• 0

Opzij gezet geld, eenmanszaak

Dag!

 

Sinds bijna 1,5 jaar heb ik een eenmanszaak voor journalistieke en PR-opdrachten. Deels BTW-plichtig dus. Hiervoor doe ik elk kwartaal netjes BTW-aangifte en heb ik vorig jaar voor het eerst met hulp een winstaangifte gedaan. Wat daar uit kwam, was door allerlei voordeeltjes (zoals toen nog de kleine ondernemersregeling) aanzienlijk lager dan voorspeld. Ik heb elke maand 50% van mijn vergoeding (excl) opzij gezet. Teveel dus. Kan iemand mij adviseren of het slim is om dat overschot aan opzij gezet geld nu al aan mijzelf uit te reiken? Is het slimmer om nog een jaar of wat te wachten, tot de definitieve aanslag binnen is? Dat staat me tegen, omdat dat soms zo lang kan duren! Vanzelfsprekend heb ik het geld liever nu dan morgen. Hoe doen jullie dat?

 

 

Link naar reactie

Aanbevolen berichten

  • 0

Hoi!

 

Heb deze situatie nog niet bij de hand omdat mijn eenmanszaakje nog wat jonger is dan de jouwe maar ik ben zowieso van plan extra geld opzij te zetten.

Zelf zou ik er dus voor kiezen het geld lekker opzij te laten staan voor het geval dat, maar ik heb het geld dan ook niet nodig..

 

Als je het geld zelf goed kan gebruiken zou ik een liquiditeitsprognose maken om te zien of het bedrijf het geld missen kan en als dat zo is kan je het geld naar prive storten.

 

Groetjes Karen

Link naar reactie
  • 0

Hoi liz,

 

Volgens mij kun je ook al tussen door een aanslag ontvangen (zelf maandelijks naar weten) via het formulier schatting voor ondernemers. Dan draag je maandelijks een bedrag af van de schatting van de toekomstige aanslag; net alsof je in loondienst bent! ;-)

 

ps weet niet helemaal zeker of het zo werkt.

 

 

"The Best Way To Predict The Future Is To Invent It"

Link naar reactie
  • 0

Zoals al eerder gezegd was, maak een liquiditeitsprognose. Als je in het komende jaar nog een goed inkomen hebt dan maakt het weinig uit. Als je later dan nog achteraf een bedrag moet betalen dan betaal je het daar gewoon uit en kun je dit geld gebruiken. Als je onzeker bent over toekomstige inkomsten dan zou ik dat geld wel op de spaarrekening laten.

www.soesannawerkt.nl

Bedrijfsondersteuning en personeelsbemiddeling.

 

Op 2 januari opening en website online!

Link naar reactie
  • 0

Bedankt voor jullie reacties! Het is niet zo dat ik onzeker ben over mijn toekomstige inkomens, daar heb ik wel vertrouwen in. Ik ben eerder onzeker over de eerdere winstaangifte. Hoewel misschien onterecht, want inderdaad: iemand die er verstand van heeft, heeft mij hier bij geholpen. Goed. Aangezien ik het overschot nu goed kan gebruiken, denk ik dat ik mezelf dan toch maar eens een fijne eindejaarsbonus ga geven!

Link naar reactie
  • 0

Hoi Liz,

 

Laat ik beginen om even onderscheid te maken tussen de winstaangifte (inkomstenbelasting) en de BTW en de kleine ondernemersregeling.

 

Over de winst (omzet minus kosten) betaal je de IB. De kleine ondernemersregeling komt alleen aan bod bij de BTW.

 

Het is doorgaans raadzaam om +- 30% van de winst weg te zetten voor de IB aanslag en om 19% van de omzet te reserveren voor de BTW, zeker als je weinig aanschaft. In jouw geval kun je voor de BTW met minder genoegen nemen, aangezien eigen journalistiek werk vrijgesteld is van BTW.

 

Dat betekent ook dat je ook niet alle BTW op jouw inkopen en investeringen kunt terugvragen. Hopelijk heb je daar bij de aangifte BTW rekening mee gehouden.

 

Ik denk dat (gezien jouw andere vraag over de uren) jouw bedrijf nu toch wel gebaat is bij een adviseur. Niet zozeer omdat je zelf niet weet wat er moet gebeuren, maar meer omdat je het risico loopt dat je dingen die wettelijk wel in acht genomen moeten worden, over het hoofd gaat zien!

 

Succes in elk geval en als ik iets kan beteken voor je, reageer dan.

 

Groet

Joost

 

 

DenariusAdvies: Tax | M&A | Legal

Link naar reactie
  • 0

 

Het is doorgaans raadzaam om +- 30% van de winst weg te zetten voor de IB aanslag en om 19% van de omzet te reserveren voor de BTW, zeker als je weinig aanschaft.

 

 

Ik verwacht dit jaar ongeveer € 40.000 (excl. btw) omzet te halen. Mijn accountant heeft me geadviseerd om 20% te reserveren voor de inkomstenbelasting.

 

Maar als ik op de site van de Belastingdienst kijk moet ik voor de eerste schijf alleen al 33,65% inkomstenbelasting afdragen. Voor de 2 schijven daar boven nog meer.

 

Hoe komt u dan bij 30% en mijn accountant zelfs op 20%? Of kijk ik verkeerd en hoef ik geen rekening te houden met de premie voor volksverzekeringen? Als dat zo is, dan begrijp ik waarom mijn accountant 20% heeft aangegeven.

Link naar reactie
  • 0
Hoe komt u dan bij 30% en mijn accountant zelfs op 20%?

 

Dat slaat allebei nergens op. Het systeem van de inkomstenbelasting is nu eenmaal ingewikkeld en is niet te vereenvoudigen tot één bepaald percentage, en al helemaal niet een percentage van de omzet.

 

Je kunt beter je accountant vragen voor een bepaald financieel scenario je exacte ib uit te rekenen (of dat zelf even doen). Veranderingen ten opzichte van dat scenario zijn meestal wel vrij eenvoudig te overzien, zodat je dan gedurende het jaar vrij goed weet hoeveel ib je kunt verwachten.

Link naar reactie
  • 0

Ik heb een spreadsheet gemaakt, waarin ik (bij benadering) kan zien hoeveel belasting ik moet betalen. Onderschat daarnaast ook de afdracht van de premieheffing volksverzeeringen niet, die op geheel andere wijze wordt berekend.

In mijn spreadsheet noteer je gewoon je netto winst, je auto-bijtelling en je andere gegevens zoals hyp. rente AOV en mogelijke andere bijzonderheden. De spreadsheet kiest automatisch de juiste ondernemersaftrek en berekent de balasting over de schalen. Ik kan dus ook redelijk precies de gewenste winst bepalen om zo weinig mogelijk belasting te betalen. Bij aangifte wordt de zaak verfijnd door de boekhouder en die komt dan nagenoeg op hetzelfde bedrag. Ik beleg ook altijd al in november van het lopend jaar een bespreking met de boekhouder om bepaalde dingen te bespreken, zodat ik altijd nog even de tijd heb om wat bij te sturen. Mijn boekhouder hoeft dan vanuit mijn administratie alleen nog maar de stukken even na te lopen en de eindcijfers in het aangifteprogramma te proppen.

Ik heb ook een liquiditeitsoverzicht dat precies de afschriften volgt.in een spreadsheet. Daaronder een blokje crediteuren en een blokje debiteuren. Hierdoor weet ik a la minute hoe ik ervoor sta en of ik een bepaalde investering ga uitvoeren. Doordat ik dit systeem al vanaf 20 jaar geleden hanteer, is het ook een fluitje van een cent om bepaalde stukken in mijn archief terug te vinden en vast te stellen achter welk bankafschrift ze zijn gearchiveerd. Mail me maar even als je de basis spreadsheet voor exell wilt hebben, dan kun je er zelf nog van maken wat voor jou van toepassing is.

Link naar reactie
  • 0

Overigens is het oppassen geblazen met "winst" in een eenmanszaak. In mijn optiek is het verstandig om ook precies het gehele netto bedrag op te nemen naar privé. Op zich is dat een luxe, omdat veel ondernemers een deel daarvan niet opnemen en dat "in de zaak" laten zitten. Soms kan dat ook niet anders omdat je dat geld gewoon zakelijk nodig hebt. Het bedrag komt dan ten goede van je vermogen, maar als je het in een later boekjaar wel wilt opnemen, moet je er wel weer belasting over betalen. Dat geldt overigens ook voor geld dat je vanuit privé in je zaakje stopt. Je kunt dat geld beter als een lening op de balans vastleggen, zodat je het netjes geregeld en met rente aan jezelf terug kunt betalen. Doe je dat nietm, mag je dus weer netjes belasting betalen over je eigen spaarcentjes......

Link naar reactie
  • 0

???

 

Ik hoop dat je spreadsheet er wèl rekening mee houdt dat privé-onttrekkingen en stortingen niet resulteren in hogere of lagere winst? Ja, als je geld in je onderneming stopt en daarmee winst behaalt, moet je over die winst belasting betalen. Maar niet over het geinvesteerde deel zelf.

 

Hoe kom je erbij dat bij een onttrekking uit een eenmanszaak belasting moet betalen?

Het meest gegeven antwoord op fiscale vragen: "Dat is afhankelijk van de feiten en omstandigheden".

Link naar reactie
  • 0

Bij een eenmanszaak kan een priveopname alleen maar uit "winst". Als je verlies draait maar desondanks nog een goede liquide reserve hebt, zal alleen je saldo verminderen, maar is er dus sprake van "verlies" door je opnames naar prive. Je moet immers wel leven.....

Link naar reactie
  • 0

Bij een eenmanszaak kan een priveopname alleen maar uit "winst". Als je verlies draait maar desondanks nog een goede liquide reserve hebt, zal alleen je saldo verminderen, maar is er dus sprake van "verlies" door je opnames naar prive. Je moet immers wel leven.....

 

Nee, dat klopt niet. Het betreft namelijk winst uit eerdere jaren waar je al belasting over betaald hebt. Of het sindsdien op je prive bankrekening staat of die van je eenmanszaak maakt verder niet uit. Verlies is het dus zeker niet.

Link naar reactie
  • 0

Bij een eenmanszaak kan een priveopname alleen maar uit "winst". Als je verlies draait maar desondanks nog een goede liquide reserve hebt, zal alleen je saldo verminderen, maar is er dus sprake van "verlies" door je opnames naar prive. Je moet immers wel leven.....

 

Daar heb je een punt: "Je moet immers wel leven"

Maar,....privé opnames hebben geen invloed op de hoogte van de winst of het verlies, maar wel direct op je liquiditeitspositie.

 

Je koopt goederen die je vervolgens verkoopt, het verschil is je bruto marge. Om je handel aan de man te brengen moet je ook nog kosten maken, rente betalen en rekening houden met afschrijvingen. Wat dan overblijft is je netto winst, en hierover betaal je inkomsten belasting. Dus niet over het bedrag wat je wel of niet opneemt!

Daarom is het altijd vestandig om ca 30 % van je winst NIET op te nemen om zodoende een potje te maken als reserve voor de fiscus.

 

Ik maak nog als eens mee dat ondernemers alle winst opnemen én opmaken.

Staat de fiscus op de stoep, zijn er geen liquide middelen meer en de bankiers staan niet te trappelen om belastingbetalingen te financieren.

Link naar reactie
  • 0

 

Het is doorgaans raadzaam om +- 30% van de winst weg te zetten voor de IB aanslag en om 19% van de omzet te reserveren voor de BTW, zeker als je weinig aanschaft.

 

 

Ik verwacht dit jaar ongeveer € 40.000 (excl. btw) omzet te halen. Mijn accountant heeft me geadviseerd om 20% te reserveren voor de inkomstenbelasting.

 

Maar als ik op de site van de Belastingdienst kijk moet ik voor de eerste schijf alleen al 33,65% inkomstenbelasting afdragen. Voor de 2 schijven daar boven nog meer.

 

Hoe komt u dan bij 30% en mijn accountant zelfs op 20%? Of kijk ik verkeerd en hoef ik geen rekening te houden met de premie voor volksverzekeringen? Als dat zo is, dan begrijp ik waarom mijn accountant 20% heeft aangegeven.

 

 

Het schijven tarief wordt nog gevolgd door heffingskortingen, waardoor de totaler belastingdruk aanzienlijk daalt. Daarvoor heb je ook nog zaken als aftrekposten (zeker als ondernemer). Het gaat gewoon te ver om hier de hele IB wetgeving voor ondernemers uit de doeken te doen. Er wordt immers gevraagd naar een globaal % te reserveren belastingen.

 

Die 20 of 30% (20 lijkt mij wel erg weinig, liever iets meer in reserve dan moeite hebben om het tekort bij te betalen) is een handreiking en geen exacte wetenschap

 

Lees je mee Renep?(Quote Renep: Dat slaat allebei nergens op.) :P

 

ciao

Joost

DenariusAdvies: Tax | M&A | Legal

Link naar reactie
  • 0

Bij een eenmanszaak kan een priveopname alleen maar uit "winst". Als je verlies draait maar desondanks nog een goede liquide reserve hebt, zal alleen je saldo verminderen, maar is er dus sprake van "verlies" door je opnames naar prive. Je moet immers wel leven.....

 

Nee, dat klopt niet. Het betreft namelijk winst uit eerdere jaren waar je al belasting over betaald hebt. Of het sindsdien op je prive bankrekening staat of die van je eenmanszaak maakt verder niet uit. Verlies is het dus zeker niet.

 

Dan moet je dat apart op de balans registreren. Ik heb nog geen enkele ondernemer (eenmanszaak) gehoord of gezien die dat doet. Ofwel dezelfde constructie als je doet met je spaarcentjes die bij je start in je bedrijfje stopt om te voorkomen dat je meerdere malen belasting betaalt over hetzelfde geld.

Link naar reactie
  • 0

Bij een eenmanszaak kan een priveopname alleen maar uit "winst". Als je verlies draait maar desondanks nog een goede liquide reserve hebt, zal alleen je saldo verminderen, maar is er dus sprake van "verlies" door je opnames naar prive. Je moet immers wel leven.....

 

Nee, dat klopt niet. Het betreft namelijk winst uit eerdere jaren waar je al belasting over betaald hebt. Of het sindsdien op je prive bankrekening staat of die van je eenmanszaak maakt verder niet uit. Verlies is het dus zeker niet.

 

Dan moet je dat apart op de balans registreren. Ik heb nog geen enkele ondernemer (eenmanszaak) gehoord of gezien die dat doet. Ofwel dezelfde constructie als je doet met je spaarcentjes die bij je start in je bedrijfje stopt om te voorkomen dat je meerdere malen belasting betaalt over hetzelfde geld.

 

Niet opgenomen winst wordt aan het eigen vermogen gevoegd.

Link naar reactie
  • 0

Bij een eenmanszaak kan een priveopname alleen maar uit "winst". Als je verlies draait maar desondanks nog een goede liquide reserve hebt, zal alleen je saldo verminderen, maar is er dus sprake van "verlies" door je opnames naar prive. Je moet immers wel leven.....

 

Nee, dat klopt niet. Het betreft namelijk winst uit eerdere jaren waar je al belasting over betaald hebt. Of het sindsdien op je prive bankrekening staat of die van je eenmanszaak maakt verder niet uit. Verlies is het dus zeker niet.

 

Dan moet je dat apart op de balans registreren. Ik heb nog geen enkele ondernemer (eenmanszaak) gehoord of gezien die dat doet. Ofwel dezelfde constructie als je doet met je spaarcentjes die bij je start in je bedrijfje stopt om te voorkomen dat je meerdere malen belasting betaalt over hetzelfde geld.

 

Niet opgenomen winst wordt aan het eigen vermogen gevoegd.

 

En wat gebeurt er met dat eigen vermogen als je je zaakje beeindigt? Juist! Dan mag je daarover afrekenen met de fiscus......

Link naar reactie
  • 0

 

En wat gebeurt er met dat eigen vermogen als je je zaakje beeindigt? Juist! Dan mag je daarover afrekenen met de fiscus......

 

Hoe kom je daar nou bij? EV bij staking is belastingvrij! De stakingswinst omvat alleen:

- goodwill

- vrijval FOR (indien niet afgestort bij een verzekeraar)

- stille reserves

- desinvesteringsbijtelling

- overige fiscale reserves.

 

groet

Joost

DenariusAdvies: Tax | M&A | Legal

Link naar reactie
  • 0

 

En wat gebeurt er met dat eigen vermogen als je je zaakje beeindigt? Juist! Dan mag je daarover afrekenen met de fiscus......

 

Neen, je verwart e.e.a. Over je vermogen heb je al belasting betaald, en die komt geen tweede keer, ook niet bij het neéindigen.

Waar je wel belasting over gaat betalen en wellicht zit daar jouw idee van "dubbel " belasting betalen.

Jaarlijks "reserveer" je middels afschrijvingen, deze afschrijvingsbedragen verlagen je winst, dus daarover betaal je géén belasting, tot het moment dat je die afschrijvingen gaat aanspreken en dat kan zijn bij bedrijfsbeëindiging.

Link naar reactie
  • 0

Ik ben er in elk geval op beducht dat ik de gemaakte netto winst ook visueel naar mijn privé-rekening sluis. Al is het alleen al om kunstgrepen en misverstanden te voorkomen. En wat is nou "goodwil" in een eenmanszaak? Mischien leuk voor een advocaat, specialist of tandarts, maar toch niet voor ondernemers die marginaal winst draaien. Bovendien zijn adviseurs van jullie kaliber ook onbetaalbaar voor zulke marginale ondernemers..... ;)

Link naar reactie
  • 0

Ik heb zelf ook een registeraccount gehad. Ik heb uiteraard een heel eigenzinnige kijk op mijn eigen onderneming. Maar dat zal wel komen omdat ik ook al 20 jaar "besta"..... Het eerste dat je door schade en schande wijs moet worden is dat je voor 100% voor jezelf op moet komen en dat je heel goed in de gaten moet houden dat er naast jou (als "goudhaantje") een hele zwerm "plukhaantjes" bestaan, die gretig gebruik proberen te maken van jouw succes. Als je geen "goudhaantje" bent, ben je voor die "plukhaantjes" totaal niet interessant. Je mag zelf invullen wat ik bedoel met "plukhaantjes".

Link naar reactie
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
Hide Sidebar
  • Wil je onze Nieuwsflits ontvangen?
    Deze verzenden we elk kwartaal.

  • Wie is er online?
    10 leden, 259 Gasten

  • Breng jouw businessplan naar een higher level!

    Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

    • Stel jouw ondernemersvragen
    • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
    • > 75.000 geregistreerde leden
    • > 100.000 bezoekers per maand
    • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
    •  Altijd gratis

  • Ook interessant:

    Ook interessant:

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.