Jump to content
grops

"activa"-bv en een "projecten"-bv

Recommended Posts

Ik ben van plan om een bedrijf te beginnen in een branche waar het lijkt of iedereen ooit wel eens failliet gaat, nl de staalconstructie. Het klinkt negatief, maar misschien moet ik van te voren al anticiperen op een doorstart ooit.

 

Ik had het idee om een aantal "activa" zoals bijv specialistische software in een aparte te bv te beheren. En dit te leasen aan de BV die de projecten daadwerkelijk uitvoert.

 

Laten we zeggen; een "activa"-bv en een "projecten"-bv

 

1) Kan dit? En zijn hier beperkingen aan? Ik kan me namelijk voostellen dat hier regels voor zijn, omdat de "projecten"-bv zo kunstmatig klein en risicovrij wordt gehouden. En dit zou ook misbruikt kunnen worden.

 

2) Heeft dit nut? Misschien zullen er bij een doorstart ook andere mogelijkheden zijn.

 

 

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Het is altijd verstandig om een onderneming die een groot risico loopt, zo klein mogelijk te houden.

 

In een holiding / werkmaatschappij structuur is het dan ook raadzaam om de winst van de werkmaatschappij elk jaar uit te keren aan de holding. Soms kan dit niet in verband met garantiestellingen naar leveranciers toe en andere overeenkomsten, maar dat terzijde.

 

Wanneer een activiteit zeer risico vol is en afgesplitst kan worden, is het raadzaam dit altijd te doen. Je boekhouder/accountant/adviseur kan allerlei berekeningen opstellen wat het jou jaarlijks kost aan administratieve lasten om een dergelijke kerstboom in stand te houden, maar dit soort berekeningen gaan altijd voorbij aan het risico gedeelte van de vennootschap.

 

Wel is het belangrijk dat de directie van de ene vennootschap zich netjes aan de statuten houdt van de onderneming en overeenkomsten opsteld voor de leasing of huur van de apparatuur. De betalingsverplichting hierbij moet ook natuurlijk netjes overeenkomen met deze overeenkomst, want anders is het lastig aantoonbaar dat de overeenkomst geldt en er niet een andere overeenkomst is geweest. Bij een eventueel faillissement zal dat dan problemen gaan opleveren. Ook moet de directie ervoor zorgen dat zij geen crediteuren benadelen met opzet (bestuurdersaansprakelijkheid) en dan gaat het goed.

 

Het voordeel van een dergelijke constructie is dat wanneer de ene risicovolle onderneming omvalt, de activa gewaarborgd blijven en ter beschikking gesteld kan worden aan een andere vennootschap of afnemer (de nieuwe doorstart ondernemnig bijvoorbeeld). Daarom hebben sommige ondernemingen zo'n kerstboom. Denk hierbij bijvoorbeeld aan Exact Holding en natuurlijk niet te vergeten Corus.

 

Succes met de opzet!


http://www.smart-visie.nl : Voor een heldere kijk op uw praktijk.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Let op: het laatste bericht in het topic waar je op wilt reageren is meer dan zes maanden oud. Onnodig oude topics omhoog halen wordt niet altijd gewaardeerd, maar natuurlijk mag je nog wel op oude topics reageren.

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 • Bring your business plan to a higher level!

  On this forum all subjects are discussed related to entrepreneurship.

  Growing together with other entrepreneurs

  ✓     Ask your entrepreneur questions

  ✓     Share your answers

  ✓     Low profile

  ✓     Transparant

  ✓     At your convenience

  ✓     Always based on relevance, substance and expertise

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept