• 0

Initiatieven mbt Cradle to Cradle

Geachte lezer,

 

Stichting Onderneem Duurzaam is de huidige initiatieven op het gebied van Cradle to Cradle in beeld aan het brengen.

Vanaf september 2007 start de innovatiepool Cradle to Cradle i.s.m. diverse NGO's, overheid en bedrijfsleven.

Uitvinders, ontwerpers en ondernemers die een bijdrage willen leveren op dit gebied wordt gevraagd zich aan te melden bij Stichting Onderneem Duurzaam.

Eind dit jaar wordt een symposium georganiseerd waarbij de initiatieven worden toegelicht en waarbij de huidige stand van zaken wordt gepresenteerd.

Voorwaarde voor deelname aan deze pool is de Open Source benadering. De ontwikkelingen dienen ten goede te komen aan de gehele samenleving.

 

Met vriendelijke groeten,

 

Berend Aanraad

Voorzitter

 

Stichting Onderneem Duurzaam

040-2527231

www.onderneemduurzaam.nl

info@onderneemduurzaam.nl

 

[titel aangepast - mod]

Duurzaam_Inkopen_inzichtelijk_gemaakt.doc

Link naar reactie

Aanbevolen berichten

16 antwoorden op deze vraag

  • 0

Wat is Cradle to Cradle?

dat is een bepaalde manier van duurzaam ontwerpen / werken.

 

toegepast op een heel breedvlak, van productie techniek tot en met de omgevind.

 

geen slechte werkmethode voor zover ik het kan inzien

kijk op www.we-DE.nl voor onze website

Link naar reactie
  • 1

Wat is Cradle to Cradle?

 

Praktisch vertaald: Het ontwerpen van producten waarbij doelbewust rekening gehouden wordt met de recycle-mogelijkheden van hetproduct. Bureaustoelen van Herman Miller zijn zo gemaakt dat ze gerepareerd kunnen worden (kan ook neit altijd) en als ze neit meer geschikt zijn voor gebruik dan kunnen ze uit elkaar gehaald worden en worden de ronstoffen door Herman Miller zelf hergebruikt.

 

Komt van het boek: Cradle to Cradle: Remaking the Way We Make Things (2002) van William McDonough en Michael Braungart.

 

Hierin geven ze een nieuwe visie op duurzaam ontwerpen. Duurzame ontwikkeling is in 1987 door de Bruntland-commissie gedefinieerd als de ontwikkeling waarbij de huidige generatie in haar noden voorziet, zonder de mogelijkheden daartoe voor de volgende generatie te beperken. Het streven van de cradle to cradle (C2C) visie gaat verder; het voorzien in onze eigen noden en de toekomstige generaties van meer mogelijkheden voorzien. Probeer in plaats van minder slecht, goed te zijn.

 

Het boek 'Cradle to cradle' is niet van papier maar van een biologisch afbreekbaar kunststof dat na een eenvoudig proces opnieuw als glossy, helderwit papier kan worden gebruikt. Ook de inkt wordt gescheiden en kan opnieuw als inkt dienstdoen.

 

http://nl.wikipedia.org/wiki/Cradle_to_cradle

Link naar reactie
  • 0

Geachte heer,

 

Wij zijn een ergonomisch advies & trainingsbureau en daarnaast verkopen wij ergonomische stoelen & hulpmiddelen.

Als bureau werken wij zeer intensief samen met de heren van Evoke. Zij zijn een officiële satelietpartner van Epea. Het bureau van Michael Braungart, de grondlegger van Cradle to Cradle samen met McDonough.

 

Wij werken vanuit de productontwikkeling, welke we volledig C2C willen hebben. Daarom is Herman Miller een belangrijke partner van ons. Wij zijn HM dealer. Het werken aan mensen en het implenteren van C2C producten en daarbij preventief werken aan de gezondheid van mensen, is onze rol binnen C2C,

Evoke is dé partij in Nederland die namens Braungart en McDonough mag vertegenwoordigen. Het gehel C2C concept wordt door hen uitgedragen en zij zijn het voorportaal van de heren Braungart en McDonough.

 

Indien u meer interesse heeft, hoor ik dat graag van u.

Link naar reactie
  • 0

Dag Berend van stichting Onderneem Duurzaam,

 

Heb je je initiatief afgestemd met Evoke of Imsa? Zij coordineren het hele C2C gebeuren voor Braungart in Nederland.

 

Het is belangrijk dat C2C activiteiten elkaar niet gaan bijten. Zoals je weet organiseert Stichting Planet Prosperity Foundation een 20 steden tournee van C2C congressen onder de naam Let's Cradle dat op 1 en 2 november start. Dit alles in samenwerking met Braungart, Mc Donough, Epea, Evoke, Viba, DSM, TU Delft, Roefie Hueting, VPRO, enz....kijk maar op onze site daar staan ze allemaal. Over 2 weken start onze "reclamecampagne".

 

Het is goed als mensen als jij geinspireerd door C2C mensen verder willen inspireren. Je insteek is denk ik ook een goede. Open source is ook hoe Braungart zo veel mogelijk werkt. Zij het dat Epea dat volgens een certificeringssysteem bewaakt. Ze willen niet dat iedereen zo maar gaat roepen ik ben C2C. Wel willen ze alle kennis zo veel mogelijk open source delen.

 

Dus, stem wel af, zodat zaken elkaar niet bijten. We streven allemaal hetzelfde doel na. C2C op de kaart zetten en zoveel mogelijk mensen aan het cradelen krijgen.

 

Vriendelijke groet,

Saskia Cox-Steenbergh

Stichting Planet Prosperity Foundation

info@planetprosperity.org

 

Link naar reactie
  • 0

Beste Berend

 

van stichting Onderneem Duurzaam,

 

Afgelopen 3 kwart jaar hebben wij gewerkt aan het Boek Bouwen met GROEN en GLAS een concept dat naar mijn inziens een goede basis is voor een cradle to cradle manier van bouwen wonen en werken.

Het boek is in opdracht van het innovatie netwerk te Utrecht uitgewerkt door ons architecten buro en is bedoeld om architecten, ontwikkelaars en investeerders, ziekenhuis- en schoolbesturen, kantooreigenaren en beleidsmedewerkers etc. te inspireren om gebouwen duurzaam en energievriendelijk te ontwerpen of te renoveren in combinatie met kassen, serres of voorzet glasgevels waarin ruimtes ontstaan voor veel planten en bomen die het klimaat van het gebouw gezond en energiezuinig gaan maken.

 

De bedoeling is inspiratie te bieden om meer planten in gebouwen te krijgen, gezondere leefomstandigheden te creëren, meer licht en natuurbeleving dat leid tot minder stress op de werkplek of in de klas. Daarbij wordt de lucht gezuiverd door de planten blijkt uit TNO onderzoek.

 

Uiteraard zal er veel aandacht besteed worden aan voorbeelden en de effecten op de gezondheid voor de mens. In het boekwerk ontwerpen we fictieve gebouwen in 3D programma’s die tevens als inspiratie kunnen bijdragen in de toekomst dergelijke oplossingen daadwerkelijk toe te passen.

 

De basis van het klimaat beheersingsysteem is het ultra zuinige FIWIHEX ® warmtewissel systeem dat tevens de leidraad is waarom dit boekwerk in feite gemaakt wordt. Het systeem is in alle opzichten zeer interessant om ongelimiteerde gesloten glasruimtes te bouwen bij of aan gebouwen omdat het klimaat heel goed beheersbaar wordt en de warmte of de koude in zo’n ruimte benut wordt via het systeem om het aangrenzende gebouw te verwarmen of te koelen. Daarbij is er een terugloop van 80% op het energieverbruik t.o.v. reguliere systemen. Fiwihex ontwikkelt water-lucht warmtewisselaars voor de glastuinbouw industrie van dunne draad die een zeer goede warmteoverdracht hebben en weinig energie nodig hebben om de lucht er langs te blazen. Dit maakt het mogelijk om dit nu ook anders toe te passen en de seizoenswarmte die ontstaat in de aangebouwde kas of serre in het grondwater te bufferen en te gebruiken als lage verwarminginstallatie voor een woon of werk gebouw.

 

Tevens dragen de planten in de kas ook bij aan verkoeling en een schonere lucht. Uiteraard hebben we gekeken naar een optimale vormgeving tussen het systeem, de planten en de architectuur.

 

De voorbeelden van gebouwen die in het boek staan zijn casestudies.

 

Een los woonhuis- (wordt waarschijnlijk echt gebouwd omdat de casestudie bij betreffende partij erg goed gevallen is)

Een serie rijwoningen in een wijk. Wonen aan of in een kas.

Ouderenzorg centrum. rust- bedkamers aan of in het groen. Verticale serres planten langs bestaande of nieuwe ziekenhuisgevels en uitzicht op groen of exotische planten.

Een school- bestaand, CO2 omzet van klaslokalen, de luchtstromen, overdekte groene schoolpleinen, schooltuinen op het dak, educatie over planten het hele jaar door. Ramen open en meer open klas lokalen het hele jaar door. Kinderen houden van spelen in groen en vaak prikkelt dat de fantasie. Veiligheid in de kas is groot.

Een ultiem groen kantoorgebouw met kantoortuinen (op de Floriade 2012 te Venlo) In samenwerking met J, Kristinsson hebben we dit uitgewerkt.

Werken tussen het groen.

 

 

Algemeen verhaal:

 

Bouwen met groen en glas maakt gebruik van nieuwe technieken en inzichten uit de glastuinbouw, de ruimtevaart en de psychologie. Het concept maakt optimaal gebruik van daglicht, zonnewarmte, de weldaad van groen en toont de vele mogelijkheden die de architectuur met groen en glas kan benutten. Het grote voordeel is een schoon, gezond en prettig

binnenklimaat in huizen, scholen, kantoren en zorginstellingen. Het biedt

de gebruiker een duurzame en comfortabele woon- en werkomgeving

door het substantiewel lagere energieverbruik voor koelen en verwarmen.

Bouwen met groen en glas pleit voor gebouwen met een eigen ecosysteem, waarin planten een integraal onderdeel zijn van het gebouw en de technische installaties.

Dit boek toont hoe de toepassing van veel glas leidt tot een beter leef- en

werkklimaat in gebouwen en een lager energieverbruik. Nieuwe technieken

uit de glastuinbouw bieden een oplossing voor gebouwen met veel

glas: in de zomer oogsten speciale warmtewisselaars de warmte, slaan

die op in de aarde en geven die ´s winters weer af aan het gebouw. Daarmee sluit deze techniek aan op de grote aandacht voor energiebesparing:

de gebouwde omgeving verbruikt immers veel laagwaardige warmte, die

prima duurzaam geoogst kan worden. Veel glas maakt ook de toepassing

van groen nog beter mogelijk. Planten zijn meer dan alleen versiering: ze

zijn essentieel om de lucht te reinigen, te bevochtigen, mensen aangenaam te laten leren en werken.

 

Uiteraard is er ook aandacht voor duurzame, ecologische en herbruikbare materialen nodig, maar daar ligt in dit boek nu niet de nadruk op. Voor mensen die meer willen weten? mail naar i.kruseman@blomarch.nl

 

Het boek komt eind oktober uit door uitgeverij Aeneas.

Ik ben graag bereid hier met beeld en woord over te vertellen wanneer men dat wenst ter inspiratie een schoner en gezondere bouw te bevoorderen. Ingolf Kruseman.

Ieder die met mij hierover van gedachten wil wisselen is welkom!

Link naar reactie
  • 0

Ik vind het verdacht stil na het C2C congres. Is alle inspiratie weer uitgedoofd of zijn er nog leuke initiatieven te melden?

Ikzelf doe de komende twee jaar mee in een internationaal onderzoeksproject naar de mogelijkheden van materialen op basis van duurzame harsen in combinatie met natuurvezels.

Doel, het realiseren van halffabrikaten (profielen, plaatmateriaal) ter vervanging van kunststoffen, aluminium en hout.

Link naar reactie
  • 0

In het perifere Goes wordt door provincie Zeeland op 25 maart een MVO congres georganiseerd met als gasten o.a. opperzeeuw Balkenende en Braungart.

Meer info op www.duurzaamisgewoondoen.nl.

C2C is dus ook een onderdeel.

Begin februari probeer ik op een voorbespreking er voor weinig ook een plaatsje te bemachtigen met wat technisch vernieuwende milieu-projecten. C2C is mij helaas nog veel te ver.

 

Patrick

Serenity systems design

www.serenity.nl

Link naar reactie
  • 0

Dag mensen!

 

Wat een leuke site is dit. Ik wilde vragen of er mensen zijn die ervaring hebben met het verwerken van bio kunsttoffen. Enige tijd interesseer ik mij al voor de C2C gedachte en nu heb ik een omvangrijke opdracht om duurzaam en C2C te ontwerpen en te bouwen (Interieurbouw) Ben al een poosje aan het zoeken maar kom niet verder dan biologisch afbreekbare verpakkingsmaterialen of gerecycled kunststof. Weet iemand of er bio granulaat of polymeer bouwstoffen te verkrijgen zijn? En voor de techneuten: zijn er nog andere minder mileubelastende bouwstoffen die bijvoorbeeld perspex of Corian platen zouden kunnen vervangen en er ook nog cool uitzien?

 

groet

Max

 

 

the difference between a bad day and a good day is your attitude

Link naar reactie
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
Hide Sidebar
  • Wil je onze Nieuwsflits ontvangen?
    Deze verzenden we elk kwartaal.

  • Wie is er online?
    9 leden, 271 Gasten

  • Breng jouw businessplan naar een higher level!

    Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

    • Stel jouw ondernemersvragen
    • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
    • > 75.000 geregistreerde leden
    • > 100.000 bezoekers per maand
    • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
    •  Altijd gratis

  • Ook interessant:

    Ook interessant:

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.