Ga naar inhoud
 • 0

Jonge ondernemer laten "mee-ondernemen"

Retired Mod     4,6k 118

Ik heb een kleine overname gedaan: Ik heb een uitgeverijtje overgenomen gespecialiseerd in evenementenkalenders. Omdat ik zelf druk bezig ben mijn product de markt in te knallen heb ik geen tijd om zelf die kalenders uit te brengen e.d.

 

Daarom heb ik iemand gezocht die wil ondernemen, en dus niet iemand die voor mij komt werken. Wat willen we: Een winstverdeling toepassen.

 

Het probleem:

- Bij inschrijving in de KvK zal hij alleen aan mij een factuurtje sturen met 50% van de winst daarop.

- Als ik hem in dienst neem is het ondernemen er vanaf. Daarnaast moet ik dan payrollen wat gewoon teveel kost.

 

Ik wil hem graag helpen en de kans bieden om te ondernemen. Hoe doe ik dat op papier correct?


Bezoekhetziekenhuis.nl: Eenvoudig bezoeken plannen aan de patiënt en communiceren met patiënt, familie en vrienden. ! Maak een account aan als een familielid in het ziekenhuis ligt en je kunt gezamenlijk de bezoektijden inplannen.

Link naar reactie

Aanbevolen berichten

10 antwoorden op deze vraag

 • 0
Moderator     7,7k 147

Leuk idee, maar inderdaad best lastig qua papierwerk. Zeker als jij de enige bent die hij een factuur stuurt heeft dat natuurlijk wel snel de schijn van een fictief dienstverband, al betreft het gewoon het delen van de winst.

 

Misschien moet je het eens navragen bij je belastingcontroleur, ergens zou een overeenkomst waarbij dat winst-deel verhaal vaststaat best overtuigend kunnen zijn dat het geen dienstverband betreft... ik neem aan dat het in ieder geval niet aantrekkelijk is hiervoor een BV of VOF op te zetten?

Link naar reactie
 • 0
Retired Mod     4,6k 118

Nee, een BV is inderdaad niet interessant. Ik wil gewoon die kans bieden, omzetten zijn relatief klein: < 25000 op jaarbasis. Een VOF is niet handig omdat ik daarmee direct mijn andere business in verband breng met de activiteit wat niet echt voordelen heeft, met name nadelen op gebied van aansprakelijkheid.

 

Een belastinginspecteur heb ik nog niet, voor zover ik weet, maar daar ga ik maandag sowieso even contact mee opnemen. Ik wil echter wel eerst zelf goed geïnformeerd zijn.

 

De voorwaarden voor een dienstverband van de belastingdienst:

 

[*] hij zich verplicht heeft om enige tijd arbeid te verrichten; en

[*] hij daarvoor loon ontvangt; en

[*] er tussen u en de werknemer een 'gezagsverhouding' is. Dat wil zeggen: u kunt hem opdrachten en aanwijzingen geven over het werk dat moet worden gedaan, en hij moet zich daaraan houden.

 

1: Tsja, wat is verplichten: Als hij geen winst draait verdient hij niets, is dat verplichten?

2: Nee, een winstuitkering

3. Nee, hij mag zelf de boel runnen. Wel adviseer ik, help ik middels mijn netwerk en administratieve voorzieningen.

 

En toch heb ik het gevoel dat de belastingdienst hier anders over gaat denken!


Bezoekhetziekenhuis.nl: Eenvoudig bezoeken plannen aan de patiënt en communiceren met patiënt, familie en vrienden. ! Maak een account aan als een familielid in het ziekenhuis ligt en je kunt gezamenlijk de bezoektijden inplannen.

Link naar reactie
 • 0
Legend     2,3k 227

Luc,

 

ik ga er even vanuit dat jij in een eenmanszaak werkt. Laat hem ook gewoon een eenmanszaak starten.

 

Dan kunnen jullie elkaar over en weer factureren voor die dingen die nodig zijn. Verder is het een kwestie van een eenvoudige opzet richting de markt om ervoor te zorgen dat ook hij als IBondernemer wordt gezien (meerdere klanten etc).

 

Aangezien je niet met een vof wil werken (is in mijn ogen ook een onding) kun je hiermee prima uit de voeten.

 

Wanneer het allemaal wat meer vorm krijgt en de persoon zich bewezen heeft kun je altijd nog een "zwaardere" vorm uit de kast halen.

 

Klinkt als een leuke activiteit! Succes, Ard

Link naar reactie
 • 0
Legend     2k 34

Denk eens aan een coöperatie. Ben er heilig van overtuigd dat dit het bedrijfs structuur van 2009 gaat worden.

 

Zoek er maar op.

 

Eerste zijn er al: www.coop-it.nl bijvoorbeeld.

In onderwijs en gezondheidszorg zal het ook gaan gebeuren.

 

Maak een coöperatie en zoek een paar andere experts, een designer, schrijver fotograaf. Maak samen een big company terwijl een ieder toch zij eigen identiteit behoud. Let op, breng experts bij elkaar geen allrounders.

 

Succes.

 

Perry

 

Link naar reactie
 • 0
Legend     2k 34
Het idee lijkt me zeker bruikbaar, maar hoe zit zo'n cooperatie in elkaar in de zin van administratief gedoe en aansprakelijkheden? Wordt zoiets een rechtspersoon, of is het eigenlijk gewoon een samenwerking van eenmanszaken en/of bv's die onderling heen en weer factureren?

 

Neem www.coop-it.nl even als voorbeeld (voor de goede orde ben ik niet bij betrokken, maar die hebben het wel leuk opgezet, op het secretariaat na 06 nummer die niet kan door verbinden:-).

 

Het zit als volgt in elkaar. Een ieder betaald eenmalig inleg geld en een jaarlijks bedrag in, bij coöp als voorbeeld:

* inschrijfgeld: eenmalig € 200,=;

* een jaarlijkse bijdrage van € 250,= en

* een omzetafhankelijke bijdrage, in de ordegrootte van 12% van de omzet of een vaste jaarbijdrage in de ordegrootte van € 7000,=

 

Mocht in enig jaar vanuit deze bijdragen een overschot ontstaan, dan wordt in overleg met de leden een regeling voor de verdeling van de winst vastgesteld. De tarieven zijn in onderling overleg tot stand gekomen en kunnen jaarlijks aangepast worden.

 

Het wordt een rechtspersoon en is dan ook aansprakelijk, heeft een eigen bankrekening, secretariaat en identiteit, doch een ieder kan het als een paraplu zien. Je werkt uit je eigen naam, doch de opdracht wordt uitgevoerd door de coop, 12% gaat dus van die opdracht af en worden de overheadkosten van betaald (huur dus gewoon een professionele telefoniste in, neem niemand in dienst hiervoor).

 

Je maakt feitelijk pas kosten als je winst maakt.

 

Ben momenteel bezig met het uitwerken van een coop die tussen het onderwijs, overheid en bedrijfsleven zit, vanaf daar leuke leer middelen voor scholen bedenken en uitvoeren. Je kunt er erg veel kanten mee op, als de doelen en de visie van een ieder maar één kant op staan, is een coop echt een win win en geen geleur om elkaars commissie, of gedonder over aandeel verhouding. Een ieder is gefocused op meer business, een goed klankbord om je heen. etc..

 

Erg leuk!, ouderwetse vorm maar bied veel mogelijkheden, jammer dat ik ooit geïnvesteerd heb in 2 BV's. Had ik nooit moeten doen achteraf. Gaan we dan ook helemaal anders doen.

 

Ook geweldig leuk om geld op te halen voor pilots. Je maakt een idee/plan en eindigt met een voorstel voor deelname als klant. Vind u het plan leuk en wilt u eenvoudig als kleine investeerder mee doen, schrijf u dan hier in, kost...(100 euro om maar iets te noemen). Verwacht rendement over 2 jaar, 6 tot misschien wel 25% rendement uitkering als het een succes wordt). Deelnemer is gelijk klant, even wat meer pitches doen, maar dan kun je vrij snel start kapitaal bij elkaar hebben van echt mee denkende mensen, scheelt een hoop gepitch voor pak apen met een hete aardappel (die je uiteraard even lekker helemaal niet mee laat doen:-)

 

Maak een leuke kalender Djluc? Een kalender waar een ieder zijn coop verhaal op kwijt kan :-) Verkoop je vooraf voor 75 euro met als toelage een rendement als het een succes wordt, waar een ieder dan weer mag veslissen wat er met het rendement wordt gedaan, in contanten uitgekeerd

 

Nog niet klaar maar hier komt veel belovende software om de projecten en financiën te managen www.coopworks.org

 

 

Perry

My 2 euro's if had a coop with you;-)

 

 

 

Link naar reactie
 • 0
Retired Mod     4,6k 118

Even een update: Het coop verhaal klinkt erg interessant maar op dit moment heb ik daar niet de kennis voor in huis. Verder vind ik het niet echt toepasselijk op deze business, wel iets om in de toekomst naar te kijken want er liggen leuke kansen.

 

Wat we nu willen doen:

De starter richt een eenmanszaak op die gaat factureren aan de klanten die advertenties plaatsen. Hierdoor is het fictieve dienstverband sowieso weg en is hij gewoon ondernemer.

 

Vervolgens stuur ik een factuur naar die eenmanszaak voor "gebruik van merknaam" o.i.d. Soort licentiekosten eigenlijk. De naam blijft dan eigendom van mij maar voor het gebruik wordt betaald.

 

Uiteraard is dit administratief gerommel want uiteindelijk is het gewoon een winstverdeling van 50%.

 


Bezoekhetziekenhuis.nl: Eenvoudig bezoeken plannen aan de patiënt en communiceren met patiënt, familie en vrienden. ! Maak een account aan als een familielid in het ziekenhuis ligt en je kunt gezamenlijk de bezoektijden inplannen.

Link naar reactie
 • 0
Newbee     1 0

Hallo allen,

 

Ik plaats mijn vraag maar even in dit topic om dat deze redelijk overeenkomt. Ik heb het antwoord elders nog niet kunnen vinden.

 

Ik heb een eenmanszaak en voor die eenmanszaak heb ik een nieuwe klant geworven. Voor die nieuwe klant wil ik gaan samen werken met een vriend die dus daar zelf ook als ondernemer voor wil gaan werken.

 

Ik wil zijn werkzaamheden en alle omzet/winst die uit deze nieuwe klant komt gescheiden houden van mijn bestaande klanten.

Of hij zou bij mij in het bedrijf kunnen stappen en daar dan een minderheids belang in kunnen krijgen (20-30%) en dan ook bij andere werkzaamheden kunnen helpen. maar welke rechtsvorm is dan slim?

 

Ik wil hem ook niet in loondienst nemen.

 

Dus mijn vraag is:

Wat kunnen we nu het beste doen?

 

Moet hij ook een eenmanszaak beginnen of freelancer worden en dat ik hem of zijn eenmanszaak vervolgens inhuur? zodat hij facturen naar mij gaat sturen?

 

moeten we mijn eenmaanszaak doorzetten naar een BV of iets vergelijkbaars zodat we aandelen kunnen gaan verdelen?

 

wat is wijsheid?

 

gr Jefta en alvast bedankt!

 

 

 


Ondernemers!!! kijk op www.gdka.nl

Link naar reactie
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
Verberg sidebar
 • Wie is er online?
  11 leden, 221 Gasten

 • Breng jouw businessplan naar een higher level!

  Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

  • Stel jouw ondernemersvragen
  • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
  • > 65.000 geregistreerde leden
  • > 100.000 bezoekers per maand
  • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
  •  Altijd gratis

 • Ook interessant:

×
×
 • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.