Jump to content
offcentre
Verberg

VAR gevraagd bij factuur Stichting

vraag

Ik doe al tijden lang zaken binnen een Stichting rechtsvorm.

Deze is jaren geleden gekozen om meerdere redenen.

 

Echter nu kreeg ik afgelopen weekend voor het eerst de vraag of ik even een VAR wilde geven.

 

De factuur die ik altijd maak, laat duidelijk het BTW nummer, KvK nummer, etc etc zien en is gewoon een bedrijf, een aparte rechtspersoon.

 

Een deel van de opgevoerde kosten was 'organisatie kosten', een ander deel was 'muzikale invulling ten behoeve van feest x'. Voor dat laatste onderdeel verwacht mijn debiteur nu dus een VAR-verklaring, omdat ik in persone daar aanwezig ben geweest om mijn kunstje te doen (lees: ik ben een DJ).

 

Echter ik zie dit als een dienst die vanuit de Stichting geleverd wordt, en ik 'vrijwillig' voor de Stichting, waardoor er ook geen loonbelasting, sociale premies, verzekeringen etc afgedragen hoeven te worden.

 

Ik pareerde ook met de stelling: als jullie nou een schilder van Schilderwerken B.V. laten komen en je krijgt een factuur voor het werk, vraag je dan ook om een VAR?

 

Wat moet ik hier bij doen, en wat is de arbeidsrechtelijke hoedanigheid van deze materie?

 

Zou het misschien een idee zijn om een regel op de facturen toe te voegen met daarin een disclaimer in de vorm van 'de inner van deze factuur verklaard geen werknemer te zijn van de opdrachtgever en vrijwaard de opdrachtgever van loonbelastingen en sociale premies' ?

Link to post
Share on other sites

4 answers to this question

Recommended Posts

 • 0
 • Rate this answer

Het is heel redelijk dat de opdrachtgever een VAR vraagt voor werk dat ook als werknemer gedaan zou kunnen worden. De opdrachtgever zou immers inhoudingsplichtig kunnen zijn. Dat je vanuit een rechtspersoon werkt en factureert verandert daar niets aan. Een werknemer kan een BV oprichten en facturen sturen, maar zich verder toch als werknemer blijven gedragen. Voor iemand die vanuit een BV werkt is er daarom een VAR-DGA, die de opdrachtgever duidelijkheid geeft over het inhouden van loonheffingen.

 

Maar ik weet niet hoe het precies zit als je via een stichting werkt. Er is geen VAR-Stichting o.i.d.

 

Het arbeidsrechtelijke verhaal wordt uitgeneuzeld in de Beleidsregels beoordeling dienstbetrekking. Hier kan ik helaas niets vinden over werken via een stichting.

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

Ik doe in principe vrijwilligerswerk voor de stichting.

De stichting cashed, ik ontvang echt zero, nop, nada.

 

De centen blijven in de kas en worden aangewend voor het uitvoeren van de ideaal doelen (promotie van de muzieksoort door uitgeven van geluidsdragers), waar dik verlies op gedraaid wordt.

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

 

Het is een constructie die makkelijk misbruikt kan worden. Ik richt een stichting op, doe werkzaamheden en factureer uit naam van die stichting (zogenaamd als vrijwilliger), om de inkomsten vervolgens te gebruiken voor een auto, een werkplaats, inkopen alsmede reis- en verblijfskosten die op het randje van zakelijk/particulier liggen. Jouw opdrachtgever heeft echter een ketenaansprakelijkheid en verlangt daarom duidelijkheid over jouw relatie met de Belastingdienst.

 

Vraag: zijn bestuur en 'vrijwilligers' verschillende personen?

 

Vraag: zijn opdrachtgever bekend met jullie constructie, of duikt die ineens op op de factuur?


Gratis Marketingadvies
Op dit forum mag je in berichten geen reclame voor jezelf maken, maar in je signatuur (ga naar accountinstellingen via je profielnaam rechtsboven) kun je naar hartelust tekeer gaan. Mits het bij 4 regels blijft, drie backlinks en max 1000 tekens.

 

Extra Voordeel: heb je vaak gereageerd, dan geldt het multiplier effect. 

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

Vraag 1: bestuur bestaat uit 3 man, ik ben er wel 1 van ja......

 

Vraag 2: Wij factureren de opdrachtgever factureer al 3 jaar op dezelfde wijze. Dit is de eerste keer dat ze het erover hebben.

 

 

Mijn respons zou echter zijn: wat voor een VAR zou van toepassing zijn? En wat houdt dit verder in voor mijn ib/vpb plichtigheid? Om nog maar niet te spreken van loonbelasting/sociale premies......alhoewel ik niet denk dat dat van toepassing is, aangezien de Stichting niemand inhuurt of uitbetaald.

Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

 • Bring your business plan to a higher level!

  All topics related to entrepreneurship are discussed on this forum.

  • Ask your entrepreneur questions
  • Answers / solutions from fellow entrepreneurs
  • > 65,000 registered members
  • > 100,000 visitors per month
  •  Available 24/7 / within <6 hours of response
  •  Always free

 • Who's Online

  Er zijn 10 leden online en 198 gasten

  (See full list)    
 • Also interesting:

 • OndernemerspleinEN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept