Jump to content
Waailap
Verberg

Achtergestelde lening voor overname sportschool

vraag

Hallo iedereen,

 

Ik ben in de mogelijkheid om het bedrijf van m'n zwager en z'n vriendin over te nemen (een goedlopende sportschool (v.o.f.)). Ik huur zijn pand en koop de inventaris en de goodwill. De waarde van de inventaris (circa Euro 100.000,-) en de goodwill is geschat op Euro 228000,-.

 

De huur die ik ga betalen gebruikt hij om de schuld op z'n pand af te lossen. De huur is zodanig hoog gekozen dat hij niet met de fiscus hoeft af te rekenen (kapitalisatie van de bruto huur (10 x de jaarhuur is gelijk aan de boekwaarde van het pand)).

 

Wij zaten er aan te denken om verder een ton te lenen bij de bank.

 

Mijn vraag is: Kan hij de overige 128000,- aan mij beschikbaar stellen middels een achtergestelde lening? En is dat voor hem fiscaal aantrekkelijk?

 

Als ik hem die lening in 5 jaar terug betaal tegen een rente van x% is hij namelijk verzekerd van een inkomen over die vijf jaar.

 

Alvast bedankt voor jullie reacties...

 

[titel aangepast - mod]

Link to post
Share on other sites

5 answers to this question

Recommended Posts

 • 0
 • Rate this answer

Hallo,

 

Hij kan inderdaad die 128k aan jou beschikbaar stellen middels een achtergestelde lening. Ik zou echter niet weten waarom dit voor hem fiscaal aantrekkelijk zou zijn.

 

Het is ook niet zo dat hij dan helemaal verzekerd is van een inkomen uit rente en aflossing. Een achtergestelde lening is namelijk altijd achtergesteld aan iets anders, meestal de bank. Afhankelijk van de precieze vorm van de achterstelling kan dit ofwel betekenen dat je pas mag aflossen als de 100k van de bank al is afgelost, of het kan betekenen dat je wel eerder mag aflossen, maar alleen voor zover de kasstromen dat toelaten nadat je jaarlijks de rente en aflossing van de bank hebt betaald.

 

De voordelen van een achtergestelde lening zijn er met name voor jou:

* je hoeft minder bij de bank te lenen

* de bank zal veel eerder geneigd zijn jou die 100k te lenen als de verkoper ook bereid is een deel van de goodwill achter te stellen

* afhankelijk van het type achterstelling hoef je niet direct af te lossen

* in sommige gevallen kun je de achtergestelde lening optellen bij je eigen vermogen ("garantievermogen") waardoor je een betere solvabliteut kunt laten zien. Dit kan commercieel gunstig zijn.

* als er na de overname nog claims (bijf. fiscale) uit het verleden optreden die onder de garanties vallen, kun je die verrekenen met het nog openstaande bedrag van de achtergestelde lening. Je hebt dus wat extra zekerheid.

 

Tegenover de nadelen voor je zwager staat wel 1 voordeel (nadeel voor jou): omdat de risico's hoger zijn is de rente bij een achtergestelde lening doorgaans hoger dan voor een gewone lening...

 

Groet en succes,

Laura.

 

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

Kijk eens op

http://www.belastingdienst.nl/zakelijk/ondernemen_ondernemerworden/ondernemen_ondernemerworden-16.html#P154_29197

Misschien is dit wel van toepassing op de gewenste situatie tussen jou en jouw zwager.

 

Achtergesteld, wil zeggen dat de lening geen voorrang krijgt op andere vorderingen van schuldeisers. Dit is ook voor jouw zwager geen wenselijke situatie.

 

Zekerheid en ondernemingen is geen vanzelfsprekendheid! Niemand is verzekerd van een bepaald inkomen, ook niet in deze constructie. Je hoopt het niet, maar misschien ga je wel failliet en dan?

 

Daarnaast hoop ik ten zeerste dat je een adviseur in de arm neemt. De bedragen komen mij namelijk vrij hoog voor, hetgeen ik dus erg risicovol voor jou vind overkomen. Hij krijgt dus goodwill en een hoge huur!

 

Succes met de overname!


http://www.smart-visie.nl : Voor een heldere kijk op uw praktijk.

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

Afhankelijk van de precieze vorm van de achterstelling kan dit ofwel betekenen dat je pas mag aflossen als de 100k van de bank al is afgelost, of het kan betekenen dat je wel eerder mag aflossen, maar alleen...

 

Allereerst bedankt voor je reactie!

 

Ik begrijp hieruit dat we dus geen constructie kunnen maken waarin ik hem maandelijks rente en aflossing betaal? (naast de aflossing aan de bank). Ook niet als de cashflow dit wel mogelijk maakt? Ik was namelijk in de veronderstelling dat 'achterstelling' alleen in werking treedt bij een faillissement of liquidatie en dat je tot die tijd beide leningen gewoon kunt aflossen.

 

Weet jij of iemand toevallig waar ik iets kan vinden over achterstellingsvormen?

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

Hoi,

 

Je kan wel afspreken maandelijks rente en aflossing te betalen, maar alleen voor zover de cashflow dat toelaat en zolang de bank dat geen bezwaar vindt. Je moet dus goed opletten wat de bank waar je de lening van € 100k afsluit, in haar standaard achterstellingsakte heeft staan.

 

Succes,

Laura.

Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

 • Bring your business plan to a higher level!

  All topics related to entrepreneurship are discussed on this forum.

  • Ask your entrepreneur questions
  • Answers / solutions from fellow entrepreneurs
  • > 65,000 registered members
  • > 100,000 visitors per month
  •  Available 24/7 / within <6 hours of response
  •  Always free

 • Who's Online

  Er is 1 lid online en 68 gasten

  (See full list)    
 • Also interesting:

 • OndernemerspleinEN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept