Jump to content
Gast62
Verberg

compagnon uitkopen waardebepaling

vraag

Goedenmiddag,

 

Ik ben 2 jaar geleden met een vriend een bedrijf begonnen. in 2005 hebben we nog verlies gemaakt, maar in 2006 winst. Nu loopt het ook prima. De verhoudingen zijn alleen langszaam scheef gegroeit. Ik regel nu ongeveer 80% procent van alle zaken en hij 20. daarom heb ik aanzet gegeven tot het financieel afhandelen en het alleen doorgaan samen met onze 2 personeelsleden. Hier zijn we inmiddels allebei mee accoord, maar nu moet het bedrag bepaald worden. We hebben nog 8000 euro als durfkapitaal uitstaan bij mijn vader en nog 5000 bij de bank. Hoe bepaal ik de waarde (goodwill?) en kan ik op een of andere manier die 80-20 verhouding een rol laten spelen of is het gewoon 50-50. Gewoon omdat we allebei eigenaar zijn.

 

Info of ervaringen welkom.

 

Groet.

Link to post
Share on other sites

7 answers to this question

Recommended Posts

 • 0
 • Rate this answer

Ik denk dat je dat met name af moet laten hangen van jullie onderlinge relatie. In principe hebben jullie een 50-50 aandeel als ik je verhaal goed begrijp. Als hij echter duidelijk heeft gemaakt dat jij in werkelijkheid recht hebt op een groter aandeel kan je daar natuurlijk wat mee proberen te regelen.


Bezoekhetziekenhuis.nl: Eenvoudig bezoeken plannen aan de patiënt en communiceren met patiënt, familie en vrienden. ! Maak een account aan als een familielid in het ziekenhuis ligt en je kunt gezamenlijk de bezoektijden inplannen.

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

 

Er is inderdaad uitgesproken en zwart op wit gezet (email) dat ik inmiddels een grotere waarde vertegenwoordig binnen het bedrijf dan hij. Uiteraard wil ik het netjes afhandelen, maar het blijft toch schaken.

 

Heeft u enig idee hoe je de waarde van een bedrijf kan bepalen? Ik blijf dit moeilijk vinden. Resultaat van de afgelopen jaren? balans op dit moment? Goodwill? Toekomstmogelijkheden?

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

Ik zou hem 35% geven van het door jullie 'samen' opgebouwde kapitaal en een x% van de winst over de komende 3 jaar ofzo. Zo ga je denk ik wel goed uit elkaar.

Die e-mail vertelt misschien wel iets over het aandeel in werklast maar niet over gerealiseerde omzet o.i.d. Hierom wint hij het alsnog van je in een eventueel conflict.

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer
We hebben nog 8000 euro als durfkapitaal uitstaan bij mijn vader...

 

Welk aandeel heeft je vader?


Gratis Marketingadvies
Op dit forum mag je in berichten geen reclame voor jezelf maken, maar in je signatuur (ga naar accountinstellingen via je profielnaam rechtsboven) kun je naar hartelust tekeer gaan. Mits het bij 4 regels blijft, drie backlinks en max 1000 tekens.

 

Extra Voordeel: heb je vaak gereageerd, dan geldt het multiplier effect. 

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

 

Ik ben verantwoordelijk voor de gehele verkoop (omzet), financien en alle overige organisatorische zaken (is zo gegroeit vanwege persoonlijke kwaliteiten: punctualiteit / perfectionisme vs vergeetachtigheid / makkelijkheid). Hij is verantwoordelijk voor de redactie en lange termijn (alleen deze blijft onontwikkeld). Nu heb ik aanzet gegeven tot splitsing omdat ik toch al verantwoordelijk ben voor bijna alles. Hij verklaard zijn bijdrage (naast de hoofdredactie) vooral in nadenken en praten met mensen en partijen (creatieveling). Het enige is: er komt niks uit en het is niet om te zetten in waarde voor het bedrijf.

 

Kort gezegt: als hij eruit stapt en ik de organisatie iets anders indeel dan draai ik zo door. Als ik eruit stap dan is de tent binnen een half jaar weg. Daarnaast hebben we dus de onevenwichtige werkzaamhedenlijst (die hij alleen niet zwart op wit wil concretiseren. reden: zie boven) en heeft mijn vader 8000 euro durfkapitaal erin gestopt en zijn achterban 1000.

 

er is dus geen sprake van een 50/50 situatie. Hij heeft uitgesproken dat zijn ambitie meer uitgaat naar het verbeteren / verdiepen van zijn schrijvers en interviewkwaliteiten, maar aan de andere kant neemt hij niet de beslissing door te zeggen: prima geef mij dit en ik ga voor mezelf door.

 

Omdat we allebei niet precies weten hoe je de waarde (kapitaal vs schuld / en een stuks goodwill) bepaald, verkeerd het dus een beetje in een impasse. Ik hoop dat jullie me een wijze raad kunnen geven.

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

Hoi Gast,

 

Over de waardering van bedrijven is al veel gediscussieerd hier op ons forum. Zoek op "waardering" in de zoekfunctie van higherlevel.

 

Conclusie is dat waardering van bedrijven een kwestie is van onderhandelen, er is geen objectieve waarde van een bedrijf alleen indicaties. Voor indicaties kun je specialisten inhuren.

 

Met vriendelijke groet,

 

Ties

 

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

Van belang is eerstens wat er destijds is afgesproken. Kijk eens in de oprichtingsakte van de B.V. of als er sprake is van een vennootschap in de vennootschapsovereenkomst.

 

Dan is van de belang de waarde van het bedrijf. Let wel dit staat los van wie dat bereikt heeft of daarvoor gezorgd heeft. 50 % eigenaar betekent in principe 50 % recht. Er zijn meer zaken dan goodwill, zoals b.v. eigen vermogen van de onderneming. Vervolgens dien je naar de genormaliseerde winst en winstpotentie te kijken.

 

Vervolgens zou je d.m.v. goodwill bepaling wel jouw "extra" inzet kunnen verrekenen. Zorg wel dat de fiscus vooraf akkoord gaat met de goodwill-waarde. Immers kan dat achteraf grote problemen voorkomen.

 

Verkoop anders dan door vooraf bepaalde grenzen, blijft een strategisch schaakspel. De redelijkheid van partijen, financiele mogelijkheden en behoeften spelen daarbij een evenzo grote rol.

Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

 • Bring your business plan to a higher level!

  All topics related to entrepreneurship are discussed on this forum.

  • Ask your entrepreneur questions
  • Answers / solutions from fellow entrepreneurs
  • > 65,000 registered members
  • > 100,000 visitors per month
  •  Available 24/7 / within <6 hours of response
  •  Always free

 • Who's Online

  Er zijn 4 leden online en 139 gasten

  (See full list)    
 • Also interesting:

 • OndernemerspleinEN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept