Jump to content
davox
Verberg

Stichting en BTW

vraag

Kan iemand mij duidelijk aangeven wanneer een stichting wel of niet BTW-plichtig is? Ik weet dat het te maken heeft met het feit of je wel of niet als ondernemer wordt gezien.... maar wat als een stichting zowel profit als non profit is? Op dit moment beschouwen zij zichzelf als niet btw-plichtig.

 

Hoop dat iemand mij hier meer duidelijkheid in kan geven.

 

 

Link to post
Share on other sites

9 answers to this question

Recommended Posts

 • 0
 • Rate this answer

De belastingplicht van stichtingen en verenigingen vervallen niet doordat het winstoogmerk ontbreekt. Indien sprake is van het in concurrentie treden met ondernemingen die wel onderworpen zijn aan belastingheffing zijn dit soort organisaties eveneens belastingplichtig.

 

(toevoeging)

 

Indien sprake is van zowel aktiviteiten die niet als aktiviteiten die wel onder de belastingheffing vallen, is het verstandig in overleg met de belastingdienst te treden om te bepalen welke verdeelsleutel(s) moeten worden toegepast voor de belastingbepaling en - afdracht.


SpeedBalance expert; auteur van een aantal handleidingen voor boekhoudprogramma's en naslagwerken op financieel-administratief gebied. www.hofinza.nl

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

Kort en goed: bestaan je inkomsten hoofdzakelijk uit giften en subsidies, waar geen prestaties tegenoverstaan en waar ook geen btw over eheven wordt, heb je hoogstwaarschijnlijk niet btw blichting (en mag je het ook niet aftrekken). Bestaan je inkomsten hoofdzakelijk uit de verkoop van diensten of goederen, waarover btw afgedragen moet worden, dan ben je hoogstwaarschijnlijk wel btw plichting en het je gemixte inkomsten, dan kan je gedeeltelijk btw plichtig zijn.

 

Overleg inderdaad met de belastingdienst en ga niet op je eigen houdje aan de gang.


Heeft mijn antwoord je goed geholpen? Dan is een reusje nooit weg.

 

Iedere vrijdag in Utrecht, gratis uurtje "sparren" met ervaren ondernemers en investeerders. www.innosquad.nl

 

contact: www.dewitte.org | Innovation + Business + Finance

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

Hierbij wil ik iedereen bedanken voor de informatie.

 

Nu heb ik een beter beeld over waar ik de juiste informatie kan vinden en heb ik een beeld hoe ik het bepalen kan.

 

nogmaals dank voor de hulp

 

groeten Bas

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

Nog even voor de volledigheid: er zijn duidelijke verschillen tussen ondernemerschap voor de inkomsten-/vennootschapsbelasting en voor de omzetbelasting (BTW). Voor de BTW is een "Ondernemer (...) ieder die een bedrijf zelfstandig uitoefent". Een bedrijf (of beroep) is een organisatie van kapitaal en arbeid, welke erop is gericht om in een duurzaam streven door deelneming aan het maatschappelijk verkeer, maatschappelijke behoeften te bevredigen. Een winststreven of feitelijk winst behalen is voor de BTW irrelevant. (feitelijk dus wat Nils al aangaf)

 

Als je alléén prestaties "om niet" verricht, ben je geen ondernemer. Als je óók prestaties om niet verricht, kunnen die wel onder het ondernemerschap vallen (belangrijk ivm aftrekrecht).

 

Naast de BTW is het ook verstandig naar de eventuele vennootschapsbelastingplicht te kijken. Stichtingen kunnen momenteel op veel aandacht van de fiscus rekenen wat dit betreft. Heel kort door de bocht zijn de belangrijkste criteria daar winststreven en concurrentie. Voldoe je aan een van beide, ben je vpb-plichtig.

 

Verder is het natuurlijk met het oog op schenkingsrecht nog verstandig om indien mogelijk voor 1 januari 2008 te worden aangemerkt als "ANBI" (Algemeen Nut Beogend Lichaam). Vanaf die datum is een beschikking van de belastingdienst nodig om een beroep op de vrijstelling te kunnen doen. Veel stichtingen hebben deze nog niet.


Het meest gegeven antwoord op fiscale vragen: "Dat is afhankelijk van de feiten en omstandigheden".

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

Toch nog een aanvullig op de hoofdvraag:

 

Het hondenpension neemt toch eigenlijk deel in het economische verkeer? Aangezien er ook diverse particuliere hondenpensionnen zijn? DIt zou dan toch niet fair zijn mbt de concurrentiepositie? De stichting heeft geen winstoogmerk maar toch vind ik dit enigsinds tegenstrijdig met het deel hondenpension.

 

Kort samengevat: Zullen de kosten van het hondenpension en dierenasiel dan niet gesplitst moeten worden?

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

Je prestatie valt onder de belaste prestaties voor de BTW. Voor de VpB is het van belang wat de doelstelling is etc. om onder de vrijstelling te vallen. Wat je in ieder geval kunt doen is de fiscus om een bindende uitspraak vragen voor je specifieke situatie. Indien je namelijk veel opvang doet namens de gemeente (loslopers en zo) kan het zijn dat het uiteindelijk een neveneffect is dat je ook honden en pension neemt voor particulieren en dat zit je met gemengd gedoe voor de BTW. Hierover kun je afspraken maken.

Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

 • Bring your business plan to a higher level!

  All topics related to entrepreneurship are discussed on this forum.

  • Ask your entrepreneur questions
  • Answers / solutions from fellow entrepreneurs
  • > 65,000 registered members
  • > 100,000 visitors per month
  •  Available 24/7 / within <6 hours of response
  •  Always free

 • Who's Online

  Er zijn 14 leden online en 206 gasten

  (See full list)    
 • Also interesting:

 • OndernemerspleinEN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept