Jump to content
aevankempen
Verberg

Investeringvraagstuk huisvesting

vraag

Als makelaar in het bedrijfsonroerend goed (Groot Amsterdam") zou ik graag een aantal handreikingen doen om rekening mee te houden indien je de huisvestingskosten van je ondernemersplan door moet rekenen.

 

Ten eerste dien je er rekening mee te houden dat het gemiddelde aantal vierkante meters per medewerker rond de 20 m² zal liggen. Om makelaars het hoofd te kunnen bieden: 20m² is op basis van vvo (verhuurbaar Vloer Oppervlak), dit is niet gelijk aan het aantal "bruikbare vierkante meters". Makelaars praten altijd in termen van vvo!

 

Ten tweede dien je er het gebied "Groot Amsterdam" rekening mee te houden dat de gemiddelde servicekosten (op basis van voorcalculatie) rond de 25 euro per vierkante meter per jaar bedragen.

 

Ten derde dien je als extra kosten van een zogenaamde Caso oplevering rond de 100-150 euro per vierkante meter aan te houden.

 

Ten vierde kan je in de opstartfase, met een gering aantal (of geen) werknemers vaak opstarten in een zogenaamd business center, zeker als afnemers nooit of sporadish bij jou langskomen. Deze BC's zijn vaak Turn key te betrekken (vloerbedekking/wanden/CAT bekabeling en telefonaansluitingen zijn al vaak in je kantoor gelegd). Daarnaast zijn de huurtermijnen vaak veel korter (soms tot 3 maanden), dit in tegenstelling tot Casco waar je moet rekenen op een minimale huurtermijn van 5 jaar.

 

NB Veel startende ondermers hebben het idee dat bedrijfsmakelaars alleen maar geld kosten en dit niet terugverdienen (zie het algemene idee over woningmakelaars). Vergeet niet dat makelaars weten wat er in de markt te huur/koop is en wat er binnenkort vrij komt. Daarnaast screenen wij de contracten en verzorgen natuurlijk de bezichtigingen van de relavante kantoorpanden totdat we vinden wat jij zoekt. Tenslotte weet de makelaar ook wat de mogelijkheden met betrekking tot de zogenaamde "Huurvrije perioden"/"cash refunds" en toegemoetkoming in de inrichtingskosten zijn (in een bepaald gedeelte van de stad).

 

Indien je vragen hebt kun je altijd via mijn hotmail adres bereiken.

 

Vriendelijke groeten,

 

Arjan van Kempen

Office Leasing

aevankempen@hotmail.com

Link to post
Share on other sites

2 answers to this question

Recommended Posts

 • 0
 • Rate this answer

Welkom op HL Arjan,

 

Huisvesting komt wel eens voorbij in de vragen op dit form; een goeie kans om je expertise te tonen. Ook is het interessant om af en toe eens een nieuwe ontwikkeling te signaleren, of een vraagstuk ter discussie te stellen.

 

We kijken wel heel kritisch naar promotionele berichten. Suggestie is dan ook om een link naar je bedrijf en een kort regeltje aan je signatuur toe te voegen (via je profielpagina), maar geen zelfpromotie in berichten te stoppen. De beste reclame op dit forum zijn to-the-point reacties en interessante berichten!

 

PS - ben je ook beschikbaar om vragen mbt huur en koop te beantwoorden? Die komen nl nogal eens voorbij...


Gratis Marketingadvies
Op dit forum mag je in berichten geen reclame voor jezelf maken, maar in je signatuur (ga naar accountinstellingen via je profielnaam rechtsboven) kun je naar hartelust tekeer gaan. Mits het bij 4 regels blijft, drie backlinks en max 1000 tekens.

 

Extra Voordeel: heb je vaak gereageerd, dan geldt het multiplier effect. 

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

Andere opties als starters is anti kraak te beginnen.

Ken diverse bedrijven die zo in Schiphol en Adam Zuid-Oost riant verblijven voor minimale kosten. Zeker wanneer je nog in een concept of proof fase zit zou ik dit overwegen. Genoeg wegrestaurants en café restaurants om je relaties te ontmoeten als een afspraak bij hen niet past.

Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

 • Bring your business plan to a higher level!

  All topics related to entrepreneurship are discussed on this forum.

  • Ask your entrepreneur questions
  • Answers / solutions from fellow entrepreneurs
  • > 65,000 registered members
  • > 100,000 visitors per month
  •  Available 24/7 / within <6 hours of response
  •  Always free

 • Who's Online

  Er zijn 8 leden online en 150 gasten

  (See full list)    
 • Also interesting:

 • OndernemerspleinEN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept