Jump to content
Patrique
Verberg

Bedrijf dat studenten inhuurt op freelance basis

vraag

Bij eerdere zoektochten op dit forum kwam ik veel informatie tegen maar veel daarvan sloot net niet aan op ons concept, ik weet dus nog steeds niet wat kan.

 

Wij willen als bedrijf studenten inhuren om hen vervolgens bij andere opdrachtgevers aan het werk te zetten. We bieden de studenten allereerst een cursus van een paar dagen aan waarna ze aan de slag kunnen. Omdat wij geen zin en niet de capaciteit hebben om hen als werknemer in dienst te nemen en omdat dit bovendien veel geld en administratie kost zijn er zover ik weet twee mogelijkheden:

-Ze werken als freelancer

-Via een payrollsysteem

 

We kunnen er vanuit gaan dat een student maximaal € 6000,- euro per jaar verdient, ze doen het namelijk allemaal als bijbaan.

 

Is het nu mogelijk om de studenten aan het werk te zetten als freelancer?

(ze hoeven niet bij de kvk te zijn ingeschreven aangezien dat sowieso in de desbetreffende branche niet hoeft).

Stel wij willen hen een salaris geven van €14,- per uur.

We geven hen een opdracht, zij factureren ons, wij maken die 14 euro over en zij moeten zelf belasting aangifte doen (maar omdat ze onder de belastingvrije voet zitten betalen ze niets) ?

Dit houdt in dat wij hen geen vakantiegeld ed. hoeven te betalen en volgens mij ook dat zij zelf verantwoordelijk zijn voor verzekeringen ed.

 

Is het verplicht om ze een VAR-verklaring te laten tekenen of is dit de verantwoordelijkheid van de student zelf? Ze kunnen dit immers ook niet doen en aan het einde van het jaar hun verdiende bedrag invullen als 'inkomsten uit overige werkzaamheden'. Het is immers een bijbaan.

 

Daarnaast zijn er ook enkele criteria aan het freelancen verbonden. Maar... wie is er verantwoordelijk voor deze criteria? (zoals bijvoorbeeld het aantal gewerkte uur, aantal opdrachtgevers etc..)

En betekent het minium van 3 opdrachtgevers dat er 2 andere bemiddelingsbureau's zoals wij moeten zijn, of geldt het ook dat wij als bedrijf met meerdere relaties werken?

 

Kortom: is het inhuren van freelancers mogelijk of is dit geen optie!?


DOEN!DOEN!DOEN!DOEN!

Link to post
Share on other sites

4 answers to this question

Recommended Posts

 • 1
 • Rate this answer

De studenten kunnen VAR-verklaringen aanvragen bij de belastingdienst. Degenen die aan de criteria voor het ondernemerschap voldoen krijgen een VAR-wuo/winst en die kun je zonder meer contracteren. Maar daarvoor moeten ze in het algemeen meerdere opdrachtgevers hebben. Jullie zijn zo te lezen geen bemiddelaar, maar detacheerder en dat betekent dat jullie slechts voor één opdrachtgever tellen.

 

De studenten met een VAR-ROW (overige werkzaamheden) kun je misschien ook contracteren als freelancer, maar dan moet je eerst zelf toetsen of er niet sprake is van een dienstbetrekking. Zie de "beleidsregels beoordeling dienstbetrekking" op de site van het ministerie van financiën.

 

In alle andere gevallen is het dienstverband, payrollen of uitzendbureau.

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

Als het jij als bedrijf de freelancers inhuurt, en ze volgens weer bij een ander plaatst om daar een klus te doen en hij verprutst deze klus (of er gebeurt iets anders). Wie is er dan aansprakelijk? De freelancer zelf, jij als bedrijf of de klant waar de freelancer aan het werk is?

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

Dat de studenten slechts een opdrachtgever hebben, wíe is daarvoor verantwoordelijk? En zoals steven al zei: wie is er verantwoordelijk voor bijvoorbeeld ongevallen? De student (die dus bijverdient uit overige werkzaamheden), de opdrachtgever, of wij?

 

Bovendien: Hoe streng is de belastingdienst op dit vlak?


DOEN!DOEN!DOEN!DOEN!

Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

 • Bring your business plan to a higher level!

  All topics related to entrepreneurship are discussed on this forum.

  • Ask your entrepreneur questions
  • Answers / solutions from fellow entrepreneurs
  • > 65,000 registered members
  • > 100,000 visitors per month
  •  Available 24/7 / within <6 hours of response
  •  Always free

 • Who's Online

  Er zijn 7 leden online en 128 gasten

  (See full list)    
 • Also interesting:

 • OndernemerspleinEN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept