingswinsten blijven tot de verkoop van het onderliggend aandeel buiten beschouwing, omdat die gewaardeerd mogen worden op marktwaarde of de lagere aankoopwaarde. Hierbij hanteer je het last in, first out principe, indien je van een aandeel of fonds meerdere malen koopt, alvorens te verkopen.

 

Zo duidelijk waarom een specialist noodzakelijk is!!!?

 

Salut

Joost

 

DenariusAdvies: Tax | M&A | Legal

Link naar reactie
  • 0

... Even schieten dan maar: ...

 

Dank voor het schieten; waardeer ik zeer. Nou ben ik nog al een pietje precies en kan dus nogal eigenwijs lijken. Dat is echter niet de bedoeling. Wel ben ik erg nieuwsgierig en wil ik alles zelf snappen. Daarom nog wat vervolgvragen.

 

Btw, met "SO" verwijs ik naar m´n voormelde concept StamrechtOvereenkomst.

 

1. De gestelde ingangsdatum voor de uitkeringen is slechts een (eerste) uitgangspunt, wat (als het goed is) moet kunnen worden gewijzigd o.b.v. punt 14 in de SO.

 

2. De ex-werkgever is geen partij in deze overeenkomst (tussen mij & mijn stamrecht-BV). De fiscale vrijwaring is hooguit een eis van mijn exwerkgever om een ontbindingsvergoeding aan een stamrecht-BV uit te keren, maar staat los van (de inhoud van) de stamrechtregeling zelf, toch?

 

3. Eens; ook een looptijdwijziging moet expliciet(er) mogelijk zijn in punt 14 in de SO: "Partijen zijn elk gerechtigd om ... uitkeringen ... om te zetten in een ander zodanig recht".

 

4. zie punt 2 in de SO. Voor wie het desbetreffende wetsartikel wil nalezen:

http://www.st-ab.nl/wetten/0669_Wet_op_de_loonbelasting_1964_Wet_LB.htm

 

5. goed punt. Word ik dan (als natuurlijk persoon met zo´n garantie/ onderpand van de stamrecht-bv) een preferente crediteur bij een evt. faillissement van de stamrecht-bv?

 

6. goed punt, aannemende dat een fiscale glijclausule ook bij een DGA-er (heeft immers twee "petten" op) houdbaar is.

 

7. Het betreft een constante oprenting (geen "u-rendement constructie"): zie punt 5 in de SO. Of bedoel je dat onduidelijk is dat die vaste rente op een actuariële lijfrente-berekening (met GB1995/2000-sterftetabellen enzo.) moet zijn gebaseerd?

Link naar reactie
  • 0

Weerwoord:

 

1. ik doelde op de looptijd van de uitkeringen, niet de ingangsdatum;

2. de ex-werkgever is juist de partij die het controlerecht heeft op deze constructie en zal dus zeker een vrijwaring willen;

4. ik mis dus de korte toevoeging: "in de zin van artikel 11-1-g Wet LB64..."

5. je wordt eerste in lijn na de fiscus en UWV (mocht je ooit personeel aannemen).

6. als je in al je handelen met de BV de twee petten strikt gescheiden houdt, dan houdt de glijclausule stand! Overigens is dat natuurlijk sowieso aan te raden (2 petten ophouden);

 

7. de U-rendement constructie biedt je maar een zeer beperkte aftrek (0,5% na het eerste jaar), terwijl een vaste lijfrente tegen actuariële berekening een veel hogere (fiscaal aftrekbare) dotatie geeft en dus vrijwel altijd zorgt voor een papieren verlies.

 

salut

Joost

DenariusAdvies: Tax | M&A | Legal

Link naar reactie
  • 0

Als ik de feedback van Joost goed heb begrepen/ verwerkt, zouden volgende dikgedrukte teksten de wijzigingen op bovenstaand concept zijn:

2. Partijen beschouwen de periodieke uitkeringen als vervanging van gederfd of te derven loon uit vroegere dienstbetrekking, (niet zijnde pensioen of soortgelijke beloningen) in de zin van artikel 11, eerste lid, onderdeel g, van de Wet op de loonbelasting 1964.

14. Partijen zijn elk gerechtigd om voor eigen rekening en risico deze overeenkomst (zoals het moment van aanvang, de frequentie, de hoogte en de looptijd van periodieke uitkeringen) te wijzigen ...

15. Indien onherroepelijk is komen vast te staan dat deze overeenkomst niet voldoet aan de fiscale voorwaarden van de Wet op de loonbelasting 1964, dan wordt deze overeenkomst automatisch (zonder dat partijen dan hun instemming hiervoor dienen te geven) met terugwerkende kracht tot het moment van invoering of wijziging van deze overeenkomst vervangen door een overeenkomst die WEL voldoet aan voormelde voorwaarden, maar verder zoveel mogelijk (binnen die voorwaarden) aansluit bij deze overeenkomst.

Is het hiermee ter beoordeling voor te leggen aan de inspecteur van de exwerkgever?

 

... je wordt eerste in lijn na de fiscus en UWV (mocht je ooit personeel aannemen). ...

Een clausule om een stamrecht-bv zekerheden te laten stellen (waarmee wordt voorkomen dat een curator een stamrechtkapitaal kan uitwinnen) ben ik nog nergens tegengekomen.

Wellicht is dat omdat (en nu ga ik wild fantaseren) een DGA-er met zo´n clausule van zichzelf als natuurlijk persoon een preferente crediteur maakt (onbehoorlijk bestuur, paulianeus handelen)?

Of is bescherming van stamrechtkapitaal (bijv. i.v.v. een preferente schuld aan de DGA-er) een vanzelfsprekendheid binnen de faillissementwet?

http://www.st-ab.nl/wetten/0084_Faillissementswet_Fw_WSNP.htm

Link naar reactie
  • 0

Ook ik ben momenteel bezig met het oprichten van een stamrecht BV. Het verbaast me dat er zo weinig "standaard" overeenkomsten beschikbaar zijn. Wat willen we ( net als velen van ons) :

bedrag door de werkgever in de bv laten storten

bedrag kunnen lenen in prive tegen een acceptabele rente

lijfrente flexibel kunnen laten ingaan

fiscaal binnen de wet zo slim mogelijk opereren.

 

Dus zoeken we:

 

Eenvoudige standaard statuten

Flexibele lijfrente overeenkomst

Spelregels voor het jaarlijks oprenten

 

Zolang Donner nog niet z'n zin krijgt moet dit toch een heerlijk speelveld voor ons kunnen zijn :P

Na m'n bancaire "meedenk" periode nu levensgenieter als ondernemer

Link naar reactie
  • 0

Ook ik ben momenteel bezig met het oprichten van een stamrecht BV. Het verbaast me dat er zo weinig "standaard" overeenkomsten beschikbaar zijn. Wat willen we ( net als velen van ons) :

bedrag door de werkgever in de bv laten storten

bedrag kunnen lenen in prive tegen een acceptabele rente

lijfrente flexibel kunnen laten ingaan

fiscaal binnen de wet zo slim mogelijk opereren.

 

Dus zoeken we:

 

Eenvoudige standaard statuten

Flexibele lijfrente overeenkomst

Spelregels voor het jaarlijks oprenten

 

Zolang Donner nog niet z'n zin krijgt moet dit toch een heerlijk speelveld voor ons kunnen zijn :P

 

Beste Roadrats

 

Eenvoudige standaard statuten gaat niet op! Als de notaris geen weet heeft van de zaken rondom een stamrecht BV, dan verzaakt zij/hij de plicht om de BV te laten voldoen aan artikel 19a wet LB (BV mag optreden als verzekeraar). Een goede en goedkope notaris vind je dan alleen als je zaken doet met een adviseur die een "bulkdeal" heeft met een notaris. Ter indicatie: onze notaris vraagt nog geen 800 euro incl. BTW en verschotten.

 

Lenen naar privé kan alleen als privé voldoende zekerheden biedt (bijv. overwaarde huis) jegens de BV en tegen een zakelijke rente. Hiervoor is een aparte overeenkomst nodig. Lukraak lenen tegen een lage rente is dus op voorhand uitgesloten! Je moet altijd zakelijk handelen met de BV. Om nog niet te spreken van een hypotheek bij de BV (weer een andere overeenkomst noodzakelijk).

 

Een flexibele lijfrenteovereenkomst is ook niet online voor handen omdat de opstellers van die overeenkomsten hun vingers niet willen branden aan mogelijke fouten. Daar komt bij dat het handje vol goede adviseurs hun brood liever verdedigt dan weggeeft (zo ook ik). En een lijfrente is geen sinecure: veel wetgeving speelt mee en dus (net als de stamrechtovereenkomst hierboven) kan het veelal beter, maar nog veel vaker wél conform de wet!

 

 

Tot slot de jaarlijkse oprenting: indien je een studie actuariële wiskunde hebt gevolgd, kan ik begrijpen dat de berekening ervan een avondje werk is, maar dat zal veelal niet het geval zijn. Software kost je veelal € 1.600 aanschaf en € 500 abonnement per jaar.

 

Laat ik duidelijk zijn: de advisering en oprichting kost bij ons € 1.850 euro ex BTW, inclusief notaris. Daarbij nemen wij de privé situatie (WW, pensioen, besteedbaar inkomen, belastbaar inkomen, toekomstige wensen, etc.) ook in ogenschouw, want dat is nu net het punt dat vele adviseurs links laten liggen. Het is mij niet vreemd om vier opeenvolgende lijfrentes bij de BV te sluiten om voor cliënt de beste fiscale spreiding qua inkomen te realiseren.

 

Mocht je overtuigd zijn dat advies bij een derde verstandig is: mail mij via mijn profiel.

 

Groeten

Joost

 

DenariusAdvies: Tax | M&A | Legal

Link naar reactie
  • 0

Eenvoudige standaard statuten

Flexibele lijfrente overeenkomst

Spelregels voor het jaarlijks oprenten

 

Goede zaak om kennis te delen over gemeenschappelijke wensen. ;)

 

Als leek (!!!), een poging om inhoudelijk te reageren:

 

Eenvoudige standaard statuten: Suggestie: richt voor je stamrecht een Ltd. in UK op (i.p.v. een B.V. in NL): lagere oprichtingskosten, internationaal meer aanzien dan een B.V., geen minimumkapitaal nodig, meer internationale fiscale mogelijkheden, geen justitiële toestemming of antecedentenonderzoek (dus sneller op te richten), statutenwijziging en aandelenoverdracht bij onderhandse akte (zonder notaris dus), op de wettelijk (!) reeds bepaalde statuten ("Companies Act 2006 - table A") mag afgeweken worden.

 

Flexibele lijfrente overeenkomst: zie bovenstaand concept met de wijzigingen (zie boven) daarop. Elke stamrechtovereenkomst (ongeacht op welk sjabloon het is gebaseerd) vergt een schriftelijke goedkeuring/ vrijwaring van de belastinginspecteur van de exwerkgever.

 

Spelregels voor het jaarlijks oprenten: vormen een onderdeel van de stamrechtovereenkomst (samen met de actuariële berekening van de uitkeringen).

 

Btw: Als je wil gaan ondernemen, is een personal holding het overwegen waard ter bescherming van je vermogen (pensioen/-stamrechtkapitaal). Vergt alleen een wat bredere statutaire definitie en bespaart later een statutenwijziging.

Link naar reactie
  • 0

PietjePrecies

 

Ltd is een leuk alternatief, maar:

- kost je per jaar € 250 extra voor registratie en deponering in UK. Oprichtingsvoordeel is dus na +- 3 jaar teniet gegaan.

- Ltd is de voorkeursvorm voor fraude, dus fiscus zal scherper zijn op Ltd's en niet alle banken willen een rekening openen voor de Ltd.

 

Een goedkeuring van de fiscus is juist niet noodzakelijk:

 

De directeur-generaal Belastingdienst heeft namens de staatssecretaris van Financiën het volgende besloten.

 

De toepassing van stamrechtvrijstelling, zoals opgenomen in artikel 11, eerste lid, onderdeel g van de Wet op de loonbelasting 1964 (hierna: wet LB), heeft in de praktijk vragen opgeroepen. Hierna wordt een overzicht gegeven van de gestelde vragen en de daarop gegeven antwoorden.

 

1. Toestemming vooraf van de inspecteur

 

Mag de inhoudingsplichtige de stamrechtvrijstelling, zoals opgenomen in artikel 11, eerste lid, onderdeel g, wet LB toepassen zonder dat de competente inspecteur hiertoe vooraf toestemming verleent?

 

Ja. Als wordt voldaan aan de voorwaarden van artikel 11, eerste lid, onderdeel g, wet LB, dan behoort de aanspraak niet tot het loon en kan de vrijstelling worden toegepast. Bestaat er bij de (ex-)werkgever dan wel de (ex-)werknemer behoefte aan zekerheid vooraf omtrent de toepassing van de stamrechtvrijstelling, bijvoorbeeld in een ontslagsituatie in verband met slechte verhoudingen tussen partijen, dan is het mogelijk de competente inspecteur van de (ex-)werknemer te verzoeken die zekerheid te geven. Een dergelijk verzoek aan de inspecteur dient te zijn voorzien van alle relevante bescheiden, zoals bijvoorbeeld de volledige (concept-)stamrechtovereenkomst.

 

Je laatste opmerking is zeker een belangrijke! Doch laat altijd voorrekenen of je wel in de BV van start moet als ondernemer. Veelal ligt het fiscale omslagpunt rond de 100K winst.

 

groet

Joost

DenariusAdvies: Tax | M&A | Legal

Link naar reactie
  • 0

Ltd is een leuk alternatief, maar:

- kost je per jaar € 250 extra voor registratie en deponering in UK. Oprichtingsvoordeel is dus na +- 3 jaar teniet gegaan.

Zijn de terugkerende kosten niet nagenoeg hetzelfde dan, gezien onderstaande?

1) een BV moet elk jaar een "bijdrage" aan de KvK betalen (ad 123,34 euro):

jaarlijkse bijdrage

2) een BV moet elk jaar jaarstukken of een accountantsverklaring (conform art. 2: 396 lid 8 Burgerlijk Wetboek) bij de KvK deponeren (ad ... euro kosten voor de accountant):

Welke organisaties moeten een jaarrekening deponeren

3) zelfs een (verder inactieve) stamrecht BV heeft jaarlijks fiscale rompslomp, toch?

 

edit link aangepast

Link naar reactie
  • 0

Ook ik ben momenteel bezig met het oprichten van een stamrecht BV. Het verbaast me dat er zo weinig "standaard" overeenkomsten beschikbaar zijn. Wat willen we ( net als velen van ons) :

bedrag door de werkgever in de bv laten storten

bedrag kunnen lenen in prive tegen een acceptabele rente

lijfrente flexibel kunnen laten ingaan

fiscaal binnen de wet zo slim mogelijk opereren.

 

Dus zoeken we:

 

Eenvoudige standaard statuten

Flexibele lijfrente overeenkomst

Spelregels voor het jaarlijks oprenten

 

Zolang Donner nog niet z'n zin krijgt moet dit toch een heerlijk speelveld voor ons kunnen zijn :P

 

Ik vond: link 1

en ook: link 2

 

Helaas zijn de modellen "tijdelijk niet beschikbaar"

 

Jammer

 

Edit link aangepast aan forumbreedte

Link naar reactie
  • 1

Ltd is een leuk alternatief, maar:

- kost je per jaar € 250 extra voor registratie en deponering in UK. Oprichtingsvoordeel is dus na +- 3 jaar teniet gegaan.

Zijn de terugkerende kosten niet nagenoeg hetzelfde dan, gezien onderstaande?

1) een BV moet elk jaar een "bijdrage" aan de KvK betalen (ad 123,34 euro):

jaarlijkse bijdrage

2) een BV moet elk jaar jaarstukken of een accountantsverklaring (conform art. 2: 396 lid 8 Burgerlijk Wetboek) bij de KvK deponeren (ad ... euro kosten voor de accountant):

Welke organisaties moeten een jaarrekening deponeren

3) zelfs een (verder inactieve) stamrecht BV heeft jaarlijks fiscale rompslomp, toch?

 

Als ik het goed heb, dan hoef je geen accountantsverklaring te hebben als je BV omzet beneden een bepaald (tamelijk hoog) bedrag blijft.

Zie (BW2 Art 396):

a. de waarde van de activa volgens de balans met toelichting bedraagt, op de grondslag van

verkrijgings- en vervaardigingsprijs, niet meer dan EUR 3 650 000;

b. de netto-omzet over het boekjaar bedraagt niet meer dan EUR 7 300 000;

c. het gemiddeld aantal werknemers over het boekjaar bedraagt minder dan 50.

 

Link naar reactie
  • 0

Als ik het goed heb, dan hoef je geen accountantsverklaring te hebben als je BV omzet beneden een bepaald (tamelijk hoog) bedrag blijft.

Zie (BW2 Art 396):

a. de waarde van de activa volgens de balans met toelichting bedraagt, op de grondslag van

verkrijgings- en vervaardigingsprijs, niet meer dan EUR 3 650 000;

b. de netto-omzet over het boekjaar bedraagt niet meer dan EUR 7 300 000;

c. het gemiddeld aantal werknemers over het boekjaar bedraagt minder dan 50.

Bovenstaande wettelijke vrijstellingsregeling staat ook hier (onder het schuin gedrukte kopje "Pensioen B.V.´s"): http://www.kvk.nl/jaarstukken.

Vraagje: Hoeveel rekent een account doorgaans voor de hierboven bedoelde verklaring (aannemende dat het een standaardbrief betreft dat elk boekjaar hetzelfde is)?

Link naar reactie
  • 0

Dag Pietje Precies en Bwhigh

 

Wie heeft jullie wijs gemaakt dat een accountant noodzakelijk is?

 

Voor de KvK moet elk jaar voor 1-febr de cijfers van twee jaar daarvoor gedeponeerd zijn. Daar heb je geen accountant voor nodig!

 

Sterker nog, voor een inactieve BV geldt ook nog eens een lager KvK tarief!

 

Een goed adviseur kan de jaarstukken, VPB aangifte en deponering kvk doen voor 400 euro ex BTW.

 

Groet,

Joost

DenariusAdvies: Tax | M&A | Legal

Link naar reactie
  • 0

Sinds april 2008 is er een standaard stamrechtovereenkomst van de belastingdienst. Zie bijlage. Aangezien ik zelf bezig ben met het oprichten van een stamrecht bv ben ik wel benieuwd om van de "kenners" te horen waar hier mogelijk "addertjes" onder het gras zitten. Zo op het eerste gezicht lijkt deze overeenkomst toch ruim opgezet.

modelstamrechtovereenkomst.pdf

Link naar reactie
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
Hide Sidebar
  • Wil je onze Nieuwsflits ontvangen?
    Deze verzenden we elk kwartaal.

  • Wie is er online?
    3 leden, 202 Gasten

  • Breng jouw businessplan naar een higher level!

    Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

    • Stel jouw ondernemersvragen
    • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
    • > 75.000 geregistreerde leden
    • > 100.000 bezoekers per maand
    • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
    •  Altijd gratis

  • Ook interessant:

    Ook interessant:

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.