Jump to content
Anoniem32
Verberg

VOF met 2 partners

vraag

Hallo,

Ik ben redelijk nieuw op het gebied van VOF's, BV's, etc, etc... en nu zit ik met een voor mij ingewikkelde vraag. Ik zal bij het begin beginnen.

Vorig jaar ben ik ben ik samen met iemand een bedrijf aan het opstarten gegaan. Hij is getrouwd en heeft samen met zijn partner een BV (bedrijf A).

Het nieuwe bedrijf heeft recentelijk de rechtsvorm VOF (bedrijf B), waarin hun BV participeert en ik.

Het VOF contract is nog niet getekend en hierin moeten we het aandeel in de VOF gaan vormen geven. Ik heb 50% geparticipeerd met een van het echtpaar.

Nu gaan we met zijn drieen een derde bedrijf, opnieuw een VOF (bedrijf C), opzetten. Hierin willen we allemaal 33% in participeren.

De andere partner heeft de laatste tijd ook werkzaamheden voor bedrijf B uitgevoerd. Zij willen nu dat voor zowel bedrijf B als bedrijf C allemaal 33% per persoon geparticipeerd wordt.

 

Nu is mijn vraag tweeledig;

a) er is nog geen VOF contract getekend, dus heb ik (juridisch gezien)een poot op te staan als ik 50/50 voor bedrijf B wil afspreken?

b) wat zijn de consequenties van een 33% aandeel met (een echtpaar in)een BV. Financieel gezien zou dit prima zijn, als ieder gelijk inzet heeft, maar hoe zit dit met beslissingsbevoegdheid bijv.

 

Voor nu loopt alles nog op rolletjes met ons en het is een snelgroeiend bedrijf waar we straks met veel meer beslissingen (vestigingen door Nederland, personeel, etc te maken hebben).

 

Mijn angst is dat als ik teken voor 33% aandeel, ik (als zij gezamenlijk op een lijn blijven) altijd 'in de minderheid' ben.

Aangezien mijn partners ook al 15 jaar een BV runnen (en een juridische achtergrond) kan het zijn dat ik addertjes onder het gras mis.

 

Ik weet, had dit bij opstarten bij bedrijf B, al direct in een VOF contract moeten regelen en wil graag gebruik maken van jullie expertise.

 

En vraag maar, als je meer info nodig hebt.

 

Zou jullie erg dankbaar zijn!

 

Groet, Anoniem32

 

 

 

Link to post
Share on other sites

1 answer to this question

Recommended Posts

 • 0
 • Rate this answer

Hoi Anoniem,

 

Indien je nog niet hebt getekend, maar jullie treden wel al als v.o.f. naar buiten, kun je al aangesproken worden als firmant (hoofdelijke aansprakelijkheid), dus let daar op.

 

Over beslissingsbevoegdheid en dergelijke kun je afspraken maken in de overeenkomst. Maar het is en blijft toch vooral een kwestie van vertrouwen. Als je je partners wantrouwt, moet je je afvragen of je er wel aan moet beginnen.

 

Het is altijd riskant om een v.o.f. aan te gaan met partners die je nog niet zo lang kent. Net als huwelijken lopen uiteindelijk ook veel samenwerkingsverbanden op de klippen.

 

Je moet je in ieder geval goed indekken en zorgen voor een nooduitgang, mocht het mis gaan. Ik zou de v.o.f.-overeenkomst, voordat je tekent, voor de zekerheid even laten screenen door bv. een jurist.

 

Voor verdere vragen stuur maar een mailtje.

 

Succes,

 

Odeon

Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

 • Bring your business plan to a higher level!

  All topics related to entrepreneurship are discussed on this forum.

  • Ask your entrepreneur questions
  • Answers / solutions from fellow entrepreneurs
  • > 65,000 registered members
  • > 100,000 visitors per month
  •  Available 24/7 / within <6 hours of response
  •  Always free

 • Who's Online

  Er zijn 10 leden online en 141 gasten

  (See full list)    
 • Also interesting:

 • OndernemerspleinEN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept