Ga naar inhoud
 • 0

Plan voor nieuwe winkel, heeft dit kans van slagen?

Deze week is e.e.a. in een stroomversnelling geraakt. Dat heb je wel eens, je spreekt mensen, die kennen weer andere mensen en voor je het weet heb je een écht goed idee te pakken.

 

Echter, iedereen waar ik het idee tegen aanhoud, dat zijn familieleden, vrienden en mensen uit de doelgroep én een collega ondernemer, zijn enthousiast. Op zich erg leuk natuurlijk, maar ik wil ook graag kritische geluiden horen omdat mijn markt niet bepaald gemakkelijk is en er dus veel haken en ogen aan kunnen zitten.

 

Ik kan een ruimte huren in een voormalig fabriekspand met een oppervlakte van 100 m2. Het pand wordt opnieuw ingedeeld, nieuwe vloeren, nieuw elektra, nieuwe ramen en deuren. Het is een écht fabriekspand, dus no nonsence, recht toe recht aan. Dat spreekt mij enorm aan. Mede doordat er veel ramen op het noorden zijn heeft het binnen een fantastische sfeer.

 

In eerste instantie moet daar mijn gehele voorraad worden ondergebracht en ga ik vandaaruit de pakketten versturen (ik heb een webwinkel in modelauto's)

 

Echter, de ruimte (letterlijk en figuurlijk) schreeuwt om meer mee te doen. Ik wil ook bijvoorbeeld een avond en de zaterdagmiddag open gaan als winkel en dus een echte winkel opzetten.

Ik wil de ruimte aankleden als een oude garage, dus kompleet met een brug, werkbanken, bandenrek aan de muur, oude reclameborden, olievaten, krikken, beetje gereedschap...

De 'winkel' aankleding kan hierdoor lekker basic, niets fancy's, maar recht toe recht aan schappen en rekken. En de aankleding 2e hands...

Voor zover ik weet is dit een aankleding die nog niet eerder gebruikt is voor een modelautowinkel...

 

Dit zou dus het unieke punt van deze winkel moeten worden.

 

Het assortiment moet uitgebreid worden met andere schalen, maar daarbinnen weer specialiseren (bijvoorbeeld alleen personenwagens van Europese makelarij uit de periode 1950 - 1980 oid). Niet alles willen hebben, dat is onmogelijk.

Daarnaast wil ik kijken om een samenwerkingsverband te sluiten met bijvoorbeeld een boekenwinkel om autoboeken te verkopen.

Wellicht nog DVD's etc. op autogebied...

 

In mijn omgeving zit geen (goede) modelautowinkel. Dichtstbijzijnd is Rotterdam en dat is al gauw een half uur rijden, exclusief parkeergeld...

 

Zijn dit 'voldoende' ingredienten om een succesvolle winkel op te zetten?

De USP's zouden zijn:

* Uniek assortiment (uiteraard mijn 1/64 modelauto's aangevuld met andere dingen en moeilijk te verkrijgen merken)

* Boeken en aanverwante artikelen verkregen uit een samenwerking

* Aankleding

* Gebrek aan concurrentie in de directe omgeving

* Zeer gedreven ondernemer

 

Kun je het hiermee redden? Ik vind zelf de aankleding, alhoewel uniek, niet echt een USP, volgens mij moet je het toch van het assortiment gaan hebben...

... doet leuke dingen op internet ...

Link naar reactie

Aanbevolen berichten

8 antwoorden op deze vraag

 • 0

Hallo,

Om te beginnen zou ik voordat je hiermee verder gaat even gaan informeren of je op de betreffende locatie detail handel mag bedrijven.

De verkoop van je producten via internet en van daaruit versturen zal geen probleem opleveren maar het daadwerkelijk als winkel gaan fungeren waar klanten langs komen kan nog wel eens op problemen stuiten en volgens het bestemmings plan niet toegestaan zijn.

Succes in elkgeval.

Link naar reactie
 • 0

Beste Henri TTC,

 

hoeveel bezoekers verwacht je eigenlijk? Doe je al (sporadisch) aan thuisverkoop? Mijn ervaring is dat de afstand naar de Hoekse Waard verder is dan andersom naar Rotterdam/Den Haag, Dordrecht/Gorinchem/Utrecht of Breda/Tilburg. Ik heb nog wel een (voor de hand liggende) tip: maak van je verkoopavond een verzamelaarscafé o.i.d. dat de plaats bekendheid en gezelligheid krijgt!

"The secret is to take an existing product, service or concept and then take it up a level by applying your own vision and creativity."

Link naar reactie
 • 0

Wanneer je iets een winkel noemt dan gaat qua bestemmingsplan direct de alarmbel rinkelen. (Tonnen vuurwerk middenin een woonwijk dat kan in NL, maar een winkeltje dat brengt geheid heel veel overlast.)

 

Misschien kom je verder wanneer je het een museum noemt, waar de collectie tentoongesteld wordt. Uiteraard zal er dan best een autootje verkocht worden en zo nu en dan wordt er een meeting georganiseerd. Kun je oldtimerclubs, cabrioclubs, eendenclubs en weet ik wat uitnodigen om te komen op zaterdag, wijnproeverijtje erbij en het is meteen gezellig.

 

Een exotische locatie hoeft voor een high-interest product geen probleem te zijn. onder het motto "je moet een half uurtje karren, maar ze hebben echt alles".

 

Leuk, leuk, leuk, Henri.

 

Hoe gaat met je andere ideeen?

 

Groeten, Ard

Link naar reactie
 • 0

Ja heren, beide ideeen spelen door mijn hoofd. Specifieke avonden voor échte verzamelaars om op de hoogte te blijven van de nieuwste uitgaven én inderdaad ook club(mid)dagen voor merkenclubs etc...

Wijnproeverij erbij is ook een zeer goed idee.

Samenwerken met een zeer bekend lokaal modehuis... Vitrine op hun herenafdeling, af en toe modelletjes voor in de etalage...

 

Bedankt voor het meedenken wederom.

 

Geen negatieve kanten...? ???

... doet leuke dingen op internet ...

Link naar reactie
 • 0

Andere ideeen: er is interesse bij de diverse importeurs, maar er is nog niet echt tot daden overgegaan. Men is verrast over hoeveel modellen er zijn van hun eigen merk en ik krijg wel vragen om modellen te gaan leveren, dus dat zijn zeer goede ontwikkelingen.

Vaak hoor ik dat men het er nog 'met anderen' over moet hebben.

Het is grappig te zien dat je met product of dienst X binnenkomt, maar gaandeweg het contact product of dienst Y kunt wegzetten.

 

Het gaat alleen niet zo snel als dat ik zou willen. En om iedere week te bellen of men al wat weet, dat gaat ook niet werken. Nu maar eens een keer een afspraak maken.

 

Op de Suzuki dealerdag afgelopen woensdag op Zandvoort heeft een model van mij 'gestaan' om de reactie van de dealers te peilen. Ivm drukte van mijn contactpersoon weet ik de reacties nog niet, maar dat ga ik morgen horen! Vervelend hoor, fabrieksbezoek bij McLaren...

... doet leuke dingen op internet ...

Link naar reactie
 • 0

Negatieve kanten van een "winkel":

- wanneer je aangeeft dat je open bent, moet je ook open zijn. Dus ook als er niemand komt, het lekker weer is, je je niet zo lekker voelt etc.

- je hebt een in het oog springend object, loopt dus risico van inbraak, vandalisme etc

- je maakt (overduidelijk) in het begin met name extra kosten en doet investeringen, waarbij het onzeker is of je daar het gewenste rendement mee kunt halen.

- je hebt geen "bedenktijd" in je handelen. Mensen die voor je neus staan willen direct een antwoord, een model uit voorraad geleverd hebben. Met een webshop heb je wat meer tijd, met name bij lastige vragen, vereist dus ook een ander attitude/houding van jezelf. Kun je dat?

 

Maar ik blijf een positief ingesteld persoon:

het gegeven dat je een winkel hebt zal ook een extra impuls geven aan je internetverkoop.

 

In deze fase is het belangrijk dat je buiten het aanwezige enthousiasme ook even de getallen op een rij zet. Probeer de termijn van verplichtingen beperkt te houden. Maak een berekening van kosten die je kwijt bent ook al komt er geen euro voor terug en bepaal of je die kosten kunt dragen. ("voor 9500 euro weten we het")

 

 

 

 

Link naar reactie
 • 0

Klopt, goede punten.

 

Vwb de kosten:

Het pand wil ik zowieso huren. Ik was op zoek naar opslagruimte/inpakruimte. Echter toen ik dit pand zag, gingen er gekke dingen gebeuren in mijn hoofd, het pand vraagt er gewoon om om iets leuks mee te doen.

De kosten zijn dusdanig prettig, dat als ik niets verkoop, dit met gemak kan ophoesten van de opbrengsten van de webwinkel. Gaat de winkel niet door om welke reden dan ook, dan heb ik nog een perfect pand voor het voortzetten van de internetshop.

 

Investering in de extra voorraad (uitbreiding van het bestaande assortiment en opnemen van nieuw assortiment): de nieuwe artikelen komen ook allemaal in de webwinkel terecht.Alleen de écht vreemde artikelen (de voor mij afwijkende schaal items) kunnen een probleem worden als ik die niet verkocht krijg. Investering hierin zal in het begin dan ook voorzichtig zijn. Ik heb een zeer goed contact met een importeur en daar kan ik zeker weten zeer prettige afspraken mee maken.

Het idee is dat mijn 'vaste' klanten uitsluitend het huidige produkt blijven kopen (en zullen profiteren van de uitbreiding van het assortiment) en dat ik nieuwe, lokale, klanten ga trekken met de afwijkende schalen van 1/43 en eventueel 1/18. Aangezien die markt veel groter is hoop ik hier een graantje van mee te kunnen pikken bij de lokale enthousiastelingen.

 

Investering in de 'aankleding' is het enige echte risico dat ik loop: maar aangezien dat bijna allemaal 'leuke' dingen betreft, is de daadwerkelijke afschrijving daarop zeer beperkt en makkelijk verkoopbaar mocht alles op een flop uitlopen.

 

Lastige klantvragen: die gaan denk ik wel meevallen? Het lastigste onderdeel dat ik nu heb is klanten die wel bestellen, maar niet betalen.

Vergeet niet dat deze niche meebrengt dat je bijna alleen serieuze mensen treft, het zijn geen mp3 spelers die je overal en nergens kunt kopen...

 

Door mijn show in Juli dit jaar ben ik in contact gekomen met een plaatselijke journalist die het allemaal prachtig vind en in de lokale bladen kan en wil publiceren. Aan lokale publiciteit dus geen gebrek. En het mond-op-mond verhaal begint nu al te werken, terwijl er nog helemaal niets geregeld is.

 

... doet leuke dingen op internet ...

Link naar reactie
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
Hide Sidebar
 • Wil je onze Nieuwsflits ontvangen?
  Deze verzenden we elk kwartaal.

 • Wie is er online?
  1 lid, 247 Gasten

 • Breng jouw businessplan naar een higher level!

  Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

  • Stel jouw ondernemersvragen
  • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
  • > 75.000 geregistreerde leden
  • > 100.000 bezoekers per maand
  • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
  •  Altijd gratis

 • Ook interessant:

  Ook interessant:

×
×
 • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.