Ga naar inhoud
 • 0

Ruzie tussen aandeelhouders BV....

Newbee     2 2

Hoi ,

 

mijn vader heeft zo'n 25 jaar geleden met zijn collega's het bedrijf overgekocht van hun oude baas , die stopte ermee en op deze manier hebben ze het bedrijf in eigen handen kunnen houden. Inmiddels zijn er nog 5 aandeelhouders over.

 

Mijn vader en 2 collega's van hem in de werkplaats en daarnaast degene die op kantoor zit , en zijn vrouw hebben ook allebei een aandeel.

 

Nu is het zo dat degene op kantoor er een potje van gemaakt heeft.

Heeft de boeken niet goed bijgehouden en kan bvb. heel veel rekeningen die er zouden moeten zijn van leveringen aan zijn zoon en andere mensen die even wat spullen komen halen en direct betalen , niet overleggen.

Ook zal hij volgend jaar met pensioen gaan en heeft nog steeds geen opvolger geregeld tot grote onvrede van de andere aandeelhouders.

 

Ook is het zo dat zijn secretaresse een ontzettende muts is die zich a-sociaal gedraagt tegenover de werklui en liever uit haar neus zit te eten dan aan het werk is. Ze is vaak niet aanwezig , krijgt meer uren betaald dan ze nodig is , doet haar werk niet goed en komt overal mee weg.

 

Al met al zijn de irritaties zo hoog opgelopen dat mijn vader en zijn collega het helemaal beu zijn en de onderste steen boven willen hebben om goed inzicht te krijgen in de boeken. Het is immers ook hun geld dat op deze manier verspeeld wordt en waarvan de secretaresse betaald wordt. Duizenden euro's per jaar verdwijnen op deze manier...

 

Op dit moment is het zo hoog opgelopen dat mijn vader en zijn collega lijnrecht tegenover de kantoorman staan. De derde werkplaats collega kan het allemaal niet zoveel schelen , die vindt alles best hoe het nu gaat en staat daarmee eigenlijk aan de kant van de kantoorman.

 

De kantoorman heeft dus 3 aandeelhouders aan zijn kant en mijn vader 2.

 

Nu blijkt dat de kantoorman dan blijkbaar alles kan maken ?

 

Hij wil geen compleet inzicht geven in de boekhouding / facturen overleggen. De secretaresse kan gewoon aanblijven op de huidige manier want hij vindt het prima zo , vindt dat hij dat zelf wel bepaald hoe hij dat regelt. Alsof het ZIJN bedrijf is. De jongens moeten niet zo zeuren.

 

Omdat hij over een jaartje met pensioen gaat en dan dus uitgekocht moet worden en een berg geld uit de BV verdwijnt , zijn mijn vader en z'n maatje bang dat de tent failliet gaat.

 

Omdat ze ondanks dat ze mede-eigenaar zijn blijkbaar niks te vertellen hebben , hebben ze nu het besluit genomen dat zij per direct hun aandelen willen inleveren. Dan hebben zij tenminste vast hun deel eruit en gaat die eikel van kantoor niet ermee vandoor , en als zij als gewone werknemers aanblijven dan is het ook hun pakkie-an niet meer dat er geld verdwijnt en de secretaresse zoveel onterecht cadeau krijgt. Het blijft een muts natuurlijk maar dan zit ze tenminste niet meer van hun geld uit haar neus te eten ;)

 

Ze hebben hun aandelen dus aangeboden.

Kantoorman is pissig , probeert de rest van het personeel tegen hun op te zetten , en sinds afgelopen week geeft hij hun geen werk meer.

Ook wilde hij dat ze hun sleutel inleverden. Wat natuurlijk niet gebeurd is want ze zijn nog steeds mede-eigenaar ! Issie nu helemaal gek geworden.

De volgende ochtend echter waren de sloten verandert....

 

Ze kunnen nu dus hun eigen bedrijf niet meer in 's ochtends. Terwijl ze normaal als eerste komen en als laatste weggaan vaak.

 

Ofwel : de kantoorman denkt dat hij zomaar alles kan flikken....

 

Er is nu na veel pushen een voorstel op tafel gekomen , uit de BV en verkoopsprijs van hun panden , alles bij elkaar om hun aandelen af te kopen , is een voorstel gedaan dat eigenlijk wel okee is.

 

Maar de kantoorman wil dan wel dat ze "oprotten" en wil niet openheid van zaken geven wat de boekhouding betreft. Kan hij waarschijnlijk ook niet omdat het allemaal niet netjes is gegaan blijkt nu...is veel in zijn eigen zakken gegaan.

 

Kunnen mijn vader en zijn collega nu nog iets doen hieraan ?

 

Ze willen eigenlijk niet weg en als normale werknemers blijven.

Maar weggaan zou inmiddels wel beter zijn...

 

Enige dat ze nog kunnen proberen is denk ik het tegenvoorstel doen dat de oprotpremie een stukje hoger wordt , en hij dan die boekhouding in z'n r**t kan steken als tegenprestatie..... ?

 

En is het wel zo verstandig om iets te tekenen dat je vrijwillig weggaat ?

 

Ontslag nemen is over het algemeen niet zo verstandig toch ?

 

Nou , al met al een heel verhaal. Ik heb er wel 1 ding van geleerd : zal NOOIT een BV maken van m'n bedrijf want als het eropaan komt heb je niks te vertellen als mede-eigenaar zijnde , blijkbaar >:(

Link naar reactie

Aanbevolen berichten

6 antwoorden op deze vraag

 • -1
Retired Mod     7,8k 145

Hmm, moeilijk verhaal. Ik ben geen expert, maar weet er wel iets van.

 

Om de directie te wippen moet je meestal een meerderheid van de aandelen achter je hebben. Als "de directie" 3/5 van de aandelen heeft gaat dat niet lukken.

 

Als aandeelhouders kan je wel wat doen. De onderneming moet fatsoenlijk bestuurd worden. Je kan een civiele procedure starten en eisen dat je uitgekocht wordt voor een fatsoenlijk bedrag. Zo'n procedure kan een paar jaar duren. Je kan haast zetten achter deze procedure door beslag te leggen op de bezittingen van de onderneming en/of de directeur om hem te dwingen fatsoenlijk te rapporteren en op adequate wijze leiding te geven aan de onderneming.

 

Dat kost allemaal vreselijk veel geld en tijd en de verhoudingen worden nooit meer normaal.

 

Een uitkoopregeling (met contante betaling) lijkt me de beste oplossing. Neem een gesprecialiseerd jurist in de arm en zorg dat je je geld krijgt.

 

Het Nederlands Participatie Instituut is gespecialiseerd in werknemers participaties. Misschien hebben zijn meer specifiek advies.


Heeft mijn antwoord je goed geholpen? Dan is een reusje nooit weg.

 

Iedere vrijdag in Utrecht, gratis uurtje "sparren" met ervaren ondernemers en investeerders. www.innosquad.nl

 

contact: www.dewitte.org | Innovation + Business + Finance

Link naar reactie
 • 0
Legend     11,3k 470

Zijn je vader en collega in loondienst van de BV? Hebben alle aandeelhouders 20%? Hoe luiden de statuten? Dit zijn allemaal vragen die van belang zijn.

 

Administratie heb je als aandeelhouder inzage in, zo niet dan kan je dat afdwingen. Als er toch al een dreigstemming heerst: hebben jullie de kantoorman al eens belastingdienst/controle etc. voorgehouden? En hij 'wil' met pensioen, misschien is ie daar financieel helemaal niet toe in staat als ie niet netjes afrondt met de bv en een redelijke som voor zijn/hun aandelen krijgt.

 

Stel je niet als 'mindere' op van de kantoorman, de sleutelkwestie is strafbaar. Doch, als Nils voorstelt zou ik me maar eens goed laten adviseren en bijstaan i.p.v. procederen. Het afkopen van 25 jaar dienstverband zal wat waardering betreft geen gemakkelijke worden, maar geeft jullie middelen voor de toekomst.

 

Als dit niet opgelost wordt, zitten alle aandeelhouders uiteindelijk op de blaren. Een BV met twee zieke medewerkers is minder waard. Beraad je maar eens over de situatie indien de derde collega zijn aandeel aanbiedt aan kantoorman en/of man en collega. Statuten kunnen meer vertellen over welke machtssituatie dan ontstaat.

 

 


"The secret is to take an existing product, service or concept and then take it up a level by applying your own vision and creativity."

Link naar reactie
 • 0
Newbee     2 2

Bedankt voor jullie reacties :)

 

Iedereen heeft evenveel aandelen , de vrouw van de kantoorman heeft niks met het bedrijf te maken verder. De derde werkplaatsman is altijd al een dooie diender geweest , die kan het allemaal niet zoveel schelen en heeft ook een nieuwe sleutel gekregen. Die blijft gewoon zitten waar die zit en ziet het allemaal wel. De statuten zijn ook niet bijzonder want alles werd snel en onder elkaar geregeld destijds. Gewoon vanzelfsprekend dat iedereen een sleutel kreeg. En dat de kantoorman ook een bepaalde vrijheid kreeg zodat hij niet voor elk wissewasje een vergadering hoefde te beleggen want dat is natuurlijk onwerkbaar.

 

Het pensioen van de kantoorman zit wel goed. Daar heeft hij ook goed voor zichzelf gezorgd. Enkele jaren terug heeft hij gevraagd of hij een paar duizend gulden per jaar extra in zijn pensioen mocht stoppen , uit de BV. Iedereen ging daarmee accoord , was een maximum van zo'n 5000 gulden. Inmiddels zijn ze erachter gekomen dat hij de laatste jaren zonder overleg ineens tegen de 15.000 euro per jaar daarvoor gebruikt !

 

Ze zijn allemaal in loondienst , behalve de vrouw dan , neem ik aan.

 

Een te lange procedure moet het niet worden want m'n vader is bang dat hij zichzelf dan niet meer in kan houden en een keer uithaalt , zo hoog is het opgelopen want zo aggressief is hij normaal niet , maar dit haalt wel het bloed onder je nagels vandaan natuurlijk.... en zijn collega trekt het ook niet zo lang , die gaat eraan onderdoor en vindt het allemaal verschrikkelijk , die is er kapot van. Ze houden zich verder goed hoor. Gaan zich ook niet ziekmelden ofzo want dalijk gaat de kantoorman dat tegen ze gebruiken... ze lopen nu dus al een paar dagen maar een beetje te vegen de hele dag.

 

Dus het is maar te hopen dat de kantoorman met een nog iets beter voorstel komt.

 

Ze zijn al in contact met een gespecialiseerde advocaat. Maar wat mijn vader daarvan opgestoken heeft is eigenlijk dat de kantoorman idd. alles kan maken omdat hij de meerderheid van de aandeelhouders achter zich heeft staan. Ofwel : als de meerderheid wil dat zij geen sleutel meer hebben en geen werk meer krijgen , dan kan dat.

 

Maar dat lijkt me zo sterk !

 

Ik denk dat het beste wat ze kunnen doen is , proberen om er nog zoveel mogelijk geld uit te krijgen. Ze hebben nu dus een heel redelijk bod gekregen als je kijkt naar de waarde van de BV met alle panden. Maar er mag dan nog wel iets extra's bovenop lijkt me om idd. die 25 jaar dienstverband af te kopen , dat ze ophoepelen. En om verder de boekhouding met rust te laten.

 

Kantoorman wil ze echt graag weghebben en wil absoluut niet dat ze de boeken inzien , daar mag hij dan best voor betalen.

 

Als ze eisen om wel alles boven tafel te krijgen en hem vervolgens wanbeleid aan de broek hangen en alles door buitenstaanders en de Belastingdienst te laten doorspitten , daar wordt hij ook niet vrolijk van lijkt me ;)

 

Of denk ik nu heel raar ?

Link naar reactie
 • 0
Legend     11,3k 470

Nogmaals: laat je goed bijstaan, misschien is deze advocaat niet eens de aangewezen persoon daarvoor als ik het zo lees. Stel je het volgende scenario eens voor: kantoorman heeft een mooi bod voor de hele onderneming, maar houdt dat nog even voor zich of er is veel meer mis dan jullie nu vermoeden. Jouw vader en collega zijn overigens net zo goed aansprakelijk als de onderneming onbehoorlijk bestuurd is. Ik zou niet met te weinig genoegen nemen en misschien zelfs wel aansturen op onderzoek.


"The secret is to take an existing product, service or concept and then take it up a level by applying your own vision and creativity."

Link naar reactie
 • 0
Retired Mod     4,6k 118

Die boeken moeten sowieso open, de situatie van verbergen enzo kan gewoon niet. Zorg dat een onafhankelijke partij een boekenonderzoek doet, je bent nu verantwoordelijk voor zaken waar je wellicht niets vanaf weet wat gewoon niet houdbaar is.


Bezoekhetziekenhuis.nl: Eenvoudig bezoeken plannen aan de patiënt en communiceren met patiënt, familie en vrienden. ! Maak een account aan als een familielid in het ziekenhuis ligt en je kunt gezamenlijk de bezoektijden inplannen.

Link naar reactie
 • 0
Retired Mod     7,8k 145

Jouw vader en collega zijn overigens net zo goed aansprakelijk als de onderneming onbehoorlijk bestuurd is.

 

Dat is afhankelijk van wie er bestuurdersverantwoordelijkheid draagt.Als aandeelhouder zonder bestuursverantwoordelijkheid loop je minder kans op aansprakelijkheid wegens wanbeleid.


Heeft mijn antwoord je goed geholpen? Dan is een reusje nooit weg.

 

Iedere vrijdag in Utrecht, gratis uurtje "sparren" met ervaren ondernemers en investeerders. www.innosquad.nl

 

contact: www.dewitte.org | Innovation + Business + Finance

Link naar reactie
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
Verberg sidebar
 • Wie is er online?
  0 leden, 28 Gasten

 • Breng jouw businessplan naar een higher level!

  Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

  • Stel jouw ondernemersvragen
  • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
  • > 65.000 geregistreerde leden
  • > 100.000 bezoekers per maand
  • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
  •  Altijd gratis

 • Ook interessant:

×
×
 • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.