Ga naar inhoud
 • 0

Nieuw leiderschap in Afrika zoekt hulp in Nederland

Door een toevallige ontmoeting ben ik als startend ondernemer geïnteresseerd geraakt in Afrika, om meer specifiek te zijn in Zuid-Afrika.

 

Het was op 4 januari dat ik Eric Mafuna uit Zuid-Afrika ontmoette in een grijs den Haag. Hij was al drie decennia bezig om met andere zwarte Zuid-Afrikanen aandacht te vragen voor een eigen Afrikaanse vorm van leiderschap met 'gezonde' westerse invloeden. Op 14 en 15 maart was hij mijn gast tijdens de HRM Live beurs 2007 in de RAI in Amsterdam en inmiddels prijkt zijn hoofd ook op de voorpagina van intermediairPW. De mensen die het geluk hebben gehad om Eric Mafuna te ontmoeten hebben hem meteen in hun hart gesloten vanwege de openheid en oprechtheid waarmee hij the African Leadership Group and Trust presenteert.

 

Hij voorspelde onder meer dat na de feestvreugde, die bijna 12 jaar duurde, er een periode zou komen van 'struggling to own identity'. Met de organisatie van het WK voetbal 2010 lijkt Zuid-Afrika en de rest van zuidelijk Afrika de wind in de rug te hebben doch dit geeft een vertekend beeld.

 

Er is meer dan ooit dringend behoefte aan goed management en nog meer aan goed leiderschap dat past bij de Zuid-Afrikaanse cultuur en op termijn bij de cultuur van de andere zuidelijke Afrikaanse landen. Mafuna bedoelt niet alleen leiders van landen maar ook van steden, dorpen, fabrieken en zelfs families. Het te ontwikkelen leiderschapsmodel is er niet alleen voor kampioenen maar ook voor de vaders van de natie Zuid-Afrika, aldus Mafuna.

 

Het is bijna een jaar geleden dat dit programma officieel werd bekrachtigd door Thabo Mbeki maar dan hebben we het meteen over de enigste actie van de Zuid-Afrikaanse regering t.b.v. dit project gehad. Dit project is zelfstandig en onafhankelijk van de Zuid-Afrikaanse regering opgezet. Mafuna is naarstig op zoek naar financiële sponsoren om het opleidingsprogramma te financieren. Maar hij is ook op zoek naar personen die ervaren zijn en goed zijn in het overdragen van kennis. In dit geval geval het overdragen van kennis op in beginsel Zuid-Afrikanen.

 

Als er ondernemers zijn die nog een goed excuus zoeken om maatschappelijk verantwoord te ondernemen en die waarde hechte aan de Millenium Development Goals en die iets willen betekenen voor Afrika én een nieuwe markt willen ontdekken, dan is hier een grote kans. Let op dit is niet weldoenerij maar pure business. Met goed leiderschap in eigen Afrikaanse stijl heeft Afrika een kans. In Nederland zijn er genoeg goede ondernemers die kennis van zaken hebben en die weten hoe je kennis moet overdragen.

 

Indien ik u nieuwsgierig heb gemaakt maar als u niet of nauwelijks bekend bent met Zuid-Afrika en u wilt onder goede deskundige begeleiding een kijkje nemen in Zuid-Afrika en kijken of of er voor u of uw bedrijf mogelijkheden zijn. Dan maken wij u graag attent op de Human Capital Management and Skills Exchange trip van 2 t/m 9 juni 2007 die is georganiseerd door Organisatie & Adviesbureau OAVM en SANEC in opdracht van EVD, een agentschap van het ministerie van economische zaken. Tijdens deze trip zult u ook kennis kunnen maken met de imponerende Eric Mafuna.

 

Het volledige programma en meer informatie over Eric Mafuna kunt u bekijken op: http://www.oavm.eu/oavm_europa/studietrips.html

 

Afrika verdient een kans, laten we beginnen bij Zuid-Afrika.

 

Marc Habets

Directeur OAVM

 

 

 

 

 

Marc Habets

Link naar reactie

Aanbevolen berichten

0 antwoorden op deze vraag

Er zijn nog geen antwoorden op deze vraag

Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
Hide Sidebar
 • Wil je onze Nieuwsflits ontvangen?
  Deze verzenden we elk kwartaal.

 • Wie is er online?
  4 leden, 275 Gasten

 • Breng jouw businessplan naar een higher level!

  Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

  • Stel jouw ondernemersvragen
  • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
  • > 75.000 geregistreerde leden
  • > 100.000 bezoekers per maand
  • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
  •  Altijd gratis

 • Ook interessant:

  Ook interessant:

×
×
 • Nieuwe aanmaken...