• 0

Waar kopen computerwinkels in?

Hallo,

 

Mijn naam is marco en ik ben hier nieuw,

 

Ik ben serieus aan het kijken om een computer winkel op te starten, Ik zit momenteel nog in de orientatie fase, alleen ben ik benieuwd of iemand weet waar computers winkels hun waren inkopen, Worden daar per merk/leverancier aparte afspraken voor gemaakt of zijn er ook ''groothandels''

 

alvast bedankt.

 

[titel aangepast - mod]

Link naar reactie

Aanbevolen berichten

21 antwoorden op deze vraag

 • 0
Als starter zou ik me richten op complete computer systemen en niet op de kleine marges die hardwareonderdelen hebben.

 

Of onderdelen inkopen en complete computersystemen verkopen. Okay, een winkel is geen productiebedrijf, maar met computers kan dat best. Het lijkt me een goede manier om nog een beetje marge te maken.

Link naar reactie
 • -1

Als starter zou ik me richten op complete computer systemen en niet op de kleine marges die hardwareonderdelen hebben. De prijzen van groothandels die je als starter krijgt zitten bij de meeste producten boven de echt goedkope webshops die in grote getallen inkopen. Als starter kunt je dit niet volhouden en daarom vallen veel webshops af.

 

Ja dan kom je bij een ander vraagstuk, ik heb al een aantal groothandels gemailt maar tot op heden wacht ik op antwoord, wat zou ongeveer de gemiddelde zijn marge tussen de inkoop en de verkoop aan de consument?

 

Het is niet de bedoeling om er alleen een webshop van te maken, ik denk er ook aan om echt een winkel te beginnen in een middelgroot dorp waar nog geen computerwinkel zit,

Link naar reactie
 • 0
Cyber Security Adviseur
Cyber Security Adviseur

Ik ging er vanuit dat het om een webshop ging voor het gemak. Computerwinkels houden volgens mij vaak inkoopprijs x 1,5 aan. De winkels waar ik zelf gewerkt heb zijn ondertussen falliet gegaan of gestopt.

1,5 ? Volgens mij tussen de 5 en 15%. En als je naar de prijzen van de goedkope jongens kijkt dan is de enige marge vaak het volumevoordeel van 3 of 4%, omdat de verkoopprijs gelijk is aan de enkelstuks inkoopprijs.

Link naar reactie
 • 0

Dank jullie voor de antwoorden,

 

De locatie die ik voor ogen heb is in dus een middelgroot dorp met een groot percentage 50+ers, die groep houd er toch meer van om electronica in een winkel kopen, ivm service etc. Verder had ik ook het idee om reparaties uit te voeren, een webshop maken en computers te installeren op locatie. Ik kom zelf ook uit het dorp en omdat het ons kent ons gehalte nog redelijk hoog is kan dat ook voordelig uitpakken.

 

Via google kwam ik op de site van Actebis ( http://www.actebis.com/ec/nl/nl/welcome.jsp ) Dit is dus een groothandel, alleen weer nergens te vinden wat ongeveer de percentages zijn.. Ik ga er van uit dat het toch wel meer dan 10% moet zijn toch?!

 

greetz,

Link naar reactie
 • 1

Beste Marco,

 

Hoe concreet is je plan? Kan je daar wat meer over vertellen? Vertel tevens eens wat over jezelf, en jezelf als ondernemer. Heb je daar al ervaring in of werk je nu in loondienst, etcetera.

 

Waarom heb je verder een winkel nodig om je doelgroep te benaderen? Waarom begin je niet gewoon met installeren op locatie + reparatie op locatie? Dan heb je geen vaste hoge huurlasten en kan je jezelf bewijzen en een reserve opbouwen.

 

Uit marketing-oogpunt hoef je absoluut niet een winkel te hebben. Als jij een team op kunt bouwen met mensen die langs gaan bij de klant en zeer goed zijn in rustig uitleggen enzovoorts kan je daar een goede business mee opbouwen.

