• 0

Al geknutseld in een FabLab?

 

Verbaasd mij wel een beetje dat het zoekwoord FabLab nota bene op HL nog geen zoek resultaten oplevert!

 

Geweldig initiatief en concept! Met een FabLab kun je van alles produceren hoe gek je het maar wil. De eerste FabLap wordt nu in Amsterdam geopend en er volgen meerdere. Moet zover gaan komen dat we allemaal onze eigen huiskamer fabriekje krijgen. Heel cool! Eerst bezoek wordt al gepland met een groepje leerlingen van groep 8, dagje leuke dingen maken.

 

Meer info...Google FabLab en/of www.fablab.nl

 

Perry

 

Link naar reactie

Aanbevolen berichten

14 antwoorden op deze vraag

  • 0

Mooi concept. Volgens mij is NOVU ook in de weer om een FabLab geopend te krijgen in Utrecht.

 

Zelf concentreer ik me meer op de markt kant van innovaties, Dit initiatief zit aan de productkant. Je kan niet alles hè.

 

Maar leuk dat je er over begint Perry, reusje voor jou.

Heeft mijn antwoord je goed geholpen? Dan is een reusje nooit weg.

 

contact: www.dewitte.org | Innovation + Business + Finance

Link naar reactie
  • 0

Fablabs in de VS hebben heel,geavanceerde apparatuur. Hebben zij hier het budget daar wel voor? Of krijgen wij een miniwerkplaatsje met alleen een figuurzaagmachine, die je ook bij de Gamma kan kopen en een schuimrubbersnijapparaat?

 

Je hebt niet gegoogled anders gaf je niet zo'n reactie.

 

In Amsterdam staat al flink wat gereedschapt:

 

- Een CNC Router

http://www.shopbottools.com/prSalpha.htm

 

 

Een FabLab kan overigens ook op een hele mooie wijze een video conferentie samenstellen, bevat dan:

http://www.accessgrid.org/

 

Uncork your brain on 28 sept!

http://www.picnicnetwork.org/artefact-7126-en.html

 

 

Perry,

 

Link naar reactie
  • 2

Ha, wat een goed getimede discussie, ik ben vanmiddag terug gekomen van het vierde Fablab forum & symposium in Chicago: een inspirerende week discussiëren en hands-on werken in een Fablab.

 

De huidige fablabs zijn inderdaad ruimtes met (bestaande) computergestuurde machines waarmee producten ontworpen en gemaakt kunnen worden: van lego-achtige blokjes tot kleine computertjes met Wifi. De drempel is laag (het is relatief eenvoudig de machines iets te laten maken) en de verschillende fablabs over de wereld worden gekoppeld zodat plannen en ideeën gedeeld en gedistribueerd worden. Er zijn fablabs in de USA, Noorwegen en Spanje, maar ook in India en in enkele Afrikaanse en Latijns-Amerikaanse landen.

 

Behalve de fysieke Fablabs is een Fab Academy in oprichting (Bachelor opleiding, later ook Masters) en is er een angel investment fund opgezet voor kansrijke projecten die uit het Fablab ontstaan.

 

@Nils: ik denk dat je het punt mist :-) Hier is waarom:

 

Het Fablab zoals dat nu bestaat is slechts een allereerste stapje naar goedkope kleinschalige digitale fabricage van producten. Digitale fabricage kan in de toekomst grote gevolgen hebben voor de huidige manier van massaproductie, distributie en verkoop van fysieke goederen. Het 'monopolie' (niet helemaal juiste woord) van de fabrikanten wordt doorbroken als mensen in de toekomst zelf thuis de producten kunnen fabriceren met een Star Trek-achtige replicator.

 

Ok, een replicator is nog (heel) ver weg, maar er kan al een hoop, zoals deze machine van de Cornell University: een machine produceert een complete zaklamp, inclusief lampje. Alleen batterijen moeten er nog met de hand in worden gedaan. Je moet wel door de lelijkheid en traagheid heen kunnen kijken. Filmpje. Op het symposium werd ook andere video getoond van dezelfde machine die een robotje printte die op eigen kracht uit de machine kroop (scary!).

 

De techniek van het huidige Fablab is wellicht vergelijkbaar met stand van de computertechniek in de jaren 60. In deze tijd is de basis gelegd voor de computer zoas we die nu kennen (muis, user interface, etc.) en dat is de reden dat ik denk dat het zo belangrijk in te haken op het Fablab concept : om de basis te leggen en mee voorop te lopen in de ontwikkeling. (En daarnaast biedt het huidige Fablab ook heel veel andere directe mogelijkheden, zoals bijvoorbeeld educatie)

 

@Perry: ik ben benieuwd wat je van het Fablab vind, laat het svp weten! Het Fablab in Amsterdam is overigens tijdelijk. Het Fablab past niet goed in de huidige subsidieprogramma's (lezen de mensen van SenterNovem mee?). Hoopvol is dat in Chicago vijf Nederlanders waren, dat is bijzonder veel interesse uit Nederland.

 

[Off topic] Een klein maar mooi Nederlands succesje: de door mijn bedrijf ontwikkelde AirDrums en AirGuitar toys zijn de hele week lang in gebruik geweest door de Fablabbende kinderen :-) foto1 en foto 2

 

Link naar reactie
  • 0

Ha Ronald,

 

Goed dat je er bent.

 

Ik volg de FabLab achtige ontwikkelingen met grote interesse. Een goede vriend van mij had een jaar of twaalf geleden zo'n 3D copieermachine die modellen opbouwde in dunne laagjes. Een soort FabLab avant le lettre. Helaas failliet. Een jaar of tien geleden had ik een klant die met TNO een proces ontwikkeld had om met een color inktjet en een soort zand van kunststof 3D modellen te bouwen. Mateloos fascinerend. Investeerders genoeg, helaas kwam deze ondernemer er niet uit met TNO.

 

Wat ik wil zeggen is dat ik de ontwikkelingen erg belangrijk vind, maar mezelf niet snel zal zien als promotor/specialist op dit interessante gebied. Mijn specialisme ligt aan de markt/kapitaal/ondernemers kant. Daar heb ik het aardig druk mee.

Heeft mijn antwoord je goed geholpen? Dan is een reusje nooit weg.

 

contact: www.dewitte.org | Innovation + Business + Finance

Link naar reactie
  • 0

@Perry: ik ben benieuwd wat je van het Fablab vind, laat het svp weten! Het Fablab in Amsterdam is overigens tijdelijk. Het Fablab past niet goed in de huidige subsidieprogramma's (lezen de mensen van SenterNovem mee?). Hoopvol is dat in Chicago vijf Nederlanders waren, dat is bijzonder veel interesse uit Nederland.

 

Ik vind het FabLab vanuit algemeen perspectief gewoon een bijzonder leuk initiatief. Het heerlijke lijkt mij dat je met meerdere verschillende materialen aan de gang kunt. Als je nu een prototype wilt laten maken moet je vaak naar meerdere fabrieken, waardoor je met te veel verschillende mensen over een idee moet gaan praten.

 

Nou ben ik niet zo'n designer en eigenlijk ook niet echt een knutselaar, maar barst wel van de ideeën. Wat dat betreft zou ik maar wat graag in de buurt willen zijn van zo'n machine, als anderen maar achter de knoppen gaan zitten:-)

 

Lijkt me dan geweldig om naar één lokatie te gaan en een prototype te zien groeien.

 

Educatief gezien dient het ook een mooi doel, leren wat je met verschillende grondstoffen allemaal niet kunt doen, kan alleen maar goed zijn. Hierbij ook inspelend op het gebruik van vergaande produkten. Als je ziet wat er bij afval verwerkings bedrijven wordt weg gegooid, kun je o.a. met een FabLab nog best heel veel moois van maken.

 

Zakelijk gezien denk ik dat je een FabLab dan ook wel degelijk redelijk eenvoudig rendabel kunt maken, lijkt me fantastisch om daar mee bezig te zijn. Niet alleen om ideeën uit te werken, maar ook gewoon als produktie machine voor kleine serie aantallen. Als je vervolgens studenten, bedrijfsleven en toekomstige klanten bij elkaar zet, zal daar een heel gezelige koffiekamer zijn, helemaal gaaf lijkt me dat, samen iets bedenken en na de koffie pauze even maken, Cool!

 

Wat betreft subsidie. Is er ook al gekeken naar de PSOM regeling?

http://www.evd.nl/business/programmes/ProgrammaInt_psm.asp?land=psm

Als je daar een draai aan geeft is er misschien ook wel wat los te peuteren, alleen gaan we de zaken dan wel in het buitenland exploiteren en meer in Nederland bedenken.

 

Ik kijk in ieder geval uit naar een dagje FabLappe en zal het concept zeker mee nemen tijdens mijn waarde creaties.

 

Perry

 

 

Link naar reactie
  • 0

 

Je hebt niet gegoogled anders gaf je niet zo'n reactie.

 

In Amsterdam staat al flink wat gereedschapt:

 

- Een CNC Router

http://www.shopbottools.com/prSalpha.htm

 

 

Perry,

 

 

Perry,

 

Ik heb op die website gekeken en zag gewone CNC freesbanken, die elk metaalverwerkend bedrijf heeft. Ook Rapidprototyping faciliteiten als stereolithografie en lasersintering worden door diverse bedrijven aangeboden. Vaak is mij overkomen dat zelfs deze professionals met een ruim aanbod van apparatuur mij niet konden helpen: Je loopt vaak tegen de grenzen van de techniek aan. Maximale afmetingen, minimale wanddikte enz. Hetzelfde verhaal geldt ook voor lasersnijden en waterstraalsnijden. Bij de Fablabs ben ik bang dat ik nog veel vaker nee hoor. Dit kan hier niet gemaakt worden.

Trouwens een voorloper van het Fablab bestond al twintig jaar geleden in ons land. Je kon toen ook al bij technische hogescholen terecht voor prototypebouw. Dat heb ik eens laten doen bij de HTS aan de Wegastraat. Die hebben een mooi puzzeltje gemaakt dmv CNCfrezen. Zo waren en zijn er zat hogescholen en universiteiten ( bijv de Hogeschool Utrecht) die dit doen.

 

Paul

Link naar reactie
  • 0

Ik kende het al even, maar heel erg jammer dat zulke dingen altijd in de randstad gestationeerd zijn. Opzicht wel logisch, maar Zeeladn wil ook wel eens wat :)

Kunnen we daar niet een werkplaatsje beginnen?

Webdeveloper, Electrical Engineering, Prototype builder, Kickstarter

www.spruce.nl | www.twitter.com/spruceNL

Link naar reactie
  • 0

Voor diegenen die interesse hebben, in Eindhoven bij TNO hebben ze hele afdeling over Rapid Manufacturing. Dus niet Prototyping, maar daadwerkelijk digitaal produceren.

 

Hé wat leuk, een TNO'er die reclame maakt voor zichzelf.

 

Hallo Patrick,

 

Welkom op dit forum. We zijn altijd blij als mensen met jouw expertise zich mengen in de discussies op dit forum. Het zou jammer zijn als je bijdragen zich beperkte tot het reclame maken voor je werkgever, dus ik nodig je van harte uit om ook een inhoudelijke bijdrage te leveren.

 

Vriendelijk groeten,

Nils de Witte

 

 

Heeft mijn antwoord je goed geholpen? Dan is een reusje nooit weg.

 

contact: www.dewitte.org | Innovation + Business + Finance

Link naar reactie
  • 1

Dank je voor de bijval. Het was niet bedoeld als reclame. Maar inhoudelijk kan ik wel reageren.

Het is alleen nog wel een heel groot onderwerp: Rapid Manufacturing en FabLab.

 

Ik sta dan ook open voor specifieke vragen.

 

Key bij de techniek is het laag-voor-laag opbouwen van producten waardoor er veel meer ontwerp vrijheid is. Dat laag voor laag opbouwen kan echter met verschillende technologien en elk heeft zijn voor/nadeel.

 

Vandaar dat RM wel een heel brede insteek is om op te reageren.

Link naar reactie
  • 0
In Memoriam
Retired Mod     11,3k 479

Volgens mij is NOVU ook in de weer om een FabLab geopend te krijgen in Utrecht.

 

FabLab Den Haag geopend op 12 december in de Caballero Fabriek.

In dit FabLab kan men tegen minimale kosten proto's maken. Het FabLab kent zogenaamde open uren.

Ook prettigo m te weten dat je zonder lidmaatschap of andere toegangsrestricties aan de slag kan.

 

En zoals Nils al stelde.... de NOVU is één van de initiafnemers van FabLab in Den Haag en waarschijnlijk zal er binnenkort één in Utrecht worden geopend. Ook daar zal men met de "open uren" werken (belangrijke eis, omdat men op die manier deel blijft uitmaken van de wereldwijde FaLab Familie).

 

Meer info: www.fablab.nl

 

 

Netwerken: Het gaat er niet om wie je bent, maar wie je kent !

Link naar reactie
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
Hide Sidebar
  • Wil je onze Nieuwsflits ontvangen?
    Deze verzenden we elk kwartaal.

  • Wie is er online?
    2 leden, 85 Gasten

  • Breng jouw businessplan naar een higher level!

    Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

    • Stel jouw ondernemersvragen
    • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
    • > 75.000 geregistreerde leden
    • > 100.000 bezoekers per maand
    • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
    •  Altijd gratis

  • Ook interessant:

    Ook interessant:

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.