• 0

Wat willen (potentiële) investeerders weten

Hallo,

ik heb al eerder wat posts gemaakt over andere onderwerpen, maar ik denk dat ik voor mezelf nu redelijk ver ben met het uitdenken van mijn idee dat ik een document kan schrijven om voor te leggen aan potentiële investeerders. Uiteraard zal hier eerst nog een marktonderzoek(je) aan vooraf gaan.

Ik ben nu bezig met een opzet te maken van het betreffende document. Ik vind het heel moeilijk, en vandaar ook mijn vraag: wat willen (potentiële) investeerders weten?

Ik heb het volgende bedacht:

- Wat is het

- Hoe werkt het

- Hoeveel kost het

- Hoe verdien ik mijn geld terug

- Heeft het levensvatbaarheid (is er markt voor)

 

Nu weet ik niet wat een investeerder nog meer dient te weten, en in welke volgorde ik het in mijn document moet zetten. Momenteel heb ik in de inleiding door middel van kleine verhaaltjes een aantal basisprincipes uitgelegd waarmee het duidelijk(er) wordt hoe het systeem zal werken en wat men eraan heeft.

Nu wil ik hier verder op ingaan door te beschrijven wat voor (rand-)apparatuur hiervoor nodig is, hoe dit werkt, en wat die moeten kunnen. Daarna wil ik de inhoud van het eigenlijke systeem (qua hardware) beschrijven; wat ik benodigd om het systeem soepel te laten draaien). Daarna wil ik aan de software beginnen; wat zijn de eisen, hoe is het opgebouwd, wat moet het kunnen.

Ik wil uiteindelijk eindigen met voorstellen om dit product op de markt te brengen (samenwerkingen met bedrijven die de hardware kunnen vervaardigen, bijvoorbeeld), en wat er allemaal benodigd is tot het zover is (ontwikkeling van de software bijvoorbeeld).

 

Ik weet helemaal niet of ik hiermee überhaupt in de goede windstreek zit, vandaar dat ik het vraag; wat willen (potentiële) investeerders nou echt weten?

Met vriendelijke groeten,

 

Michiel v.d. Velde

PS: Ik hoop dat men mij niet virtueel gaat slaan voor deze vraag, maar ik ben het document nu in het Engels aan het maken, zodat ik het eventueel ook aan buitenlandse (potentiële) investeerders kan sturen. Ik ga het ook nog naar het Nederlands vertalen. Is dit slim? Waarom wel/niet?

Link naar reactie

Aanbevolen berichten

18 antwoorden op deze vraag

  • 1

Voor serieuze potentiële investeerders geldt "eerst de vent dan de tent". Uiteraard zijn je idee en de potentie en risico's ervan essentieel, maar als zij denken dat jij geen echte ondernemer bent, dan kan zelfs het beste idee hen niet over de streep trekken.

Dus begin te vertellen wie je bent en waarom je denkt dat jij van dit idee een commercieel succes kunt maken.

Link naar reactie
  • 0

Met Idbroker eens, stel hiervoor een ondernemingsplan op en dan komen alle benodigde aspecten vanzelf aan bod. Een goed ondernemingsplan (dus een goed verhaal van jezelf) is het beste middel om investeerders (van bank tot business-angel) te overtuigen.

 

Succès en groet,

 

Hans

Succes & Groet, 

Hans (J.H.) van den Bergh MSc BEc

HL-Deelnemer en -Moderator I Social Designer I Consultant Communicatie -, Innovatie - en Marketing-Strategie I Ontwerpend Onderzoeker Gediplomeerd Specialist Arbeidsrecht  Bedrijfsidee? Toets het gratis: HIERMEE!

Link naar reactie
  • 0

Ik ben niet zo'n type dat gaat zegge: "Ik ben Michiel van der velde, ik heb dit en dit gedaan, en ik heb een idee bedacht.".

Ik wil het professioneel houden, en het idee presenteren, niet mezelf. Ik vraag een eventuele investeerder toch te investeren in het idee, niet in mij?

 

Bovendien vind ik het ook idioot staan; "Ik ben Michiel van der Velde, ik ben 18 jaar en ik doorloop momenteel MBO ICT niv. 4. Ik heb het volgende idee bedacht...". Ligt het aan mij, of is dat niet erg professioneel?

Link naar reactie
  • 0

Ik wil het professioneel houden, en het idee presenteren, niet mezelf. Ik vraag een eventuele investeerder toch te investeren in het idee, niet in mij?

 

Hmm, ik vrees dat je dat toch niet goed ziet. Dat je er moeite mee hebt is normaal. Het goed presenteren van je zelf en je onderneming is een spel apart. Het is niet ingewikkeld, maar erg lastig om goed te doen. Het vergt veel oefening, dus je kan er maar het beste meteen mee beginnen.

 

Investeerders zijn in drie zaken geïnteresseerd (en alle drie zijn even belangrijk. De prioriteit kan per individuele investeerder verschillen.):

= in jouw, wie ben je, wie ken je, wat kan je en als allerbelangrijkste de vraag, ga jij van dit innitiatief een succea maken (kan je geld verdienen)

= in je product, wat was het probleem, hoe ga jij dat oplossen, hoe werkt je oplossing, wat zijn de alternatieven, wat kost het en wat gaat het opleveren.

= in je klanten, wie zijn het, hebben ze wel een probleem, heggen ze geld, zijn ze goed te berijken, zijn het er genoeg en wat doet de concurrentie.

 

Je plan, c.q. je presentatie moet over die drie onderwerpen gaan. Je moet de investeerders overtuigen dat je verstand hebt van je business en dat je niet alleen goed bent in geld uitgeven, maar ook in geld verdienen. Daar kom je in één keer niet uit, maar als je daar flink werk van maakt, wordt je steeds beter en gaat het op een gegeven moment wél goed.

 

Het helpt bijvoorbeeld om mee te doen aan New Venture of om naar een voorlichtingsbijeenkomst te komen van businessangels.nl

Heeft mijn antwoord je goed geholpen? Dan is een reusje nooit weg.

 

contact: www.dewitte.org | Innovation + Business + Finance

Link naar reactie
  • 0

[..]

 

Je moet de investeerders overtuigen dat je verstand hebt van je business en dat je niet alleen goed bent in geld uitgeven, maar ook in geld verdienen.

Je zegt dus dat de persoon achter de onderneming net zo belangrijk is voor het slagen van het product, als het product zelf? Oké, daar kan ik in komen.

 

Welk bedrag heb je nodig van je investeerder?

Dit is voor mij nog steeds onduidelijk, omdat er een ontwikkelingsfase is waarin software geschreven dient te worden, en hardware samengesteld dient te worden. Aangezien programmeurs niet de goedkoopste zijn (zelfs als ze in loondienst zijn) en de complexiteit van het product, zit ik in de richting van ten minste 1 miljoen euro te denken. Natuurlijk is deze schatting verder nergens op gebaseerd.

 

Hetgeen ik wil ontwikkelen, kan ik niet alleen doen. Ook niet als onderneming. Ja, misschien als ik een half miljard financiering kreeg, dan zou het in het rijk der mogelijkheden komen het zelf op te zetten.

Ik ben daarom ook van plan verschillende 'grote spelers' op dit gebied te vragen of zij interesse hebben aan het mee-ontwikkelen van het product. Hiermee bedoel ik multinationals als Intel (van de CPU's), Nvidea (van de graphics) en Kingston (van de RAM).

Hoe dan ook, de 'blauwdrukken' voor het product kunnen met behulp van deze bedrijven in elkaar gezet worden, en de software dient nauw aan te sluiten met de hardware, dus zodra er een prototype ontwikkeld is (waarvoor te veel gecustomiseerde (is dat een woord?) voor nodig zijn om zelf te maken) kan het ontwerpen van de software beginnen, waarvan ik een redelijk duidelijk idee heb.

 

Ik moet mijzelf dus presenteren, net als het product. Daar kan ik mee leven, alleen ik zou niet weten wat ik over mijzelf moet vertellen. Suggesties?

Ik moet het product presenteren. Ik neem aan dat een marktonderzoek (onder de wereldwijde doelgroep) hier aan mee kan helpen? Hoe diep dien ik in te gaan op het product? Dien ik alleen te vertellen wat het doet en hoe het werkt, of moet ik stuk voor stuk uitleggen welke hardware waarom nodig is, en hoe de software opgebouwd is?

 

Aandachtspunt: welk percentage van de aandelen heb je voor eventuele investeerders in gedachten...

Tot maximaal 49%. Misschien meer, als er niet één persoon is die dan in zijn eentje beslissingen kan maken (en ik die persoon niet ben).

 

Ik stel jullie input erg op prijs!

Michiel

 

Verandering: Goofy's quote toegevoegd

Link naar reactie
  • 0

Quote van MvdVElde

Hetgeen ik wil ontwikkelen, kan ik niet alleen doen. Ook niet als onderneming. Ja, misschien als ik een half miljard financiering kreeg, dan zou het in het rijk der mogelijkheden komen het zelf op te zetten.

Ik ben daarom ook van plan verschillende 'grote spelers' op dit gebied te vragen of zij interesse hebben aan het mee-ontwikkelen van het product.

 

Hallo Michiel,

 

Heb je wel eens nagedacht over je eigen positie in dit initiatief. Als je met rote bedrijven in zee gaat die een half miljard moeten investeren, hoe denk je dan je eigen positie te handhaven?

 

Ik heb geen idee waar je mee bezig bent en iedere situatie is anders, maar over het algemeen is het verstandig om je met initiatieven bezig te houden die je zelf in de hand kan houden. Als de inbrengen van anderen vele malen groter is dan je eigen inbreng, verlies je controle en wordt je gewipt. Dan heb je alles voor niks gedaan.

Heeft mijn antwoord je goed geholpen? Dan is een reusje nooit weg.

 

contact: www.dewitte.org | Innovation + Business + Finance

Link naar reactie
  • 0

Hoi Nils,

ik heb niet gezegd dat ik naar multinationals ga voor een half miljard. Wat ik bedoelde met die uitspraak, is het volgende: ik wil multinationals benaderen zodat deze kunnen helpen bij het ontwikkelen van hardware in hun richting, en deze dus gewoon 'verkoopt' aan 'mij/het bedrijf'.

 

Mijn eigen positie is vooral de coördinatie. Ik ben van mening dat ik goede, uit werkbare software-ideeën heb, en dat ik daar zelf ook bij kan helpen.

Ik zou zelfs de hardware-kant uit handen geven (zolang dit nog werkt zoals globaal de bedoeling is) aan eventuele investeerders.

Het is nog allemaal vaag, en daarom waardeer ik alle input. Ik kijk nu tegelijkertijd Dragons' Den, waar ik heel veen informatie uit kan halen.

 

Ik ben me ervan bewust dat het een ambitieus plan is, maar ik denk dat het wel mogelijk is. Vooral als de juiste partner schappen gesloten worden met de juiste multinationals. Natuurlijk zou het nog beter zijn áls ik de multinational was, maar dat is helaas niet zo ;)

 

Vragen staat vrij, suggesties zijn meer dan welkom!

 

Michiel

Link naar reactie
  • 0

Hallo Michiel,

 

Het blijft lastig als we vaag moeten blijven. Geeft overigens niks. Waar ik het over heb is "belangen". In algemene zin geldt, dat het "belang" van anderen niet veel groter moet zjn dan het "be;ang" van je zelf. Die gedrijven hoeven het geld niet aan jou te geven, als ze het zelf investeren in productontwikkeling ten behoeve van jouw initiatief, bouwen ze toch belang op. Als hun belang echt te groot wordt lig je er uit. Onherroepelijk. Waarom zouden ze je aanhouden en controle geven over hun investeringen? Dat gebeurt gewoon niet.

Heeft mijn antwoord je goed geholpen? Dan is een reusje nooit weg.

 

contact: www.dewitte.org | Innovation + Business + Finance

Link naar reactie
  • 0

Nils,

ik snap wat je bedoelt. Als constructie had ik het volgende bedacht. De bedrijven bouwen op mijn verzoek (= die van het product) een deel van de hardware, en verkoopt dit aan mij (= het bedrijf). Op deze manier ben ik een klant voor het bedrijf. Natuurlijk zou het ook leuk zijn als deze bedrijven mij kortingen (naar eigen inzicht) aan kunnen bieden, maar dat is van ondergeschikt belang.

 

Ik zal het één en ander aanpassen, en een aantal bedrijven aanschrijven, misschien zelfs al een aantal technologische prototypes bouwen.

Suggesties en opmerkingen zijn nog steeds welkom natuurlijk :)

 

Michiel

Link naar reactie
  • 1

Wat heb jij een multinational te bieden, anders dan een idee dat ze zelf misschien al lang op de plank hebben liggen?

Ik vind het mooi als een jong persoon mooie plannen heeft en ambitieus is, maar ik geef je geen kans op een samenwerking met ondernemingen zoals Intel en Nvidea. Sorry. Kom maar weer met beide benen op de grond staan.

 

 

Link naar reactie
  • 0

Wat heb jij een multinational te bieden, anders dan een idee dat ze zelf misschien al lang op de plank hebben liggen?

Ik vind het mooi als een jong persoon mooie plannen heeft en ambitieus is, maar ik geef je geen kans op een samenwerking met ondernemingen zoals Intel en Nvidea. Sorry. Kom maar weer met beide benen op de grond staan.

Dat is nou net mijn probleem ;) Maar ik zou niet weten hoe ik het anders moet doen. Mijn mening blijft dat het voor entertainment, maar ook voor zakelijk gebruik een grote verrijking kan zijn op de huidige manier van computeren.

Ik kan natuurlijk ook gewoon de 'randapparatuur' ontwikkelen (wat veel minder kosten intensief is), en vervolgens de software specifiek voor IBM-klonen (de gebruikelijke pc) schrijven. Het voordeel van het creëren van een eigen 'console' is het alloceren van de juiste hardware en wat deze ondersteund. Bij pc's weet je het maar nooit (alleen als je die zelf verkoopt, wat natuurlijk ook mogelijk is).

 

Ik geef toe dat het ambitieus is, maar ik ga toch proberen te kijken of het te realiseren is. Zelfs als ik met mijn idee ingelijfd wordt door een multinational, zolang ik de uitwerking maar mag doen :P

 

Michiel

Link naar reactie
  • 0

"Ik ben Michiel van der Velde, ik ben 18 jaar en ik doorloop momenteel MBO ICT niv. 4. Ik heb het volgende idee bedacht...".

 

Waarom ga je geen stage lopen bij één van de genoemde multinationals. Ga gericht op zoek naar een stageplek/tijdelijke werkplek bij een afdeling in het verlengde van je idee, maar werk er vooral niet aan op bedrijfscomputers en in bedrijfstijd. Maar leer hoe zulke organisaties werken en toets je kennis en ideeën.

 

iPod is ook op die manier vanuit Philips bij Apple beland. ;)

Hiep hiep hoera: honderd jaar A4  :partying-face:  (DIN = Duits Instituut voor Normalisatie)

Link naar reactie
  • 0

Waarom ga je geen stage lopen bij één van de genoemde multinationals.

Ik zit momenteel op het MBO, ICT richting, applicatie ontwikkeling. Aangezien ik al een wat minder leuke stage achter de rug heb (dozen lopen sjouwen in een magazijn van een computer distributeur :S), heb ik al twee bedrijven op het oog om stage te lopen in de software ontwikkel hoek. Ik moet begin volgend jaar (eind januari geloof ik) weer stagelopen (20 weken), dus ik denk dat het wel gaat lukken.

En mocht het met de hardware niet lukken, dan zal ik in ieder geval in staat zijn de software te schijven ;)

 

Doen.

Ik hou niet van die uitdrukking maar in dit geval is het wel een duidelijke 'Ga ervoor'.

Vergt dit een hoge investering?

Leuk dat te horen :) Ik heb rondgekeken bij verschillende bedrijven internationaal die de randapparatuur maken waarop ik dien uit te breiden voor mijn concept, en dat is allemaal vrij prijzig. Desondanks hoop ik, door met deze bedrijven in contact te treden, een robuust prototype van de randapparatuur, de computer zelf (die grafisch goed dient te zijn, dus dat kost ook niet niks), en de software zodat ik een geloofwaardig beeld kan geven van het idee. Mocht zoals Hulpdirecteur zei de multinationals inderdaad geen optie zijn, dan kan de hardware van de computer zelf nog altijd mainstream (verkrijgbare) hardware zijn, al dan niet met aanpassingen van mijn kant.

 

Ik heb nu ook alle afleveringen van Dragons' Den gekeken, en ik moet zeggen, het was zeer interessant. Leerzaam ook. Ik denk dat ik de opgedane info goed kan gebruiken. Bedankt voor de suggestie ;)

 

Michiel

Link naar reactie
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
Hide Sidebar
  • Wil je onze Nieuwsflits ontvangen?
    Deze verzenden we elk kwartaal.

  • Wie is er online?
    10 leden, 248 Gasten

  • Breng jouw businessplan naar een higher level!

    Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

    • Stel jouw ondernemersvragen
    • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
    • > 75.000 geregistreerde leden
    • > 100.000 bezoekers per maand
    • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
    •  Altijd gratis

  • Ook interessant:

    Ook interessant:

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.