Jump to content
sanholt
Verberg

Nieuwe bedrijfsactiviteit, nieuwe BV?

vraag

Hallo,

 

Voor een bekende van mij die helaas niet thuis is met het internet..wil ik deze vraag stellen.

 

De huidige situatie is de volgende:

 

Er is op dit moment een VOF die 50/50 in handen is van twee beheermaatschappijen. De twee beheermaatschappijen zijn dus eigenlijk de twee vennoten. De VOF is op dit moment de werkmaatschappij die na aftrek van de kosten en managementfee van de twee beheerders geen winst maakt.

 

Nu willen de twee heren een totaal nieuwe bedrijfsactiviteit starten welke nauwelijks te maken heeft met de werkzaamheden in de VOF.

 

Nu zitten de twee heren te twijfelen over de beste structuur. De gedachte gaat nu uit naar een nieuwe BV en de VOF ook om te zetten in een BV. Dus dan krijgen ze de constructie van twee beheer en twee werkmaatschappijen.

 

Is dit een verstandige keus? Dit zowel fiscaal als risico technisch?

 

Alvast bedankt voor de eventuele antwoorden.

Link to post
Share on other sites

1 answer to this question

Recommended Posts

 • 0
 • Rate this answer

Beste Sanholt,

 

De naam van dit topic denkt de lading niet, daarbij is de vraagstelling zodanig breed dat ik ernstig overweeg om het topic te sluiten wanneer de antwoorden alle kanten dreigen op te gaan.

 

Het antwoord op de vraag of een onderneming voor een nieuwe bedrijfsactiviteit een nieuwe onderneming in het leven moet roepen hangt af van de vraag in welke mate de bedrijfsactiviteiten afwijken van de bestaande onderneming en de doelomschrijving daarvan in het handelsregister. Soms zijn doelomschrijvingen zodanig ruim dat daar bijna alles onder te brengen is. Nu let de KvK er tegenwoordig wel beter op dat bedrijfsomschrijving en activiteiten goed op elkaar aansluiten, maar er is nog veel mogelijk.

 

De vraag moet in eerste instantie vanuit de marketingperceptie van de desbetreffende ondernemers worden beantwoord. Wanneer een schilder ook aannemer wordt is de doelomschrijving "schildersbedrijf" niet dekkend, maar een omschrijving als "klussenbedrijf" bijvoorbeeld wel weer. Juridisch is daarmee misschien wel een goede omschrijving gegeven, maar wil de ondernemer in het voorbeeld wel te boek staan als "klussenbedrijf" of heeft het scheiden van de activiteiten een zekere waarde? Ik denk dat die vraag eerst eens beantwoord moet worden.

 

Eerst nadat de vraag over de ondernemingsvorm is beantwoord kan de vraag over de rechtsvorm worden beantwoord.

 

En dan kom ik terug bij hetgeen waarmee ik deze post ben gestart. De vragen over de rechtsvorm, wat fiscaal en risico technisch wel of niet verantwoord is, staan geheel los van de ondernemingsvorm. Los van het feit dat dit niet in één topic aan de orde hoort te worden gesteld omdat de draad vervolgens alle kanten op kan gaan en geen volledig antwoord geeft , zijn de vragen die je aan de orde stelt stuk voor stuk al meerdere malen op dit forum en in dit board aan de orde geweest. Het is niet zo eenvoudig om deze vragen te beantwoorden, zonder de nodige achtergrondinformatie. Derhalve het verzoek om eerst eens de zoekfunctie te raadplegen. Wanneer alsdan nog vragen resteren verzoeken we om die in separate topics aan de orde te stellen.


jurist - interim manager legal - maar bovenal ondernemer 4legal ||legalalert | JuridischActueel |

Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now


 • Bring your business plan to a higher level!

  All topics related to entrepreneurship are discussed on this forum.

  • Ask your entrepreneur questions
  • Answers / solutions from fellow entrepreneurs
  • > 65,000 registered members
  • > 100,000 visitors per month
  •  Available 24/7 / within <6 hours of response
  •  Always free

 • Who's Online

  Er zijn 10 leden online en 84 gasten

  (See full list)    
 • Also interesting:

 • OndernemerspleinEN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept