Jump to content
stoffel
Verberg

Vermoeden van verduistering

vraag

Ik ben een jaar geleden met een goede vriend in een vof gestapt. Helaas zonder contract, naief en in goed vertrouwen. We hebben beiden een eenzelfde bedrag geïnvesteerd bij de opstart. Mijn medevennoot zorgt voor de boekhouding (heeft ook alle spullen in huis). De bedrijfsauto's staan op zijn naam.

 

Sinds enkele maanden ben ik echter achterdochtig geworden. Het vermoeden dat mijn 'goede vriend' en medevennoot een oplichter is wordt steeds sterker. Ik moet toegeven, ik ben zelf absoluut niet zakelijk en meer een werker. De geldstroom gaat veelal contant en is dus fraudegevoelig. Alhoewel volgends mij de zaken heel goed gaan, is er tot nu toe geen euro winst en ook nog geen geld geweest voor ons privé. We kunnen de rekeningen amper betalen. Het lijkt alsof er geld verdwijnt. Mijn vennoot komt regelmatig voor ons bedrijf in het buitenland. Is het te achterhalen of hij bijv. een geheime buitenlandse bankrekening heeft?

 

Kan een vennoot zonder medeweten van de andere vennoot bijv. een lening aangaan??

 

Als hij 'met de noorderzon verdwijnt' ben ik dan 100% aansprakelijk (voor mijn eigen helft én voor zijn helft?). En ik heb niet veel, geen vermogen, geen eigen huis, niks. Blijf ik mijn hele leven hieraan vastzitten?

 

En stel dat hij inderdaad een geheime rekening heeft, wie kan dat opsporen? Fiscus, politie, fiod??? Is het verstandig hem ergens aan te geven op verdenking van? Als dat kan worden aangetoond dan hoop ik in elk geval schuldenvrij uit deze zaak te kunnen stappen.

Ik wil nl. zo snel mogelijk stand van zaken weten en er dan uitstappen.

 

Link to post
Share on other sites

3 answers to this question

Recommended Posts

 • 0
 • Rate this answer

Ik kan je gevoel wel begrijpen. Volgens mij is het ten eerste belangrijk om alles inzichtelijk te krijgen. In jouw geval zit er nog een grote kloof tussen vermoeden en concrete verdenking. Stel je partner voor om de boekhouding via een accountant te laten verlopen. Jij bent als vennoot in een VOF vollédig aansprakelijk, dus je hebt ook recht op volledige inzage in alle geldstromen. Accepteer geen tegenwerpingen. Blijf op het standpunt staan dat jij je oprecht zorgen maakt over de financiële gang van zaken en dat je een controleerbare boekhouding wilt, puur omdat je er recht op hebt vanwege de risico's van de aansprakelijkheid. En dat je dit voortaan via een accountant wilt laten lopen. Ga zelf alvast eens op zoek naar een goede accountant, want daar kun je wellicht al wat meer van je verhaal kwijt en met goed advies het gesprek in gaan. Laat dit niet aan je vennoot over, want die zou (als je vermoeden klopt) dan wel eens met een 'bevriende en goede' boekhouder op de proppen kunnen komen, iemand die hem zou kunnen helpen om de zaak duister te houden. Lijkt me wel tijd voor actie, misschien valt het allemaal wel mee en kom je er zo achter hoe de vork echt in de steel zit. En misschien worden je ergste zorgen bewaarheid, maar dan kun je gerichte actie nemen.

 

Succès en groet,

 

Hans


Succes & Groet, Hans van den Bergh, A.C.T.I.V.E. (Adviseur, Coach, Trainer, Inbrenger Van Expertise)-Consultant, gespecialiseerd in Opzetten, Aanpassen of Verbeteren van bedrijven in de Belevenis-, Hospitality- & Leisure-markt. Hulpvraag? Ideeën? Plannen? Neem gerust Contact op!

(Let Op: Mijn reacties als vrijwillig Moderator zijn op basis van toetsing aan de forumregels, als lid zijn deze op persoonlijke titel)

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

Helemaal eens met Hans.

Wel denk ik dat je beter zo'n gevoelig onderwerp anoniem kunt bespreken. Je e-mailadres is nu voor iedereen openbaar.

 

Zet die ajb uit en mensen die je zouden willen steunen kunnen contact opnemen via een persoonlijk bericht.

 

Sterkte!

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

hoi Stoffel,

 

Ik weet precies wat voor gevoel dat je hebt. IK heb het zelf aan den lijve

ondervonden.Het heeft mij 10 jaar gekost om alles op te lossen,en geloof me, het is nog niet eenvoudig.

 

Stuur maar een pb, ik heb in iedergeval wat tips voor jou als je dit op prijs stelt.

Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

 • Bring your business plan to a higher level!

  All topics related to entrepreneurship are discussed on this forum.

  • Ask your entrepreneur questions
  • Answers / solutions from fellow entrepreneurs
  • > 65,000 registered members
  • > 100,000 visitors per month
  •  Available 24/7 / within <6 hours of response
  •  Always free

 • Who's Online

  Er zijn 0 leden online en 28 gasten

  There are no registered users currently online

  (See full list)    
 • Also interesting:

 • OndernemerspleinEN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept