• 0

Wanneer zelfstandigenaftrek?

Beste lezers,

 

Op de site van de belastingdienst kwam ik het volgende tegen:

 

U kunt gebruikmaken van de zelfstandigenaftrek als u in 2006 aan alle volgende voorwaarden voldeed:

 

U was ondernemer.

U dreef uw eigen onderneming.

U bent geboren na 31 december 1940.

U voldeed aan het urencriterium.

 

Ik voldoe aan al deze voorwaarden.

 

Inkomstenbelasting dat ik behoor af te dragen komt ongeveer uit op

€ 7003.

 

Als ik goed kijk dan kan ik een aftrek hanteren van € 6.807

 

Is het zo dat ik nu € 7003 - € 6807 aan inkomstenbelasting moet betalen?

 

Daarnaast staat hierboven 2006, ik ben pas eind 2006 begonnen en geheel 2007 bezig geweest. Maakt dat iets uit?

 

[titel aangepast - mod]

Link naar reactie

Aanbevolen berichten

  • 0

Als je eind 2006 bent begonnen lijkt het erop dat je niet aan het urencriterium voldoet waardoor je over 2006 geen recht kunt krijgen op de zelfstandigenaftrek. Voor 2007 lijkt het geen probleem. Hieronder een passage van de site van de bd.

 

Voorwaarden urencriterium

U voldoet meestal aan het urencriterium als u aan de volgende 2 voorwaarden voldoet:

 

U besteedde als ondernemer in 2006 minimaal 1.225 uren aan het feitelijk drijven van uw onderneming(en). Als u uw werk als ondernemer door uw zwangerschap heeft onderbroken, tellen die niet-gewerkte uren gedurende in totaal 16 weken toch mee als gewerkte uren.

U besteedde meer dan 50% van de tijd die u werkte aan uw onderneming(en). Deze voorwaarde geldt niet als u in een van de jaren 2001 tot en met 2005 geen ondernemer was.

 

Het wordt een lange antwoord maar tot slot het volgende.

De zelfstandigenaftrek is een aftrekpost van je winst en niet van de verschuldigde belasting. Het daadwerkelijke belastingvoordeel hangt af van jouw fiscale situatie. Als je met je inkomsten in de 52% schijf valt betekent dit meestal een belastingvoordeel van 52% van de aftrek.Ter verduidelijking: als je in de 52% schijf zit en een aftrek hebt van € 4.301 betekent dit een belastingvoordeel van € 2.241.De aftrek neemt ook af naarmate de winst toeneemt. Je kunt als startende ondernemer ook een extra aftrek claimen. Nog een passage van de site van de bd.

 

Startende ondernemer

 

U kunt gebruikmaken van de startersaftrek (verhoging van de

zelfstandigenaftrek) als u voldeed aan de volgende voorwaarden:

 

U had in 2006 recht op zelfstandigenaftrek.

U heeft in de jaren 2001 tot en met 2005 minimaal 1 jaar niet een eigen onderneming gedreven.

U heeft in de jaren 2001 tot en met 2005 maximaal tweemaal gebruikgemaakt van de zelfstandigenaftrek.

De startersaftrek is € 1.987. U moet het bedrag van de startersaftrek tellen bij het bedrag van de zelfstandigenaftrek.

 

Succes met je onderneming,

 

Link naar reactie
  • 0

Ik geef toe dat ik er geen verstand van heb maar voordat ik een boekhouder benader wil ik bepaalde dingen toch begrijpen.

 

Ik snap dat eerlijk gezegd niet zo. Je bent al bezig, je hebt al aftrekposten, alleen je weet niet hoe je die toe moet passen.

 

Daar is nu juist een boekhouder voor. Bovendien kan die jou aan de hand van je eigen gegevens precies uitleggen hoe, wat en waarom.

Link naar reactie
  • 0

Misschien een ietswat domme vraag maar voor mijn eigen geruststelling zou ik graag bevestiging willen.

Ik ben een kleine ondernemer en heb in 2010 een bescheiden omzet gedraaid van +/- 2000 euro.

 

Op de site van de belastingdienst lees ik dit.

 

Zelfstandigenaftrek

 

Bent u ondernemer en bent u aan het begin van het kalenderjaar nog geen 65 jaar? Dan vindt u in de tabel hierna uw zelfstandigenaftrek in 2010.

 

Winst    Zelfstandigenaftrek

0 tot € 13.960    € 9.427

€ 13.960 tot € 16.195    € 8.764

€ 16.195 tot € 18.425    € 8.105

€ 18.425 tot € 52.750    € 7.222

€ 52.750 tot € 54.895    € 6.593

€ 54.895 tot € 57.220    € 5.895

€ 57.220 tot € 59.450    € 5.204

€ 59.450 of meer   € 4.574

 

Klopt het dat ik dus geen belasting hoef te betalen als ik deze zelfstandigenafrek toe pas? Ik lees ook dat ik dit 2x in de 5 jaar mag doen, dus eerst maar even kijken of het wel slim is dit toe te passen gezien mijn omzet in deze paar weken al net zo hoog is als vorig jaar in een half jaar.

 

En als ik dit toe pas zijn er dan bepaalde (administratieve) eisen waar ik nog aan moet voldoen? En hoe pas ik deze aftrek toe? Die kan ik gewoon aanvinken bij mijn aangifte?

 

Bij voorbaat dank!

 

Link naar reactie
  • 0

Beste Ontwikkelen,

 

Er is een groot verschil tussen omzet en winst. Dus als je 2000€ omzet hebt gemaakt, zegt dat nog niets over je winst.

 

Verder vraag ik me af of je bij deze omzet uberhaupt 1225uur (een uurlooon van 1,63€ wordt het dan) hebt gedraaid.

 

Groeten,

 

Sander

Ik kan de hele wereld aan (met een beetje hulp van jullie natuurlijk)

 

Alleen als je durft te delen, kan je ook vermenigvuldigen

 

http://www.linkedin.com/in/smitssander | twitter: sanderdsfinance

Link naar reactie
  • 0

Beste Sander,

 

Ai het urencriterium, dat had ik nog niet gezien. Dat aantal uren haal ik i.d.d. bij lange na niet. Ik heb zelfs geen urenadministratie bijgehouden dat moet ik dan toch maar eens doen..

 

Ik begrijp hieruit dat ik dus gewoon normaal inkomstenbelasting moet betalen? Of is er misschien een soort regeling voor kleine ondernemers als ikzelf waarvan ik nog niet op de hoogte ben?

 

Dank voor je antwoord.

 

P.s Het verschil tussen omzet en winst snap ik wel, ik bedoelde hiermee te zeggen dat ik dus ver onder die 13k winst zit.

Link naar reactie
  • 1

Beste ontwikkelen,

 

Omdat je het urencriterium niet haalt, moet je gewoon belasting betalen over de winst die je behaald hebt in 2010. Als je ook nog andere inkomstenbronnen hebt, dan tellen die ook mee. In de aangifte wordt dit helemaal vanzelf geregeld als je de juiste gegevens invult.

 

Mocht je dus andere inkomsten hebben, dan komt de winst, zeg maar, boven op je andere inkomsten en aangezien de IB progressief belast is, kan het zijn dat je relatief meer belasting over je winst moet betalen dan verwacht.

 

Je winst berekenen doe je door de omzet min inkoopwaarde van de omzet min andere kosten. Dan houd je de commerciële winst over en mogelijk dat je wel een lagere fiscale winst krijgt door andere faciliteiten te gebruiken. Dat is geheel afhankelijk van je situatie en onderneming.

Ik kan de hele wereld aan (met een beetje hulp van jullie natuurlijk)

 

Alleen als je durft te delen, kan je ook vermenigvuldigen

 

http://www.linkedin.com/in/smitssander | twitter: sanderdsfinance

Link naar reactie
  • 0

Ik kan van mijn werkgever een stimuleringspremie krijgen en wil dan (voor het eerst) een onderneming starten per 01-09-2011. Ik zou dan feitelijk tot 31-12-2011 in dienst blijven maar met bijzonder verlof gaan vanaf 01-09-2011. Dus ik hoef niet meer aanwezig zijn en krijg doorbetaald tot 31-12-2011. Ik heb op internet gelezen dat ik in dit geval niet meer aan het urencriterum hoef te voldoen om in aanmerking te komen voor de zelfstandigen aftrek en dat ik deze aftrek kan toepassen op mijn totale inkomen van 2011, dus ook met het loon van mijn werkgever. Kunt u zo vriendelijk zijn en mij over bovenstaande onderwerpen informeren.

Link naar reactie
  • 0

Ik heb op internet gelezen dat ik in dit geval niet meer aan het urencriterum hoef te voldoen om in aanmerking te komen voor de zelfstandigen aftrek

 

Ik weet niet waar je dit hebt gelezen maar het klopt niet. Het urencriterium geldt per kalenderjaar en wordt niet tijdsevenredig toegepast.

maak eens een buiteling:

www.saltoadvies.nl

Link naar reactie
  • 0

Ik heb op internet gelezen dat ik in dit geval niet meer aan het urencriterum hoef te voldoen om in aanmerking te komen voor de zelfstandigen aftrek

 

Ik weet niet waar je dit hebt gelezen maar het klopt niet. Het urencriterium geldt per kalenderjaar en wordt niet tijdsevenredig toegepast.

 

Ik meen gelezen te hebben dat er plannen waren om in 2012 de zelfstandigenaftrek een vast bedrag te maken, waardoor het urencriterium hier voor vervalt. Misschien bedoel je dit?

 

EDIT: Sorry, het urencriterium vervalt natuurlijk niet, ik was even in de war.

Link naar reactie
  • 0

Ik heb op internet gelezen dat ik in dit geval niet meer aan het urencriterum hoef te voldoen om in aanmerking te komen voor de zelfstandigen aftrek en dat ik deze aftrek kan toepassen op mijn totale inkomen van 2011, dus ook met het loon van mijn werkgever. Kunt u zo vriendelijk zijn en mij over bovenstaande onderwerpen informeren.

 

Lijkt me te mooi om waar te zijn. Bedoel je niet dat het gehele jaar de arbeidskorting (aftrek) blijft gelden?

Link naar reactie
  • 0

Ik heb op internet gelezen dat ik in dit geval niet meer aan het urencriterum hoef te voldoen (...)

 

Ja, je leest zo veel bullshit op het net. Een best aardige bron is overigens de site van de belastingdienst. Of gewoon googelen op 'urencriterium ondernemer' (of zoiets) en dan kijken naar gerenommeerde sites van b.v. accountants en echte adviseurs.

 

 

Lijkt me te mooi om waar te zijn.

 

Vind je dat echt mooi...? Als iedereen die dit soort voorstellen van 'de baas' krijgt een flinke belastingvoordeel krijgt (en wij dus dat gat weer moeten gaan opvullen met extra heffingen).

Ik niet.

Link naar reactie
  • 1

 

Lijkt me te mooi om waar te zijn.

 

Vind je dat echt mooi...? Als iedereen die dit soort voorstellen van 'de baas' krijgt een flinke belastingvoordeel krijgt (en wij dus dat gat weer moeten gaan opvullen met extra heffingen).

Ik niet.

Ik ook niet. Is een normale uitdrukking ten gunste van TS >;(

Link naar reactie
  • 0

Misschien doelt Ontwikkelen op de regeling zoals deze vóór 2010 was, namelijk dat een eventueel verlies uit onderneming, dat slechts ontstond doordat de zelfstandigenaftrek werd toegepast, mocht worden verrekend met het inkomen uit dienstverband, waardoor vaak een teurggaaf ontstond. Daar is volgens mij per 2010 een muurtje tussen gezet, verlies uit onderneming kan alleen nog worden gecompenseerd met winst uit onderneming.

 

Ik heb op internet gelezen dat ik in dit geval niet meer aan het urencriterum hoef te voldoen om in aanmerking te komen voor de zelfstandigen aftrek

 

Inderdaad onjuist, maar het urencriterium geldt niet voor de toepassing van de mkb-winstvrijstelling. Deze vrijstelling maakt geen onderdeel uit van de zelfstandigenaftrek, maar verlaagt winsten (en verliezen) met 12% (2011). De vrijstelling wordt altijd toegepast ná eventuele toepassing van de zelfstandigenaftrek.

 

Of is er misschien een soort regeling voor kleine ondernemers als ikzelf waarvan ik nog niet op de hoogte ben?

 

Voor de inkomstenbelasting in principe niet, maar wel voor de btw. Indien het totale, jaarlijkse bedrag aan te betalen btw (af te dragen btw - te vorderen btw) minder dan 1883 bedraagt, hoeft deze btw niet te worden afgedragen. Het bedrag aan btw wordt wel opgeteld bij de omzet van de onderneming voor de berekening van de inkomstenbelasting.

 

Indien het totale, jaarlijkse bedrag aan te betalen btw negatief is, oftewel een teruggaaf van btw, hoeft deze kleine ondernemersregeling niet te worden toegepast. De teruggegeven btw hoeft niet bij de omzet van de onderneming te worden opgeteld voor de berekening van de inkomstenbelasting.

 

Daar is nu juist een boekhouder voor. Bovendien kan die jou aan de hand van je eigen gegevens precies uitleggen hoe, wat en waarom.

 

Absoluut eens. Dit forum kan voor veel ondernemers een antwoord betekenen op die ene belastingvraag, maar wij kunnen onmogelijk de complete toepasselijke regelgeving voor iedereen uiteen zetten. Ik hoop toch dat we je met het beantwoorden van een aantal van je vragen op weg hebben kunnen helpen, maar ik denk dat je er verstandig aan doet een boekhouder in de arm te nemen.

 

Heel veel succes!

 

 

Link naar reactie
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
Hide Sidebar
  • Wil je onze Nieuwsflits ontvangen?
    Deze verzenden we elk kwartaal.

  • Wie is er online?
    9 leden, 265 Gasten

  • Breng jouw businessplan naar een higher level!

    Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

    • Stel jouw ondernemersvragen
    • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
    • > 75.000 geregistreerde leden
    • > 100.000 bezoekers per maand
    • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
    •  Altijd gratis

  • Ook interessant:

    Ook interessant:

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.