• 0

Gedwongen aandelen verkopen

Ik ben 4 jaar geleden begonnen bij een nieuw scheepvaarkantoor in Rotterdam. Tijdens het oprichten van dit bedrijf kon ik me inkopen in het bedrijf en daarvoor kreeg ik 7% aandelen. Daarnaast waren er nog 3 aandeelhouders met elk 31% van de aandelen.

 

De eerste 2 jaren liepen beter dan gehoopt, alleen het 3e jaar leverde één van de aandeelhouders minder diensten waardoor het resultaat naar beneden ging (geen verlies). In het 4e jaar hebben we deze aandeelhouder uitgekocht en worden deze aandelen overgenomen door een nieuwe aandeelhouder zoals het er nu naar uitziet. Het plan is om met de nieuwe aandeelhouder het bedrijf weer te laten groeien en dat zal waarschijnlijk ook wel gaan lukken.

 

Het enige minpuntje in het verhaal is dat mij nu verteld werd dat ik mijn aandelen moest verkopen daar de andere 2 aandeelhouders anders zouden ze besluiten het bedrijf in liquidatie te brengen. Ik heb zelf het vermoeden dat ze met zijn 3-en verder willen, aangezien zij ook met zijn 3-en in een ander bedrijf zitten.

 

Nu is mijn vraag, kan dit zomaar of valt daar nog iets tegen te doen?

 

 

Link naar reactie

Aanbevolen berichten

11 antwoorden op deze vraag

  • 0

Volgens mij kan dat niet zomaar, maar ik ben geen deskundige. Laat je deskundig adviseren en doe niets overhaast. Het lijkt er wel op dat 'erin' blijven zitten' niet lekker gaat lopen als ze perse met zijn drieen verder willen, maar dan is het belangrijskte nog een goede prijs voor je aandelen en je tijdsinvestering krijgen.

 

Op Higherlevel zitten wel experts die hier kennis van hebben, dus als je geduld hebt komen er vanzelf meer reacties.

Link naar reactie
  • 0

Bedankt voor jullie reacties.

 

Er wordt me verteld dat ik een redelijke afkoopsom krijg nav wat de aandelen op dit moment waard zijn als het bedrijf zou stoppen. Alleen heb ik nog dividend van 2006 tegoed, maar dat wordt nu in dit bedrag meegerekend. Als ik dat van de afkoopsom zou aftrekken zijn de aandelen minder waard dan dat mij nu verteld wordt.

 

Aan de ene kant ben ik bang dat als ik meer eis ze het bedrijf in liquidatie gaan brengen, maar aan de andere kant heb ik wel begrepen dat ze geen ander bedrijf willen opstarten omdat de huidige firma allerlei contracten en borgstellingen al rond heeft met diverse instanties. Bij een nieuwe firma brengt dit allemaal extra tijd en geld met zich mee.

 

Is het überhaupt mogelijk om een bedrijf dat op zich nog een aardige bankrekening heeft zomaar in liquidatie te brengen?

 

Link naar reactie
  • 0

Je kan ieder bedrijf liquideren als je dat wil. Het betekend gewoon dat je alle contracten beëindigd (en eventuele boetes betaald) alle zaken van waarde verkoopt, alle rekeningen betaald en het overschot aan liquiditeiten aan de aandeelhouders uitkeert.

 

Ik heb het gevoel dat ze je een beetje voor de gek houden. Als ze het netjes willen doen (en volgens de wet) zou het als volgt moeten gaan.

A: ze keren je het divident uit zonder daar voorwaarden aan te verbinden. Als de aandeelhouders vergadering besloten heeft dat divident uit te keren is jouw deel van jouw. Ze mogen je daar niet mee chanteren.

 

B: jij hebt recht op 7% van de huidige "markt waarde" van het bedrijf, Dat is dus niet van het bedrijf in liquidatie maar van het bedrijf zoals het loopt.

 

De marktwaarde wordt bepaald door de prijs die de meest geïnteresseerde koper er voor zou geven. Je kan ook kijken naar de kosten die je zou moeten maken om een nieuwe bedrijf op te zetten dat net zo ver is als het huidige bedrijf of je zou kunnen kijken naar de winstpotentie van het huisdige bedrijf.

 

C: Als de andere aandeelhouders zelfstandig verder willen en een nieuw bedrijf opzetten, zullen ze een eerlijke prijs moeten betalen voor de overname van de bezittingen, de klantenportefeuille en de contracten. Doen ze dat niet, dan kan je ze aanpakken via de rechter en als ze het heel bond maken kan je zelfs aangifte doen.

 

Ik weet niet over wat voor bedrag het gaat, hat het belang groot is, laat je dan adviseren door een gespecialiseerde jurist, is het belang minder groot, dan moet je het zelf doen.

 

Het is van het allergrootste belangvast te stellen wat de huidige waarde is van het bedrijf. Betsst daar consencus over dan is de afrekening geen probleem.

Heeft mijn antwoord je goed geholpen? Dan is een reusje nooit weg.

 

contact: www.dewitte.org | Innovation + Business + Finance

Link naar reactie
  • 0

Bij de aandeelhouders vergadering over 2006 is bepaald dat er geen dividend uitgekeerd zou worden omdat er met de bank besproken was dat er een bepaald bedrag op de rekening moet blijven staan (garantie).

 

Ik weet dus niet in hoeverre punt A opgaat, ook omdat ik heb begrepen dat wanneer dividend uitbetaald gaat worden, alle aandeelhouders uitbetaald dienen te worden. Of gelden hier andere regels bij het uitkopen van een aandeelhouder? Het zijn geen schokkende bedragen, in ieder geval niet zo groot dat ik een jurist hiervoor zou inschakelen (denk ik).

 

Het bedrijf is ook niet van mij, aangezien ik met 7% maar een klein aandeel in het bedrijf heb. Er is me ook te kennen gegeven dat ik niet weg moet of iets dergelijks, ze willen alleen graag met zijn 3en de zaak runnen.

 

Link naar reactie
  • 0

Dit is een lullige situatie die ik vaak om me heen heb gezien.

 

Op basis van wat je zegt heb ik het idee dat ze je inderdaad willen uitkopen omdat liquideren en opnieuw beginnen meer kosten en tijd met zich meebrengt.

 

Eerste advies: begin met dossierbouw. Bevestig, niet al te formeel, middels mails ed de inhoud van besprekingen, losse opmerkingen, etc.

 

Tweede advies: meldt dat je een aantal partijen in principe bereid hebt gevonden hun aandelen over te nemen en te financieren. Maar dat die partijen wel een ruwe indicatie wensen van de onder en bovengrens. Op deze manier laat je hun een waarde bepalen. En als zij stellen dat de onderneming als totaal 1.000 euro waard is, kunnen ze jouw percentage voor nooit minder dan 700 euro overnemen. En daarom is het raadzaam dit te weten.

 

Last but not least: ik heb zelf ook te maken gehad met een aandeelhoudersconflict. Heb er toen de ondernemingsrechts advocaten van Loyens Loeff opgezet en we hebben gewonnen. Maar dat heeft het nodige bloed, zweet en tranen en vooral Euro's gekost. Bedenk dat indien dit uit de hand gaat lopen, je zo 50.000 verder bent aan juridische kosten en dat eea jaren kan duren.

 

Succes!

Kees de Kruiff

In Memoriam

Link naar reactie
  • 0

Tweede advies: meldt dat je een aantal partijen in principe bereid hebt gevonden hun aandelen over te nemen en te financieren.

 

Ik vind dit tweede advies niet zo goed. Chris72 zou dan ineens uit het niets met een koper voor het hele bedrijf aan komen zetten !? Het lijkt me dat dit de verhoudingen -die toch al op scherp lijken te staan- drastisch kan verstoren. Bovendien is het een leugen en waarschijnlijk ook makkelijk te ontmaskeren als een leugen. Als het belangrijk is om tot een waardering van het bedrijf te komen, dan kan dit ook zonder drogredenen worden gedaan.

 

Het eerste advies vind ik wel goed en de waarschuwing ook: de advokaatkosten lopen snel op. Gezien het bank/dividend verhaal gaat het hier niet om enorme bedragen. Als 3 aandeelhouders met 93 % jou eensgezind weg willen hebben, dan wordt een eventuele confrontatie erg lastig met 7 %. De vraag is wat er dan te winnen is.

 

Het is misschien ook mogelijk om zonder strijd en advokaten een afkoopsom overeen te komen die je enigszins redelijk acht. Zelfs als een gevoel van onrechtvaardigheid blijft hangen, dan is dit mogelijk toch de beste uitkomst. Je kunt het verhaal dan ook afsluiten en je focussen op nieuwe projecten.

 

 

Link naar reactie
  • 0

Dag Jaco,

 

terug naar je eerste mail: wie heeft het initiatief genomen voor jouw 7% aandeel, ben je dat zelf geweest of is het je aangeboden? In het tweede geval moet de aanbieder nu maar met een redelijk vergoeding komen, een sterke onderhandelingspositie, lijkt me en niet zo zeer een conflictsituatie, ik hoop niet dat jullie die er met zn allen van maken. Is de nieuwe aandeelhouder inmiddels bekend, of loopt dat traject nog? Op basis van deze verkoop, heb of krijg je ook een indicatie van de waarde van jouw aandeel. In waardering zit ook altijd een stukje toekomstverwachting.

"The secret is to take an existing product, service or concept and then take it up a level by applying your own vision and creativity."

Link naar reactie
  • 0

Het bedrijf kopen is geen optie daar de aandeelhouders het meeste werk hebben overgenomen naar de hoofdvestiging in Amsterdam.

 

De 7% aandelen zijn mij aangeboden toen de nieuwe vestiging werd opgestart, derhalve vind ik het ook heel raar dat ik ze nu ineens weer moet terug verkopen aan de eigenaren, onder dwang. Want als ik niet verkoop gaan ze het bedrijf liquideren, wordt gezegd, maar zelf ben ik daar niet helemaal zeker van.

 

Ik heb ze al verteld dat ik niet akkoord ga met de afkoopsom die me geboden is en dat ze maar met een beter bod moeten komen, maar daar zit ik tot op dit moment nog steeds op te wachten.

 

De nieuwe aandeelhouder is al bekend, want die zit samen met de 2 andere aandeelhouders in nog een ander bedrijf. Mocht het allemaal rond komen dan verwacht ik dat het bedrijf weer gaat groeien, aangezien de nieuwe aandeelhouder ook voor extra werk gaat zorgen.

Link naar reactie
  • 0

Ik ga verder in dit onderwerp omdat mijn vraag bijna hetzelfde is.

 

Het verschil is dat ik 1/6 aandelen heb (iedereen gelijke aantallen) en mij

en andere partner is gevraagd deze in te leveren om het reclameburo van een

ondergang te redden.

 

De situatie is nijpend. Een andere reden is dat ik (en zo ook mijn andere

partner) niet de capaciteit of zelfde visie deel om daadwerkelijk een

bestuurdersfunctie te bekleden. Vandaar dat ons deze vraag gesteld is.

Zelf zie zie ik dit ook in en wil het bedrijf dat ik 6 jaar geleden

sasmen ben gestart helpen.

 

Ons is gevraagd om terug te gaan naar een werknemerspositie met inkorten van

het loon (is nodig ivm fin. situatie). De een is al akkoord met een baan bij

dezelfde onderneming. Zelf kan ik dezelfde weg ook kiezen, maar heb aangegeven om

het schip te verlaten en voor mezelf te beginnen. Mits alles redelijkerwijs

wordt afgerond.

 

1. Wat kan ik eisen als ik mijn onderneming verlaat en mijn aandelen inlever?

 

In principe zijn ze nu niets waard. De contracten met nieuwe klanten zijn erg goed en

het gedeelte wat de schulden maakt (dus alles weer op nihil zet) wordt zsm

verkocht aan een andere partij. We leverden diensten die niet rendabel meer zijn.

Dus de waarde van de onderneming is nihil. In de nabije toekomst met bijv een

investeerder (die onze aandelen als het waren overneemt) veel beter.

 

De kans dat ik iets meekrijg is klein. Ik heb een rek. courant

opgebouwd bij mijn onderneming dat ik niet direct kan terugbetalen en zoals het er nu

zwart/wit voor staat erg slecht van af kom (10.000 terug betalen). Bij het bedrijf

blijven werken is eigenlijk geen optie meer door de situatie (spanning) die is ontstaan.

 

2. Het bedrijf wil dit jaar alles nog afronden. Is er een optie om bij een UWV (bijv) aan te kloppen in dergelijke voor mij uitzonderlijke gevallen?

 

 

Dank alvast, Gerard.

 

Link naar reactie
  • 0

Het verschil is dat ik 1/6 aandelen heb (iedereen gelijke aantallen) en mij

en andere partner is gevraagd deze in te leveren om het reclameburo van een

ondergang te redden.

 

Misschien dat ik iets over het hoofd zie, maar ik begrijp niet precies hoe het inleveren van de aandelen kan helpen een bedrijf van de ondergang te redden. Indien je nu afspraken hebt over een vergoeding of winstuitkering kun je die natuurlijk wel tijdelijk stil zetten, of verminderen. Maar inleveren van aandelen van een B.V. levert de B.V. geen geld op, de aandelen blijven bestaan maar zijn daarna van iemand anders.

 

Dat de aandelen niets waard zijn lijkt me ook opmerkelijk als je het deel van de schulden maakt kunt verkopen aan een andere partij. Ik zou je zeker goed laten bijstaan door een jurist.

Link naar reactie
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
Hide Sidebar
  • Wil je onze Nieuwsflits ontvangen?
    Deze verzenden we elk kwartaal.

  • Wie is er online?
    8 leden, 251 Gasten

  • Breng jouw businessplan naar een higher level!

    Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

    • Stel jouw ondernemersvragen
    • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
    • > 75.000 geregistreerde leden
    • > 100.000 bezoekers per maand
    • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
    •  Altijd gratis

  • Ook interessant:

    Ook interessant:

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.