Ga naar inhoud
 • 0

Hoe de waarde van mijn aandeel in een ICT-bedrijf bepalen?

Newbee     4 0

Hallo,

 

Ik heb sinds 5 jaar samen met 2 andere mannen een bedrijf in de ICT. Ik heb toen we het bedrijf starten altijd gezegd dat ik na 5 jaar ga bekijken wat mijn aandelen oplveren. Nu is het moment en ik wil graag weten wat mijn aandelen nu opleveren. Kan iemand mij vertellen hoe ik dit kan onderzoeken. Ik heb verhalen gehoord van 2 X het jaar omzet is een goede leidraad om de waarde van je bedrijf te kunnen bepalen.

 

En hoe moet ik het aanpakken als ik mijn aandelen wil verkopen?

 

Alle informatie is welkom.

 

Groet,

 

Eric

 

[Edit door Jeroen Bakker: ik heb even de titel wat verduidelijkt]


Trust the Universe !!

Link naar reactie

Aanbevolen berichten

12 antwoorden op deze vraag

 • 0
Legend     2,3k 148

Hoi Eric,

 

De waarde van je aandelen hangt af van veel factoren, dus de waarde vaststellen op 2x de omzet lijkt me een beetje kort door de bocht.

 

Wat is bv de kwalitiet van de debiteuren?

Is er sprake van langlopende contracten?

Is er sprake van persoonlijke goodwill?

Kan de koper huurcontract en inventaris overnemen of moet ie zelf voor bedrijfsruimte zorgen?

Etc. etc.

 

Er zijn een aantal waarderingsmethoden waarmee je de waarde van de aandelen kunt berekenen:

- intrinsieke waarde

- discounted cashflow (= contante waarde van toekomstige kasstromen)

- rentabiliteitswaarde

 

Aan elke methode kleven voor- en nadelen. De waarde wordt daarom meestal vastgesteld op een gewogen gemiddelde van meerdere waarderingsmethoden. Is de waarde eenmaal vastgesteld, dan is het vooral een kwestie van onderhandelen.

 

Uiteindelijk is het toch een kwestie van wat de gek er voor geeft :)

 

Succes,

 

Odeon

 

 

 

Link naar reactie
 • 0
Newbee     3 0

Hoi Eric,

 

Ik kan me voor een groot deel vinden in de reactie van Odeon. Vuistregels als "x keer de omzet" of "y keer de winst" zijn te kort door de bocht.

 

De waarde van een bedrijf voor een koper hangt af van het door die koper gewenste rendement op de investering. Als een koper bijvoorbeeld de koopsom in 5 jaar terug wil verdienen, kan hij grofweg maximaal 5x de netto kasstroom betalen die hij verwacht na de overname uit het bedrijf te halen. De hoogte van die kasstroom hangt natuurlijk ook weer af van de synergievoordelen die er voor die koper te behalen zijn, en is dus zeker niet per definitie gelijk aan de winst. De waarde verschilt dus per koper, maar kan worden benaderd door aannames te doen over de toekomstige vrije kasstromen en de rendementseis.

 

Een koopsom van 2x de omzet voor een bedrijf dat geen winst maakt verdient een koper niet terug en zal dus ook in de praktijk niet snel betaald worden.

 

Als je een goede waardebepaling wilt laten uitvoeren kun je het beste een adviseur inschakelen. Er zijn in Nederland geregistreerde "register valuators" die hiervoor hebben doorgeleerd.

 

Hetzelfde geldt voor het verkopen van aandelen. Er zijn gespecialiseerde fusie en overnamespecialsiten in de markt die je kunnen begeleiden bij het zoeken van een koper, maken van de waardebepaling en het uitonderhandelen en opstellen van de overnamecontracten.

 

Groet en succes,

Laura.

Link naar reactie
 • 0
Retired Mod     7,8k 145

Al het bovenstaande is (gedeeltelijk) waar. Op zich is het niet zo lastig om de "waarde" van een aandeel vast te stellen, ware het niet dat er ook iemand gevonden moet worden die het geld op tafel legt.

 

Net als op de huizenmarkt is er voor de onderhandse aandelenmarkt sprake van imperfectie. Niet alle aandelen liggen even lekker in de markt en niet voor alle aandelen is een goede koper te vinden. Het maakt noal uit aan wie je wil verkopen. Alleen jouw aandeel aan de zittende aandeelhouders, alleen jouw aandeel aan een derde of alle aandeelen aan een derde.

 

Nuttige informatie hierover kan je vinden in de handleiding participatieovereenkomst (bovenaan het board) en/of de gids startkapitaal (in ontwikkeling op www.startkapitaal.blogspot.com)


Heeft mijn antwoord je goed geholpen? Dan is een reusje nooit weg.

 

Iedere vrijdag in Utrecht, gratis uurtje "sparren" met ervaren ondernemers en investeerders. www.innosquad.nl

 

contact: www.dewitte.org | Innovation + Business + Finance

Link naar reactie
 • 0
Retired Mod     1,2k 45

Knoop inderdaad goed in je oren dat het uiteindelijk gaat om wat 'de gek ervoor geeft' zoals al eerder aangegeven is door andere posters. Ten tweede: regel een adviseur die je hierbij kan helpen. Ik zou dit overigens ieder bedrijf adviseren te doen als het het eerste jaar of iets dergelijks door is. Een (bijvoorbeeld kwartaallijkse) waardebepaling kan door de aandeelhouders goedgekeurd worden. Je zou kunnen afspreken met je andere aandeelhouders dat mocht er ruzie komen, dat je 20% discount en dat er dan uitgekocht kan worden op basis van de eerder (door externe adviseur) bepaalde waarde.

 

Een kleine toevoeging op wat de rest van de clan zegt over 1x, 2x, 3x: als het om een IT dienstverlener gaat, dan zit je met de 2x aan de hoge kant. Ik kan me zo snel geen (recentelijke) overnames herinneren van IT dienstverleners die dit voor elkaar gekregen hebben. Realistischer is 0.8 tot 1.5 keer de jaaromzet, afhankelijk van je marges en de andere factoren die mensen noemen. Ga er ook maar vanuit dat de gemiddelde IT dienstverlener voor iedere FTE ongeveer 100k omzet per jaar rekent.

 

Succes,

Alef


The New Motion - elektrisch rijden geregeld

Alef op Twitter

Alef op LinkedIn

Link naar reactie
 • 0
Newbee     2 0

Ik zit in een vergelijkbare situatie.

 

Wij hebben tegen 25% aandeel in onze firma een investeerder binnen weten te halen die € 25.000 voor zijn aandeel betaalde en 100.000 in de vorm van een agio inlegde. Daarnaast tot €200.000 beschikbaar zou stellen voor investeringen. Gezien een niet bespreekbaar dispuut, heb nu besloten dat het beter is te verdrukken en zoals in onze contracten opgenomen mijn aandelen (25%) te koop aan te bieden bij mijn partners.

 

De omzet voor dit jaar was (geschat) rond de 5 ton echter waren er meer kosten waardoor er nagenoeg geen winst geboekt kon worden, wellicht zelfst verlies. Het jaar ervoor was de omzet hoger, en tevens was er winst.. echter geen geweldige bedragen.

 

Nu zeggen mijn partners dat de firma niks waard is en op stervens na dood is en daar niemand van ons de 25% van het startkapitaal heeft ingelegd, zou ik het in pricipe maar gewoon moeten "afgeven" a € 0,00 .. Dit mag wellicht zo wezen, voor wat betreft de waarde vanhet bedrijf en het feit dat ze het regelrecht de grond in hebben gejaagd, maar wat is nu dan de waarde van mijn aandeel? Kan ik 0.8 x de omzet nemen en daar 25% van vragen?

 

Dank voor jullie reactie.

 

 

Link naar reactie
 • 0
Legend     3,8k 295

Weet je wat jij zou moeten doen...? ;)

 

Een waarde is er op basis van deze gegevens niet aan te geven, dat kun je het beste door een accountant of andere expert laten berekenen. Ik neem aan dat het over een BV gaat? Vaak staat er in statuten of aandeelhoudersovereenkomst iets genoemd over waardebepaling. Je zou in ieder geval eens op de balans kunnen kijken wat het eigen vermogen is. Met een beetje winst en een beetje verlies ben je niet heel erg snel door tenminste 125.000 eigen vermogen heen.

 

Als ze er niets voor willen geven, kun je ook de aandelen houden. Misschien wordt het ooit nog wel eens wat waard. Wel je ontslag aanbieden als directeur en ook uitschrijven uit de KvK als bestuurder, om aansprakelijkheidsissues te verminderen.

 

Ik snap overigens nog niet helemaal hoe je nu die aandelen hebt verkregen: is er geen kapitaal op gestort? Het zou kunnen dat dat dan nog moet gebeuren.


Het meest gegeven antwoord op fiscale vragen: "Dat is afhankelijk van de feiten en omstandigheden".

Link naar reactie
 • 0
Newbee     2 0

Hallo Ronaldinho,

 

Dank eerstmaals voor je reacite.

 

Ja, het is een BV in Holding structuur. Het kapitaal is gestort voor de oprichting maar aan de partners terug gestort aan de toenmalige partner. Er is toen een partner bijgekomen (mede daarom de Holding opzet) en die heeft 25,000 euro betaald voor 25% in de firma.. en tevens een Agio van 100K.

 

Ja, Ik ben echter uitgeschreven als Directeur (sinds 1/2 jaar) en ben daarmee ook alleen aandeelhouder. loon krijg ik sinds dien ook niet meer.

 

Vorig jaar was er winst (50.000 ofzo) en de inkomsten waren rond de 350,000. .echter waren er duidelijke kosten mbt opstarten van nieuwe projecten en helaas ook afschrijvingen van projecten die een gezond mens nooit was aangegaan.

 

Afwachten is wellicht de beste aanpak in deze.

Link naar reactie
 • 0
Retired Mod     7,8k 145

Dit zijn moeilijk situaties. Wat wel helpt is afspraken maken over biedingen onderling. De reciproque aanbiedingsclausule en de tag along/drag along clausules zijn belangrijk in dit soort processen.

 

Bij de reciproque aanbiedingsclausule mag jij de aandelen van je partners kopen voor de prijs die ze jou bieden. In dit geval zou je het recht hebben hun aandelen voor niks over te nemen als dat is wat zij jou bieden voor je aandelen.

 

Tag along betekend als zij een koper vinden voor het bedrijf, dat ze jouw aandelen ook moeten aanbieden en drag along betekend dat wanneer jij een koper vind voor het bedrijf zij ook moeten verkopen.

 

Dit soort clausules maakt de onderhandelingen een stuk eerlijker en komt reele prijsvorming ten goede zonder dat er arbitraire waarderingsprocessen aan te pas komen.


Heeft mijn antwoord je goed geholpen? Dan is een reusje nooit weg.

 

Iedere vrijdag in Utrecht, gratis uurtje "sparren" met ervaren ondernemers en investeerders. www.innosquad.nl

 

contact: www.dewitte.org | Innovation + Business + Finance

Link naar reactie
 • 1
Legend     896 120

Meestal bevatten de statuten een aanbiedingsregeling. Je bent dan verplicht je aandelen aan de andere aandeelhouders aan te bieden. Soms zijn er afspraken over de prijs gemaakt, maar in jouw geval dus niet. Niet dat je er nog wat aan hebt, maar voor ieder dit er nog wel wat mee kan: als je met anderen in een bedrijf stapt, denk dan ook na over de exit en maak hier afspraken over.

 

Omdat je met 2 partners onderneemt, ga ik er vanuit dat je een minderheidsbelang hebt. Doordat de zeggenschap ontbreekt is de waarde onevenredig lager. Maar, dat geldt ook voor de andere partners. Door je belang te verkopen kan één van de partners wel een meerderheidsbelang verkrijgen of voorkomen dat de ander dit krijgt. En dat heeft wel waarde en versterkt je positie. Maar wil je je compagnons de hoofdprijs gaan vragen?

 

Over het bepalen van de prijs is al e.e.a. gezegd. Je kunt idd een RV raadplegen. Die zijn goed voor een professionele waardering. Maar de complexiteit van de waardering is naar mijn idee bepalend voor het type adviseur dat je het beste kunt kiezen. RV's werken doorgaans het liefste met Adjusted Present Value, een leukere variant op de Discounted Cash Flow. Anderen hanteren liever een Residual Income kloon (EP, EVA, Excess Earnings). En accountants hanteren graag (verbeterde) rentabiliteitswaarde en bankiers multiples... De clou is dat er alleen in theorie een beste methode bestaat om te waarderen en dat de aannames bepalend zijn voor de uitkomsten. Degene met de dikste duim heeft vaak de mooiste waarde. Verder is waarde niet hetzelfde als de prijs. Onderhandelingspositie en timing zijn ook belangrijk.

 

Over timing het volgende. Als econoom vind ik dat het moment van exit van de marktomstandigheden zou moeten afhangen. En dus niet vooraf bepalen dat dit over 5 jaar is. Verkopen op het hoogtepunt levert het meeste op. Op dit moment is de overnamemarkt ingezakt en is de prijs die men wil en kan betalen op een dieptepunt. Banken willen niet zondermeer financieren en er zijn ook weinig kopers. Niet echt een goed moment voor een exit. Als de economische tegenwind ook op jouw bedrijf van toepassing is, heeft dit ook een nadelig effect op de prijs die je zult krijgen.

 

Tot slot mijn advies:

1. Als het economisch tij in je nadeel werkt, laat dan je bedrijf door jullie accountant waarderen. Die kijkt namelijk vooral naar het verleden. Als jullie waarde vooral in de toekomst ligt, kies dan voor een econoom als een RV. Gebruik in ieder geval geen multiples (maar hieraan toetsen kan geen kwaad).

2. Ga met deze waarde de onderhandelingen in. Bedenk of je je partners tegen elkaar wilt uitspelen. Jouw belang kan de anderen voorsprong geven of voorkomen dat de ander dit krijgt. Bij verkoop aan een derde werkt het in je nadeel. Aandelen zonder zeggenschap zijn minder waard. Als je compagnons onder één hoedje spelen ben je ook in het nadeel.

 

Veel succes!!

Link naar reactie
 • 0
Junior     28 0

Ik zou zeggen...

 

De waarde een van jouw aandelen is even hoog als de 'prijs' waarvoor jouw mede aandeelhouders bereid zijn hun aandelen aan jou te verkopen.

(Dit gaat volgens mij op zolang door de transactie niemand een meerderheidsbelang verwerft.)

 

De uitdaging is om er achter te komen wat deze prijs dan is ;)

Link naar reactie
 • 0
Legend     1,3k 178

Ik zou zeggen...

 

De waarde een van jouw aandelen is even hoog als de 'prijs' waarvoor jouw mede aandeelhouders bereid zijn hun aandelen aan jou te verkopen.

(Dit gaat volgens mij op zolang door de transactie niemand een meerderheidsbelang verwerft.)

 

De uitdaging is om er achter te komen wat deze prijs dan is ;)

 

We zouden hier een mooie discussie van kunnen maken ;D Als dit waar zou zijn, dan zou je dus 10 euro betalen om 10 euro te krijgen. Tip van de week: niet doen.

 

Spitfire, hoe is het ermee?

Link naar reactie
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
Verberg sidebar
 • Wie is er online?
  7 leden, 127 Gasten

 • Breng jouw businessplan naar een higher level!

  Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

  • Stel jouw ondernemersvragen
  • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
  • > 65.000 geregistreerde leden
  • > 100.000 bezoekers per maand
  • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
  •  Altijd gratis

 • Ook interessant:

×
×
 • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.