• 0

Arbitrage bij Geschillen

Aanbevolen berichten

11 antwoorden op deze vraag

  • 0
In Memoriam
Retired Mod     11,3k 479

Naar welke soort arbitrage ervaringen ben je geïnteresseerd?

Ikzelf heb over het "oplossen" van een geschil door middel van een gerechtelijke beslissing geen ervaring. Maar wellicht dat als je je vraag iets specifieker kan stellen dat anderen ervaringen met je willen delen?

 

Netwerken: Het gaat er niet om wie je bent, maar wie je kent !

Link naar reactie
  • 0

Mijn vennot heeft buitenrechtelijk onze vennootschap ontbonden en heeft de medewerkers overgenomen en de ativiteiten onder een andere bv voortgezet. In het vennootschpascontract staat dat geschillen via arbitrage moeten worden opgelost ipv via de rechtbank.

 

Nou begint op dit moment de arbitrage en wil ik informatie verzamelen over hoe zo'n proces verloopt.

 

Hoop dat het nu duidelijk is.

www.gnomic.nl

Link naar reactie
  • 0

Beste Wout,

 

De wet bepaalt (in artikel 19 boek 2 BW) dat "Een rechtspersoon wordt ontbonden: a. door een besluit van de algemene vergadering of, indien de rechtspersoon een stichting is, door een besluit van het bestuur tenzij in de statuten anders is voorzien; b. bij het intreden van een gebeurtenis die volgens de statuten de ontbinding tot gevolg heeft, en die niet een besluit of een op ontbinding gerichte handeling is; (..)"

 

Ik maak uit jouw tekst op dat jouw medevennoot de vennootschap wil ontbinden doch hij/zij zal daartoe zoals het laat aanzien een aandeelhoudersvergadering moeten houden met jou (en mogelijke andere aandeelhouders) om te stemmen over de ontbinding.

 

Vermoedelijk ziet hij/zij aankomen dat tijdens de aandeelhoudersvergadering jij mogelijk tegen de ontbinding zal stemmen of slechts onder hem niet welgevallige condities wenst mee te werken aan de ontbinding. Om die reden meent hij/zij dat sprake is van een geschil en de aandeelhouder zal dan in de statuten en mogelijke aandeelhoudersoverovereenkomst moeten kijken welke contractuele regeling er is over geschillen tussen aandeelhouders.

 

Uit jouw tekst maak ik op dat in de statuten en/of mogelijke aandeelhoudersoverovereenkomst een arbitrageregeling is opgenomen.

Er zijn verschillende soorten arbitrageregelingen (met eigen spelregels, termijnen, kosten etc.) en ik zou deze moeten zien om exact antwoord op jouw vraag te geven

 

Indien de arbitrage reeds door jouw medevennoot begonnen is zal dit neem ik aan volgens initiatief van zijn/haar advocaat gebeuren. Het is raadzaam om op kortstmogelijke termijn een advocaat te raadplegen die gespecialiseerd is in ondernemingsrecht en geschillen tussen aandeelhouders. Desgewenst kan dit bij mijn kantoor (zie www.legalcapital.nl/expertise) of ik kan je doorverwijzen.

 

Lawman

 

 

Lawman

Ondernemingsrechtadviseur

Link naar reactie
  • 0

In het kort het verhaal.

 

In eerste instantie heeft hij te kennen gegeven dat hij de vennootschap wil ontbinden. Hij heeft toen een voorstel gedaan waar ik het niet mee kon vinden. Aangezien hij geen goodwill had opgenomen in het verhaal en maandelijks de lopende contracten wilde uitbetalen in plaats van een eenmalige som. Verder had hij mij bij mijn personeel al dusdanig zwart gemaakt dat ik hiermee ook niks mee aan kon.

 

Ik heb toen gelijk een advocaat in de arm genomen en heb hem daarop volgend mijn voorstel toegestuurd. Het gevolg kortweg, hij verving direct alle sloten van het kantoor, gooide mijn website uit de lucht en heeft mijn personeel omgekocht. Met andere woorden had hij me lam gelegd op dat moment.

 

In ons contract is inderdaad opgenomen dat geschillen via arbitrage moeten worden opgelost. Alleen de fout was dat er niet vermeld stond onder welke voorwaarden of via welk instituut. Meerdere malen heb ik voorstellen gedaan om bv het NAI of de Kvk aan te stellen als onafhankelijke partij, maar daar werd 6 maanden lang niet of nauwelijks op gereageerd. Uiteindelijk ben ik een procedure begonnen om de rechtbank te laten beslissen wie de arbiters zouden worden.

 

Deze hebben inmiddels 3 personen uit de branch aangewezen die het verhaal moeten oplossen. Zij zullen hierbij ook de regels van het NAI hanteren.

 

Ik ben daarom ook benieuwd naar de daadwerkelijke procedure van het arbitrage proces. Aangezien mijn vennoot bv de administratie moet overhandigen en dit natuurlijk op verschillende manieren kan manipuleren.

 

Ik ben dus ook benieuwd naar ervaringen van onafhankelijke personen die een dergelijke situatie hebben meegemaakt om te kijken of er nog handigheden of iets dergelijks zijn tijden seen arbitrage proces. Wellicht heb je zelf een dergelijke situatie aan de hand gehad.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

www.gnomic.nl

Link naar reactie
  • 0

Wat een ellende allemaal.

 

Uit persoonlijke nieuwschierigheid zou ik graag weten wat de reden is dat je partner van je af wilde. Je hoeft niet te antwoorden hoor, want ik heb verder geen ervaring met arbitrage zaken dus ik kan je ook niet verder helpen.

 

Groeten,

Nils

 

Heeft mijn antwoord je goed geholpen? Dan is een reusje nooit weg.

 

contact: www.dewitte.org | Innovation + Business + Finance

Link naar reactie
  • 0

De excacte reden weet ik niet precies, maar ik heb een vermoeden dat het 1. uit een soort jaloezie is geweest, aangezien ik in mijn eentje meer verdiende dan zijn andere bedrijf waar zo'n 10 commercielen aan het werk waren. Zijn andere bedrijf liep niet erg lekker. Het gat wat hij daar had wilde hij aanvullen door mij onder andere een soort beheerskosten te factureren a 70.000 gulden per werkplek per jaar. Terwijl er afspraken waren dat er geen kosten uit die richting zouden worden gefactureerd. Toen ik dit weigerde is het balletje gaan rollen.

Met andere woorden ging het zoals in veel gevallen puur om geld.

 

Na onderzoek bleek dat hij alles al een paar maanden voor het geschil had geplanned en op het moment dat ik van wintersport kwam begon de ellende.

 

Later bleek ook dat hij precies hetzelfde had gedaan met zijn vorige vennoot ( kosten opvoeren etc. ) waar hij 10 jaar mee had samengewerkt. Deze persoon heeft meer dan 1,5 jaar overspannen thuis gezeten, dus je begrijpt dat het een zeer lastig persoon is. Het is alleen jammer dat je er achteraf pas achterkomt.

 

Maar anyway we hebben weer een hoop geleerd op juridisch vlak. Mocht je nog meer willen weten, ik ben van plan een weblog op te starten waar de hele arbitrage op komt te staan. Dit om startende personen te wijzen op valkuilen in onder andere venootschapscontracten en de voor en nadelen ervan.

 

 

 

 

 

www.gnomic.nl

Link naar reactie
  • 0
In Memoriam
Retired Mod     11,3k 479

Ga nooit op reis ;D Oepsss ... beetje cynisch I know, maar misschien dat mijn ervaring je een beetje kan steunen. Ander verhaal maar in soortgelijke setting!

 

Mijn vriend, die inmiddels mijn man is geworden, dit verhaal is nl. gebeurd tijdens onze huwelijksreis ... anniewees ....

 

Mijn man had een BV samen met 2 andere partners.

Een van de partners kwam op het sublieme idee zichzelf te benoemen tot algemeen directeur en heeft dit bij een notaris nieuwe statuten laten opstellen, vastgelegd en gedeponeerd bij de KvK ... vervolgens heeft de zichzelf geridderde "algemeen directeur" alle facturen verpand aan de bank en is met deze bedragen met de noorderzon vertrokken.

 

Nu zijn er meerderen fout in dit verhaal:

a) Mijn man, omdat hij zijn zakenpartner vertrouwde (alhoewel ik hier sterk aan twijfel).

b) de notaris ... die zonder mede ondertekening van de andere 2 partners nieuwe statuten heeft opgemaakt. Deze man zou eigenlijk geroyeerd moeten worden!

c) de KvK ... die de nieuwe notariële statuten niet zomaar had mogen aannemen.

 

Het moeilijkste in mijn vriend/man zijn verhaal ... de emotionele schade en niemand meer kunnen vertrouwen.

Naast uiteraard alle problemen alla het aanvragen van het faillisement, 15 personeelsleden op straat, geen inkomen meer hebben, de belastingen, de bank die beslag heeft gelegd op ons huis en de torenhoge rekeningen van onze advocaat!

 

Dit is 2,5 jaar geleden gebeurd en nog steeds is aan dit verhaal geen einde gekomen. Voor ons geldt: we leven nog ... live goes on ... we will survive !

 

Maar laat ik je aljeblieft proberen 1 raad te geven. Zorg ervoor dat je ondanks alle misére nog een beetje blijft lachen. Kan een tijdje duren I know maar blijf in jezelf geloven !!!!!

 

Netwerken: Het gaat er niet om wie je bent, maar wie je kent !

Link naar reactie
  • 0

Thanks en ik zal zeker blijven lachen. Wat je zegt het verhaal lijkt wel erg veel op dat van mij. Een ander nadeel wat ik in deze zaak heb is dat mijn voormalige vennoot zich door zijn broer laat vertegenwoordigen. Tevens weet deze advocaat niet geheel wat recht is aangezien hij zelfs reacties veel te laat in stuurt en vervolgens de brieven antidateerd. Ik heb inmiddels een klacht ingediend bij de orde van advocaten over hem.

 

Enig idee hoe je emotionele schade kunt verhalen inclusief laster aangezien ze mij ook overspannen hebben verklaard bij verschillende opdrachtgevers of hebben vermeld dat ik helemaal geen eigenaar was van eht bedrijf ?

 

www.gnomic.nl

Link naar reactie
  • 0

Beste Wout,

 

Wat ik hier zie is een serie van veel voorkomende fouten die je als start up kan maken ("join the club doch dispereer niet") gecombineerd met de pech dat de belangen van de mede-vennoten niet paralel lopen (en misschien vanaf het begin ook niet liepen). Er is een essentieel verschil tussen zaken bespreken en zaken afspreken (en goed op schrift stellen).

 

Afhankelijk van businessplan en geprognotiseerde omzet en winst zal elke ondernemer zich moeten afvragen of de hiermee gepaard gaande risiko´s goed zijn afgewogen.

 

Wat hierbij m.i. essentieel is dat je een aantal uur tegen een in deze materie gespecialiseerde advocaat hebt aangepraat. Indien je dan meent dat een aandeelhoudersovereenkomst niet nodig is ga je voort met alle overwogen risiko´s van dien. Indien je een aandeelhoudersovereenkomst aangaat zal daar o.m. een goede uitgewerkte geschillenregeling in moeten zitten. Voor de ondertekening kan je jouw exemplaar mogelijk vergelijken met dat van een bevriende ondernemer. Bij elke arbitrage instelling zoals het Nederlands Arbitrage Instituut (NAI) is zo´n clausule met diverse varianten verkrijgbaar.

 

Jouw aandeelhoudersovereenkomst ontbeert kennelijk een goede geschillenregeling hetgeen zoals je ziet tot veel oponthoud, frustratie en kosten leidt.

 

De NAI regelementen voorzien in een zgn. lijstprocedure waar partijen hun keuze kunnen maken van arbiters. Dit is een tactische beslissing omdat bij sommige geschillen je 2 juristen en bijvoorbeeld een arbiter met een financiele achtegrond wil hebben terwijl in een ander geval dat soms andersom kan zijn. Het is maar wat jouw belang dient.

 

Zo zijn er meer do´s en dont´s in arbitrage. Wat betreft jouw plan een weblog op te starten waar de hele arbitrage op komt te staan zou je advocaat ook moeten adviseren of dit is toegestaan. Voorkoming en verhaal van laster, aantasting van goede naam, oneerlijke concurrentie en emotionele schade is een apart zaak waar jouw advocaat ook over zou moeten kunnen adviseren.

 

Ik hoop nu dat jouw advocaat gespecialiseerd is in ondernemingsrecht en ervaring heeft in arbitrage zaken. Zo niet dan zou hij/zij met jou moeten overwegen om alsnog de zaak onder te brengen bij een advocaat die wel aan deze criteria voldoet. Deze kan je dan ook informeren over de aanzienlijke kosten die verbonden zijn aan de NAI arbitrage zoals betaling van de arbiters (honoraria van euro 300 of meer per arbiter) en de NAI kosten verbonden aan een tegenvordering.

 

Kortom: goede strategie en wijze raad is wat waard.

 

Lawman

Legal Capital advocaten

 

 

 

 

Lawman

Ondernemingsrechtadviseur

Link naar reactie
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
Hide Sidebar
  • Wil je onze Nieuwsflits ontvangen?
    Deze verzenden we elk kwartaal.

  • Wie is er online?
    11 leden, 197 Gasten

  • Breng jouw businessplan naar een higher level!

    Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

    • Stel jouw ondernemersvragen
    • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
    • > 75.000 geregistreerde leden
    • > 100.000 bezoekers per maand
    • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
    •  Altijd gratis

  • Ook interessant:

    Ook interessant:

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.