 

Ook kan je eens kijken of je geen reseller kunt worden van een senioren PC. O.a. http://simpc.nl levert zo'n apparaat. Je kunt die wellicht op locatie gaan installeren etcetera.

 

Kortom: Waarom zo'n bakstenen winkel? Heb je andere alternatieven goed onderzocht?

 

Tevens vraag ik me wel af waarom je niet gewoon opbelt naar een computerwinkel aan de andere kant van het land en gewoon je vragen stelt. Zeker als je geen directe concurrent bent willen andere ondernemers je vaak graag helpen en met je sparren, echt een aanrader!

Bezoekhetziekenhuis.nl: Eenvoudig bezoeken plannen aan de patiënt en communiceren met patiënt, familie en vrienden. ! Maak een account aan als een familielid in het ziekenhuis ligt en je kunt gezamenlijk de bezoektijden inplannen.

Link naar reactie
 • 0

beste Luc,

 

Het ''plan'' is momenteel eigenlijk nog niet veel meer dan een idee ontstaan door een hobby, wat dus computers zijn.

 

Zelf ben ik 19 jaar, werkzaam bij Scanwork, het bedrijf achter bijvoorbeeld www.zorgplanet.nl

 

Mede door mijn goede contacten met zowel consumenten als bedrijven in het betreffende dorp en het feit een groot deel van de inwoners hier in het noorden van nederland het internet nog niet dusdanig betrouwbaar vind om er allerlei spullen op aan te schaffen. het gehalte 50+ ers is hier ook erg hoog.

 

Ook een deel van de inkomsten wil ik uit reparaties halen, ook weer een rede dat een winkel mijn voorkeur krijgt, als mijn eigen wasmachine stuk is dan zou ik hem ook liever door een winkel laten halen dan door een figuur met een vaag busje waar je geen idee van hebt waar die machine heen gaat.

 

Naast computers en randapparatuur heb ik ook het idee om een klein aantal mobiele telefoons aan te bieden als bijverdienste.

 

Bij een internet winkel is het nadeel ook je pas op langere termijn inkomsten genereerd

 

 

Maar momenteel ben ik dus gewoon mijn idee aan het uitwerken, of ik er ooit echt mee begin durf ik nu nog echt niet te zeggen.

 

Bedankt iedereen voor de argumenten en ideeen.

 

Marco

Link naar reactie
 • 0

Ok, dat maakt de situatie een stuk duidelijker! Top dat we hier op HL er weer een jonge potentiele ondernemer bij hebben!

 

Je netwerk is een groot voordeel. Daardoor hoef je in elk geval een stuk minder aan acquisitie te doen wat absoluut in je voordeel werkt.

 

Bij een internet winkel is het nadeel ook je pas op langere termijn inkomsten genereerd
Ook bij een bakstenen winkel staan ze niet meteen in de rij hoor. Misschien de eerste dag als je een goede opening organiseert maar zeker niet elke dag.

 

Begrijp me goed, ik vind het top dat je wilt gaan ondernemen maar ik vraag me af of je gekozen vorm de beste oplossing is voor je "gat in de markt". Betrouwbaarheid hoeft niet altijd met een winkel samen te hangen. Er zit veel tussen een winkel en "een figuur met een vaag busje". Hoop trouwens dat wij daar niet onder vallen ;) Nouja, we hebben een hele betrouwbare eend: vooraanzicht.jpg :P

Bezoekhetziekenhuis.nl: Eenvoudig bezoeken plannen aan de patiënt en communiceren met patiënt, familie en vrienden. ! Maak een account aan als een familielid in het ziekenhuis ligt en je kunt gezamenlijk de bezoektijden inplannen.

Link naar reactie
 • 0

Hallo Marco,

 

Zorg ervoor dat je ondernemingsplan niet teveel leunt op het dorp.

 

Een simpel rekensommetje van mijn kant, gebaseerd op aannames:

Gemiddeld 55+ huishouden bestaat uit 2 personen.

Aantal 55+ inwoners in jouw dorp: 1000 personen = 500 huishoudens

Mijn ouders 55+ kopen eens in de 5-6 jaar een nieuwe computer.

Gemiddeld aantal computers in 55+ huishouden

 

500 huishoudens/ 5 jaar = jaaromzetpotentieel van 100 computers in jouw dorp. Gemiddelde prijs (?)= € 1000,- met een marge (?) van 15% = € 15.000 brutowinst per jaar.

 

Van deze € 15.000 gaan nog alle kosten, belastingen, enz af. Blijft nog over € 7.500 (zeer positief genomen!). Waar ga jij dan van leven?

 

Waarom zouden consumenten buiten jouw dorp bij jou een computer gaan kopen? Bij veel concurrenten zullen ze lagere prijzen krijgen, Service? Dat ervaar je meestal pas echt als je iets gekocht hebt. Wat zijn dus jouw unieke verkoopargumenten?

 

Succes!

 

Link naar reactie
 • 0

Beetje late reactie, ben benieuwd hoe ver je idee nu is?

 

Ik geef je gelijk met de winkel, 55+ mensen zie ik eerder in een winkel om hulp gaan vragen (of aan buren, vrienden, kennissen) dan dat ze een webshop zullen benaderen.

 

Wel zul je goed na moeten denken over de kosten en de inkomsten, want zo'n winkel geeft je natuurlijk wel flink wat vaste lasten.

Voordeel van een echte winkel, zeker in een dorp is dat het gezien wordt en mensen uit nieuwsgierigheid wel eens bij je binnen kunnen stappen.

 

Ik ken je regio natuurlijk niet maar misschien kan je kijken naar de regio, dus iets verder dan het dorp alleen. Als de dorpen redelijk dicht bijelkaar liggen kan je misschien de omliggende dorpen meenemen in je berekening van de mogelijkheden, en ook concurrenten zitten daar wellicht.. ?

 

Groetjes Karen

Link naar reactie
 • 2

Greep uit mijn bestand (ook laat, maar dan staat er iig een lijstje als er weer iemand op zoek is):

http://www.acesdirect.nl/

http://www.1to0.nl/

http://mcdos.nl/

http://www.ingrammicro.nl/

http://www.etcdistribution.nl/

http://www.bascomputers.nl/

http://www.alternate-b2b.nl/

http://www.all2mation.nl/

http://www.xs2.nl/

http://www.copaco.nl/

http://www.pixmania.nl/

http://www.misco.nl/

 

Voor alle groothandels geldt, je krijgt echt niet zomaar dikke kortingen. Ze willen graag dat je zo'n 15 à 20.000 euro gaat omzetten op jaarbasis, daar kunnen ze je dan wel een kortingspercentage op geven.

 

Link naar reactie
 • 0

Heb recent erg goede berichten gehoord over McDos. Zeer grote webshops die hoog scoren op tweakers.net kopen hier.

 

Ik sluit me aan bij eerdere posters dat alles afhankelijk zal zijn van het in de hand houden van kosten en het zo snel mogelijk genereren van een behoorlijke omzet. Je zal dus flink moeten inversteren en de eerste tijd helemaal niets verdienen.

 

Webshops werken met zeer lage vooraden en met goedkoop (jonge studenten) personeel. Als je een afhaalbalie hebt én een balie waarop je een systeem snel kan testen samen met de klant, is dat voldoende. Een winkel heeft geen of amper toegevoegde waarde. Het is toch niet mogelijk om alles te laten zien.

Link naar reactie
 • 1

Greep uit mijn bestand (ook laat, maar dan staat er iig een lijstje als er weer iemand op zoek is):

http://www.acesdirect.nl/

http://www.1to0.nl/

http://mcdos.nl/

http://www.ingrammicro.nl/

http://www.etcdistribution.nl/

http://www.bascomputers.nl/

http://www.alternate-b2b.nl/

http://www.all2mation.nl/

http://www.xs2.nl/

http://www.copaco.nl/

http://www.pixmania.nl/

http://www.misco.nl/

 

Voor alle groothandels geldt, je krijgt echt niet zomaar dikke kortingen. Ze willen graag dat je zo'n 15 à 20.000 euro gaat omzetten op jaarbasis, daar kunnen ze je dan wel een kortingspercentage op geven.

 

'

 

Mooi lijstje, een reusje daarvoor.

 

Verder zou ik nog willen toevoegen:

Actebis Computers www.actebis.com

Gistron www.gistron.com

Complies www.complies.nl

 

Daarnaast heb ik mijn twijfels over het gaan verkopen van hardware als een corebusiness met enkele diensten erom heen.

 

Er is zoveel aanbod op dit gebied (ín veel winkels vind je tegenwoordig computers, notebooks en printers) dat het a) zowel moeilijk wordt om er tussen te komen en b) het een keigoede ondernemer vergt om er iets succesvols te maken (niet voor niets gaan er bij vele webshops en computerwinkels het licht uit).

 

Echter waar een goede wil en een goede uitvoering is, is een weg.

Een unieke insteek is essentieel, je moet anders zijn, en je moet anders denken dan de grote aanbieders van tegenwoordig.

 

Om wat inzicht te geven in mijn situatie.

Vorig jaar juli ben ik voor mezelf begonnen met helemaal niets, geen klanten, geen prospects, geen producten.

Ik had wat spaargeld, en een hoop ervaring in de ICT als ICT manager en projectleider, dus ik dacht dat na een aanloopfase het mogelijk zou zijn om wat op te starten. Achteraf gezien was dat erg naief en onbezonnen.

 

Om mezelf wat te doen te geven ben ik begonnen met het repareren en verkopen van computers, hulp aan huis bij particulieren met allerhande computer gerelateerde diensten en consultancy aan bedrijven, en het maken van specifieke webapplicaties. Mijn doel was om in no time te groeien zodat eventueel personeel die activiteiten over konden nemen, en ik me met iets uitdagender projecten bezig kon houden.

 

Dat is me goed tegengevallen.

 

Met vallen en opstaan heb ik het afgelopen jaar de diensten naar bedrijven compleet anders aangepakt en ben ik me gaan richten op specifieke diensten voor bedrijven. Dit betreft specifiek applicatiebeheer (wij doen dit voor verscheidene bedrijven die liever alleen met hun core business bezig zijn), consultancy en advies, maar onder andere ook een computer service voor bedrijven en een aantal specifieke netwerk- en server trajecten..

 

Ik heb het geluk gehad dat ik nog in redelijke korte termijn een voet heb kunnen binnenkrijgen bij een aantal grotere MKB bedrijven hier in de regio waar de diensten vanuit een compleet andere invalshoek gedaan worden.

 

Het hardware is bij mij dan ook niets meer dan iets om de diensten aan te vullen, wel kan ik nu vaak mijn hardware tegen veel betere marges dan gebruikelijk in de markt wegzetten omdat ik op een heel andere manier bij hun binnenkom.

 

Wat te leren van mijn verhaal? Ik ben begonnen vanuit huis, lage overhead dus, en geen voorraad en ik heb het erg zwaar gehad.

 

Dan wil ik nog niet eens stil staan bij een winkel. Je hebt een forse investering in zowel huur pand, gas, water en licht, maar ook heb je een uitgebreide voorraad nodig en om een goede service te garanderen: personeel om je vakanties en vrije dagen de winkel te bestieren.

Bedenk dus goed wat je doet en hoe je het doet, want de start is erg moeilijk ook zonder overhead.

 

Ik hoop dat de originele starter van deze post hier wat aan heeft, want de IT is een moeilijke business als je geen unique selling points hebt.

Molter ICT

www.molter.nl

 

Be brave. Take risks. Nothing can substitute experience

Link naar reactie
 • 0

Beste mensen,

 

Ben ook nieuw hier op het forum na zoeken via google.nl naar "hoe een eigen computerzaak beginnen"

 

Zelf loop ik ook met plannen om een computerzaak te beginnen. Echt een winkel dus. Dat het moeilijk zal worden besef ik maar als je zelf achter je plannen en iedeen staat ben je al op de helft denk ik.

 

Het beginnen van een computerwinkel is voor zover ik nu zover kan inzien best een risicocvolle zaak. Slaat je formule aan...? Kan je inderdaad goed en goedkoper verkopen als je concurrent om de hoek etc...etc ?

 

Het is vooral de service die je goed in orde moet houden. Mensen houden van persoonlijk contact en uitleg over bepaalde zaken.

Dat er, eerder genoemd in dit stuk, ook mensen zijn die zomaar informatie komen vragen en daarna vertrekken zonder iets te kopen is erg zuur. Je zou dit op kunnen vangen door alleen je informatie te geven aan klanten die duidelijk bij jou een computer of onderdeel er van willen komen of aan klanten die je al kent.

 

Uit diverse hoeken heb ik al horen waaien dat men op bv de MEDIAMARKT uitgekeken is. En dan kan kloppen. Als je weet wat je moet kopen is die winkel best wel oke... maar als je met een verkoper een aankoop aangaat voor een complete computer kom je geheid met flink wat meer thuis dan wat je had willen hebben.

Over ruilen maar niet gesproken. Vaak word het deffecte product/onderdeel opgestuurd en moet je gewoon wachten op de reactie van de fabriekant. Men snapt waarschijnlijk niet dat je niks aan een pc zonder harde schijf hebt die 3 weken dat dit kan duren!

Vaak bij lokale computerwinkels ruil je het deffecte articel en krijg je een nieuwe mee.

 

Het inkopen van onderdelen doe je bij de zogenaamde distributeurs. Dat deze zelfs soms duurder kunnen zijn aan een nieuwe ondernemer dan een al bestaande allergoedkoopste webwinkel wist ik niet maar dat hoeft geen probleem te zijn toch ?

Je besteld een handvol articelen die je in je winkel/etalage zet. Hooguit van alles 2 stuks en klaar is kees. Je hoeft geen overbeladen magazijn te hebben. Zo goed als alles kan je bestellen en is, als het op voorraad is de andere morgen binnen! Hiermee moet je dan wel rekening houden als iemand een pc/onderdeel bij je besteld!

Daarnaast hoorde ik iemand praten over complete systemen bestellen en verkopen... dat is om te starten een goed plan. Zeker als je er een leuke folder en of goede advertenties voor maakt.

 

Zo kan je bij je opening een leuke actie verzinnen. Iedere bezoeker of die nu wel of niet komt krijgt een datastick kado ? Dat dit een bepaalde investering is lijkt me duidelijk, maar is wel klanten trekkend die even in je winkeltje komen kijken.

Als je 1000 stucks van die sticks besteld krijg je best wel leuke korting ergens. Bij een distributeur of een goedkope webwinkel.

 

Ik zelf zit te denken aan een totaal complete uptodate gamers-pc neer te zetten waarop geinteresseerden de allernieuwste, nog uit te komen games kunnen spelen (eventueel tegen betaling). Daarnaast "ervaren" ze meteen het gevoel op die nieuwe machine en kunnen geinterresseerd worden in deze pc... misschien... :D

 

Ook las ik hier ergens dat hij een breder scala aan articellen wil verkopen. Dat is alleen maar slim denk ik!

Een voorbeeld kan zijn wat multimediaplayers zoals een mp3/mp4 spelers, game consoles, digitale camara's en alle gerelateerde vakbladen.

Of mobiele telefoons aan zullen slaan weet ik niet want met die winkels en ook webwinkels word je al doodgegooit tegenwoordig, maar je aandacht kan wel gaan naar alleen de betere smartphone's waarmee je net zo veel kan als met een computer tegenwoordig.

 

Ook een goed A locatie die wel duur is maar ik denk wel makkelijker het winkellend publiek trekt. Je kan wel op een B of C locatie gaan zitten maar daar komen geen mensen langs je etalage! Dus aanloop heb je dan echt alleen van mond op mond reclame en bekenden.

Een A locatie is vaak midden in een winkelstraat en als je dan bijvoorbeeld ook cd/dvd's("owja schat ons printpapier is op en ook mijn DVD's zijn binnenkort op") verkoopt, printpapier, inktpatronen, kabels dan "wipt" men ook vaak snel even binnen. Net als voor de eventuele vakbladen die ik al eerder noemde.

 

Dit zijn zo een beetje mijn plannen/vindingen/iedeen over "hoe het beginnen van een computerwinkel"

 

Graag hoor ik ook advies dus alle positieve en negatieve reacties zijn welkom :D

 

Groetjes Chris

Link naar reactie
 • 0

Ik zie dat dit onderwerp op 19 november zomaar ophoudt, maar misschien is chrisx1974 af en toe nog op bezoek... (je had beter een nieuw onderwerp kunnen starten denk ik, de titel is nu wat misleidend)

 

Je enthousiasme is bewonderenswaardig. Houden zo! Maar ik denk dat je op dit moment de zaken toch wat onderschat. De Mediamarkt doet het bij mijn weten beter als ooit tevoren. En wat dacht je van Dynabyte, Paradigm en de talloze webwinkels? In iedere plaats zit bovendien wel een 'computer-reparateur aan huis'.

 

Kan best zijn dat er in jouw omgeving nog kansen zijn, maar dan zou ik eerst eens heel nauwkeurig de lokale markt onderzoeken. En daarna een ondernemingsplan maken, inclusief alle cijfers. Want vergis je niet: als je een beetje aanbod wilt hebben dan ben je een klein vermogen kwijt om je winkel in te richten.

 

Op dit moment is er nog een groep senioren die nog niet 'aan de computer' is. Maar die groep wordt logischerwijze steeds kleiner. Anderen kopen dus hun tweede, derde of vierde apparaat. En die hebben hun weg allang gevonden, veronderstel ik.

 

Probeer eens een andere ingang te bedenken: omschrijf eerst een doelgroep en kijk of je heel specifiek daarvoor een maatwerk-aanbod kunt maken. Een gamer en ICQ/MSN-er is per slot van rekening een 180 graden andere gebruiker dan iemand die zijn computer gebruikt voor teksten en eenmaal per week een e-mailtje. Misschien kom je door die benadering weer op andere ideeën.

 

Succes!

www.businessbox.nl | www.zonneveldmarks.nl |

www.tekstschrijverdeventer.nl

Link naar reactie
 • 0

Ik was gisteren nog bij de Mediamarkt in Almere, en kan je toch echt zeggen dat ze goede zaken deden! Man, wat was het druk....

 

Ik sluit me helemaal bij Rene aan, een ondernemingsplan maken als je plannen serieus zijn. En dan zal je zien dat er toch heel wat investeringen nodig zijn om allerlei extra aanbod naast de computers op te zetten.

 

Succes met je plannen!

 

Groet, Martin

Link naar reactie
 • 0

m'n moeder heeft ooit een cursus gedaan bij een buurthuis en die jongen die de cursus gaf, komt ook bij mensen thuis om computers te repareren.

je hebt dan wel een buurthuis met computers nodig, maar misschien kan je zelf een netwerkje neer zetten, dat je dan de rest van de tijd als internet cafe gebruikt.

dit is dan wel in een grote stad, maar hij heeft hier in een jaar een full-time/winstgevend bedrijf van kunnen maken, terwijl z'n enige reclame eigenlijk via de buurthuizen was en vervolgens mond tot mond dmv z'n cursisten.

Link naar reactie
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
Hide Sidebar
 • Onze Nieuwsflits ontvangen?
  Deze verzenden we elk kwartaal.

 • Wie is er online?
  3 leden, 117 Gasten

 • Breng jouw businessplan naar een higher level!

  Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

  • Stel jouw ondernemersvragen
  • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
  • > 80.000 geregistreerde leden
  • > 100.000 bezoekers per maand
  • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
  •  Altijd gratis

 • Ook interessant:

  Ook interessant:

×
×
 • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.